Dulce Mahala

Librării

December 16, 2008 · Publicat in categoria Pelicano solitudinis 

Băi nene, groaznică e librăria aia nouă, să-i zicem Diversa . În primul rând, io nu-nţeleg ce libărie e aia, din care trei sferturi sunt ocupate de telefoane mobile, pedeauri, mausuri, ceocolată, păpuşele, jocuri video şi belete la ulimul concert Vafa veche. Dar trecem peste şi mergem la colţul în care sunt înghesuite cărţile. Dupe un sistem original: alfabetic. Mi-aduc aminte, eram licean, frunzăream o cărţulie la librăria Voi, când m-a abordat un vânzător foarte amabil şi mi-a zis politicos că la ei nu e bibliotecă, ori cumpăr cartea ori valea. Ei bine, sistemul alfabetic rezolvă problema şi mai eficient: când Emily Brontë stă cot la cot cu Sandra Brown şi cu Dan Brown, iar Kipling face concubinaj cu Sophie Kinsella, ţi se face părul măciucă şi fugi ca disperatu cât mai departe, plângând şi răcnind “de ceee, de ceee”, lăsând locul cumpărătorilor civilizaţi care ştiu exact ce caută şi nu se lălăie ca tâmpiţii printre rafturi. Aşea. Totuşi mai ie unii mai înrăiţi, care nu se lasă intimidaţi şi răsfoesc cărţi în ciuda acestei vicisitudini. Pentru aceştia, Diversa şi-a montat un sitem de difuzoare asemănător celor din hypermarkete. Prin iel, periodic, cineva sbeară: “VALIIII, VINO LA CASA DOOOI“. Când nu sbeară cineva vali vino la casa doi, prin difuzoare se aude muzică. Muzică haus. Muzică haus tare. Ochii mi se înlăcrămează şi îmi aduc aminte de vecinul meu de deasupra care e tâmplar şi lucrează şi duminca dimineaţă de la şapte, săracu. Desigur, cu ocazia sărbătorilor, au schimbat repertoriul. Am trecut eu azi, pentru păcatele mele: din tavan isvorau nişte behăieli sfâşietoare, şi să mor io dacă vă mint şi textu nu era aşa: “Pământu-i jos, ceru e sus, noi îl slăvim pe Isus. Ououououooo”. Tare mi s-a mai făcut dor de manelele de la alimentara din spatele blocului meu. Dupe care a începutul unu, cu un puternic accent de Lehliu: “Ledit snou, ledit sno, ledit snou.”  Eşti un bou. Noroc că peste toate s-a aşternut valiii, vino la casa doi.
Ce mai are Diversa? Un birt. Păi ce, numa snobii de la Cărturesht? Desigur, din toate motivele enunţate mai sus, nu poţi să ceteşti la birtu ăla. N-are nimic, poţi să stai cu gagica, să ragi în celular, iar cartea poate servi drept suport pentru cana de cioco.
Nemaiştiind cum să nemeresc ieşirea, dărâm un raft de “Cele mai tari jocuri pe calculator” sau cam aşa ceva. M-am trezit încolţit de nişte angajaţi în tricouri roşii. Le ştiţi pe alea săracele de la magazinu de pantofi, care se ţin dupe tine ca să nu cumva să furi vreun pantof, şi când ţi-e lumea mai dragă bagă un:
“Vă putem ajuta cu ceva?” Ei bine, bieţii angajaţii diversa au chestia asta SCRISĂ PE TRICOURI.

Gata, nu vă mai plicti cu umorul meu de doi lei. Realitatea e tristă. La Diversa, e clar, nu mai calc. La Cărturesht, nici atât, e plin de mustăţi. Şi cântă Cesaria Evora. Nimeni nu caută cărţi acolo, toată lumea soarbe ceai de mango cu oolong. Mă simt ca într-un birt de fiţe. La Dalas, acolo ar mai fi de mine, că au cărţi cu multe poze. Am văzut una cu nişte maşinuţe, o apăsai pe copertă şi scotea şi nişte sunete. Eftină: trei bulioane. În plus, au păstrat, din vremea liceului meu, badigardul cu trei pulane şi mitralieră. Nu vă recomand să furaţi cărţi de acolo, altfel vă veţi trezi cu o intoxicaţie cu plumb. Ceea ce vi se poate întâmpla şi dacă vă ţiuie sacoşa din alte motive.

