Psihiatria în Burkina Fasso

Cică în Burkina Fasso există doar 3 psihiatri. Dintre care unul singur e activ (altul e ministru al sanatatii, al treilea e la pensie, parca).

Acest psihiatru, profesor universitar de psihiatrie, are un spital, ce constă în câteva colibe. Aici poate ţine pacienţii până la maxim 15 zile, timp în care se roagă ca ei să se amelioreze. Dacă nu, oricum, trebuie externaţi, pentru că nu sunt bani pentru stat mai mult în spital. Şi dacă nu se simte mai bine…

În Burkina Fasso nu prea vezi pacienţi psihiatrici. Unii etnopsihiatrii încă mai cred că e din cauza mediului favorabil al societăţii tradiţionale tribale. Cine merge acolo, află repede că, de fapt, pacienţii psihiatrici sunt rapid eliminaţi din trib. Cu ajutorul macetelor. Nici un trib nu poate să-şi permită să susţină un rătăcit. Familia lui poate să-şi asume sarcina de a-l ţine legat în colibă, însă foarte puţine familii îşi pot permite preţul funiei.

Toate astea mi le-a povestit la gura sobei un psihiatru franţuz care are obiceiul să se ducă în Burkina Fasso. Munca unui psihiatru care merge în Burkina Fasso este mult mai plină de satisfacţii decât cea a unui psihiatru din Franţa sau România. În B.F., psihiatrul e ca un cardiolog sau un chirurg: chiar salvează vieţi.

About The Author

44 thoughts on “Psihiatria în Burkina Fasso

  1. Pai ce mai astepti? Aplica pentru un job. Mai ales ca: “Populatia are o medie de varsta de sub 17 ani”.
    Desi citind varianta in engleza, nu cred ca te prinde.

    Family
    Family is also an essential cultural element of the Mossi, who hold collectivism in high regard.[7] Individualism does not exist in traditional Mossi culture….

    …..among the Mossi pages chosen from among the most beautiful boys aged seven to fifteen were dressed and had the other attributes of women in relation to chiefs, for whom sexual intercourse was denied on Fridays. After the boy reaches maturity they were given a wife by the chief. The first child born to such couples belonged to the chief[8].

    Care din aspectele culturii Mossi i-a placut colegului tau?

  2. N-am inteles niciodata fascinatia intelectualilor cu africanii.
    Unii dupa altii… se duc ca oile la pasune… in Africa… de unde vin cu viermi d-aia care iti ies prin piele… si scriu carti (‘telectualii, nu viermii… desi asta e subiect de dezbatere) despre “tragedia continentului negru” si alte balarii similare.
    Lasati-i nene, sa se macelareasca intre ei, ca asta stiu, asta le place, asta vor. Dati-le bani la ce petrol, ori minereuri scoateti… si lasati-i in legea lor de triburi preistorice.
    Vaaiiii… uite ce de muste pe copilu’ ala scheletic… asa, si? Sa-l salvam, sa-l hranim, ca peste 20 de ani sa-l vedem in poze, la AP, cum taie capu’ la alti salvati… cu macheta cumparata din banii de “ajutorare”…
    Shisss, frate… unii chiar incearca sa faca teoria chibritului, in lipsa de alte preocupari.
    Vaaiiii… sunt doar 3 psihiatri in Burkina Fasso… ce-i de facut? Sa facem ceva, o colecta… sa le construim o coliba de psihiatrie in fiecare sat, nu?
    Si poate si o coliba stomatologica, nu?
    Si sa-i invatam cum sta treaba cu democratia, nu?

    Bre.

    S-a facut, s-a incercat.
    Aia care sangerati de mila africanilor… luati si cautati informatii despre “Liberia”.
    E o natiune/teritoriu in Africa, zic.

    Si unii mai au si pretentia sa discute serios despre teoria selectiei naturale… darwin-iste, zic.

    sictir.

    tapirule, poftim microfonu’, mi-e nitel greatza… intretine tu audienta pana ma intorc de la baie. 🙁

  3. Ciudat. O pietricica, ca sa nu spun un scuipat (scuze Vlad) în apa si pâna unde ajung cercurile provocate. An Inconvenient Truth, Home, Darwin’s Nightmare, Le syndrome du Titanic sa fie doar alibiuri pentru ‘telectuali din tari cu un PIB hipertrofiat ? “Noi muncim, nu gândim !” – noul orizont ?

  4. Blegoo, nu era vorba despre sângeratul despre mila africanilor. Pur şi simplu mi s-a povestit o chestie, şi o repovestesc aici, dimpreună cu mica mea observaţie de la final.

  5. Bine, Vlad.
    Ai repovestit-o… noi am comentat.
    Offtopic:
    Tot mă enervează aroganța condescendentă a intelectualilor vestici așa cum se referă la africani. Nu mai elaborez… că deja îmi dârdâie coada de nervi.

