Medicina românească în International Herald Tribune

De pe Imed, aflu despre un articol apărut în International Heral Tribune, cu titlul “In Romania, bribery is a health problem“.
Articolul, de la primele rânduri, este pur şi simplu devastator. Îmi imaginez şocul pe care un cititor străin îl poate avea citindu-l. Dacă acum cincisprezece ani eram faimoşi pentru copii din orfelinate bolnavi de SIDA, medicina românească are şanse bune să devină noul Dracula.

Să deschid aici o amplă discuţie despre caracatiţa asta ar fi nepractic. Îmi imaginez un tratat de antropologie medicală critică de 1000 de pagini despre ea, şi asta la adăpost de furtuna de comentarii furioase la care un blog se expune. Aşa că o să mă opresc la un singur paragraf din articol şi o să-l supun judecăţii dumneavoastră.

Dr. Vasile Astarastoae, a biomedical ethicist who is president of the Romanian College of Physicians, representing 47,000 doctors, blamed the black healthcare economy on a pitifully low average monthly wage of €400 for doctors, which he said was forcing them to rely on supplementary income.

“Patients don’t want to go to a doctor who is distracted thinking, ‘How will I feed my kids or pay the rent?”‘ Astarastoae said. “So there is a conspiracy between the doctor and the patient to pay a bribe.”

“If salaries were higher, then the practice would disappear,” he said.

Aceste afirmaţii sunt pur şi simplu false. Nu numai că nu putem corela negativ nivelul de trai al medicilor cu şpăgile, dar lucrurile stau exact pe dos. Ştiu rezidenţi şi medici care îşi cârpesc blugii, merg cu tramvaiul la spital şi mai degrabă ar crăpa decât să accepte această “charité” de care vorbeşte angelic dr. Astărăstoae. Mai mult, chiar dacă ar face-o, veniturile astfel căpătate nu cred că ar fi suficiente să plătească nici a zecea parte din chiria la garsonieră. Şpăgile, condiţionarea, toate aceste crime au loc cu amploare maximă la un nivel foarte înalt. Medici care au adunat averi considerabile şi care demult nu mai sunt dependenţi de salarii continuă să primească “onorarii” uriaşe. Aceşti oameni ar putea, în orice moment, dacă lucurile iau o turnură proastă, să se care dracului în Costa Rica şi să ne lase să înfruntăm mulţimea cu furci. DEcât să vorbim despre o “înţelgere între pacient şi medic”, cred că e mult mai nimerit să vorbim despre sistem mafiot.

În general, atitudinea domnului dr. Astărăstoae în cursul acestui buzz remarcabil din ultima vreme, e reprezentativă pentru un anumit stil vechi al medicinei, pe care dl. dr. Florin Chirculescu îl descrie perfect într-un interviu din cotidianul Ziua.

Medicina a fost o scoala inchistata, a mers pe drumul ei, si cand a fost atacata, medicii s-au retransat in secretele lor. Perceptia noastra ca ordonatori de tratamente, fara explicatii care sa lumineze pacientul si sa-l faca cooperant, la care s-a adaugat si comportamentul excesiv al unora dintre noi, au facut sa creasca suspiciunile si sa se abata asupra castei, in totalitatea ei, grele judecati.

Eu cred că dr. Astărăstoe e bine intenţionat. Mai cred că are dreptate, salariile din medicină sunt mici. Dar mai cred că asta nu are mare lucru de-a face cu corupţia din medicină. Nu spargi o bancă pentru că ţi-e foame. Mai cred că dr. Astărăstoae, având cele mai bune intenţii, ne face un mare rău. Îmi face mie rău, băgându-mă în aceeaşi oală cu nişte tâlhari. Articolul din IHN loveşte greu, şi loveşte şi în noi, cei care NU vă băgăm mâna în buzunar, care nu condiţionăm niciun act medical, care nu considerăm că avem dreptul la recunoştinţă din partea dumneavoastră, nici ante-, nici postfactum. Şi cu toate astea, mă bucur de apariţia articolului. În loc să iau atitudinea defensivă a Colegiului Medicilor, îl îmbrăţişez. Pentru că nu cred că lucrurile mai pot fi reparate în linişte, pe şest. Pentru că nu mai vreau să fiu coleg cu acei infractori. Pentru că nu e nicio onoare în tăcere. Nu mai există o onoare a medicinei româneşti pe care să o apăr, alta decât cea a propriilor mele fapte. Pentru că aşteptam de mult să pot să strig în gura mare: EU NU SUNT AŞA. Pentru că mă aştept să strige şi alţii la fel, şi să ne regăsim.
După aia, om mai vedea ce face, dacă va mai fi loc de noi după ce şandramaua o să se dărâme, sau dacă nu cumva vom fi şi noi spălaţi de val, aruncaţi în exil (pe care ni-l imaginăm “voluntar”) sau în altă meserie.

About The Author

62 thoughts on “Medicina românească în International Herald Tribune

  1. Articolul ne face rau, dar sunt de acord ca lucrurile nu mai pot sa fie reparate pe sest. Insa dr. Astarastoae are dreptate. Eu cunosc multi medici si rezidenti care nu cer nimic, nici nu lasa sa se inteleaga ca un mic stimul ar influenta in bine situatia dar cu toate acestea primesc. Primesc fara sa ceara, primesc pentru ca pacientul e obisnuit sa dea si de obicei se intampla 3 lucruri: 1. pacientul iti baga direct in buzunar cu “multumesc”, tu zici “nu se poate, nu e nevoie, sa nu facem un gest nepotrivit”, scoti ce ai in buzunar, vrei sa-i dai, nu primeste si decat sa faci tam tam in salon sau pe hol, preferi sa nu mai zici nimic. 2. pacientul zice ca nu primesti pentru ca e pe moarte si nu vrei sa-i iei banii degeaba 3. zice ca nu prea stii ce sa faci sau esti prea insignifiant asa ca sa vezi atunci incredere in tratamentul si indicatiile tale. Si ajungi in situatia de a sta tot timpul in garda, o anumita distanta fata de pacient sau apartinator, buzunare pline cu carti sau carnetele sau mai bine fara buzunare ca sa nu se ajunga in aceasta situatie. E o chestie nasoala, care o sa se indrepte f greu, pentru ca ambele parti impart vina.
    Aici exclud pe cei care cer efectiv bani. Sunt cei care au dat la medicina in speranta de a se imbogati si cand au vazut ca nu e chiar asa incep sa ceara, justificandu-si faptul ca au dat sute de examene sa ajunge aici, au o mare responsabilitate care merita o recunoastere. Stii cum e poate altii n-au avut pauze si vacante cat a avut un medic scoala. Ceea ce e adevarat, dar asta nu justifica conditionare sub nici o forma.

  2. buzunarul meu e centru de atractie in saloane; mai ales saptamana trecuta cand imi cautam servetele pt nas.
    mi s-a intamplat sa vad o schimonoseala de dezgust pe fata unei tanti cand am intrebat-o daca bea cafea ( pt necunoscatori, intrebari de genul: fumati, consumati alcool sau cafea, sunt intrebari de rutina in anamneza pacientului), apoi o scurta injuratura cand m-am indepartat spre usa. am ras.

    nu cred ca Dr.Astarastoae a intentionat sa ne ingroape pe noi , tinere vlastare care ne confruntam nu doar cu buchisirea de material, ci si cu mostenirea de imagine. cred ca intentiile dumnealui vizau personalitati necontrolabile din sistem.

