Cenaclul ProspectArt – septembrie 2009

Vin de la cenaclul SRSFF, şi sper să fac prima cronică, în timp ce membrii societăţii încă discută la cald şi la o bere textele şi evenimentele.

Texte:

– Doamna Laura Sgârcitu a citit textul acesta. Şi pe siteul Agonia, şi pe hand-out-urile pe care am urmărit povesirea, scria că e science fiction. Nu e. E o povestire fantastică. Pe care nu a înţeles-o nimeni din prima. Ce am înţeles eu, într-un târziu: o operă (nu neapărat de artă, ci mai curând de meşteşug – e vorba de un clopot) care există simultan în toate realităţile: în text, în textul din text  (nu ştiu câţi îşi vor da seama că protagonistul, profesorul Ziegler, e cel ce scrie paragrafele intercalate în propria povestire, noi nu ne-am prins până nu ne-a zis autoarea), în istorie, în istoria personală a autorului. Postmodernism sadea. Pretenţios, eliptic, sentimental. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău, având în vedere lumea de azi în care să fii o albină ce culege polen, iară nu un guzgan mâncând caca, e foarte dificil.

– Dănuţ Ungureanu a citit un text-tribut pentru Alexandru Ungureanu. După mine, a fost un minicurs de măiestrie. Ar fi aiurea să comentez eu din păpuşoi pe marginea lui.  La un moment dat, am simţit totuşi nevoia histrionică să fac o analogie erudită cu Bach, fiind imediat placat cu întrebarea “Dar ce este originalitatea?”. A trebuit să-mi înghit ruşinea, pentru că, aşa cum cititorii mai vechi ai acestui blog cu siguranţă ştiu, habar nu am ce naibii e aia originalitate. Ce am vrut să spun e că nu e nimic rău în actul în sine al tributului, şi nici în faptul că el e mai valoros ca textul omagiat. Mă rog, m-am bâlbâit şi sunt şi cam prost de felul meu, şi mă bucur de ocaziile în care îmi amintesc lucrul ăsta, dar cronica de faţă nu e despre mine, deci săriţi.

– Textul lui Cristian M. Teodorescu, Majoratul Ségolènei, a fost pentru mine vârful serii. Vi-l recomand cu căldură. Chiar dacă nu vă place SF-ul. Din păcate nu a fost timp decât pentru un fragment, care a generat dispute cu tentă feministă. Multora le venea greu să-şi imagineze nişte femei în unele ipostazele imaginate de autor. Dar adevăratul feminism înseamnă să-ţi imaginezi femeia în orice ipostază posibilă. Cultura determină personalitatea, nu hormonii. Mă rog, aici iar m-am băgat în seamă, cu Margaret Mead şi Ruth Benedict –  încă un moment ridicul pt. mine. După mine, textul nu are nimic de-a face cu feminismul, misoginia, misandria, etc. E cu totul altceva. Dacă mă enervează ceva la povestirea dlui Teodorescu, atunci e găselniţa postmodernistă dinspre final. Nu vă zic mai mult, că poate vreţi să o citiţi. Dar găselniţele postmoderniste sunt un fel de joker, de wild card. Rezolvă orice şi fac totul posibil şi mai ales permisibil. Altfel, povestirea are multe ruperi de ritm, uneori ameţitoare. Prima parte o citeşti relaxat, cu un ceai. În a doua, nici nu apuci să respiri. Şi dacă îmi permit, io, mucea-fleica, să o comentez în felul ăsta, e tocmai fiindcă dincolo de toate astea se simte saltul ăla de calitate, dintre diletantism şi artă. Nu poţi fi dezamăgit de o asemenea scriere, chiar când poate nu e în forma ei desăvârşită.

Ce am mai remarcat: ospitalitatea deosebită a domnului Cristian Tamaş, care a moderat cu un echilibru desăvârşit întâlnirea, şi care m-a făcut chiar şi pe mine să nu mă mai simt aşa de prost pentru idioţeniile pe care le-am debitat. Despre atmosfera relaxată, sinceră, fără sforăieli şi apologii, cred că v-am mai spus.  Le mot de la fin, spue de dl Liviu Radu: e nevoie să mai citească şi tineretu’. Deci, dacă aţi scris ceva SF, ia poftiţi data viitoare, în ultima joi a lunii octomvrie (am socotit io că pică pe 29), de citiţi. Şi aşteptaţi-vă la critici oneste, nu la scărpinat pe burtă.

