Gogol Bordello la Bucureşti – un paradox?

Deci am fost aseară la concert Taraful Haiducilor şi Gogol Bordello, în Herăstrău. Nu prea cred că are rost să vă povestesc cum a fost, în afară de faptul că a fost bine. Am ţopăit şi răcnit până nu am mai putut, am uitat de toate grijile, m-am lăsat să explodez de bucurie laolaltă cu tot restul lumii. Că atât haiducii cât şi bordelii sunt nişte tipi atât de veseli, cu atât de multă bună credinţă şi care se bucură atât de mult când îşi fac meseria, încât nu ai cum să nu-i iubeşti pe loc şi să nu-ţi se facă niţel ruşine. La sfârşit, trupa de “gipsy punk” a cântat cot la cot cu Taraful (primii păreau sincer bucuroşi şi onoraţi – “can you believe this shit?”), lucru probabil improvizat, pentru că nici măcar nu mai ajungeau microfoanele, peste care s-au mai suprapus şi răgetele noastre de joc şi voie bună, de a ieşit un tămbălău magnific care mi-a mai adus inima la loc, frate.

Altceva vroiam să remarc. Venirea trupei Gogol Bordello la Bucureşti are ceva contradictoriu. Pentru că lucrurile despre care cântă ei, cartierele de ţigani şi “underdogs”, bairamurile gălăgioase, se află aici în stare nativă, sălbatică. Înţeleg succesul nebun al formaţiei la New York, suflul proaspăt, exuberant şi mai ales exotic. Dar la noi? Gogol Bordello nu ne spune nimic nou. Dar paradoxul continuă, pentru că trupa are şi la noi un succes la fel de nebun. Şi paradoxul continuă şi mai departe: trebuia să vedeţi publicul de aseară. “Pă vremea mea” (când aveam io şaişpe ani), era o aventură să mergi la un concert de rock. Te întorceai fericit, dar cam învineţit şi cu toate hainele rupte. Şi cu vreo steclă goală dupe ceafă. Acum însă, publicul era foarte cilivizat. Şi bine îmbrăcat. Şi curăţel. Mă rog, unii îşi legaseră nişte baticuri pe cap, pentru că aşa îşi imaginau că sunt mai “gipsy”, dar până şi baticurile alea erau de mătase. Doar reprezentanţi tineri ai noii burghezii. Nici măcar un singur băeat de cartier. Niciun manelist. Nici o piţipoancă. Nicivorbă de vreun underdog. De altfel, sunt convins că asemenea oameni nici nu au auzit de Gogol Bordello. În schimb, o adunare de tineri parfumaţi, cărora li se cânta în ţigăneşte despre revoluţia petrecăreaţă a sărmanilor. Tineri care, după ţopăială, a doua zi îşi reiau joburile corporatiste, sau, dacă sunt şi mai tineri, merg la şcoală în Volvo-ul lui tati.
Oameni care, pentru o noapte, şi-au imaginat că sunt ţigani adevăraţi şi că sunt în stare să înghită viaţa cu totul, aşa, crudă şi indigestă cum e, şi care, a doua zi, vor continua să deteste cu sinceritate manelele şi pe manelişti, să se ţină de nas când trece una cu fustele mai colorate strada prin faţa maşinii lor, care vor asculta cu plăcere rasista “campanie antimitocănie” la un radio românesc de succces, etc.

Şi dacă credeţi că e o generalizare forţată, şi dacă vreunul care a mers la Gogol Bordello citeşte aici şi nu mă crede, o să îl întreb dacă îi plac manelele. Sau dacă are habar în ce parte a Bucureştiului e Ferentariul. Nu? Aşa credeam şi eu.

Dar paradoxul continuă şi atinge culmea. Gogol Bordello nu sunt nişte impostori. Doar pentru că noi, publicul lor, cam suntem, la ei nu se simte nici urmă de ipocrizie. Ce fac ei e tare ruşinos pentru noi. Nişte străini (ucraineo-evreo-ţigano-etiopiano-latinamericano newyorkezi) vin să ne înveţe că viaţa e frumoasă în propriul nostru oraş. În cartierul pe care îl detestăm sincer. Împreună cu oamenii cu care nu am vrea să avem de-a face în ruptul capului.

