O lungă şosea dinaintea mea

De curând vă povesteam de Nea Căruntu. Ţin să spun că el există, nu e un rod al fanteziei mele, şi e aşa cum l-am descris acolo. Sau exista, fiindcă am aflat astăzi că a murit. Mi-am dat seama că l-am văzut chiar cu zi înainte să moară, dinaintea amfiteatrului, în exact acelaşi loc în care şi-a petrecut mai toată lunga sa viaţă, mai puţin tinereţea, al cărei secret tragic şi violent, pe care unii dintre noi, uneori, l-am bănuit, va rămâne intact. Îşi încălzea lângă calorifer piciorul care îl durea groaznic. Ne-a deschis amfiteatrul şi am apucat să schimb câteva vorbe cu el. L-am întrebat cum o mai duce, fiindcă în ultimele luni fusese lovit în plin de bătrâneţi. Nu mai părea aşa de extraordinar de sigur pe e, cum era de obicei, dar era optimist, aruncase cârjele. Mi-a spus că şi-a întrebat “extratereştrii lui” cam cât mai are de trăit. Dacă mă întrebaţi ce sunt extratereştrii lui Nea Căruntu, e imposibil să vă explic, e ceva imanent şi nu putem decât să-i lipim una dintre etichetele de care nu ducem lipsă, dar aici nu e locul pentru aşa ceva. “Şi ce v-au zis?” l-am întrebat. “Păi mi-a dat în vis după aia, că eram pe un câmp, şi alergam şi aveam o şosea lungă înaintea mea. Îţi dai seama, să alerg, io cu picioru meu.”

În afară de Mache, nu prea ştiu cine o să-l plângă cu adevărat. Dacă trăia într-o lume aparte, nu e vina lui, nici a extratereştilor, ci a noastră, celor care credem că suntem cumva mai presus, ca şi când am fi la alt etaj, la clasa întâi, clubul nostru de elitişti, când de fapt, în lume există doar două tipuri de oameni: nebuni şi orbi. Dar dacă există un Paradis, îmi imaginez că n-o să luăm în el Minţile Noastre Strălucite, în schimb o să primim ochii ce ne lipsesc cu desăvârşire.

About The Author

1 thought on “O lungă şosea dinaintea mea

  1. Eu am gasit de curand pe youtube un filmulet documentar misto de roadtrip prin Norvegia, l-am pus si sub un link pe undeva la mine pe blog, dar ca sa nu va obositi sa-l cautati (e pe Explorari Geografice, post pe care l-am completat de curand si despre care am sentimente bune atat despre el cat si despre linkurile din el, are mai multe linkuri de moda, dar si un link la o carte de Andrei Makine, despre care chiar am devenit curios si ma intreb daca a citit-o cineva sa-mi zioca si mie parerea lui/ei despre ea, sunt tare curios despre ea), uite pun linkul la roadtrip din nou aici:

    http://www.youtube.com/watch?v=TSjd1p6cfg4&feature=related

    P.S. Episodul 1 din clip e chiar despre un tunel f. lung care exista aici in Norvegia (ca tot ziceam despre tuneluri in Vicontele de Bragelona ! Ah, abioa astept sa mai scriu acolo ce stiu eu despre tunelul din spitalul meu si depsre calatorii prin diverse tuneluri in general, de fapt sper ca o sa fie si instructiv, nu numai funny, ca nu se stie niciodata cui poate sa ii foloseasca aceste informatii geografice puse de mine chiar in good faith acolo.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.