  3. Vlad,

    Eu stiu ca tu intri in categoria “NU SUNT ASA”. Si prietenii mei de care ti-am vorbit pe mail intrau in aceeasi categorie. Dar exista si medici care “SUNT ASA”. In articol se vorbeste si despre plicurile din maternitati. Din pacate acolo se intampla foarte multe lucruri de-a dreptul revoltatoare.

    Oricum articolul nu ne face cinste. Nu ne face cinste ca romani, indiferent ca suntem medici, economisti, juristi etc. si cred ca este frustrant si nedrept pt acei medici din categoria “NU SUNT ASA”.

  4. Hm. Dincolo de medicina, Romania si Bulgaria se pare ca incep sa intre din ce in ce mai tare in atentia UE din cauza coruptiei. Ma intreb cum fac niste tari ca Grecia sau Italia sa iasa cu fata curata.

    Cit despre Germania, nu ma mai intreb, aici lucrurile sint perfect legalizate: Ca pacient asigurat la stat (mi-a lipsit intotdeauna spiritul de aventura necesar unei asigurari private), se stie ca esti pacient clasa III, clasele II si I fiind obligatoriu private.

    Acum vreo trei saptamini am reusit sa il conving pe domnu’ Inginer sa se duca la ortoped sa-si aranjeze cocoasa. Ortopedul i-a recomandat fizioterapeutul casei, iar acum face cu el gimnastica medicala si masaj. Buuuun. Saptamina trecuta mi-am dus si eu cocoasa la acelasi ortoped, iar la secretariat am vazut cartile de vizita ale aceluiasi fizioterapeut si am dat sa iau una. Asistenta m-a prevenit amical: nu primeste decit pacienti privati. Tant pis, oricum am o fizioterapeuta foarte buna, asa ca poate sa-mi fie egal de data asta.

    Un amanunt: Cind m-am dus prima data la acel ortoped, conform indicatiilor medicului de familie, am cerut programare la seful cabinetului, asta in conditiile in care eram intepenit si aveam nevoie de tratament cit mai repede. Mi s-a oferit o programare peste doua luni. Acceptind sa merg la un medic mai tinar, angajat al respectivului (si desigur, absolut la fel de bun, zice-se), am primit o programare peste doua saptamini. Domnu’ Inginer, cu asigurarea lui privata, a primit programarea peste doua zile la seful cabinetului. Sa ne traiasca si la mai mare!

  5. Maria, nu cred că dă cineva la medicină ca să se îmbogăţească. “Formarea” în şpagă vine mai târziu, când eşti tânăr medic şi începi să fii cooptat în diverse cercuri în care şpaga se practică, şi începi să-ţi cauţi locul în haită şi să încerci să promovezi. Şi nu o faci de sărăcie, ci pentru că ăsta e mediul în care intri, te adaptezi sau nu.
    Da, ştiu că mulţi dintre noi acceptă ciubucul post-factum, adesea fiindcă pacientul inistă, şi crezând că la urma urmelor nu fac niciun rău. Nu e aşa. Să nu ne minţim singuri: pacientul nu-ţi dă ciubuc din recunoştinţă, nici chiar postfactum. Ţi-l dă ca aibă o cât mai bună îngrijire (ce dacă e post-factum, există şi control). El vine la medic deja condiţionat de tradiţia şpăgii. Dacă accepţi, încurajezi condiţionarea. Sigur, pacientul insistă, dar nu te poate forţa să iei bani. Cu timpul, pacienţii ajung să te cunoască şi să înţeleagă că nu iei şpagă, punct.

    Sprite, dr. Astărăstoae nu a vrut să îngroape pe nimeni. Cred doar că e depăşit de evenimente.

    Andreea, exact asta ziceam şi eu în post. Că există medici care sunt aşa. Şi că mă dezic de ei. Şi că mă bucur că a apărut articolul ăsta.

    Pinocchio, asta e, aşa fost lumea în care trăim dintotdeauna. Nu e cazul să ne minţim singuri că medicina a fost vreodată apostolat. Dar măcar în Germania ştii exact care îţi sunt drepturile şi obligaţiile.

  6. Vlad, încearcă să fii obiectiv. Tu faci parte dintr-o minoritate nesemnificativă. În cel mai bun caz eşti un fel de poliţist cinstit bun de băgat în faţă pentru a repera onoarea breslei, după care te întorci în rolul de posibil turnător în mijlocul mafiei. Discuţia nu e despre oameni ca tine, ci despre cum operează majoritatea actorilor din sistem. Majoritatea medicilor se umilesc (cel puţin iniţial) pentru un pumn de euroi în plus şi majoritatea pacienţilor cotizează de frica consecinţelor (de multe ori reale – vezi obstetrica în Timişoara şi probabil în tot restul ţării).

    Asta e problema şi nici o excepţie nu poate să o ascundă sau să “scape turma”. Faptul că Astarastoae caută explicaţii penibile exemplifică destul de bine situaţia. Poate mai bine şi mai eficient decât ai face-o tu.

  7. Vlad, deocamdata m-am uitat pe articol in diagonala, dar ma intreb, cumva, retoric, daca nu ar merge sa-i scrii Drului Astarastoae ca replica la articolul asta. Am vazut ca Herald Tribune (spre deosebire de New York Times) nu are spatiu de comentarii si cred ca o scrisoare de raspuns e egala cu zero (pt ca, de fapt, nu-i intereseaza ce se intampla in Romania si probabil nu au spatiu pt asa ceva). Dar drului Astarastoae i se poate spune…

    Ai dreptate, salariile mai mari nu vor opri o practica cu radacini adanci si, mai grav, validata mai ales de conducatorii “haitei.” De aceea e important sa se auda si alte voci si mai ales sa se auda cat de multe sunt.

    Din pacate, Dr. Astarastoae, pare depasit si de istorie. Mi-au picat ochii pe o ‘explicatie’: ca doctorii sub comunism nu erau respectati si erau considerati paraziti. Nu stiu unde se intampla asta — eu mi-am petrecut o mare parte din copilaria si adolescenta mea comunista fie la vizite la medic fie la spital si indraznesc sa-l contrazic. “Justificarea” cu comunismul nu face decat sa mistifice si mai tare subiectul. Ce sa inteleaga cititorul, ca abia dupa revolutie doctorilor au inceput sa li dea dea brusc si respect si spagi? In fine, nu vreau sa deviez subiectul.

  8. @Pinocchio

    In Romania cu asigurarea privata nu faci mare lucru.
    Eu am asigurarea de stat si mai am una privata de care beneficiaza toti angajatii companiei in care lucrez. Cu toate astea sanatatea ma mai costa niste milioane bune anual: analize medicale scumpe la care primesti trimitere catre un anumit centru privat de la medic (si asta o patesc de 16 ani nu de azi, de ieri), RMN-ul cerebral de anul trecut l-am platit din banii stransi pt vacanta etc.

    @Vlad,
    In articol s-a mentionat cazul Sebastian. Sti ce mi se pare cel mai trist la acest caz (in afara de tragedia acelui copil)? Faptul ca deciziile ulterioare luate in acea maternitate reprezinta, in opinia mea, un regres, nu un progres. Nu s-a invatat nimic.