Dar poate e bine şi aşa. Misterioase sunt căile, în general.

About The Author

29 thoughts on “Gogol Bordello la Bucureşti – un paradox?

  1. Nu am ascultat Gogol Bordello, dar imi place Taraful Haiducilor. Nu imi plac manelele…
    Nu prea ma pricep eu sa aleg cuvintele acum,dar
    eu zic ca e o diferenta intre ce fac ei pe scena (adica arta, un fel de arta daca suntem prea pretiosi) si realitatea din Ferentari. Arta e un simbol si in masura in care are valoare , are valoare universala. Adica, orice expresie artistica va fi inradacinata intr-o cultura (sau o subcultura specifica), dar, in masura in care e autentica va purta mesajul dincolo de cultura in care e inradacinata. Ca urmare in masura in care ceea ce canta ei e autentic si e bine cantat reverbereaza in New York, Bucuresti si alte zone ale lumii. (ca si explicatie -nu trebuie sa fi negru pe plantatie ca sa iti placa the blues)

    Pe de alta parte ai parte de o realitate pe care cei mai multi dintre noi nu o pot inghiti cu totul, unii nici macar in fragmente. Nu cred ca e locul sa ma intind la discutie despre x(isme) si
    x(fobii) ca s-a mai zis. Ele exista peste tot in lume si sincera sa fiu nu stiu daca nu vor exista cat va fi lumea … Tocmai citeam ieri despre niste pusti de liceu care au primit intre 6 si 28 luni de inchisoare pentru a fi omorat un bataie un tip pentru ca era Hispanic. Juriul era alb si sentinta a fost “violenta stradala care a rezultat in atac corporal” … In America lui Obama.

  2. bre, in primu’ rand ce stii tu despre adevarata viata de jos, din Ferentari sau Rahova? ce stii tu ce inseamna sa traiesti cu tigani pe strada, sau sa ti-o iei pe strada, sau sa imparti strada cu prostituate etc.? deci impostor esti tu, nene. ca toti aia din vest care vin si zic: vaiii, ce ne plac tiganii, “so exotic”!, habar n-avand despre ce inseamna mizeria cu adevarat.
    ti-am zis: esti in centru si vrei sa fii la periferie. nu inteleg de ce nu iti vezi de centru’ tau…
    hai ca m-ai enervat.
    ca sa nu mai vorbesc ca am fost si io la concertu’ prim al celor de la gogol bordello, tinut acu’ cre’ ca 1 an la Arenele Romane, din Parcul Carol. o prietena mi-a spus de ei careia da, ii plac tiganii si rade de impostori ca tine.
    hai numa’ bine.

  3. :-)))

    Din comentariul tău, Lila, se vede că tu eşti expertă în viaţa de cartier, nu io. Ştim, ştim, ai nişte prieteni care ţi-au povestit. În afară de asta, mai eşti expertă şi în ce ştiu eu, în de unde sunt eu, şi în cine sunt eu.

    Mai vorbim când mai creşti. Hai numai bine şi ţie.

  4. @Lila, tu cui te adresezi? Mie sau lui Vlad? Sa nu fiu increzuta:Vlad . Poate ma insel eu, dar nu e Vlad de etnie rroma si nu a locuit cativa ani buni in Rahova/Ferentari ? Si daca nu ma insel problema nu se mai pune ca ii plac tiganii sau nu, ci ca el este rrom si asa se vad lucrurile din perspectiva lui de centru –periferie. Si daca nu ma insel, nu cred ca are cum sa-si vada de centrul lui si sa nu il intereseze ceea cultura careia ii apartine , ca vrea sau nu sa ii apartina ….Eu nu merg in papucii lui, dar din adidasii mei inteleg un pic cum se poate simti cineva de centru- periferie sau centru –suburbie sau…
    Dar poate ma insel. Nici nu ar fi pentu prima oara…

  5. Annamari, sigur că ai dreptate. Sincer, postul ăsta e doar despre cum m-am minunat ce gaşcă de băieţi cuminţi şi bine îmbrăcaţi ne-am adunat la concertul unei trupe destul de subversive.