Tot librăriile alea cu nume de mari scriitori români, rămase din străbuni, sunt cele mai frumoase. Au şi vânzătoarele cele mai grase. Şi sunt fericite dacă nu le întrebi nimica şi citeşti ceva într-un colţ. Şi eu la fel.

Comentarii

61 Responses to “Librării”

 1. puck on December 16th, 2008 00:46

  oh, am patit-o si eu in maisunsnumitul magazin. intru, imi rotesc capul (ma rog, intelegi), multe mult erafturi multe multe carti, numai ca lipsea ceva f important: niste indicatoare, niste nume de edituri ceva. fiind disperata sa cumpar o carte atunci si numai atunci altfel crapam, am facut ceea ce nu credeam sa fac  in romania. m-am dus la fatuca si i-am spus cu o voce amabila nuvasuparati caut si eu o carte. fatuca tzac tzac in computer. da e la litera c (de la corn). tragic. sistemul asta alfabetic l-am vazut in viena dar acolo mi se parea normal. aici nu e, din motivele enumerat de tine mai sus.


 2. vio on December 16th, 2008 01:05

  Si mie mi s-a parut normal sistemul alfabetic in Cork, dar mai aveau ceva in plus: libraria era divizata pe teme: beletristica, SF, History,etc. La noi in Militari ti-am povestit deja cum a fost cand am cumparat cartea Impricinatului (la care inca mai rod)


 3. we on December 16th, 2008 02:44

  LOL
  U made my day. Mai ales cu Carturesti-ul. Ziceam ca sunt nebun, ca sunt ciufut, smucea et al. Da’ uite ca nu sunt singur. Atatea fitze pe metru patrat, atatea pretiozitati, atatia snobi, atata gaunosenie, mai rar. Da, Cesaria Evora, neaparat. La 30 euro CD-ul sa simti ca ai fost la Carturesti. Si aia care lucreaza, neaparat kool, neaparat “altfel”, mici che corporatisti.

  Diverta copiaza modelul multi-poli-functional Barnes&Noble si  Border’s. Nu stiu vreo retea europeana deocamdata, asa ca ma marginesc la cele americane. Ce am vazut in Diverta, e exact Barnes&Noble transplatat in realitatea mioritica. Ragetele si celularul sunt locale:)


 4. uv on December 16th, 2008 03:38

  si mie mi s-a parut ca lipsea ceva de la diverta. e drept ca nu am vazut prea multe diverte, dar de cate ori am intrat parca lipseau cartile:)


 5. The Arrow on December 16th, 2008 06:32

  Elfule, macar aia de la Barnes & Noble si Border’s le pun pe caprarii, sa intelegi ceva de ele, nu asa, de-a valma da’ alfabetic :).


 6. we on December 16th, 2008 08:13
 7. Vlad on December 16th, 2008 08:50

  Puck, mi-ar plăcea să pot intra şi să-mi pot roti capu de adevăratelea, de jur împrejur, ca în filmele de groază, în timp ce pe gură îmi es broaşte. Ce-aş mai râde…
  Vio, şi la Diversa, de ce să nu fim cinstiţi, e pe căprării cât de cât.  Belestristică, filosofie, benzi desenate. Desigur, psihologia şi filosofia, ca în toate librăriile plus institutul francez, înseamnă acelaşi lucru. Mie cel mai mult mi-a plăcut la Shakespeare & Co., unde nu părea să fie niciun fel de logică în aranjamentul cărţilor.
  WE, sincer, şi e mă bucur că nu sunt singur, că am avut un pic de emoţii când am scris chestia asta.
  Uv, cred că mai nou librărie e orice nu e alimentară.
  Hei, the arrow, ce mai faci dumneata?


 8. puck on December 16th, 2008 10:52

  si eu as vrea sa fac faza aia cu rotitul. ma gandesc sa facem un flashmob ceva.

  am vrut sa scriu si eu despre subiectul asta (poate am si facut-o dar sunt incapabila sa imi amintesc). ideea e ca tot imi venea sa scriu MoDo in loc de Diversa


 9. trix on December 16th, 2008 11:33

  Mie încă mi se pare magic fnac-ul, sau cel puţin imaginea aia de acum aproape 10 ani pe care am păstrat-o, a etajului cu cărţi… în care nu te bârâia nimeni la cap, în care copiii citeau pe jos printre rafturile cu cărţi, şi în care toţi, de la cei mari la pitici, vorbeau în şoaptă sau prin gesturi… Îmi plăceau cărţile, dar îmi plăcea cred mai mult să mă duc să văd oamenii. Parcă toţi respirau linişte.