  9. Alt.L-nu as vrea sa te dezmagesc,dar ce afirma dr.asarastoae este corect.pe vremea comunismului,medicii erau considerati intr-adevar o categorie profesionala ,,neproductiva,,.adica neproducand bunuri materiale palpabile, nu aveau dreptul la prea mult respect in fata autoritatilor.
    cei ccare aveau salarii mari,locuinte confortabile,bilete de tratament in minunatele statiuni de pe malul marii and so on,erau MUNCITORII.adica aia din fabrici si uzine.
    noi eram asimilati frizerilor,chelnerilor,gestionarilor de la alimentara,adica faceam parte din cei care traiam din ciubuc.acest ,,ciubuc,,a fost ani de-a randul lucrul cu care erau santajati si deci controlati oamenii din sanatate(nu numai medici,ci si asistente,moase,infirmiere).in paranoia lui, comunismul a desfiintat onorariul legal al medicului care ii conferea acestuia prestanta si demnitate,transformandu-l in ilegalul ciubuc,degradant si imoral,dar atat de necesar medicilor care isi doreau mai mult decat o locuinta jegoasa intr-un bloc de la marginea orasului,mai mult decat un bilet la sovata sau o bicicleta Carpati cu care sa ajunga la spital.
    voua,celor mai tineri le este foarte greu sa inteleaga acest lucru si eu zic ca e bine asa. dar istoria acestei tari s-a scris de foarte multe ori nu cu sange, ci cu rahat.scuzati-ma de vorbele urate.
    cei din generatia mea o stiu pe pielea lor si de asta nu au curajul sa arunce primii piatra.sufletele multora dintre noi sunt schingiute si contorsionata de durere.dara asta e o alta problema.numai bine va doresc.

  10. imi trece prin cap o idee, probabil cam prostuta. dar de ce nu se face o lista, pe orase, pe specializari, cu medicii care declara ca nu iau spaga, sa stie lumea unde poate sa se duca fara sa ii fie sugerata o suma de bani neoficiala pentru servicii.

  11. Mica, mie ideea mi se pare excelentă, dacă doru nu are dreptate. Ar trebui să avem oameni de încredere în fiecare spital, care să facă listele, totuşi.

  12. Si totusi va dati seama ce probleme ar putea avea acei medici din lista? Probleme create de alti medici cu pozitii mai inalte.

  13. vlad, majoritatea doctorilor nu iau spaga din foame. ci din motive de vila, de amanta, de gipan, de si de.
    si exact ce zice stefan, tu esti o minoritate minoritara:)
    tu, individual, NU ESTI ASA, dar multi altii sunt.
    din intamplare, ambii parinti ai mei au avut contacte cu doctorii, ca sunt batrani si am vazut first-hand care e modul de tratare. nu dai giftu, nu iti face CT-ul. nu puteam sa il duc pe taica-meu la vreo particulara, pentru ca era internat.
    sunt “tarife” la toate nivelele si ca sa negi realitatea asta mi se pare f. ipocrit.
    si nici particulara nu te asigura ca se va face treaba buna! un radiolog si-a facut treaba absolut ca la carte, in schimb “domnul profesor” era plin de ifose si cu scrumiera plina. ei bine, cand am vazut scrumiera aia, in particulara, mi s-a ridicat sangele la cap. mare profesor universitar, bla-bla. cand am ajuns inapoi in state si le-am aratat rezultatul analizelor s-au crucit ca nu am fost internat imediat. ei bine, domnul profesor nu avea timp de asa ceva. si inca o data! eram la particulara!!

    si pe bune, nu vad tot scandalul asta decat ca o noua furtuna intr-un pahar cu apa. de ce tocmai acum, frate? are numai miza politica, pentru ca nimic nu se va schimba, NIMIC!

    @mica, toti or sa declare ca nu iau spaga. si minoritarii (cei care intr-adevar nu iau) vor fi haliti de majoritatea din casta.

  14. stimabile G.G., am citit cateva carti de educatie medicala scrise in perioada comunista si am ramas cu impresia ca medicul conta, era respectat si considerat un om cu vb grea, decisiva. dar una e o carte, alta e viata reala… cunosc cazuri de medici (din per comunista) ajunsi “pe sus” care au carat multe sarsanali (`a` cu caciulita) pe la domnii profesori care scriau carti despre demnitatea medicului..dar cazurile se povesteau in soapta, coruptia exista si atunci.
    noi vlastarii suntem poate inca intr-o ceata, eu una stiu ca nu vad totul per ansamblu ca sa pricep cauzele si solutia; stiu insa ca durerea aceea interioara de care pomeniti ne paste si pe noi.

    recunosc, nu am dreptul sa ma scriu pe o lista a dreptilor amintita mai sus, deoarece am luat cafea nu de la pacient, ci de la d-na dr; ba, si o ciocolata, mi-a fost jena sa o refuz chiar pe d-na dr. dar si mai jenata m-am simtit dupa ce am acceptat-o; asa ca, un strop din mustrarea de constiinta a celor care iau spagi fortate tot cunosc, dar mai departe inca nu cred ca sunt pregatita sa vorbesc. de ce? vorba lui StefanTalpalaru, exista un grup minoritar de oameni cinstiti…

    si totusi, liste s-ar putea face, pe riscul fiecaruia; s-ar putea face de catre pacienti.
    stiu ca este sit-ul octorBun, care, cu o nedumerire personala, cred ca tine o lista de medici, statistici si comentarii ale pacientilor.

  15. (offtopic, exista in blogosfera optiunea de reeditare? dupa ce citesc, constat ca am scapat chiar si idei in editare)

  16. eu, cazurile nu se discutau deloc in soapta ci la chermezele incepute de la 3 dupa-amiaza si terminate dupa 1 noaptea, cu domnii doctori, toti fumatori de Kent.

    romanii au un talent uimitor de a contorsiona realitatea.

    realitatea este ca ca cei care se duc la medicina numai din “chemare” sunt putini, pentru ca medicina este o sursa de prestigiu si bani.
    realitatea este ca nu ai cum sa rezisti din salariul mizer si atunci iei, daca nu te-ai bagat in aceasta afacere tocmai ca sa “iasa banul”.

    realitatea este ca totul acum e tarifat, operatiile sunt tarifate si punct. cine vrea sa nege si sa inceapa semantici, e liber sa o faca. si intr-un fel este normal ca sa fie asa – tarifat. vad sensul tarifarii, dar nu vad sensul negarii ipocrite.

    realitatea este ca sistemul suntem toti.

    si realitatea este ca in romania asemenea campanii se incep cand exista un interes.
    cineva are interesul pentru asemenea circ – caci oricum nu se va face nimic. chestia cu “am stat 7 zile si am tacut, da’ dupa aia am zis TOT” e buna pentru povesti la gura sobei. pare rau, sunt prea harsit si am vazut prea multe flopuri in Romania, ca sa mai cred ceva.

    iar tu, Vlad, ori esti naiv, ori incepi si tu sa faci anumite jocuri. tu alegi.