    Cât despre Taraf, m-a buşit râsul când auzeam din spate pufnelile de dispreţ (\”cine-s ăştia, bleah, vrem Gogol Bordello, mă duc să iau o bere, etc.\”). Îţi dai seama cât de pe lângă erau oamenii ăia.

  6. Vlad nu cred ca e tigan, Annamari:) Alea cu rroma si Ferentarii et al. sunt mai mult fronde de ale lui si incercari de a spune ca gasesti diamonds in the rough. Si ca gasesti mai multa omenie si “beef” la periferie decat in “centru”.
    Vlad vine “din centru” de fapt, de pe o strada din spatele Palatului Victoria, dintr-o familie de medici, din cate mi-am dat seama.

    Ei, copiii, oi fi eu autist and worse, da’ tot am fost bun la ceva: am scuturat de amorteala acest blog. Caci daca experienta imi spune ceva, se vor trezi unii sa comenteze si peste o saptamana, mai mult sau mai putin la cele scrise initial.
    Eu – mai rar pe aici, de acum o perioada.

    Vlad u owe me a beer:)

  7. @WE:”Vlad vine “din centru” de fapt, de pe o strada din spatele Palatului Victoria, dintr-o familie de medici”- asta nu exclude 🙂

    @ Vlad: se spune ca fetelor cuminti le plac baietii subersivi. Se vede ca baietilor cuminti le plac trupele subersive…

    cine’s cei din Taraf -am auzit si eu de la unii, altii care stiu despre ce vorbesc ca e unul dintre putinele tarafe lautaresti adevarate care mai canta . Sunt ultra-cunoscuti in anumite cercuri din vest…

    si ca venii vorba de ei , de cand am ajuns acasa ii tot ascult si de unde imi propusesem ieri sa scriu un post amar, militant si subversiv , mi-a trecut….ca acu’s prea plina de viata sa-mi bat capul cu asa ceva.

  8. Nu-s mamă dintr-o famelie de medici (că dacă eream, probabil că nu mai dădeam la medicină). Iar strada mea de baştină nu e în spatele Palatului Victoria, hahaha. Nici chiar aşa. Interesant ce impresii las pe blog. Făcusem cândva, din pur narcisism, un post numit “Portret robot”, în care rugam lumea să zică chestii pe care le crede despre mine.

    Se face cu berea. O trimit anhidră, prin poştă?

  9. Da, asa e. Scuze.
    eu ramasesem ca scrisesem dupa sharla dar sunt Aiurit. Inca o data, scuze, am tipat degeaba.

    Anyway, dupa cum te-am rugat si prin email: sterge, totusi toate mesajele mele (mi-ai sters unul o data, cand ne-am luat de par asta toamna, nu mai zice ca nu stergi, dar nu importa).
    Explicatiile ti le-am dat prin email.
    Multumesc.

  10. esti tigan, bre? eeeeee, na! ce surprisa! PAI, ZI, VERE, ASA! nu stiam, sa moara veta.
    nu-s experta, ca daca eram o experta eram unsa cu toate alifiile, or, nu-mi merg toate struna.
    o.k. deci iti sustii compatriotii. acu’ inteleg. ma rog, nu c-ar fi patria voastra 😀 .
    hai numa’ bine si sper si io sa cresc, sa stii. tie iti doresc tot ce vrei tu, frumosule!

  11. aualeu… am citit doar primele 2 comentarii si izbucnii. deci nu esti tigan.
    atunci tot din centru esti 🙂 . oricum vii din acelasi cartier ca mine, doar ca la mine erau tiganii, tu, daca ziceai de birtu’ “marinela”, stateai pe langa fostu’ icral. acolo-i mai de lume buna.
    si daca ai stat in rahova asta nu inseamna ca intelegi profund chestii. tot spoiala o vezi, dovada ca te incanta atat de mult promiscuitatea, iar aia de stau in ea nu stiu ce sa mai faca sa iasa din ea. da’ ma repet deja.