 10. trestie on December 16th, 2008 11:56

  Mie imi place Carturestiul mic de pe Edgar Quinet. Intotdeauna gasesc o carte minunata si ieftina.
  Diversa e diversa, dar cu Cesaria Evora ce avurati?!


 11. simina on December 16th, 2008 13:43

  dar poate n-ati vazut, carturestiul de pe verona s-a extins si in restul de casa si acum e imens. si au cani si ceainice peste tot.
  si sa zic si un secret. ieri se pare ca am furat 3 kinder delice din real, erau in cos sub haine, le-am descoperit cand am bagat pungile in masina. deci nu piuie!


 12. impricinatul on December 16th, 2008 14:09

  maitre… benzi desenate la diversa?! unde, unde?
  da’ ierau bedeuri d’alea mishteaux macar, ca la carturesht au numa’ d’alea superioare, calitatea-ntaia fara os…


 13. impricinatul on December 16th, 2008 14:14

  ce ciudat a iesit comentul… pfuaiiii!
  asa il las!


 14. Klara on December 16th, 2008 14:42

  Mie imi plac anticariatele, dar in Bucuresti nu am gasit nici unul pe gustul meu. In Anglia si in Olanda am vizitat citeva extraordinare.


 15. Vlad on December 16th, 2008 16:48

  Împricinat: nu, nu erau BD mishteaux. Iar la Cărturesht am văzut nişte Asterixuri traduse în engleză, tres peu pour moi.
  Trestie: nu am absolut nimica cu Cesaria Evora, chiar îmi place.
  Puck: Haaa, hai să face flaşmobu!
  Klara, păi nici nu mai sunt.
  Simina, Cărturesthii au luat HQul  teatrului Creangă, nu?


 16. g.g. on December 16th, 2008 17:38

  mi-ati adus aminte de un film cu meg ryan si tom hanks(sirop de altfel) in care ea avea o mica librarie cu carti pt copii unde pustilor li se citeau povesti ”la gura sobei” ca sa zic asa,iara el era ditamai proprietarul unui mare lant de librarii unde vanzatorii habar nu aveau despre carti(continut). si deci,librarioaia lui inghite micuta si simpatica librarie,mostenita de fata de la mama sa. cam asta era ideea.


 17. simina on December 16th, 2008 18:44
 18. tapirul on December 16th, 2008 19:13

  ah, WE mi-a luat replica. Tot la Barnes and Noble ma gandeam si eu, si Borders, exact transplantate mioritic. In B&N sau Borders nu te urmareste nici un shop assistant, poti sa citesti cat vrei (sunt si canapele si fotolii imprastiate prin magazin), la cafeneaua din Borders lumea cară cărţi după ea să citească (in timp ce isi sorb ceaiul cu oolong :-) ), nu urla nici o muzica, e cald si bine.


 19. Ginger on December 16th, 2008 20:07

  ce bine că MoliMe Lou nu e librărie, că aş fi avut io ceva de zis atunci: “Bine aţi venit la Molimelo! Nu vreţi să vă asortaţi acel elastic cu această broşă cu cristale?” ar fi avut cu siguranţă echivanentul “Nu vreţi să asortaţi fusta lui Emily B. cu decolteul Sandrei B?”.
  Hi-hi! Îmi place că dumneavoastră asortaţi cuvintele anti-spam cu sezonul. De aia îmi place să fac cumpărături de aici.


 20. ddunia on December 16th, 2008 20:26

  Si printre cititorii de carti exista “fashion victim”, pe bune, sa nu huliti, sa nu arucati cu pietre, deci daca e cool sa mergi la Carturesti, mergi, nu conteaza k ceea ce te atrage nu este cartea!!!


