Poveste tristă

Mă mai duc doar vinerea la policlinica din Băneasa, la care mergeam cândva zilnic. Unul dintre lucrurile cele mai dragi din viața mea e drumul pe bicicletă până acolo, v-am povestit de multe ori despre el, pe malul Herăstrăului. Unul dintre motivele pe care iubesc acel sfert de oră săptămânal e predictibilitatea detaliilor. Se potrivește dimensiunii obsesionale a temperamentului meu. Găsesc ceva frumos și reconfortant în faptul că am învățat fiecare arbore, fiecare tufiș, rață, stârc cenușiu hibernal, gropșoară, miros de plante și de haleală prea scumpă. Iubesc felul în care diversitatea permanentă a oglinzii lacului e încadrată de limite statice, și de fiecare dată găsesc că propriile mele emoții se reflectă direct în modul în care se mișcă sau nu vălurele apei.

Ei, cu timpul am învățat și plimbăreții obșinuiți ai orei. Herăstrăul are clienții lui regulați, ca și mine, pe lângă alergătorii generici și familiile ocazionale. De pildă, știu un domn înalt și solid care se dă zilnic pe role în Herăstrău, cel puțin din 2003. Atunci l-am observat prima dată, când, în anul 6 de facultate fiind, strânsesem bani suficienți ca să îmi iau și eu role.

Dar eu voiam să vă zic povestea foarte tristă a celor trei domni vârstnici. Doi dintre ei sunt oameni, probabil pensionari, bărbați cu părul alb și eleganți nu neapărat prin vestimentație, ci prin acea detașare empatică și benevolă, o combinație între relaxare și îngrijorare autentică pentru soarta lumii, care este marca cavalerească a oricărui gentleman. Merg amândoi cu mâinile în buzunar, agale, cu capetele ușor apropiate, de parcă nu vor să deranjeze cu conversația lor simfonia matinală de ciripituri.
Al treilea domn vine imediat în urma lor, și are exact aceleași caracteristici cu primii doi, cu excepția faptului că nu e om, ci labrador. E infinit de bătrân și de demn.

M-am întâlnit cu ei de nenumărate ori timp de aproape zece ani, dar de vorbit n-am vorbit decât o singură dată când, depășindu-i eu pe bicicletă, am alunecat pe un dâmb de gheață și am căzut chiar în fața lor. Atunci m-au întrebat ce mă doare, dacă sunt serios accidentat și dacă am nevoie de ajutor. Eu le-am zâmbit cu mustața însângerată și le-am refuzat politicos ajutorul. Aia a fost tot, dar cumva ajunsesem să dobândim, unii față de alții, acea cunoaștere și recunoaștere instinctivă, de dincolo de limbaj, de care oamenii sunt în stare dar pe care aleg să o ignore.

Scurtându-mi eu programul în Băneasa, i-am văzut tot mai rar, și aici povestea devine foarte tristă, căci azi de dimineață i-am întâlnit din nou. Dar doar pe primii doi dintre ei.

About The Author

3 thoughts on “Poveste tristă

  1. Si ai mei erau tot trei, doar intr-un raport al speciilor inversat. In ultimii doi ani, i-am tot intalnit, nici macar pe acelasi drum, paream sa avem un areal comun chiar vast pentru plimbarile zilnice si niste ore destul de flexibile.

    Domnul in varsta era printre putinii de varsta lui din locul ala care nu imi zambeau inapoi. Isi vedea de drum si de ineditul cuplu pe care-l insotea. Un cane de talie medie, foarte inaintat in varsta si cu dificultati din ce in ce mai evidente, si un zbanghiu mic si energic.

    https://ibb.co/kcNYfHY

    Imi facusem deja bagajele cand i-am intalnit din nou. Nu pe toti, si asta am simtit-o ca pe un fel de confirmare.

    https://ibb.co/ThtSzv0

  2. Nu ca ar fi ceva important (vreodata), dar am impresia ca am lasat un comentariu pe aici si banuiesc ca, avand un soi de linkuri intr-ansul, a ajuns prin spam sau ceva asemanator.

  3. Iertare umilă. Vizitez rar și eu Mahalaua, și, fiind blog de modă veche, aparent nici nu mă mai notifică atunci când am comentarii noi, și nici eu nu mă mai așteptam la ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.