  12. Mamă dragă, birtu Marinela era lângă liceul meu, nu lângă casa mea. Şi nu ştiu de ce zici că m-ar încânta promiscuitatea, dar aşa o fi, pe aici îndrug verzi şi uscate.
    Şi nu înţeleg profund chestii. Aiaiaiaiai, not you, not me, cum zice Gogol Bordello. Nu este posibilă o înţelegre profundă a lucrurilor ăstora. Cei din mijlocul lor nu le înţeleg, iar cei detaşaţi nu sunt interesaţi. Poţi doar să le iei aşa cum sunt, iar pe parcurs să faci ce poţi. Nu am pretins niciodată că în cazul meu e vorba de mai mult decât atât.

    Am exclus deja posibilitatea să fiu ţigan? Păcat. Dar să presupunem că aş fi: de ce nu ar fi asta şi patria mea?

  13. Vlad, eu cred că toţi suntem pe undeva ţigani. Aşa ca e foarte posibil să nu avem niciunii dreptate întreagă.

  14. ca n-ai simti ro, ai simti tzi, de-aia n-ar fi patria ta. tzi nu respecta ro, doar ii fraieresc. da’ ce sa stii tu, tu vezi doar povesti, nu viata reala si dura.
    a, deci facusi carmen silva, nu cantemiru’. io-s mai incoa’, inspre p-ta.
    pai atunci nu-i mai blama nici tu p-aia “untrue”, care cica venira la concertu’ lu’ gogol bordello. si ce sa intelegi mai mult decat mizeria in care se zbat oamenii astia din rahova si ferentari iar pe care tu n-ai trait-o? dai tu o aura asa lucrurilor… ma rog, fiecare cu refugiile lui, ce-i drept.

  15. aha, acum inteleg de ce iti place tie “compania creola”. dar, gasp!, nu era vorba de formatia ceea vesela si vivace?

    uite ca io nu sunt tigan. strabunicii mei alergau tiganii hoti de cai din ardeal si culmeau ca ii si gajbeau.

  16. cand am fost banat si in modul ala unspeakable, nu ai carait de nicio schilodire. nici altceva. silenzio stampa. nu mai era blogul tau?
    acum vorbesti de schilodirea blogului. evident ca punand asa problema, nu am cum sa zic “DA”, nu ca mi-ar pasa de grupul de sunet si lumina, ci pentru ca, meh, stric un artefact blabla.

    whatever:( cand iti zic ceva e “nu”, ajungi pana la contradictii infantile. cand iti zice altcineva acelasi lucru, e da.

    si ca tot v-ati apucat (again!) cu tiganii si alte alea, tare as vrea sa stiu si eu ceva acte culturale tiganesti. care e cultura tiganeasca, nene? maneaua si pupatul pe portofel? Regina si celelalte mizerii de telenovele?
    dar civilizatia? blocurile alea meseriase din Ferentari cumva?, ca tot au primar tigan.
    ideea asta mi-a dat altcineva, adica sa intreb, asa, in public, cam care ar fi cultura si civilizatia tiganeasca. in ce constau ele si care este aportul lor la cele…europene?

  17. demultilarea blogului ar fi doar consecinta fireasca a unor relatii “disturbate” care au avut un continut exploziv din capul locului. comentariile care trebuiesc inlaturate sunt atat de multe la numar incat acestea evidentiaza ca unii nu stiu sa accepte o infrangere cu demnitate – pe cand schimbul de replici – pun in lumina si lipsa de tact si finete a unor participanti care fac confuzii grave atunci cand trec drept “invingatori” – doar pentru ca nu si-au cizelat suficient “talentul razboinic” . pam-pam 😆

  18. WE, sunt mult prea obosit şi am prea multe de făcut ca să dezgrop iar cadavrele lui peşte prăjit cu tine. Mi-aduc aminte de ultima ta plecare de pe blog, cam ce mi-ai zis atunci şi cum m-am simţit. Pe atunci am zis şi eu tot ce mai aveam de zis despre asta. Cred că şi cititorii sunt sastisiţi.