 21. we on December 16th, 2008 20:50

  da, stiu ca exista fashion victims. si agatamente, chiar.
   de cand am vazut cum se practica agatamentele in borders’ si b&n mi s-a luat si de cafele si de tot.
  intrebarea clasica: “ce carti ai citit in ultima vreme”. altii isi scriu memoariile, sau poate bloagele si se uita din 2 in 2 min. in jur daca ii vede cineva, pe ei si laptoapele lor. librariile sunt pentru carti si nu pt loseri!


 22. doru on December 16th, 2008 20:53

  fad,sters..nu idee,nu nerv..resemnare savanta in metropola de cacat?


 23. liv-lila on December 16th, 2008 21:55

  io am o amintire placuta de cand eram mica si mergeam la biblioteca de vis-a-vis, de langa o casa de copii surdo-muti. (cine sta prin zona p-ta gemeni, fosta p-ta galati, stie) era o biblioteca cat o gagalice si intunecoasa, da’ erau multe basme. si-ntr-o zi bibliotecara mi-a facut 1 compliment ca cica c frumos aduc io cartile-napoi, zici ca nici nu le-am atins, nu ca altii, care se vede ca le rasfoiesc de zor, cu amprenta.
  apoi o amintire asa si-asa din biblioteca -au, cre’ ca-i zice librarie!…- de la romana, sadoveanu. da’ n-am frecventat-o.
  vai si una naspa rau, aia din centru’ vechi, mare cat 1 mastodont si-n care nu se imprumuta carti, ci se citeste. mie mi s pare ceva foarte marfa s imprumuti carti. ai incredere ca nu te fura omu’ ala. ei si-acolo nu. am zis ca-n viata mea nu mai calc in biblio’ aia. lugubra rau. si cu oameni anemici si lipsiti de viata, livizi. bleah!


 24. kerb on December 16th, 2008 22:34

  Nu stiu, domnle, eu ma libraresc la Amazon.com si Amazon.fr. Asta din urma ma cam scoate din sarite, ca costa posta mai mult decat cartea/devedeul.  Amazon.ro ar fi nemaipomenit, dar nu prea am sperante.

  Diverta m-a deceptionat asta vara, foarte prost organizati. Am vrut sa caut o carte in inventar si s-a putut, da’  la o doamna intr-un birou cu un computer care rula windows 95. Desi mi-au zis ca o comanda, inca nu au reusit( sunt 5 luni)


 25. Vlad on December 16th, 2008 22:36

  Ia te uită, Ginger! Liv-lila! Putem să vă ajutăm cu ceva?
  Doru, nu mai fi aşa de dur cu tine însuţi.


 26. we on December 16th, 2008 22:56

  inflatie de barbati aspri si duri in ultima perioada. sa fie de la jingle bells? barbati carora nu le teama sa pronunte the 5-letter word, ca atribut al metropolei.
  musca (cu) hormonu’ din blog, parol.


 27. liv-lila on December 16th, 2008 23:48

  cum adica, Vlad?


 28. Ginger on December 16th, 2008 23:56

  Îşi pusese tricoul roşu, atâta tot :)


 29. doru on December 16th, 2008 23:58

  insusi,insuti..ce mai conteaza?


 30. The Arrow on December 17th, 2008 00:08

  @Vlad
  Ce sa fac, te citesc cu mare placere si admir ca poti sa transformi mahalaua in ceva atit de placut si amuzant :). Eu sigur nu as avea atita detasare daca m-as confrunta cu cruda realitate.


 31. alt.L on December 17th, 2008 02:03

  citind (şi râzând cu lacrimi) mi-a flicărit prin faţa ochilor gaston lagaffe.  şi deci, les neiges d’antan.

  @WE: ce chestie, eu n-am remarcat niciodată agaţamente în Borders sau Barnes&Nobles (n-am văzut să se practice, adică), ia să-mi încordez atenţia :) .  mie mi se pare că, dimpotrivă, oamenii se ignoră la greu.


 32. pushthebutton on December 17th, 2008 02:07

  Da, Diverta e diversă. Pe asta s-au și bazat când au făcut magazinul ăsta fără nicio noimă. Să fie de toate, să aibă cleentul și niște piuneze, care merge lângă Cioran, acolo… Un empetrei pleiăr, lângă Arghezi (asta dacă găsești Arghezi…) Trei filme. Două jocuri. Și multe concursuri, uraaa! Hai, copii, cine spune Moșului o poezie frumoasă? Hai, că plecați acasă mâine, poimâine.


