Intrebari si raspunsuri despre sala de forta

Buna ziua! Sunt Arnold Negrescu, consultantul pe teme de welness si tras de fiare al blogului.

Va multumesc pentru numeroasele intrebari pe care mi le-ati pus, mai ales via searciuri pe google. Este timpul sa raspundem catorva dintre ele. Asadar, fara alta vorbarie inutila, sa incepem!

cum este o masa sanatoasa ca sa nu faci burta” – Cica, pe vremuri, locuitorii insulei Okinawa erau dotati cu o viata extrem de lunga, fapt care umplea restul lumii de mirare. Secretul lor ar fi fost o lege nescrisa pe care toata lumea o respecta: scoala-te de la masa inainte sa te saturi. As zice ca e cel mai bun sfat impotriva burtii, de asemenea. Din fericire, mesele sanatoase pot fi foarte variate, si nu-ti ajung 10 vieti sa le incerci pe toate. In plus, nu trebuie sa tii regimuri de tot soiul, singurul lucru care e de evitat e mâncarea procesata, adica tot ce gasesti gata preparat in ambalaje frumos colorate. Un post foarte instructiv despre cum sa scapi de burta gasesti aici.

“daca e bine sa alerg dupa sala” – e excelent. Daca vrei sa slabesti, intrucat muschii vor fi goliti de glicogen (rezerva lor personala de zaharuri), organismul va fi obligat sa ia din depozite. In plus, e un exercitiu foarte bun pentru inima. Un exces de alergat poate inhiba cresterea masei musculare, totusi, de asta, daca vrei sa te faci imens, nu alerga mai mult de unul-doi kilometri in perioadele de crestere, dar asta e deja pentru avansati. Pentru oamenii normali, alergatul e sanatate.

e bun vinu rosu cand ai tensiunea mica” – mie vinul rosu mi se pare bun indiferent de tensiune 🙂 Daca intrebarea ta este “imi poate face rau vinul rosu cand am tensiunea mica”, raspunsul e urmatorul: in principiu nu. In primul rand, pentru ca tensiunea mica este mult mai rara decat s-ar crede, si aproape sigur, toti oamenii care cred ca au tensiunea prea mica, de fapt o au foarte buna. Hipotensiunea arteriala nu e boala, ci un simptom, si inseamna scaderea BRUSCA a tensiunii. Daca ai in mod normal o tensiune sistolica de 9, nu inseamna ca deloc ca e prea mica, din contra, inseamna ca esti protejat imptoriva accidentelor cardiovasculare, infarcte, etc. Daca ai in mod normal o tensiune de 13, si scade brusc la 8, crede-ma, numai de vin rosu nu o sa iti arda in momentul ala, pentru ca probabil vei pe jos, lesinat.
(Hipertensiunea insa este o boala, si inca una care trebuie luata foarte in serios.) Asa ca, indiferent ce tensiune ai, vinul rosu e un aliment foarte sanatos, bineinteles in cantitati moderate (1 pahar pe zi, hai 3 din cand in cand, o data pe luna, in conditii de bairam.)

pozitia corecta la sala” – pai, normal, depinde de exercitiu. In primul rand, pozitia corecta vizeaza siguranta ta, si e foarte importanta atunci cand faci un exercitiu care solicita intens coloana vertebrala. De exemplu, la indreptari, ramat, atunci cand ridici de jos o greutate oarecare, in genuflexiuni, si in general la exercitiile care presupun o pozitie in care trunchiul este aplecat si tras in jos de greutati mari, e nevoie sa stai cat mai cambrat, deci cu coloana vertebrala concava inspre posterior. In felul asta, previi accidentarile, atat prezente cat si viitoare, pentru ca tot stresul e preluat de muschii paravertebrali, care in acest fel se fortifica. Daca faci asta, poti ridica greutati imense, in deplina siguranta. Franco Columbu ridica vreo 350 kg la indreptari, si din cate stiu, nu are nicio hernie de disc. Incredibil, nu?

oameni care au muschi care se duc la sala” – nu prea am inteles, vrei sa spui ca oamenii care au muschi se duc la sala, sau ca oamenii care se duc la sala au muschi? In amândoua afirmatiile este ceva adevar 🙂

cele mai eficiente abdomene pentru a da burta jos” – nu stiu de câte ori trebuie sa o spun: ABDOMENELE NU SUNT SUFICIENTE PENTRU A DA BURTA JOS! Cel mai important e regimul alimentar, si exercitiul fizic cat mai complet, care sa puna la treaba toate grupele musculare! Facând abdomene, tot ce vei realiza va fi niste abdominali puternici. Dar abdominalii puternici pot fi foarte bine si sub un strat enorm de grasime. Acestea fiind zise, favorizeaza exercitiile care cat mai libere, si nu aparatele de tot felul, care arata extraterestru si nu servesc la absolut nimic.