    Cât despre “cultura” ţigănească: nici nu îţi înţeleg întrebarea. Sau nu ştiu de unde să încep. Poate cu ce e aia cultură, ca să ştiu: cultura lui Franz Boas, sau cea a lui “Pleşu, un om de cultură”? Pentru că ultima, pentru mine nu are sens, sau nu mă interesează. Poate, mai înainte, aş întreba dacă întrebarea ta e pe bune, sau e un alt fel de a spune: “ia mai lasă-mă cu ţiganii tăi.”
    Apoi, în ce sens te interesează “aportul la cultura europeană”? În sens pur ştiinţific, adică vrei să stabileşti influenţa ţiganilor asupra civilizaţiei occidentale, sau în sens europeocentrist, în care ne măsurăm în funcţie de ce catedrale şi maşini-unelte am construit? (Adică, precum zicea un vecin de-ai mei: “în timp ce Occidentul construia catedrale, noi creşteam păduchi în cap.”) După ce toate astea sunt lămurite, dacă încă te mai interesează subiectul, eu nu sunt o autoritate în materie. Există literatură şi încă mult mai multă muncă de teren care aşteaptă să o facă cineva.

  19. cel putin tu ( ca piziatru ) nu m ai cenzurat si m ai lasat sa ma desfasor dupa bunul plac . nici macar nu m ai trimis in “klapps..” macar acest lucru pot sa il apreciez . acum am fost umilita si depreciata ca si ultima persoana existenta de un psihiatru …sunt la pamant de indurerata .

  20. vai wannabe tigan, Vlade, ce raspuns shukar mi-ai dat. m-ai lamurit fix p**a. hai tri-ti-ar tie mami tau.

  21. “Doar reprezentanţi tineri ai noii burghezii. Nici măcar un singur băeat de cartier. Niciun manelist. Nici o piţipoancă. Nicivorbă de vreun underdog. De altfel, sunt convins că asemenea oameni nici nu au auzit de Gogol Bordello. În schimb, o adunare de tineri parfumaţi, cărora li se cânta în ţigăneşte despre revoluţia petrecăreaţă a sărmanilor. Tineri care, după ţopăială, a doua zi îşi reiau joburile corporatiste, sau, dacă sunt şi mai tineri, merg la şcoală în Volvo-ul lui tati.”

    Vlad am citi articolul tau cu mare interes si pot spune ca in citatul de deasupra se afla mai multe adevaruri:
    1. in primul ran, si la noi societatea consumerista/capitalista a reusit sa deturneze realul mesaj al muzicii de protest social (in cazul de fata Gogol), iar exemplele pot continua de la tricourile cu payete D&G “stop the war” pana la tinerii parfumati cu/de mii de euro ce poarta tantosi tricouri cu “Anarchy”.Din pacate punk-ul a fost transformat intr-o distractie a noii burghezii si cum intr-adevar citeam pe undeva “punk’s not dead, but it’s sure for sale”
    2. a devenit si la noi o moda ca “lumea tiganeasca” sa fie ceva exotic care “sa gadile in mod frumos” ochii si urechile burgheziei romane (vezi telenovele, muzica, etc.)
    3. si e la moda sa spui “nu sunt rasist, dar ii urasc de moarte pe tigani” (ceea ce reprezinta o imbecilitate) dar in acelasi timp sa mai ascult o manea/un taraf si sa privesti la “inima de tigan”.

    p.S.: apropod e chestia asta la noi cu telenovelele, dupa mine cred ca e iar o dovada de rasism ascuns faptul ca sunt folositi in exclusivitate actori romani (spre deosebire de kusturica care a folosit tigani sadea).
    in rest, numai de bine
    marius

  22. apropo de construitul catedralelor si de aportul romanilor la cultura universala, un istoric roman spunea odata “pe cand aia construiau universitati, noi fugaream catzeaua…” :)))sper ca te prinzi, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.