 33. taprul on December 17th, 2008 03:35

  altu’ care mi-a luat replica :-) . Si io tot aia voiam să spun, că nu am observat agățămente la Borders, da’ asta poate si pentru ca nu prea ma uit la ce fac oamenii. Chiar azi am fost la Borders și am vazut asa: un tânăr citea ceva ghiduri de călătorie despre Irlanda (avea vreo cinci înșirate în jurul lui), altul și mai tânăr citea ceva despre vaci, foarte absorbit, și lua și notițe; un moș gen flower-power-pe-ducă freca de zor un laptop mic cât o carte; o tipă făcea ceva teme cu un puștan; un cuplu mamaie-tataie citeau tacticos și tăcut ziarul (o tăcere d’aia de o palpezi în jurul unui cuplu cu ani de vechime) și beau cafele; un profesor de civil engineering retired (l-a recunoscut Toshiko) care citea ceva articole sau rapoarte, și le sublinia (erau ale lui din servietă); și două puștoaice de vreo 12 ani care se tot înghionteau, stând la o măsuță rotundă, să “let’s go check!”, uitându-se la meniul cafenelei  (până la urmă și-au făcut curaj și s-au întors cu câte un double-peppermint-mocha-something).


 34. vio on December 17th, 2008 03:55

  A cam trecut ceva  vreme de cand am fost in B&N (in Utah) dar imi amintesc  ce atmosfera placuta era acolo. Waterstone din Cork parea asa, mai proletara, mai saracuta, mai inghesuita, aia americana era mai opulenta, spatii mai largi, ceva masute unde cineva odata a adus si niste prajituri (am regretat ca sunt diabetica), cartile asezate in asa fel incat sa gasesti ce te intereseaza, la Diversa n-am fost, de fapt de cand am iesit la pensie merg mai rar in librarii.


 35. we on December 17th, 2008 03:57

  pe aici nu se prea ignora. prea multe faze am vazut in borders’ul de la colt ca sa zic ca e doar zgomot termic.
  vineri-duminica seara, inainte sa mergem la film, mai intram in borders. sunt in acelasi bloc, asa ca e intr-un fel natural. in timpul saptamanii dai cu tunul in librarie, bate vantul. in schimb in weekend, seara, se calca pe picioare, au pus si masute afara – extensia cafenelei. mai ales ca sambata seara mai vin unii cu muzica “culta”, sa se produca in stabiliment. toate mesele cafenelei, toate fotoliile librariei sunt ocupate, stau aia si pe jos. altii umbla ca naucii printre randuri.
  etc.
  kinda sad…


 36. The Arrow on December 17th, 2008 05:32

  WE, asta suna a coasta de est vs. aia de stinga :). Aici (in est) e toata lumea cu batul bine infipt, nu te priveste nimeni in ochi mai mult de 3 secunde. Io as mai infiripa o conversatie, as mai arunca un comentariu, da’ nu te baga in seama nici naiba. Now that’s kind of sad :).


 37. we on December 17th, 2008 06:01

  depinde f. mult de zona, si pe c. de vest. in San Diego e altfel. LA’ul si invecinatele sunt cele mai laid back, in afara de Frisco.
  Long Beach-ul unde stau, are istorie de stangism, a la americaine of course. Si oamenii sunt mai deschisi. Vecinii, chiar de pe strazi diferite, se saluta, chinezii de la colt, de unde imi iau cafeaua stiu povestea vietii mele si invers (sunt din Indoshine, cum zic ei:) ). Poti insaila dialoguri aici, chiar daca scurte. Zonele cele mai misto sunt in inima LA’ului – una din ele au reusit sa o aiureasca cu un mall pentru neamuri proaste (kitsch de ala cu pretentii europene,  nu cel american). In fine, sunt multe de zis.  Ce chefuri s-au tras aici pe toata cladirea – intinse pe 4/5 apartamente, asta va ramane in istoria apocrifa. Ca sa iti dau un gist of our weltanschaaung:)
  Revenind, bordersul inSanta Monica/Venice era chiar stangist! Zic “era” pentru ca nu am mai fost demult acolo…


 38. The Arrow on December 17th, 2008 06:22

  Aha; interesant. Oricum in DC nici poveste de chefuri pe toata cladirea; daca nici doua vorbe nu apuci sa schimbi in Borders… iti dai seama. Dar sa nu cotropim blogul omului cu chestii off-topic :).