  17. Ce jocuri, Elf? Nu am decât cuvântul meu că nu fac niciun joc.
    WE, Andreea: asta am scris şi eu. Că şpaga, cea mare, se ia la nivel de vârf, pentru motivele enumerate de WE, de către nişte mafioţi. Andreea, ce spui tu este exact legea tăcerii din crima organizată. “Ce probleme ar avea…”. Da, ar avea probleme. Dar cum spuneam, cred că a trecut vremea când se mai putea face ceva fără probleme.
    WE, nu cred că e doar o furtună într-un pahar cu apă. Se simte ceva. Ţi-o spun pentru că sunt în mijlocul problemei, la spital. Problemele sunt vechi, e adevărat, dar problema nu se mai pune la fel.

  18. nu ştiu ce am putea face noi, cei din afară, care nu sîntem în spital. pentru că mi se pare nedrept să fie lăsată la înaintare numai o parte din ecuaţie.
    şi cînd văd că se revoltă medici pe care îi ştiu cum sînt ca oameni, chiar cred că se poate schimba ceva.
    da, da, eu sînt din partea haiducilor. dar dacă exist eu, trebuie să mai existe şi alţii.

  19. Tocmai am citit un articol interesant, apropo de discutia asta, pe blogul lui Razvan Exarhu:
    http://razvan.exarhu.ro/umanizati-baieti/
    Asta mi se pare ca este reversul mentalitatii fanariote. Daca totul ar fi reglementat (ca in Germania, sa zicem), nu s-ar mai gasi nici proprietari de cabinet medical care sa conduca ambulanta, sa puna mina la carat targi si sa dea drumul la tomograf in miez de noapte numai pentru ca il roaga un necunoscut.

  20. Medicii de familie anunta ca vor intra, de miercuri, in concediu. Aud ca medicii au purtat azi banderole negre.
    Pinocchio, o intrebare. Care e diferenta, in procente, intre costul lunar al unei asigurari private si cel al unei asigurari la stat?

  21. au fost multe comentarii la adresa med de familie, cum ca ar lua super salar, dar managementul unui cabinet de familie nu se face din apa de ploaie. daca ministerului i s-a parut ca face economie cu cele 40% scaderi din veniturile medicilor de familie, sunt curioasa cum va face la criza viitoare de specialisti pe familie! vor fi solicitate cadre medicale din mongolia?

    Madelin, Pinocchio, voi, pt ca v-ati plimbat prin lume, vi se pare ok sistemul privat?
    am avut o discutie recenta cu o doamna economist (in tren, ca asa ma prind pe mine treburile astea importante) si ma intreba daca pricep rostul asigurarilor. n-am stiut la ce se refere, dar mi-a promis ca o sa aflu de la cei mai mari. stie cineva?

    in alta ordine de idei, sistemul e organizat cu…piciorul stang? bah, cred ca am trecut la stadiu de barfa, cum zicea in articol dr.Chirculescu.

    WE, pe mine nu ma intereseaza aspectul ascubs al circului, cel facut de colegi; mi se pare abundent circul mediat din ultima luna. nu stiu care e adevaratul motiv al acestuia, n-am nici o culoare de partid in mine ca sa vad “luminita de la capatul tunelului” si sa-mi exprim ferm opinia. insa! romanii s-au adaptat unei noi forme de revolutii, pe bucati, intre pomeni electorale. daca as avea capacitate pt o analiza retrospectiva, nu pot sa cred ca nu-si au rostul lor aceste mici revolutii.

  22. ultimul fragment era pt atitudinea ta, WE, fata de Vlad. nu-l cunosc foarte bine, dar cred ca nu are nicio culoare politica. parerea mea.

    ps. sunt agramata daca scriu “nicio” intr-un singur cuvant? inca nu m-am dezmeticit cum e cu gramatica asta moderna, desi…nu inteleg de ce gramatica e mai putin rigida decat cea a mintilor corectorilor profesionisti impunatori de opinii academice.lol 😀

  23. Am citit articolul cu amaraciune. Pentru ca e adevarat tot ce se spune. Si totusi, la final m-am bucurat deoarece m-am gandit ca poate asta va duce la ceva pozitiv. Din pacate, la noi nu merge numai cu niste “legi bune si potrivite” care sa ia ochii Uniunii Europene. Pentru ca romanii au stiut sa se descurce intotdeauna, sa triseze legea. Trebuie luate masuri concrete: medicul cutare a conditionat/primit spaga, proces penal etc. Poate se sesizeaza cineva.
    Poate facem lista aia, daca o conta la ceva. Poate iesim in strada sa ne aparam. Noi stim si sa tacem, de altfel.
    Asa e, Vlad, multi medici “se contamineaza” cu luatul de spaga cand ajung in sistem, din diverse motive care nici nu mai conteaza. Dar mare mi-a fost mirarea cand un fost coleg mi-a spus, dupa facultate, ca el a dat la medicina “sa faca bani”. Dar unii sunt afaceristi din nascare. Din pacate, cam in toate domeniile.

  24. Asta va fi ultimul meu mesaj pe tema asta si sper si de pe acest blog. Stiu ca va fi citit din 3 in 5, ca nu va inteles, sau pur si simplu nu se va raspunde.

    Ca sa nu existe probleme, spun de la inceput ca incerc tot timpul sa zic adevarul. Cum de stiu asta? Pentru ca ma bazez intotdeauna pe factual si pentru ca am exercitiul regulilor care te asigura ca spui adevarul. Stiu f. bine ca acest lucru nu imi asigura prieteni, ci dimpotriva – asta e calea mea pe care mi-o asum.

    @EU: ceea ce ai spus tu mai sus este inca o dovada ca romanii se imbata cu apa rece. Romania, cu toate blocurile sale de sticla si “profesionistii de la multinationale”, involueaza. Doar 4 argumente, caci despre asta se poate vorbi la infinit: ingroparea CNSAS-ului si folosirea dosarelor pentru rafuieli si santaje politice; incapacitatea de a termina macar 1 autostrada in 20 ani, punerea la pamant a retelei CFR. Si ultima, indivizi ca Vanghelie garanteaza cadre universitare – vorbesc de campania electorala.

    Toata vanzoleala aceasta a inceput cu un post al Impricinatului pe care l-am citit de cateva ori, cu toata atentia de care sunt in stare. Acel post este scris in asa fel incat sa faca apel la emotii, chestie deatfel usor de facut in Romania. Cand l-am intrebat ce se vrea de fapt cu acel post, nu mi s-a raspuns niciodata clar, ci “se studiaza”.

    Asa ca intreb inca o data: de ce abia acum? Au trecut 20 de ani, de 20 ani (sorry Vlad, tu erai mic pe vremea aia, iar eu predam la viitorii medici – daca facultatea respectiva isi lua acreditarea – asa ca stiu multe lucruri din “interior” fara a fi medic) sunt aceleasi probleme. Aceleasi probleme erau pe vremea lui Gorgos (aia mai batrani stiu despre ce/cine vorbesc), aceleasi sunt acum. Numai ca acum este an electoral. Si Oprescu, se zvoneste, ar vrea Cotroceniul. Chiar daca nu il vrea, numai anul electoral e suficient ca sa puna in garda pe oricine, mai ales intr-o tara controlata mediatic si emotional cum este Romania. Din intamplare, Oprescu apare, asa, fulgurant in acel “auto-dafe”, cat mai ales in interviurile ulterioare. Mai sunt niste alte amanunte pe care nu vreau sa le spun acum, dar despre care stiu inca 3 care stau pe acest forum/blog/whatever.