  6. Intelectualii vestici (ce-or mai fi si aia?) se uita cu condescendentza la orice se situeaza outside their direct view, by default.

    Io am experentza expatzilor canadezoitaleni pe bani romanesti. Da’ nici cu pupatul romanesc in cur nu mi-era rushine, insa.

    Imi povesteste si amica Myreya cam cum ii trateaza expatzii norway pe angajatzii chinezi, la ei acasa si pe banii lor.
    Neocolonialism pe naiba. Ii mananca chinezii cu fulgi cu tot.

    Io creca nu sunt condescendentzi, sunt pur si simplu taNpitzi.

  7. B.deComp, crez ca nu ie cazul de asa un raspuns cu tente.
    Io am vorbit numa’ de ce-am vazt si de ce-am auzit direct (‘telectualii mei sunt ingineri slash tehnicieni veniti sa lucreze intr-un proiect multicultural, de aci intrebarea mea, sunt ori nu sunt acestia telectuali?).
    Am interactionat si cu muncitori canadezi(sudori, cazangii, cetecisti, nu mineri, dreptu-i) veniti sa repare oarece pe la generatori si ei n-aveau nici o condescendentza. Si nici io cu ei, that is.

  8. Ha, ha ! Stiu ce’nseamna cetecist ! Oi fi vreun ‘telectual ? Dar ce este un ‘telectual ? Cred c-ar depinde de trei lucruri : studiile, cum si cu ce îsi câstiga pâinea si, cel mai important – cum se vede el însusi (cu barba si ochelari ? :)). Poate mai sânt si alte criterii : ca raspunsul la problema africana. Povestea cu barba si ochelarii ma face sa ma gândesc la facultatea de matematica – majoritatea poarta sandale de calugar si-n toiul iernii.
    Daca cineva ( Vlad ) are o idee … o cumpar ca s-o vând la rândul meu.

  9. Ce’ca in tinerete si Hitler manifesta un fel de indiferenta exaltata..mai tirziu s-a gindit ca ar fi bine sa si socializeze..mai cu evropa,mai cu evreii,mai cu africanii,mai cu retardatii.Morala:o combinatie mai nefericita decit aceea dintre galagie si neutralitate nu poate exista.

  10. Ca sa continui offtopicul, ca Blegoo a apasat pe coarda dardaitoare si la mine:

    Deci acuma mi-a clar cum erau omuletzii mei. Cu cat mai telectuali cu atat mai patronizing.

    Am spus mai sus taNpitzi din doo motive:
    una la mana: un om cu adevarat inteligent (dincolo de orice etichetare am incerca noi sa inventam) nu este NICIODATA arogant. Nici macar cu… plantele.
    doi la mana: omuletzii mei nici macar nu-si dadeau seama de consecintzele purtarii lor (cam cum nu-si dadea seama o invitata (azi la teveu) de mistoul crunt pe care-l facea moderatorul pe seama ei, vorbind totusi aparent de politicos)

  11. “îl cunoşti, mă?”
    (crunt) “Nu!”
    (zbang cu capul de perete)
    “nici pe tac’to nu-l mai cunoşti, bă?”
    (şi mai crunt, dar scrâşnit printre dinţi):”mama voastră de ‘ntelectuali!”

    blegoo, din ce film ie faza?

  12. Sanchi… ce să vezi… mi-a căzut “grr” la antispam… 🙂
    Se potrivește, zic.

    Deci – punctul meu de vedere… bleg, așa cum e (defilez cum pot):

    “telectualii”… ei este un grup aparte… unii cu barbă, alții cu cioc (neapărat ‘telectual) alții cu papion d-ăla fleșcăit… gen ce sportează reprezentantu’ culturii mioritice când dă interviuri la ziare spaniolești… cu referință la conceptu’ ‘telectual al secsului bucal… alții cu pipă… ori portțigaret… neapărat cu scule de curățat… în fine… genul care stau la un coinac franțuzesc (neapărat în pahare d-ale gen “pocal”)… și care ei… indiferent unde învârt ei coinacu’ în pocal (la Stanford, la Paris, la Atene-Palas ori în Berceni – locația nu contează, de fapt)…
    stau ei și cad pă gândurile lor… apropo de care mai e treaba pân lumea asta care este… teoria chibritului… s-a cam fumat… am rezolvat dilema existențială… dacă gâștele mănâncă paie ori nu…Aaaaa!
    DA!
    Dacă tot n-avem nimica de discutat… hai să lansăm chestia cu lipsă de psihiatrie în Burkina-Faso!!!
    Aceeași ‘telectuali care își dădeau cu părerea că lui Stalin nu i se acordă credit destul pentru literatura rusă… fin’că, nu-i așa… dacă nu făcea el Gulage d-alea… canci “O zi din viața lui Ivan Denisovici”…
    “telectuali d-ăia care știu mai bine decât oricine ce e nevoie, ce lipsește… si unde. Psihiatriști la Burkina-Faso… democrație la români… frigidere la eschimoși… chestii NECESARE pentru avansarea rasei umane, zic ei.