 39. we on December 17th, 2008 06:27

  Arrow, revin cu ceva. Stai prin/jurul DC? Ca am vazut si poze din Georgetown. In Georgetown, daca nu ma insel, tre sa ma uit pe o harta a DC-ului ca sa iti zic la fix, este o librarie maricica, are si muzici. Si in spatele ei, mai intr-o parte se deschide o carciuma, pe strada din spate. Du-te pe acolo, daca nu ai fost inca. Mi-a placut mult zona/ambienta.


 40. we on December 17th, 2008 06:33

  Hehee, ce meciuri au fost pe aci:)

  Oricum, am revenit la librarii, dupa cum se vede in ultimul mesagiu. Libraria de care vorbesc e langa un “circle”. Daca te duci in jos, dupa circle-ul ala, cred ca ajungi la Georgetown U. Pe partea cealalta a bulevardului sunt multe carciumi, printre care si 1 greceasca. In fine, asta era acum 2 ani…e si un Starbucks, tot vizavi, unde iau doamnele feministe un cappucino dupa o zi de munca, cele despre care Maureen Dowd vorbeste din cand in cand.


 41. Vlad on December 17th, 2008 08:33

  Arrow, heeei, ba chiar te rog cu offtopicul! Nu există conversaţie bună fără offtopic.


 42. taprul on December 17th, 2008 08:53

  ‘s cam invidios pe ce spune WE. Oregonul nici nu stiu cum sa il definesc. In nici un caz asa deschis si laid-back – mai degraba adormit si somnambul. Se si misca incet, cu masina si pe jos (cred ca venind din California, WE, ai inebuni la cum conduc astia. Mie mi-a placut soferitul californian).
  Pe oregonieni ii recunosti prin terminalele aeroporturilor din america larga, nu pot sa spun exact cum. Cred ca, per capita, aici gasesti cei mai multi vegetarieni, coop-isiti, environmentalisti (sunt amuzanti cum urla impotrica logging industry, ei insisi locuind in case de lemn), etc
  Oregon e un stat interesant de vizitat dpdv al naturii, nu neaparat al oamenilor. Portland, though, a fost declarat unul dintre cele mai livable orase in categoria lui de marime (si au un Rose Garden magnific).

  Cum sa fac sa ma intorc la librarii?


 43. Vlad on December 17th, 2008 09:15

  Şi multă, multă, multă bere.


 44. alt.L on December 17th, 2008 09:16

  Catre Tapir: Hear-hear! Iar ce descriai mai devreme mi se pare mult mai familiar :) Nici in NJ nu pare sa fie cum zice WE. Nu tu eye contact, zambete sau chit-chat (poate doar cu doamnele mai in etate). De neighborhood parties ce sa mai vorbim!

  Ma intreb cum ar arata o petrecere intr-o librarie. Oare ce carti ar merge la betie?


 45. tapirul on December 17th, 2008 11:52

  chiar ca. Oricum, io si vlad o sa ne dam cu tomuri de herbert respectiv asimov in cap.


 46. lil-liva on December 17th, 2008 13:48

  am fost si eu pe coasta d E, mai precis in n.y. si-am poposit intr-o librarie cu multe multe etaje si multi multi oameni si un loc plin-plin asa, da’ nu prea se comunica pe-acolo. in metrou nimeni nu se uita la nimeni. altfel, sunt politicosi si te-ajuta. dar am avut sentimentu’ ca ei nu vorbesc cu adevarat, nu s’ cum sa spun. nu se comunica pe ei adica. e ceva gol pe-acolo. da’ poate n-am inteles io bine, n-am aprofundat. am stat doar cateva luni.


 47. The Arrow on December 17th, 2008 13:52

  WE, da, stiu bine zona, ca io in DC stau de 7 ani. Adica acolo am fost la scoala, acolo lucrez. Am locuit in DC doar in primul an, apoi m-am mutat in Arlington, care e colea de DC. Georgetown e unul din locurile mele favorite; stradute mici, case vechi, very charming. Libraria de care zici e un Barnes & Noble (fara agatzamente :).


