Dans în aer

Se pricepe vreunul dintre dumneavoastră la ornitologie? Dacă da, tare l-aş ruga să-mi explice de ce dansează păsările în Bucureşti, în fiecare zi, la răsărit şi la apus. Dansau azi pescăruşii deasupra Dâmboviţei îngheţate, ţipând aşa tare încât mi s-a reactivat talasemia şi mi-au apărut solzi pe braţe şi era cât pe ce să-mi iasă coada verde de sub palton, vă daţi seama, aş fi îngrozit toţi copii veniţi la patinoar. Dar şi mai măreţ e dansul ciorilor. Dimineaţa, când merg la serviciu, stoluri uriaşe, de mii de ciori, descriu spirale complicate şi largi, la mare înălţime, înnegrind cerul şi astupând soarele.

Vă rog, dacă ştiţi de ce, spuneţi-mi şi mie. Dacă nu ştiţi sigur, măcar o părere tot e binevenită. Pentu că, nu ştiu de ce, nu mă pot scutura de impresia că îmi scapă ceva extraordinar important, un eveniment mare care e prevestit zilnic cu surle şi trâmbiţe şi care va schimba tot.

About The Author

30 thoughts on “Dans în aer

  1. Vlad, nu-mi vine sa cred! Asta e prima bresa in cultura ta. De acum incep sa te vad mai… uman. Ma bucur.

  2. da nu-i nici un bai! toti suntem la fel, deci.
    daca tu esti bau bau cu solzi, io-s o scrofita care sa balacaie in namol, sau asa imi zice prietenul cand il supar. :))

    zi cu vestea cea mare! si io-s tare curioasa, drept pt care vizitez mahalala.

  3. depinde  :)).  ce inseamna “aici” intr-un text necoafat literar.
    tre sa dai detalii ca sa ne lamurim ce anume vrei sa stii. eu pun cap la coada si iti raspund sa zicem maine daca e soare.

  4. tine cred mai mult de fizica decat de ornitologie, si un pic astronomie, matematica :). Deci asa, dimineata si seara datorita diferentelor de temperatura dintre spatiile reci si cele calde se creeaza curenti.Ne intereseaza cei ascendenti. In cadrul oraselor, datorita incalzirii inegale a cladirilor-terenurilor virane pe de o parte, si a inaltimii cladirilor comparabile sa zicem cu un defileu-defilee pe de alta parte, curentii nu sunt continui, au forme mai incalcite decat in camp sa zicem, de asta pasarile care se folosesc de planare pentru zbor -ciorile si pescarusii danseaza! se pot urmarii comparativ ciorile pe camp cum fac arcuri de cerc mai largi si care urca mai incet, si cele, care in oras care urca brusc in sus, dar pe ramuri, se incalcesc, o parte revin spre sol…. Sper ca e corect rationamentul meu.

  5. Alexnicolae, pare logic, dar de ce se folosesc păsările de curenţii ăştia de aer? De ce doar unele, de ce nu şi piţigoii, vrăbiile, porumbeii?
    Pinocchio, cine a zis asta?
    B. de Comp. : HAAAAAAA!

  6. cand se rotesc in cerc ploua au ninge. pescarusii au un tipat (de foame) incredibil. ciorile au o singura pereche. atata stiu, atata zic. sper sa te-ajute la ceva, poate alcatuiesti un ceaslov al pasarilor, alea de vrei tu.

  7. Vlad, glidingul este bun pentru surveillance-ul terenului. Tactica folosita de speciile pradatoare, sau cele care se hranesc din chestii de pe pamant – hoituri chestii.
    O boaba nu se vede de la inaltime, asa ca vrabia nu are nevoie de gliding.  Pe de alta parte, daca ar face gliding, ar avea o viteza scazuta, eventual o traiectorie circulara/solenoid, asa ca e usor de prins de cineva de deasupra. Asa ca nu orice specie isi permite luxul de a face gliding, altfel ar fi casapita, ar dispare.

    Cred ca este si chestie de cat de greu/mare e corpul. Gliding-ul este economicos dpv al efortului, dar nu cred ca se poate face decat de la o anumita dimensiune a aripilor. Si forma, evident. Un colibri nu poate gliding nici sa il bati, nici nu il ajuta in hranire.