    Dar… să revenim la subiect… că nu suntem la tapiru’ în vizuină, unde orice chestie merge…

    Vă supun spre (re)citire:

    “…Toate astea mi le-a povestit la gura sobei un psihiatru franţuz care are obiceiul să se ducă în Burkina Fasso. Munca unui psihiatru care merge în Burkina Fasso este mult mai plină de satisfacţii decât cea a unui psihiatru din Franţa sau România. În B.F., psihiatrul e ca un cardiolog sau un chirurg: chiar salvează vieţi…”

    Acuma, eu chiar total redus nu-s. Adică, am înțeles chestia în context (tapirul o să zică: “s-o crezi tu că ai înțeles ceva!”)
    Dar… cumva… citind io așa… parcă m-a apucat un fel de ură de clasă… față de toți suficienții ‘telectuali, care cred că neutronii lor reprezintă alfa si omega lumii… aia care deplâng nereușita lui polpot, ori lipsa de psihiatri în Africa. ‘Telectuali superiori, condescendenți și scârbiți de faptul că lumea nu îi bagă în seamă… așa cum ar vrea ei să fie băgați în seamă.*

    (orice asemănare cu persoane în viață e absolut întâmplătoare… blegu’ refuză orice fel de răspundere pentru ce vă trece vouă prin cap citind. Deasemenea, comentariul nu e intenționat ca să fie atac la vreo “persoană” anume… mai degrabă la adresa unei pături, ori cearșaf social(e) – aia/ăla care este ea/el… și cu care ne-am ciocnit în viață, vrând-nevrând )

    * Normal că lumea îi bagă în seamă… îi bagă în aia mă-sii, firește.

  13. Ăăă… stai! Că știam….

    Eh, filme d-alea la care te mai uiți doar tu și cu mine.

    …nu mai știu filmu’… da’ știu stilul!

  14. Da, vera… exact cum spui: oameni, câini, tapiri, intelectuali și ‘telectuali… lume din popor, miros dă mititei, zomote de bâlci.
    Ca la mahala, zic.

  15. Ei… și d-ta, domn’ doctor… repede cu apărarea meseriei…
    Eu mă refeream, (așa cum bine știți) la o situație specifică – aia cu europenii care dezbat filozofia chibritului… și relatează orice situație externă… la ce-au învățat ei la ecol politecnic… ori la Vienna… ori ceva gen…
    Psihiatria… are locul ei.
    Pe canapea.

    Da’…
    Din ce știu eu…
    E cam lipsă de mobilier adecvat în Africa, zic.

    Hai… să nu fiu rău… nu vreau canapea de piele… da’ zic că nici măcar d-alea de catefea nu prea există.

    Ca atare… cam greu de exercitat meseria, zic. 🙂

  16. Blegoo, confunzi psihiatria cu psihanaliza. Psihanaliza este, din multe puncte de vedere, un lux occidental, şi nu cred că putem spune că se adresează bolilor psihice.
    Însă oameni cu schizofrenie există peste tot, inclusiv în Burkina Fasso. Mulţi. Fără tratament şi fără susţinere poate să fie un handicap major şi cronic. Peste tot există depresie, tulburare bipolară, autism, etc.

  17. Interesanta terminologie.De ce numesti schizofrenia un handicap, si nu boala? Handicap cronic? Exista si handicap pasager? Aia nu e dizabilitate? Iar schizofrenia nu e , oricum, cronica?Intreb cu sincera curiozitate, nu critic. Medicina se schimba mereu, desi mai lent decat lumea.Si stiu ca o anumita categorie de copii e considerata a fi condamnata la schizofrenie pe viata. De aici sfatul de a nu adopta vreodata un astfel de copil.Terminologia ta pare sa contrazica aceasta condamnare fara drept de speranta.

  18. …Ei!
    Și tu acuma…

    Pisi aia… pisi ailaltă… uite-așa se zăpăcesc oamenii.
    Pe zi ce trece… descoperim tot mai multe boli, care de cap, care de coadă… de care habar n-aveam că suferim.

    Bine zicea unchi-miu de la Crevedia:

    “…blegule… unde nu-i cap, e vai de picioare… și nici coada nu-ți arată prea bine”.

