Două păreri despre Spitalul amorului

În Foaia Transilvană, domnul P.R. ne anunţă reeditarea culegerii de manele “Spitalul amorului sau Cântătorul dorului”, a lui Anton Pann.

Cititorii vor avea dinaintea lor, după foarte multă vreme, textele şi muzica, în transcriere veche şi modernă, într-o ediţie integrală („Spitalul amorului sau Cîntătorul dorului”, Editura Compania, 2009). Maneliştii de azi vor putea cînta în fine maneaua de altădată, cea simplă, frumoasă, pornită dintr-un adevărat sentiment.

Salut şi eu această apariţie, şi, înainte de a ne afunda în sentimentalismul greţos al “Bucureştilor de altădată”, să recitim un pic şi prefaţa lui Caragiale la această culegere, disponibilă în wikisource.

E un trist tezaur, mai ales în partea poetică. În această grămadă de orduri literare, de testimonii de imbecilitate a unei epoce, se găsesc totuşi rătăcite rare exemplare oneste, câte o bucată a unui adevărat poet şi câteva încă populare româneşti propriu-zise, nu greceşti sau ţigăneşti. Câteva specimene din stupida grămadă va ilustra destul de bine cele ce spunem.

Stupidă grămadă, sau sentiment adevărat? Poate amândouă. Caragiale se înşela cel puţin asupra unui lucru: nu e vorba de o singură epocă. Spiritul manelelor nu s-a schimbat. Oricum ar fi, un gen care a rămas atât de viu după trei secole, şi care cu siguranţă ne va supravieţui, merită nu doar dispreţul, ci şi atenţia noastră.
Şi nu uitaţi, Adrian Copilul Minune i-a fost elev lui Cărtărescu (un link de la Wandering Elf).

About The Author

8 thoughts on “Două păreri despre Spitalul amorului

  1. Crezi ca spiritul manelei lui Pann, sau a lui Cantemir este acela cu al lui Adi Copilu?

    Nu stiu, cand ascult pe baietii si fetele acelea din formatia “Anton Pann” (pp. ca interpretarea lor e cea mai apropiata posibil de original) si compar cu produsele lui Adi Copilu’, parca detectez niste diferente in spirit…Dar poate o fi de vina lipsa mea de cultura/ureche muzicala.

  2. Şi mie îmi plac băieţii şi fetele de la Anton Pann, dar ei nu au prea multe în comun cu lăutarii din vremea Spitalului Amorului (care, btw, e doar o culegere, nu sunt compoziţii ale lui AP).

    Uite, hai să mai cităm niţel din prefaţa lui Caragiale:

    \”n mijlocul acelei mode stupide, acelui curent de erotism trivial, de sentimentalism greţos şi de galanterie ridiculă, cari au târât şi mânjit chiar pe mulţi oameni de spirit şi de adevărat talent, Anton Pann, vestitul nostru poet popular, a publicat, pe lângă atâtea admirabile lucrări originale şi traduceri, şi o colecţie de cântece şi poezii la modă pe acea vreme. Minunatul poet şi povestitor, care era în acelaşi timp un excelent cântăreţ şi cunoscător al Psaltichiei, publică acea colecţie însoţind fiecare bucată cu muzica ei, transcrisă, fidel, după cum se cânta, fireşte după felul oriental.\”

    Carevasăzică, erotism trivial, sentimentalism greţos şi galanterie ridiculă. Nimic de genul ăsta la formaţia Anton Pann, care şi-a selectat cu atenţie repertoriul.

  3. Nu vreau sa fiu bagareata, dar textele lui Anton Pann ne-au tot fost puse in fata de Tudor Gheorghe…
    Acum stiu k eu sunt fan Tudor Gheorghe, dar nu trebuie sa ma suspecteze nimeni de acordare de favoruri acestui batran ceteras, doar ii recunosc meritele! 🙂

  4. pai nu stiu ce manele se cantau la vremea lui Caragiale. pp. ca se referea la ceva gen Adi Minune de pe vremea lui, dar nu putem fi siguri pana cand nu stim exact despre cine vorbea – acei lautari pe care ii pomenesti tu.
    Nu’i exclus ca Caragiale sa se fi sinucis, taiat ambele urechi etc. daca ar fi auzit produsele de azi.

    Anyway, tu ziceai de o constanta a spiritului manelelor. Deci, tre sa gasesc ceva comun lui Anton Pann, Cantemir si lui Vali Vijelie. Si nu gasesc.

  5. Mama, ce batran e Cartarescu, a terminat facultatea in 1980 ! Nu am nimic impotriva lui, mi se pare baiat simpatic, am citit ca a venit in vara si intr-o vizita in Norvegia. Din pacate nu am citit nimic scris de el pana acum, desi mi l-a recomandat pana si tatal meu. Voi mi-l recomandati ? In ce stil scrie si despre ce scrie asa in general ? Intrebarea este pe bune, prefer opinii/barfe live decat sa citesc pe google.