    Personal, eu inca il cred pe Vlad naiv. Numai ca ar fi bine sa se desparta de “eu stiu rezidenti care…” si sa ceara cifre. Numai cand veti avea cifre, veti vedea dimensiunea fenomenului si veti putea discuta. Pana atunci, este pierdere de vreme. Si daca vre(t)i sa face(t)i ceva, atunci luati-o de la cap, ca acolo se impute. Nu este buna distribuirea banilor – caci aici este problema, iesiti in strada, si cereti ce considerati ca este al vostru. Cereti audit-ul tuturor firmelor capusa, cereti audit-ul fiecarei institutii medicale, cereti bani pentru cate un tomograf, cel putin, per spital. Cereti implementarea unui sistem de asigurari suplimentare, care sa aduca bani pentru tot ce trebuie intr-un spital/unitate medicala. Mai mult, dati-i jos pe cei care pervertesc studentii din primul an.

    Numai ca acest an, din nou, este electoral, acest guvern e un guvern provizoriu, deci nu se va face nimic. Si cine gandeste cat de putin, stie asta. In rest, acest guvern, aceasta gluma sinistra de guvern, e f. bun de cioaca si de creat issues. Si nu veti face asta pentru ca spiritul de casta va fi prea puternic si oricum in Romania nimeni nu intra la puscarie.

    M-am lungit prea mult; inchid cu un singur lucru – de ce nu ati facut taraboi continuu pe vremea lui Nicolaescu, care, ca si seful lui, mintea de rupea apele? Acelasi stil de scandal a fost in 2005 si … ce s-a schimbat esential de atunci?

    Si cu asta – basta.

  25. WE, naw ca-mi pare rau ca ai acelasi stil de “imi iau bocceaua si plec” asa cum fac si eu cand nu ma simt inteleasa, deci 🙂 numa nu te consuma.
    mai sus, la commentul cu academicienii, ma refeream la un stimabil domn care viziteaza de se rupe-n bucati mahalala si se exprima elocvent pe blogul domniei sale, impresionand din parti. si cum tin la radacina ca la pi-u lu buna, m-am decis sa ma intind (iar) cat nu mi-e plapuma in mahala. deci nu era pt tine! `niciun caz!

    coborand din planul filozofic in cel politico-economic, ma tem ca am dat divort de toata spoleiala respectabililor cu clase, 8, care ne carmesc de nu ne vad. da, bine. punctam, au sufletel sa-i intelegem! io zic sa-i mai tinem din mila inca oleaca. hmm, cat sa-si mai dubleze conturile din elvetia.

    crezi ca nu s-a mai cerut o lista cu cheltuieli si pe la alte ministere care au luat atitudinenu?
    sunt de parere ca se fac cheltuieli masive pe necalculate, si nu din deciziile fara discernamant al medicului de rand, ci muult mai de pe alte meleaguri. dar parca nici in UE nu exista solutii ok aici. mai cred ca , totusi, sistemul nu e gandit cu piciorul stang, ci cu..mi-e rusine ca iau ban daca zic. sau nu mai zic nimic, sunt obosita.

    seara faina!

  26. WE, mă întrebi de ce acum. Nu ştiu să-ţi răspund cu precizie. Tot ce pot să-ţi spun e că lucrurile sunt mult mai împuţite chiar decât acum 1 lună. Nu mă refer economic sau altfel, ci la nivel de relaţie cu pacientul, unde noi o simţim direct. Ca la un semnal, anii (deceniile) de frustrări, şpăgi, neînţelegeri, au dat pe afară, şi acum suntem priviţi cu ură. Pacienţi de-ai mei, cărora nu le greşisem cu absolut nimic, şi-au schimbat peste noapte tonul. Dacă în spatele acestui fapt social e manipulare, nu ştiu. O fi, nu zic nu.

    Nu-mi aleg părţile cu uşurinţă, WE. Nu sunt un naiv (deşi pp că un naiv nu ştie că e naiv), am în spate generaţii de opresiune şi teroare, cred că ţi-am mai spus-o. În ceea ce priveşte activismul sindical sau politic de orice fel, sunt un ultra-sceptic. Când am ales să trec, deocamdată moralmente, şi, dacă va avea vreodată nevoie de ele, cu toate armele alături de împricinat, am făcut-o în deplină cunoştinţă de cauză, nu dintr-un impuls pionieresc sau din naivitate tinerească. Wandering Elf, credeam că din blogul ăsta, chiar aşa, mascat şi disimulat cum e el, totuşi se vede: m-am născut bătrân.

    În altă ordine de idei: îmi pare rău din suflet că iar v-aţi certat. Nici de data asta nu am de gând să mă amestec, dar de trist, sunt trist. Dacă nu mai treci pe aici, află că mi-a făcut plăcere să te cunosc, că am rămas cu ceva de la dumneata, că întâlnirea noastră nu a fost degeaba, în ceea ce mă priveşte. Rămas bun.

  27. Vlad nu te mai imbata cu vorbe, tu in 1990 aveai …cat?…10-11 ani? Despre ce generatii de opresiune si teroare vorbesti, domnule?
    Serios acum, vorbele tale poate influenteaza sufletele sensibile, dar nu toti mai suntem asa.
    Ai facut cumva Pta U?, stii ce au fost mineriadele? Presupun ca erai acasa, la televizor, in februarie 1990, cand camioanele cu muncitori intrau in noi si lanturile zburau mai ceva ca pocnitorile. Scuze ca te iau asa, dar cand ai inceput sa devii constient (la modul serios) de ce se intampla, eram deja in 1994-1995. A, da!, ti s-a povestit si ai petrecut primii ani in frig si nasolie, dar nu stii nici macar ce aia sa ai turnatori in grupa de la facultate. Sa bei cu ei si dupa aia ei sa isi faca raportul, acum fiind mari vice-primari, sau naiba stie ce mai sunt. Nici la grevele studentesti nu cred ca ai fost, ca sa vezi infiltrarile cat de frumos se faceau. Si nici pe pensionari, unii dintre ei inca traind si acum fiind oamenii lui Oprescu – aia pe care ii trimite sa dea raportul din parcuri, nu i-ai vazut cat de agresivi si isterici pot fi.

    Nu, nu te-ai nascut deloc batran, caci daca ai fost asa, ai fi fost mai atent la ce vorbesti. Imbatranirea se face prin experienta proprie si nu prin povesti din familie. Esti un om de 30 si un pic de ani, care nu stie in cate moduri poate fi disimulata fatarnicia si turnatoria si nu realizeaza dimensiunea fanariotismului. Iti arat eu om imbatranit inainte de termen, om care a fost batut de i-au sarit capacele in beciurile Securitatii, turnat fiind de “omul de la xerox”, pentru ca avea un caietel cu bancuri. Si dupa aia ostracizat ani buni.

    Si evident ca da!, cand ai toti sau maj. pacientilor dintr-o data schimbati, evident ca trebuie sa te uiti dupa o cauza exterioara. Ori pentru comportamentul lor si/sau perceptia ta.

    Pentru mine a fost inca o dezamagire. De fapt nu, a fost in ordinea fireasca a lucrurilor.

  28. Sper că te înşeli cu privire la legătura cu Oprescu. Ar fi prea pervers. După cum am interpretat eu relaţia, Florin Chirculescu este atent să nu-şi facă duşmani chiar peste tot pentru că atunci n-are nici o şansă şi de asta nu începe să dea în falsificator sau să aprofundeze tema şpăgilor. E uşor ca subiectul principal să fie deturnat şi chiar dacă omul se concentrează numai pe finanţe şi introducerea protocoalelor terapeutice eu unul sunt mulţumit.