******************************************************************

Şi bucata subiectivă. Înţeleg că Uniunea Scriitorilor a categorisit SF-ul ca “literatură pentru tineret”. Desigur că e o gogomănie. Dar doar luată la propriu. Pentru că membrii SRSFF şi prietenii lor sunt de o tinereţe debordantă. Într-o Românie în care dezamăgirea cruntă şi obida sunt “mainstream”, oamenii aceştia au curajul extraordinar să fie entuziaşti. N-ai cum să nu-ţi pice cu tronc, instantaneu. Toţi, aşa cum ne-a picat nouă cu tronc Sebastian Corn. În serile cu ei, io unu întineresc zece ani.

About The Author

26 thoughts on “Cenaclul ProspectArt – septembrie 2009

  1. Multumim, Vlad, pentru cronica. Cu ajutorul vostru, al celor care participati la cenaclu, speram sa facem un lucru frumos in continuare.

  2. Nu e nevoie de mulţumiri,decât poate din partea mea. Sper să fiu în ţară data viitoare. M-aş încumeta să cetesc şi io. Măcar de dragul de a fi făcut praf de domniile voastre 🙂

  3. foarte misto comentariul, perceptie de autor care – dupa parerea mea – a nimerit-o cu atmosfera.
    dar da, o seara echilibrata, marcata poate prea strans de catre domnul Tamas, care cu alura de luptator de sumo nu are cum sa nu impresioneze :))
    la limita. daca o sa se depaseasca vreodata n-o sa mai vin 🙂 pentru ca pe mine ma intereseaza comentariile – de unde storci usor o lamaie de idei – decat o povestire de a carei tema nici macar nu te poti atinge in urmatorii 10 ani (pana nu uita dinozaurii, mai ales daca e ceva ca lumea!).

  4. Ben Ami, bine ai venit în umilul nostru cartier.
    Nu mi s-a părut că marcarea ar fi fost prea strânsă, dar poate sunt eu obişnuit cu întruniri scorţoase.

  5. intai zici ca bine am venit, apoi ma contrazici si pentru asta iti fabrici si-un “alibi” ?
    hotaraste-te, oamenii imi plac sinceri, fripturile in sange si scriiturile SF.

  6. Păi sunt foarte sincer şi nu văd de ce sunt incompatibile cele trei chestii. Adică, eşti cât se poate de bine venit. Asta nu înseamnă că trebuie să fim de acord asupra tuturor lucurilor. Tertio, putinele intruniri la care am luat parte, altele decât cenaclul SF, au fost in cu totul alta atmosfera decât acesta din urma. Ceea ce inseamna ca nici macar nu te contrazic, ci ca avem experiente diferite.

  7. n-a fost marcarea stramta? cred ca deja o dam in manelisme de stramta ce a fost. am o problema REALA legata de numele meu in articolul post-intrunitum de pe site-ul srsff. si daca nu se face nimic ca sa-mi fie respectata dorinta (derizorie din cale afara) o sa consider ca am permisiunea sa ma adresez in ce fel doresc… cui doresc, de acum inainte.

  8. Vlad,
    Am sa fiu un pic scortos si am sa spun, poate spre mirarea generala, ca nu sunt inebunit de cei ce se ascund in spatele pseudonimelor si nu accepta ca, totusi, suntem persoane cu identitati reale care, atunci cand se intalnesc la un cenaclu, se intalnesc ca pesoane reale, nu ca pseudonime fabricate.
    AAAAA, si, oare, nici sa ne contrazicem n-avem voie? Domnul Ben Ami poate place ce doreste domnia sa. N-am nimic impotriva dar, daca tot apreciaza boxul, ca-i sport olimpic, poate apuca si observa ca viata e si altceva decat simplul act de prezenta la o olimpiada, unde nu numai pumnii in cap isi fac simtita prezenta.

  9. nici eu n-o sa incerc sa-i “innebunesc” pe cei care fac afirmatii NEACOPERITE informatic… consistent.
    recomand domnului bujold cateva linkuri unde Ben Ami e recunoscut ca fiind REAL, char daca nu de catre domnia sa, al carui nume nu-l gasesc pe net asociat unei activitati si sunt nevoit sa-mi recunosc, hinc et nunc, inabilitatea, invitandu-l sa-mi ofere cateva linkuri.
    so, master bujold, incarca aici:
    http://forum.computergames.ro/4-condica-de-reclamatii-anunturi-administrative/179351-proiect-pentru-copiii-saraci.html
    http://www.poezie.ro/index.php/author/0017058/index.html
    http://www.romanialibera.ro/a115608/actiunea-calculatoare-pentru-copii-necajiti.html
    http://www.romanialibera.ro/a162544/angajati-l-pe-ben-in-guvern.html

  10. doar cateva ore mai tarziu, mi-a atras atentia un amanunt:
    Membri SRSFF
    * Sebastian A. Corn – Vicepreşedinte

    hai ca ne-am facut de cap pe blogul omului.
    ce am avut de zis… am ras.
    cer scuze pentru ca deflorez in vazul lumii ipocriziile, idiosincraziile si isteriile noastre cele de toate zilele. 🙂
    daca au peste 18… atunci toate cele bune.