 48. nusitatu on December 17th, 2008 20:53

  Lanturi europene stiu io. Adica unu, se cheama Blackwell. La Blackwell in Oxford au doo sute de mii de carti, vechi si noi si unele de care nu mai stie nimenea de cand sunt acolo, intr-un tunel care serpuieste pe sub strazi, rafturi incovoiate, pagini zburand in toate directiile, cornuri muscate si pisici batrane, albe, care n-au vazut niciodata lumina zilei…Daca vrei sa intri in subsolul memoriilor ti se ofera un corn si o cutiuta de chibrituri din care au scos toate chibriturile, cica e doar pentru confort psihic, te pierzi in intuneric si bagi mana in buzunar, simti cutia de chibrituri si te gandesti, daca vreau pot sa fac lumina. Si te linistesti si musti din corn si vine repede repede una din pisicile alea albe care nu vede dar aude foarte bine si te duce spre raftul pe care il cautai. Pisicile alea aud foarte bine, va zic, de aia stiu ce raft cauti, ca aud cand te gandesti la el.

  Pe langa asta mai exista pe insula lanturi de librarii improvizate pe rafturile din spate ale lanturilor de magazine cu scopuri caritabile. Din ele, minunea minunilor e colectia de carti de la Oxfam. Toate cartile astea sunt donatii si te miri ce mai doneaza lumea, prime editii, carti vechi de ceva sute de ani, ilustratii originale si altele asemenea, desi, drept e sa mentionam, asta se intampla, again, numa in Oxfamu din Oxford, unde anticariatele sunt o chestie tare la moda. In rest, de exemplu in oraselu unde stau eu, poti sa procuri numa cartulii relativ recente la preturi de nimic.

  Asa, retrospectiv, mie imi placea la Carturesht, numa ca n-am apucat niciodata un colt de scaun sa stau sa sondez atmosfera. Asa, prin oki de bucurestean, va cred pe cuvant, ca parea fitzoasa.

  La diversa nu-mi placea, da acolo nu cumparam niciodata carti, numa pixuri, dosare si altele. Mie nu mi se parea ca e librarie, ci mai degraba papetarie cu extensie.


 49. we on December 18th, 2008 06:37

  Arrow, asta e: Kramerbooks. In mod sigur stii libraria. Nu mai stiu de unde incepe Georgetown, sper ca nu am gresit prea mult.
  http://www.kramers.com/


 50. we on December 18th, 2008 06:49

  alt L & al.: ce am zis, adevar este! poate fi verificat, confirmat, parafat, stampilat etc.
  sunt mai multi factori pentru care aici oamenii sunt cu 1 mm mai comunicativi decat in alte locuri. evident, influenta LA-ului. altul ar fi diversitatea etnica.
  in cazul in speta, locul unde stau, factorul coagulant a fost tocmai diversitatea etnica. deci: pe acelasi palier gaseai turci, romani, filipinez (pe juma), americani, cat si personaje cu sange din indiile de vest. la etajul inferior mai erau 2 din minessota (parca), frate-sora, care luau locul asa cum trebuia: california, soare, plaja, laid-back, you get the idea.
  par egzamplu, a venit un preten si fost coleg turc, a stat la noi cateva zile, evident ca a inceput sa palavrageasca cu vecinele turcoaice. si “ca din intamplare”, au mai aparut si 2 nemti, el german, ea tot turcoaica, el lucrand la noi in lab (deci se stia cu mine si cu turcul) – din alta cladire. filipinezul a venit acasa, era singur, a vazut atata densitate de gagici pe metru patrat, a scos imediat o sticla de vin. vecinele din capul palierului, americance, au vazut vinul si au aparut si ele. cu alta sticla de vin. etc.

  cand oamenii vor, motive de chef si buna dispozitie se gasesc oricand.


 51. alt.L on December 18th, 2008 08:38

  Către WE:  foarte mişto atmosfera la voi in bloc! şi, ca-n viaţă, mai e şi chestie de noroc :) .  şi, într-adevăr, “agregarile” astea sociale spontane sunt de multe ori mai reuşite decât petrecerile programate, rsvpiate şamd. de ex., cu prietenele americance e rareori timp/noroc de spontaneitate (nu ştiu de ce in NJ viaţă e aşa de a bout de souffle) si trebuie de cele mai multe ori sa  ne “coordonăm”,  aşa că uneori ‘the catch-up dinner’ se întâmplă şi la două săptămăni de când ne sunăm hotărâte să ne vedem…  şi când începem cu “how about next week”  gluma evidentă e: “how about never? is never good enough for you?”