  29. Stefan – si eu sper sa ma insel. Chiar vreau sa gresesc. Sa zicem ca este doar lip-service. Numai protocoalele si ar fi lucru mare. Finantele nu au cum fi rezolvate in an electoral.

    Vlad, speram sa poti mai mult decat misto eftin. Nu a fost vorba de “rusine”, sau related. Ci pur si simplu nu cred anumite lucruri. Si, chiar serios, ai luat vreodata vreun lant muncitoresc pe spinare? Si dupa aia sa ti se spuna de catre colegi ca ei ei au vazut altceva LA TELEVIZOR?
    Stii ceva? Crezi in cauza, bine, si eu cred in cauza Impricinatului, desi inca nu stiu care este. Dar tu o stii, pentru ca te-ai nascut batran. Iesi maine in strada? Dai drumul la aia de la Spitalul 9 si iesi cu pancarta in piata si nu pleci de acolo pana cand nu se rezolva?

  30. @Eu
    Io nu m-am plimbat daloc, da’ daloc prin lume. Asa ca habarnam.

    @all
    Am fost ieri pentru un control de rutina la medicul meu de familie. Care se confrunta cu aceeasi atitudine din partea unora dintre pacienti. Mi-a spus cu un oftat: “ieri am venit la serviciu si am simtit ca urasc pe toata lumea”. Asta e tragedia, din pacate, in aceste timpuri pe care le traim. I-am zis ca noi, pacientii, suntem alaturi de ei si m-a privit cu uimire.

    @Wandering Elf
    Posibil sa ai dreptate cand spui “sistemul suntem noi, iar noi romanii suntem inegalabili in a ne minti pe noi insine”. Sau cand zici “noi suntem problema”. Sigur ai dreptate cand vorbesti de coagulare, statistici si audituri financiare la cei implicati. Insa cand vorbesti de adevar da-mi voie sa-ti spun ca dumneata intr-adevar, doar incerci sa spui adevarul. Cate capete atatea adevaruri, sau fiecare cu adevarul lui. La romani suspiciunea este a doua natura. N-as generaliza dar nu am incotro, vaz. Nu crez ca ai dreptate in ceea ce-l priveste pe Sebastian. Sigur nu ai dreptate in ceea ce-l priveste pe Vlad. Iar discutia despre generatii de teroare si opresiuni, sau despre turnatori si fatarnicie, sau despre mineriade si revolutie se poate purta oricand, fara a fi nimenea indreptatit sa enunte adevaruri absolute. Creca nici istoria nu e indeajuns de indreptatita.
    Cat despre ultimele animozitati dintre dumneata si Tapirul ma intreb daca nu ar fi posibil sa chill out un moment si sa judeci prin prisma indoielii rezonabile. Si nu, nu pot fi acuzata de bias. In toate interventiile mele de pana acum, inclusiv in medierea pe care am incercat-o intre dumneata si el, am dovedit contrariul.

  31. “Cate capete atatea adevaruri, sau fiecare cu adevarul lui.” – sa traiti bine, atunci.

    evident ca nu am dreptate:) niciodata nu am dreptate.

    eu pe vlad l-am intrebat o intrebare simpla: ce din experienta ta personala si ne-mijlocita te indreptateste sa zici ceea ce zici: “m-am nascut batran”. nimic!
    comentariul tau, asadar, se refera la o discutie total inexistenta. intai incearca sa intelegi despre ce vorbesc si dupa aceea comenteaza.

  32. Multumesc de urare, intr-adevar noi suntem aicea, in mijlocul gramezii de… compost. In rest, free will(y), freethecomments, fri-sbi. S.a.m.d

  33. @ WE
    A) dintr-unul din posturile de pe blogul dumitale, io inteleg ca ma acuzi de ceva (daca nu e vorba despre mine te rog sa ma scuzi). Adica aici:
    http://wanderingelfs.wordpress.com/2009/02/17/gata-am-hotarat/

    Poate ca nu ai inteles la care anume pasaje din comentariile tale de mai sus ma refeream in replica mea (asa neinteleasa cum se pare ca ma misc prin lume):

    Repet ce vreau sa zic:
    1) nu *crez* ca ai dreptate in ceea ce-l priveste pe Sebastian (apropo de dubiti an so)
    2) *sigur* nu ai dreptate in ceea ce-l priveste pe Vlad

    Citatele cu pricina sunt :
    “Iar realitatea este ca in romania asemenea campanii se incep cand exista un interes.
    cineva are interesul pentru asemenea circ – caci oricum nu se va face nimic. chestia cu “am stat 7 zile si am tacut, da’ dupa aia am zis TOT” e buna pentru povesti la gura sobei. pare rau, sunt prea harsit si am vazut prea multe flopuri in Romania, ca sa mai cred ceva.
    iar tu, Vlad, ori esti naiv, ori incepi si tu sa faci anumite jocuri. tu alegi.
    …Si Oprescu, se zvoneste, ar vrea Cotroceniul. Chiar daca nu il vrea, numai anul electoral e suficient ca sa puna in garda pe oricine, mai ales intr-o tara controlata mediatic si emotional cum este Romania. Din intamplare, Oprescu apare, asa, fulgurant in acel “auto-dafe”, cat mai ales in interviurile ulterioare. Mai sunt niste alte amanunte pe care nu vreau sa le spun acum, dar despre care stiu inca 3 care stau pe acest forum/blog/whatever”
    Te rog sa-mi indici (daca vrei, bineinteles) unde e subiectivul.

    B) Incercarea mea de raspuns cu privire la opresiuni si mineriade (asta-i alta discutie) se traduce asa: chiar daca dumneata ai fost batut de mineri in vremurile alea (si poate n-ar fi rau sa depui marturie in chestia asta, sunt oameni din tara asta care habar n-au ce s-a intamplat atuncea), chiar daca bunicul meu a murit in puscarie politica, cu toate repercursiunile ulterioare in familie, chiar daca Vlad vorbeste si el despre ceva asemanator, asta nu ne da dreptul nici mie, nici lui si nici dumneata sa conchidem ca am accesat adevarul absolut si gata, ailalti sa taca din gura si sa stea la colt cuminti.

    Io respect dreptul tau de a fi rational, respecta-l si tu pe al meu de a reactiona. *Si* emotional.

  34. @Madelin: asigurarea privata costa, pe luna, in jur de 7 euro cea basic, adica niste consultatii gratis + analizele anuale gratis, si ~ 15 euro cea premium, in care ai toate consultatiile gratis, in afara de psiholog si stomatologie, si cam toate analizele gratis in afara de RMN (care costa de rupe daca-i cazul, dar asta e alta poveste).
    Ca experienta, nu m-am dus niciodata la clinica privata cu darul si nu mi s-a cerut niciodata ceva. Ca peste tot, sunt doctori nepriceputi si doctori buni, te prinzi care-s buni pentru ca e foarte greu sa prinzi programari la ei.
    In fine, ar mai fi de povestit si am avut abonament la vreo 3 clinici mari din bucuresti, medlife, medicover, cmu, daca vrei detalii iti pot spune mai multe pe email.