  11. Buna Ziua,

    Pentru toata lumea:

    SRSFF este o organizatie de drept privat care isi are propriile reguli. Una dintre ele – prezenta la cenaclul organizat de SRSFF se face in nume propriu, nu sub masca pseudonimelor. Cat priveste membrii societatii, cei care au stabilit regulile, discutia nu-si are rostul.

    Cei carora li se par neavenite regulile acestea sunt liberi sa-si organizeze propriile societati si sa-si stabileasca propriile reguli.

    O zi buna.

    Sorin Camner – membru fondator SRSFF

    PS. Rog pe cei ce participa la intrunirile noastre sa inceteze atacurile la persoana, sa-si modereze discursul, sa accepte ca noi suntem o organizatie culturala, privata, nu o becaliada, libera sa decida ce si cum. Deasemenea, daca se considera ca activitatea noastra poate sa fie inbunatatita, sunt rugati sa faca propuneri in cadrul intrunirilor, pentru a fi discutate acolo si supuse votului membrilor fondatori. Democratic. Pentru ca asa am statutat.

    Iar cei care nu se pot adapta unor asemenea principii sunt rugati sa nu mai participe.

  12. Sorine, reciteste ce ai scris.
    esti prolix si nu faci comentarii la nici un subiect.
    ce are gasca cu traista, maria cu palaria si ce zici tu cu ce se intampla?

    tu despre ce reguli vorbesti, vere?
    arata ceva scris, nu le mai scoate din burta!
    incearca sa te adaptezi TU realitati, si invata sa te adresezi celorlalti asa cum doresc ei sa fie interpelati, nu dupa cum iti trece lu matalutza prin tartacutza.
    ca asta era toata discutia, in fapt.

  13. pfffffffffffff… acum am inteles “mesajul”!

    cum poti sa scrii o asemenea ABERATIE, domnul meu?

    “…Cat priveste membrii societatii, cei care au stabilit regulile, discutia nu-si are rostul…”

    vorbeste in nume propriu, bre!
    nu-i mai amesteca pe ceilalti in ceea ce… matalutza nu intelegi ca e imperios necesar sa apelezi la cei 7 ani de-acasa ca sa te poti adresa celorlalti COERENT, macar, daca nu si POLITICOS. 🙂

  14. “…@Ben Ami: blacklist permanent. Nu cred ca mai este necesar sa dau explicatii de ce. Oricum, internetul este suficient de incapator pentru toata lumea. Cu siguranta cineva te va intelege si aprecia in alta parte…”

    sper ca cel care are in nume un k sa-si dea seama nu numai cat de ridicol este, ci si ca incearca sa puna o bariera intre mine si cativa oameni cu care sunt prieten de dinainte sa afle el ca exista sf si-n locul unde face umbra si atat.

  15. Am sa fiu cu cei 7 ani de acasa si te rog sa nu mai calci pe la noi pe la cenaclu. Numele meu propriu, Sorin Camner, de membru fondator al SRSFF, este de ajuns.
    Te poti manifesta pe net cat iti face pe plac.

    Vlad, scuze, te rog. Dar ne-am cam saturat de individul asta. Stiam ca sunt multi plecati de acasa. Speram, doar, ca nu vor ajunge pe la noi.

  16. sorine, asta si radeam cu un prieten, nu mai dau nume ca nu e cazul. ma intrebam ce o sa faci tu si ala cu k in nume daca o sa ma vedeti invitat la urmatoarea sedinta. pentru ca voi veni daca se va intampla asta. curios din cale afara cum o sa va strangeti de boase, uitandu-va amenintator unii in ochii celuilalt, incercand sa va convingeti ca NU VOI erati “ala de la invitat pe Ben”.
    pentru ca mana pe mine nu o sa puneti, fratioare. stii regula, sper. voi incerca sa ti-o rup si sa te bat cu ea in cap.
    vorba vine, iti dai si tu seama, la varsta ta!
    poate c-o sa inveti ce inseamna democratia, si-o sa-ti recunosti si statutul.