 52. gicu on December 18th, 2008 10:41

  diversa e supermarchet..adica acolo se vind carti la kilogram..uneori ele saracele sint de-a valma … in vecinatati toxice … cotropite de rozul penarelor si al papusilor barbi… agresate de stereogramele  hirtiilor de impachetat … asteptind ca un maidanez sa le iei casa si sa le iubesti … la Voi sau la umanitas  insa au personalitate ..unele se uita la tine de sus din tipla care nu te lasa sa le cunosti mai bine… dar ..e mai bine asa… cu cit sint mai  inaccesibile cu atit le iubesti mai mult… si pe cele care stau cel mai mult pe lista de asteptare si inca nu le ai le   i u b e s  t i  cel mai mult…


 53. The Arrow on December 18th, 2008 13:30

  WE, da, stiu Kramerbooks, cum sa nu. E in Dupont Circle, care e relativ aproape de Georgetown. My stomping grounds :). E foarte misto, intr-adevar, dar nu ma duc acolo pentru ca e temptashun-ul prea mare si ajung sa dorm pe hol ca sa aiba cartile loc in casa. LOL. Foarte misto atmosfera la voi. Good luck sa gasesti asa ceva in DC.

  alt.L., serios daca de multe ori, cu viata asta obosita, nu-mi vine sa le zic si eu “is never good enough for you?” prietenilor :).


 54. Maria on December 19th, 2008 20:36

  off topic la off topic:). un comentariu al lui Vlad, de shakespeare&co., mi-or disparut toti banii pe carti de acolo:) si n-am mai avut sa-mi iau o carte, de si acuma ma gandesc la ea:). miroase ciudat si au si pureci, dar george whitman, nu stiu daca o mai fi traind, e un personaj :)…creca am petrecut aproape o zi-ntreaga acolo intr-o iarna.


 55. arhitectul on December 21st, 2008 20:55

  Ce cafea plină de savoare şi off-topic-uri delicioase (astea-s ca un fel de topinguri) am băut astăzi în mahalaua asta!… La ieşire m-am mai uitat încă o dată, să fiu sigur că era din partea casei. Garnisită cu atâtea istorioare din partea atâtor personaje… stârnit de atâtea ori că nici nu mai ţin minte (ba de fnac tot aş zice-o vorbă, măi trix, că şi mie tare mi-a plăcut, şi cred că tot pe-atunci). La mai mare! şi La mulţi ani la toată lumea!


 56. Vlad on December 21st, 2008 21:53

  Eh, aicea cafeaua are drept merit principal conţinutul în rachiu. Cea mai bună cafea tot la dumneata se găseşte. Arhitecte, la mulţi ani şi dumitale, cu mare drag!


 57. arhitectul on December 21st, 2008 22:04

  Cum să nu se simtă gustul ăsta molcom și tainic de FerentIrișCafé… Plecăciune, Medice! și de urat, ne-om mai ura!


 58. tapirul on December 22nd, 2008 01:35

  nu pomeni de rachiu, vlade, ca nu’ş ce-ti fac. Vezi că te-am visat azi noapte, eram colegi de cameră la cămin, la noapte iţi pun pastă de dinţi în pantofi.


 59. Vlad on December 22nd, 2008 09:12

  Vezi că te-am visat azi noapte, eram colegi de cameră la cămin

  Asta este o onoare deosebită!


 60. tapirul on December 22nd, 2008 10:00

  da, abia ne instalasem, incepeam facultatea, dar te stiam de pe blog deja. Am discutat niste chestii, nu-mi mai aduc aminte exact ce, probabil despre cozonaci :-)


 61. Madelin on October 15th, 2010 13:01

  Vladule, Zaza si alti bucuresteni. Voi la ce librarii va mai duceti si e bine, nene?
  (fusei si io la aia “comonista de la Coloane” si m-a speriat si pe mine tanti de la casa)


Comenteaza

9 − = three