  6. Hahaha, tocmai am dat google si vad ca scrie si la ziar. eu nu cred ca am citit niciodata Evenimentul Zilei, de altfel nici nu mai tin minte de cand nu am citit un ziar adevarat. de cand sunt aici mai citesc ziare.ro cu sinteze, dar nu l-am intalnit nici o data pe Cartarescu pe acolo, iar in Romania stirile zilnice mi le luam de la telejurnal cand aveam chef, dar nu tin minte sa fi venit el pe la telejurnal. Eram mai mult curios despre cartile scrise de el cand intrebam in ce stil scrie si despre ce scrie. Oare are si blog ? Hai, nu fiti rai, ziceti-mi si mie daca are blog, ca precis ma duc in vizita la el si o sa-l intreb direct de ce crede el ca mi l-a recomandat tata mie sa il citesc tocmai pe el, sunt tare curios despre parerea de sine a unui adevarat scriitor ! Abia astept ! Ma duc sa caut sa vad daca are blog ! Vlad, esti asa de tare cu Debaraua asta ! Tot cam asa, din blog in blog, mi-am gasit si Matematicianul si Regalistul de pe blogul meu. Tin sa va aduc aminte la toti ca am anuntat public ca vreau sa vad C-V-uri de Economisti, nu neaparat absolventi de ASE, cine stie poate chiar Cartarescu, daca are blog, poate concura la postul de Economist din compania mea. Oare poza aia pe care o are la ziar este recenta ? (Ca nu prea-mi vine sa cred, la varsta pe care o are !). Hai, pa, ma duc sa-l caut pe net pe Cartarescu ! Si-l mai cheama si Mircea ! hahaha ! Chiar ca am ras azi. Esti tare de tot, Vlad cu Debaraua asta a ta. Acum am inceput sa am si fantezii despre ALS, ca am vazut ca undeva s-a enervat chiar pe grrl ! Hahaha!

  7. Doamne dumnezeule ce cretin ! Chiar a criticat-o pe Herta Muller ?! Nu-mi vine sa cred ! Poate am citit eu gresit in graba pe google, ca tot nu-mi vine sa cred. Vlad, daca nu deschizi topic cu header Cartarescu, ma supar pe tine,sa stii. Pai asta ar fi de 1000 ori mai tare decat ala cu Vanghelie. Cu ala m-am distrat doar o seara doua, dar cu Cartarescu cred ca ar dura mult mai mult ! (Nu trebuie sa deschizi teme doar ca sa-mi faci mie placere, etc, gandeste-te si tu totusi la audienta, ca esti bloger vechi cu experienta, o sa-i trimit pe toti baietii din Timisoara sa te citeasca daca deschizi topic cu Cartarescu !)

  8. Hai, ca ma simt nevoit sa precizez acum, ca am citit chiar articolul in care isi exprima dezamagirea fata de Herta Muller, nu era o critica, articolul acela al lui Cartarescu mi s-a parut chiar foarte echilibrat si de relativ bun simt, chiar da nu era poate “politically corect” la vremea aia sa zica nimic direct lui Herta Muller. Hai ca a inceput sa-mi placa baiatul asta mai mult de cand mai citesc ce scrie. Numai sa nu imi spuneti ca e prieten cu Liiceanu, ca atunci chiar ca imi fac o parere proasta despre el, este imposibil sa ai chiar gusturi din alea atat de perverse incat sa-ti placa de Liiceanu. Vlad, te implor deschide topic cu Cartarescu, ca numai asa ma motivez si eu sa mai caut, sa mai fac ceva cercetari pe net, sa mai invat ceva nou, interesant si util, cu alte cuvinte. Oare il lasa pe Cartarescu sa scrie si in TheChronicle, sau nu vrea el sa puna piciorul pe acolo ca se considera poate prea important ? Trebuie neaparat sa aflu mai multe despre el. Cati ani are de fapt ? Aaa, deci nascut in ’56, deci are 55 de ani. O varsta frumoasa de altfel la un barbat, nu am nimic de zis in aceasta privinta. Dar oare putem gasi pe undeva o poza recenta ? Ce lenesi sunteti, voi astia care l-ati si citit, l-oti fi si urmarit ce-a facut si ce-a mai zis de-a lungul anilor, stiti de vreo poza mai recenta de-a lui sau tot eu trebuie sa caut pe google-images ? O fi si pe face-book, sau pe linked-in ? Ca eu cu astea n-am avut nicio data prea mult treaba, ca doar nu sunt mare profesionist. acum vad ca am lectii iar de facut. Hai, Vlad, ca tu esti literat politic, numai la tine pe blog se potriveste Cartarescu, nu mi-l pot inchipui discutat in nici o alta parte. 55 de ani, deci…hmm…nu i-am gasit nici o poza recenta pe google-images, cred ca e din aia obsedati de imagine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.