  17. of!
    biet vlad!
    am senzatia ca nu in dulcea mahala trebuia sa aiba loc aceasta disputa! cel mai mult si mai mult mi-as dori sa am posibilitatea de a mijloci in acest conflict – chiar nu mi se pare productiv, chit ca nu am putut sa vin la intalnire ca sa pricep de ce s-a ajuns atat de departe. m-am intalnit azi la metrou cu caprikorn13 care mi-a zis ca a fost o intalnire reusita, eram bucuros pe tema asta si, cand colo, uite peste ce dau… pe de alta parte, am impresia ca face 2 face, lucrurile pot sa ajunga mult mai rapid la un acord.
    chiar cred asta si, sincer, sunt convins ca mai bine am cadea cu totii la pace. e preferabil sa avem “dispute” legate de textele produse/citite…
    ma rog, fiind io cam absent in ultima vreme atat de pe net cat si din rl, s-ar putea sa-mi scape cate ceva, dar tot am senzatia ca mai bine s-ar cadea la pace.
    Pe bune: dau io berea, iar io iau doar un suc ca nu-mi mai da doctoru’ voie la al’ceva! 🙂 Mie imi plac amicii din SRSFF ffff mult, iar Ben Ami (nu-l cunosc “fizic”) imi place cum scrie – de ce naiba sa se ia unii cu altii la “bataie”, mai Vlade, ia zi tu, ca tot a ajuns teatrul de conflict printre electronii lu’ matale?

  18. Fuarte corect, Împricinatule. Şi îţi mulţumesc frumos că ai avut gentileţea să mă întrebi. Şi, dacă e cu doctori, hauliu, îţi urez să scapi cât mai repede de ei 🙂

    Şi eu am fost la cenaclu, şi chiar a fost foarte reuşit, şi nici vorbă de certurile de aici. Adică, deloc. A fost la un moment dat doar un schimb de replici, dar mi s-a părut discret şi amiabil şi nici n-am fost atent, recunosc. Şi de altfel, daţi-mi voie să vă spun că n-am înţeles deloc care e obiectul de ceartă (nu, nu vreau neapărat să-l aflu 🙂 ).

    Aşadar, am constatat prezenţa tuturor criteriilor de diagnostic al flammingului internautic. Care, pe cât e de spectaculor, pe atât e gol de conţinut şi, într-adevăr, se rezolvă complet şi fără remisiuni printr-o bere, în carne şi oase. Ce aveţi de pierdut? Nimica.

  19. treaba a fost simpla, boieri dumneavoastra. in infinita mea rabdare deprinsa in intalniri cu indivizi care mai tot timpul doreau cate ceva de la mine am invatat asa: da-le ce vor.
    asa ca atunci cand tata sumo (asa ii zic eu lui Tamaş – lasati-l pe dumnealui sa ma ostracizeze pentru treaba asta) m-a intreba de alte nume pe care le mai folosesc i-am scris langa, sau deasupra, sau nu mai stiu daca alaturi de Ben Ami si Bogdan Adrian Mihai. bun, i-am facut damblaua omului (asa am considerat!).
    ca sa vad articolul de aici: http://www.srsff.ro/945/prospectart-septembrie-2009/comment-page-1/#comment-1258 si pe pozitia 18 numele ortografiat numai din prenume 🙂 Bogdan Adrian Mihai… evident, m-am suparat si am cerut sa se modifice. a modificat ala cu k in nume si a scris “si altii”. treaba care m-a facut sa banuiesc ca-i un nesimtit, ba chiar mai mult decat atat, dar asta ramane intre noi :)) pentru un fleac n-o sa zic ca-i heterofob, nu? 🙂 dar, gata cu glumele rusesti.
    treaba e simpla. am fost acolo. invitat, nu de capul meu. si frumos ar fi sa fiu mentionat si eu, nu? si nu oricum, ci ca Ben Ami.
    pentru ca asa ma stie lumea de ani buni. nu detaliez nici un pretext, motiv, intamplare sau idee – simpla sau complexa – care ma face sa fiu refractar la orice alta forma de ortografiere a numelui meu.
    pentru ca asa vreau EU. e greu de inteles?
    poate pentru oligofreni. 🙂 pai, nu?

  20. Vlad si Impricinatul,

    Hai s-o lasam balta, nu este vorba despre nimic care sa ne se fi petrecut deja face 2 face, joi seara. Vlad, ar fi trebuit sa observi c-am atras atentia referitor la identitate!

    Sau poate sunt nebun, dar nu sunt singurul. Citeste pe site. Disputa nu se regaseste doar pe acest blog.

  21. $tapirul – cum sa nu existe? 🙂
    pe matale dealtfel asa te si cheama, nu? Tapirul Mihai (just joke!)
    $bujold – nu, nu esti singurul. (no joke!)

    =))

  22. O să fac ceva fără precedent în istoria Mahalalei. O să închid topicul acesta. Dacă îi pasă cuiva de părerea mea (cu excepţia domnului doctor, prea amabil cu mine), deşi nu văd de ce ar face-o, continuaţi discuţia pe teren neutru, şi NU pe internet. Prea repede vorbele grele se scriu la tastatură, şi e păcat.

    Vă asigur în continuare de respectul meu, domnilor.

Comments are closed.