    Apropo de asta, am vazut Discovery Channel in mijlocul LA-ului. Un hultan, soim, ceva de genul asta – mai mic decat vultur, se tot invartea deasupra unei strazi si nu intelegeam ce vrea. La un moment dat il vad plonjand spre un copac si abia atunci i-am vazut tinta: o veverita. Asta era la baza copacului si cand a vazut hultanul, a sters-o in copac. Hultanul si-a modificat imediat traiectoria si tinta pe craca unde statea veverita. Era cat pe aci sa o ia in gheare, numai ca asta in momentul coliziunii a sarit si l-a pocnit pe hultan. Acesta s-a dezechilibrat si a trebuit sa aterizeze pe craca, iar veverita a topait intr-o secunda pe o craca imediat deasupra pasarii.

  8. aşa se bucură ele nene,  ce nu inţelegeţi. şi noi ne-am bucura la fel dacă ne-am bucura mai mulţi la un loc şi din toate aripile.

  9. tot pe discovery am vazut ca pasarile din las vegas “petrec” si ele la lumina orasului noaptea, schimbandu-si bioritmul odat cu omul.
    sa vezi o vrabiuta la ora 2 noaptea chefuind, e ceva!

    pinocchio, serch mama pe google sa astupi golul. 😀

  10. arrow, e pe bune, petrecuta langa museum of natural history (daca stii LA’ul), la nici 5 metri de mine. nu stiu de unde e invazia asta de veverite. si dupa ele vin si hultanii, ca sa aiba si ei ce manca.

  11. Tapirule, e posibil sa ai un memory leak, ca s-a plans providerul tau. Sau vreun atac…
    Daca e de la mysql/php, sunt multe optimizatoare, de ex. cei de la zend au cateva.
    Iti scriu pe calea asta, penca nu iti mai am emailul, sorry pentru orice inconvenience.

  12. Care va sa zica, stancuta de Baragan face gliding si ea nici nu stie, precum Monsieur Jourdain 🙂

  13. da’ a observat careva ca, intre ciori si pescarusi, ciorile sunt specie dominanta? Urmaream cu orele in Grozavesti, din caminul E, cum pescarusii plecau la cules si apoi veneau ciorile, ii cafteau si le luau prada.

    WE, e recenta chestia? Am avut o problema cu ei mai acum cateva saptamani cand au inchis site-ul, ceva small print issues (cica “unlimited storage”, da’ clenciul e ca tre’ sa fie “web-related files” – io backup-uisem tot hardul meu, vro 17 Giga, si au inchis site-ul brusc ca cica am depasit quota)

  14. B.de Comp. alea sunt ciori, nene? Ce frumos e etourneauxul acela! Si ce misto canta Sigur Ros, hmmm… Mi-ai adus aminte ca tot pe dailymotion (descoperit si uitat intre timp) il gasisem io odata pe Jean Gabin cantand despre tandtretzuri…
    Vladule, ele danseaza pentru ca e destepte. Nu ca noi…
    Nu mai avem curajul sau lehamitea nici sa traim, daramite…
    Da, da, are dreptate dw, suntem neshte momai.

  15. Vlad nu am o explicatie stiintifica si nici nu ma pricep la ornitologie, dar cand eram mica bunica mea spunea ca atunci cand stolurile de ciori au comportamentul pe care l-ai descris, prevestesc frigul.

  16. Ai auzit, Simina? NIŞTE MOMÂI :)))
    Andreea, da, ar putea fi asta, frigul, într-adevăr. Să sperăm totuşi că nu.

  17. apropo de povestea elfului despre soim si veverita, si eu am vazut o data o veverita care incerca sa scape de un soim (?). era lipita de geamul meu! se nimerise pe scara de incendiu iar copacul era prea departe ca sa mai ajunga la el. a stat tremurand acolo (cu mine holbandu-se la ea de partea aialata pentru ca nu m-am dumirit din prima ce e in neregula cu ea), stiind ca soimul nu are cum s-o inhate (s-ar fi izbit de geam) si a stat pana cand ala s-a plictisit de dat ture in vazduh si a plecat sa caute veverite mai ghinioniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.