    🙂

  19. Good day!
    I am Mr. Salam Sudu director auditing department bank of Africa (boa) Ouagadougou, Burkina Faso. I discovered the sum of seven million, two hundred thousand and two dollars belonging to a deceased customer of this bank; not anybody coming to put claim over the money. If such money remained unclaimed after five years, they transfer into the bank treasury. Therefore, I am soliciting for your assistance to join in kin.

    Maybe money good to use for treating peoples Burkina in special dedicated barrackas and good medicine and coaches perhaps if needed.

    Call me.

  20. Dear Mr. Salam,
    Why dont share money? Leave the piple of burkina, no baracka no headache.
    sank you

    You call me!

  21. Dear Mr.diligentreader
    Senk you for rapid reply. Need urgent basis some of your numbers: fixphone, interphone, age and thumb diameter.
    Sharing is vonderful!
    Look forward to kip in taci!
    Good day, sir!

  22. :)))))))))))))))))))))))))))))……..

    Madelin… iu dă găl!
    Am râs de a trebuit să-mi suflu nasu’…

  23. Don’ Doctor! Ăăă… o consultație, dacă se poate:
    (e total offtopic, dar este pe materia d-voastră, cred)

    Există vreo boală psihică (recunoscută, studiată, alea-alea) care determină oamenii să se distreze omorând alți oameni?
    Nu vorbesc de tortură, chinuială, ori alte sodo-masochisme d-astea.
    Vorbim “ucidere” intenționată – provocată de o boală, ceva la același nivel cu schizofrenia.

    Explicație: am o mică discuție în contradictoriu cu cineva, referitor la un post mai vechi la mine pe gloabă.

    Eu susțin că omorul nu-i niciodată determinat de “plăcerea” de a ucide – spre deosebire de “sadism”.

    Interlocutorii îmi dau în cap cu naziștii, experimentul de la Pitești și alte d-astea.

    Peseu: am dat chentanu’ și ciucalata la asistentă, zic. 🙂

  24. Dear Mr. Salam Sandu,
    iu not understand. ai not diligent(ez iu not madelena) or za uait puur doctor in me atic vlad stroescu, me Ferentari Africa kin, Fanica Bulau, proprietor privata constraction company in Bucarest. Need money for investment in rezedential eireas in bucarest. bild with me Ferentari Africa Kin d-ai maine and sell stupid uait uis big prais.zis is bisnes, not cearity.for cearity spik tu stroescu.
    sori inglish, rait miself zis taim.my nau tu spik, not rait.
    iu sink me stupid give you thumb? iu give me!
    sii iu in bucarest!

  25. @Madelin & @diligenttreader: Deci, stimați tovarăși și tovărășoaice… vă atrag atenția că eu fac mișto p-aici. Mă lăsați fără os de ros?

  26. Mister Fanika, nice to make your acquaintance.
    For Ferentari Africa kin you should talk to my white cousin, Chorizo, Mr.Stroescu would very much like him, he is asa well inloved with attics and shantytowns and gagici. So, this is my confession, I have a white relative I don’t know about stupid but I can mix family matter with business.
    Dear Mister Fanika, if I may say so, please I no intention to offend you. I need the thumb to make a special passkey to the safe deposit.
    On second thoughts I think I keep the money for mr stroescu and my cousin and pipl in burkina and cermavoda.
    All the best regards in the world

  27. Mie mi-a povestit o prietena credibila ca a vorbit personal cu o psihiatra originara din Africa de Sud care a lucrat ani buni in Africa ecuatoriala (nu chiar Burkina-Fasso, dar tot pe-acolo). Intr-adevar se pare ca familiile africane au toleranta mare fata de handicapati, dementi si nebunii mai linistiti, ii aduc la psihiatru in general ori pe cei violenti ori pe cei foarte deprimati care se opresc din mancat, cam atat. Nu exista evident ADHD sau alte maladii specifice pentru child psychiatry, nici alcoolism, dementele HIV si de alte genuri se trateaza tot acasa, nimeni nu merge la spital decat daca e pericol de moarte, fie pentru sine, fie pentru altii din jur. Este greu sa obtii ECT, desi este posibil in capitala respectiva. Nu-si pune nimeni probleme de consimtamant la ECT, daca doctorul recomanda, asta se face. In general au medicamentele mai vechi, dar in ultimii ani sin antipsihotice si antidepresive mai noi (ca s-au bagat puternic companiile farmaceutice cu studii clinice acolo, uneori desfasurate in stiluri cam ne-etice, a fost si un film conspiracy theory despre asta recent bazat pe o carte de LeCarre, scriitorul ala de spioni englezi, dar nu mai tin minte titlul). Cam atat stiu eu despre psihiatria in Africa si nu-mi vine sa speculez pe pielea unor amarati exploatati de toata lumea doar pentru ca sunt saraci lipiti pamantului si au dictatori corupti si razboaie cantre transforma generatii intregi de copii in psihopati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.