  35. Dar, Madelin, uite, iti raspund normal, sa nu existe motiv de alte procese de intentii.

    In primul rand, acel mesaj nu era despre tine in principal. Partea pentru tine se referea la acel “chill out dude”. Am judecat prin prisma indoielii rezonabile pana la punctul cand agresiunea a fost fatisa. Agresiunea a inceput intai sub forma de gica contra. Omul nu stia despre ce vorbea, dar cauta in disperare pe gugal, orice!, numai ca sa nu fie de acord cu mine. Cand mi-am pierdut rabdarea si i-am zis sa termine cu jocul asta de glezne, l-au apucat umorile. Ce trebuia sa ii zic? Ca din intamplare am lucrat cu asa ceva (limbaj, originea sa, legatura cu socialul, evolutia blabla)? Asta ar fi fost argumentul la autoritate. Se voia asta? De fapt am scris si in stilul asta si tot pe acest glob/forum am fost dat cu capul de pereti, de acelasi Tapir: cine sunt eu ca sa vin sa ii spun eu? Apoi, legat de tine, tot tu ai fost cea care ai spus ca nu ai cum sa fii unbiased, pe motive de sange. Fair enough, de aceea am si evitat sa te amestec in povestea asta. Banuiam ca vei interveni (i.e., sari la gat), era problema de timp.
    Si chiar tu zici mai sus ca reactionezi nu neaparat rational. Insusi cuvantul folosit acela de a “reactiona” este suficient. Si de fapt eu am fost suficient de cool, nu eu ma apuc sa imi pun poalele in cap pe blog propriu si sa intru in zona civilului. Si pentru ce? Pentru ca Tapirul nu suporta sa i se spuna ca nu stie anumite lucruri. A, da, ar mai fi fost chestia aia cu inima cu 3 in loc de 4 incaperi. Aia e colosala, mai ales ca vine din partea unuia cu medicina, dar prefer sa tac.

    Cu Vlad, iar discuti despre ceva ce nu s-a discutat. El zice: pentru ca familia mea a fost speciala i.e., a avut pb. pe vremea comunistilor, m-am nascut batran. Iar eu spun simplu: batran devii numai prin experienta nemijlocita, nu prin povesti. Asa, inseamna ca jumatate din tara asta s-a nascut batrana, ceea ce anuleaza din start “handicapul” lui Vlad. Apoi, la vremea rivulutiei, omul avea in jur de 10 ani. Asa ca nu are cum sa aiba – biologic vorbind experienta nemijlocita a primilor ani, cand s-au petrecut ultimele evenimente posibile sa il maturizeze inainte de termen. Nu avea cum sa participe la ele direct.
    Astfel, valoarea spusei lui are aceeasi valoare cu spusa lui HRP ca a fost mare dizident, taica-su fiind de fapt traducator la Viena al rusilor. Si stand in Primaverii.
    Adica, valoare nula.
    Ce voiai sa zic? Daca tu Vlade te-ai nascut batran, apoi altii poate s-au nascut morti. Sunt morti vii. Nu numai familia lui si-a furat-o sistematic din anii 50 incoace, iar unii, care chiar daca au facut jde de ani de puscarie, cand au iesit au incercat sa faca ceva, nu sa isi creeze imagini pe bloguri.
    Asadar, tu incerci sa virezi discutia inspre o zona cetoasa, gri, unde toata lumea are ceva de zis, iar eu de fapt incerc sa o circumscriu cat se poate de precis: care sunt argumentele rationale, obiective, factuale, care il fac pe Vlada sa zica ceea ce zice? Eu nu le vad, dar poate sunt altele la care sunt eu orb-nestiutor.

    Pe scurt: nu te-am acuzat de nimic si vorbesti despre cu totul altceva decat discutia mea cu Vlad.

  36. Si nu am vorbit despre niciun miner madelin, pui vorbe in gura, dar asta e stilul mioritic.
    Am vorbit despre “lant muncitoresc” si m-am referit la o data precisa: 28 ianuarie 1990. Cand Iliescu urla ca i se pune sula in coasta si in paralel veneau detasamentele de muncitori in camioane, cu lanturi, care spargeau multimea.
    Uite aici.

    http://roxanaiordache.wordpress.com/2009/01/28/28-ianuarie-1990-remember-sula-in-coasta/

    Eu nu stiu ce faceai tu, nu stiu ce facea Vlad, cred ca era acasa, ca era frigul dracului si era intuneric. Si era mic, nu avea cum sta pe afara. Si la televizor se dadea altceva.

    Asa ca te rog, daca nu stii despre ce vorbesc, mai bine lasa de la tine.
    Si da! ma apuca dracii de pe lume cand vad ca dupa 20 de ani, Iliescu si-a pus un trepadus la Primaria Bucuresti, un individ care si-a manarit dosarul. Si ma mai apuca dracii cand vad ca nu se intelege: atat timp cat nu intelegeti sa schimbati acesti indivizi care, ca hidra, se perpetueaza fizic, de-a lungul generatiilor, nu veti face nimic!!! Am crezut in 1996 ca Iliescu a iesit de la rampa, m-am inselat, eram naiv. In 2004 eram deja sceptic. Iar acum nu mai am nicio speranta. In AD 2008, ati acceptat acest individ ca Primar, il acceptati in continuare. De ce pomenesc de el tot timpul? Pentru ca este una din legaturile cele mai vizibile si pentru ca el a reusit sa siluiasca atat Medicina cat si Invatamantul. Si acum conduce Capitala. El si cu “care este” si cu Piedone.

    De aceea am zis “sa traiti bine” – adevarul este unul, aici nu e vorba de bleeping existentialisme. Aici e vorba de ceva al naibii de simplu. Si daca la nivelul asta nu aveti curajul, puterea, vrerea, sa faceti curat, nu va asteptati la altceva.

  37. @WE
    1) Tu ai zis:
    “Ai facut cumva Pta U?, stii ce au fost mineriadele?” asa ca nu-tz pun cuvinte in gura, nu ma face proasta cu cartile pe fata! Sau rau-intentionata, whatever.
    2) Io nu am zis chill out *dude*, apropo de bagat vorbe in gura.
    3)Nu stiu cine isi pune poalele in brau pe blogul propriu. De vreme nu specifici in clar la ce si cine te referi, pot sa interpretez, normal. Asa cum am interpretat si interventia de pe blogul tau (cea la care am dat lincul). Fiind mai multe discutii, nu am ‘ghicit’ exact la care dintre ele te referi cu “subiectivul”.
    4)Nu, tocmai, ca nu am fost biased, *in pofida* legaturii de sange. Asta-i si mai si.
    5) Din discutia ta cu Vlad ma retrag, ai dreptate.
    6)Ce inseamna, pt tine, sarit la gat? Dupa cum vad, si raspunsul la un comentariu, si dreptul la replica sunt interpretate de dumneata astfel. OK, de aci incolo nu o sa mai comentez nimic din ceea ce vei scrie/comenta. Insa dreptul la replica mi-l rezerv. Asta e.

  38. Wandering Elf, m-am gândit niţel astăzi, pe drumul spre serviciu, şi o să încerc să-ţi răspund, cum pot. Prin asta înţeleg doar o “reacţie”, nu un răspuns ştiinţific şi precis la întrebările dumitale. De exemplu, nu pot răspunde ştiinţific şi precis la întrebarea: “Cum adică te-ai născut bătrân?”. Mai întâi că era o exprimare metaforică. Mai apoi, pentru că ai dreptate. În vremea mineriadelor, eram şcolar. Stăteam la 3 minute de Piaţa Victoriei, aşa că atunci când am mers la şcoală, am nimerit drept într-o îngrămădeală mare şi mi-am luat o grenadă lacrimogenă (sau ce o fi fost) drept în nas. Am avut noroc, am scăpat doar cu o iritaţie urâtă a ochiului, fără să fiu călcat în picioare sau altceva mai rău. O iritaţie a conjunctivei pe care am căpătat-o prin accident, nu luptând pentru vreo idee, nu e mare lucru, cu siguranţă nu îmi dă dreptul să zic nimic, nu îmi dă dreptul la o opinie, ar trebui să tac. Ai câştigat, din acest raţionament nu am cum să ies. Şi e mai bine aşa, din cele două variante – prost sau vândut (lui Oprescu şi Iliescu, dar contează mai puţin cui) – prefer să fiu prost. Cel puţin aşa cred că prefer. Până acum nu mi s-a mai zis că sunt ori una ori alta. Nu îmi permit să îţi recomand, domnule WE, un exerciţiu de empatie, şi să te rog să îţi imaginezi cam cum m-am simţit când am citit asta, şi nu într-un comentariu aruncat aleatoriu de pe net (cu astea sunt obşnuit). Poate că dumneata te-ai fi simţit revoltat (nu ştiu). Pe mine pur şi simplu m-a durut. Niţel. De asta am şi tăcut niţel, până să îţi răspund.

    Se pare că totuşi m-am născut bătrân. Se pare că nu sunt absolvit de erori pe care le-au comis alţii, înainte ca eu să fi fost sau când eram copil, dacă mai merit şi astăzi asemenea palme peste gură. Mi le asum şi mă reîntorc la felul meu de a tăcea, Wandering Elf, nu înainte de a spera că nu am fost prea neclar, pentru că asta e cam toată explicaţia pe care o poci da, alta nu mai am.
    Cu respect şi fără ranchiune,
    V.S.

  39. buna Vlad,
    citesc de multa vreme blog-ul tau si imi pare rau ca la data asta sunt “en retard”, dar nu ma pot abtine.
    o colega de servici a fost diagnosticata cu limfom hodgkins (un fel de diagnostic deoarece dupa doua biopsii, probele sunt considerate necorespunzatoare de catre cei de la Fundeni) si inainte de prima biopsie, medicul i-a comunicat nonsalant urmatoarele: “la anestezist dai 100 de euro, rezidentului intre 3 si 5 milioane si mie.. deh, mai mult ca sunt seful lui”. la scurt timp, dupa operatie si analize cand i s-a comunicat posibilul diagnostic, acelasi medic a tinut sa precizeze ca “rezidentul e cam nemultumit” (de spaga, evident!) si ca trebuie sa mai dea ceva. prin urmare, o firma intreaga a pus bani mana de la mana ca s-o ajutam pe colega noastra sa plateasca numai doctorii si asistentele plus medicamentele de baza care nu se gasesc in spital.
    sper sa nu fiu inteleasa gresit, am crescut mai mult prin spitale (mama mea fiind asistenta) si respect foarte mult meseria de doctor, dar daca un medic (sef de sectie) ii comunica unui pacient odata cu diagnosticul de cancer si nemultumirea legata de “spaga” incep sa cred ca suntem de fapt mult mai rau decat descrie articolul in cauza.
    imi pare rau ca mi-am varsat aici amarul (sper sa fiu iertata), dar am fost extrem de revoltata de acesta situatie si in continuare ma gandesc cum ar fi mai bine sa reactionam ca pacienti confruntati cu o situatie de genul asta.
    cu bine, Laura

  40. Laura, citind ce scrii dumneata, primul meu impuls este să mă duc să îl bat pe doctorul ăla. Cu un ciomag.

    Cred că o reacţie mai sănătoasă ar fi mersul la poliţie. Direct. Alminteri, există multe reacţii posibile: de la vorbitul cu managerul spitalului, la vorbitul cu procurorul. Din păcate, nu mă pricep la Codul Penal, dar sunt convins că treaba intră sub incidenţa lui.

  41. scrisesem un mesaj mai lung, dar dupa aceea am citit si alte reactii – cum deturneaza pas cu pas de la discutia initiala. si mi-am adus aminte de vorba unui prieten, referitor la inutilitatea demersului.

    imi pare rau de conjunctivita ta, imi pare rau ca te-ai nascut batran, oricare ar fi sensul acestei afirmatii, imi pare rau ca te-am facut sa te simti aiurea, te consider naiv si prizonierul sistemului in care traiesti si in niciun fel altfel. sa fii iubit!

  42. Madalina, doar la astea iti raspund: “1) Tu ai zis:
    “Ai facut cumva Pta U?, stii ce au fost mineriadele?” asa ca nu-tz pun cuvinte in gura, nu ma face proasta cu cartile pe fata! Sau rau-intentionata, whatever.”
    –“ai facut”, “stii”, este diferit de “batut de”, “ai luat pe spinare”. verbul defineste actiunea, e fundamental. tu ai zis “batut de mineri”, ceea ce era o amestecare a celor spuse de mine. eu am precizat f. bine locul si momentul cand am vorbit despre lantul luat pe cocoasa.
    dar eu vorbeam CU Vlad, DESPRE Vlad si NU despre mine.

    “dude” inseamna “tip”, “gagiu” si l-am pus doar pentru a completa o expresie (incidentally, sunt dude). nu pentru a iti pune vorbe in gura. de fapt cand ii zici unuia “chill out”, este mai rece si arogant, mai distant, decat “chill out, dude”. Dude calmeaza discutia, we are buddies etc.

  43. si ziceti ca am io ce am cu elful. Nu constat, cititnd discutia asta, decat aceeasi reactie monomaniaca a lui WE care crede (convins) ca pe lume nu exista decat un adevar, evident cel perceput de domnia sa. Asta, domnilor, se incadreaza la trasaturi autiste (high functioning cum am mai zis), lack of theory of mind si tot tacamul. Asta, insa, nu ii scuza badaraniile, i le explica numai.

    Problema, in romania, este una veche: nu avem sistem si nu avem infrastructura si nu ave protocoale (medicale sau de alta natura), nu avem structuri. De ce nu avem – habar nu am (am avut aseara o discutie interesanta cu amicul din Metz pe tema asta, si am ajuns la niste ipoteze). NU avem reguli sau, daca avem, nu avem structurile care sa le enforce. Asta e. Nu sunt medicii care iau mai vinovati decat pacientii care dau (majoritatea pacientilor care se plang ar lua la fel de bine mersi daca ar fi in situatia medicului). Iar declaratii goale si demagogice ca “sistemul suntem noi” nu duc la nici o rezolvare.

    PS iar pentru cei ce nu stiu, “dude” are si o functie ironic-deriziva. In plus, cand zici “chill out” cum a zis sor’mea, inseamna ca vorbesti serios. Cand sustii ulterior ce persoana a zis “chill out, dude”, ii atribui (fals, evident) o doza de neseriozitate si de superficialitate. Nicidecum de “we are buddies”. Just for the records, we nu e singurul “specialist” in slangul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.