cum se mananca corect dupa sala” – iata o intrebare foarte buna. Dezbaterile sunt in curs in privinta alimentatiei dupa mersul la sala, si merita un post separat, care va urma in curand. Ca sa-ti raspund cat mai la obiect: in timpul mersului la sala si imediat dupa, ai dreptul la mananci niste zaharuri cu molecula mica. Alegerea cea mai buna dupa parerea mea e mierea, desi pe la sala o sa gasesti tot felul de dextroze. Niste fructe sunt de asemenea o buna alternativa. Astfel, iti vei reface glicogenul muscular, si vei stimula cresterea masei. O idee buna ar fi si niste proteine cu absorbtie rapida, cum sunt proteinele serice. In afara de forma comerciala izolata (whey proteins), alimentul cu cea mai mare cantitate de proteine serice este albusul de ou. Un albus de ou de gaina contine vreo 6 grame de proteine de calitate excelenta. Puteti manca cate albusuri de ou vreti (chiar si 10-15, n-o sa patiti nimic), insa galbenusul are o cantiate mare de colesterol, nu depasiti un galbenus pe zi. Urda contine o cantitate mare de proteine serice – profitati de faptul ca sunteti români, nu gasiti urda in alta parte. Imediat dupa sala e si un moment foarte bun sa iei creatina, daca ai dai bani pe asa ceva. Eu personal nu folosesc si nici nu gasesc un avantaj foarte mare, in studii, in ceea ce priveste creatina, desi e cel mai bine vandut supliment alimentar, cica. Si, bieinteles, multa, multa apa. Repet, cele scrise mai sus se refera la ce ar fi bine sa mananci imediat dupa sala.

“impartire exercitii forta pe grupe” – e adevarat ca, pentru o crestere a masei musculare, trebuie sa lucrezi grupe musculare diferite, in zile diferite, ca sa dai timp muschiului sa se regenereze. Nu e insa o regula batuta in cuie ca tre sa faci azi pectorali, maine biceps si triceps, poimaine spate si dupa aia membre inferioare. Din contra, cred ca o variatie a combinatiilor e buna. In plus, atunci cand vrei sa slabesti, regula se schimba, e bine sa lucrezi tot corpul in fiecare zi.

“alergatul coloana vertebrala” – alergatul nu face niciun rau coloanei vertebrale, cu conditia sa alergi pe vârfuri, cum e corect. De fiecare data cand calcâiul atinge solul, coloana incaseaza un soc mecanic, si la sfârsit te doare spatele si nu stii de ce.

“sala ieftina de forta bucuresti” – raspunsul este da 🙂 Nu vreau sa fac reclama, dar peste tot in Bucuresti exista sali ieftine si bune, deci chestia cu “nu fac sport ca n-am bani” nu tine. O sala trebuie sa aiba in mod obligatoriu: greutati, instructor si dusuri. Nu e nevoie de sauna, ultraviolete, masaje, nici de aparate sofisticate batatoare la ochi. Ele nu servesc decât ca sa atraga snobii care isi inchipuie ca sportul e un soi de boierie luxoasa. Intrebati prin cartier, mai ales pe tineri.

incalzirea la sala – un subiect abordat de un comentator chiar aici pe blog, care imi reprosa ca nu am specificat nimic despre el in postul meu despre trasul de fiare. Da, e bine sa ne incalzim, evident. Incalzirea nu trebuie sa fie prea obositoare, nu trebuie sa fie un exercitiu cardiovascular. O vorba obisnuita intre culturisti e ca trebuie sa te incalzesti doar pâna apare prima picatura de transpiratie. Incalzirea trebuie sa vizeze articulatiile care vor fi implicate in exercitiu. De asta, eu incep intotdeauna orice serie cu o greutate foarte usoara si cu repetari multe – e seria de incalzire. Mi se pare mai economic, ca timp, sa introduc incalzirea direct in cadrul programului de forta, in plus repetarea cu greutate usoara iti permite sa iti aduci aminte exercitiul si sa il faci dupa aia mai corect.

“fete goale la sala” – nu, nu, nu si nu. La sala nu veti vedea fete goale, decât poate niste gagici care vin sa se expuna, ori acestea nu sunt serioase in ceea ce priveste sportul, asa ca nu veti vedea decât sunci si celulita. Pentru mai multe detalii, citit acest excelent articol al Tashei.

Cam atât pentru azi. Astept noi intrebari, si pregatesc noi articole, fascinante, gratie carora Mahalaua va fi blogul cu cei mai frumosi si sanatosi cititori!

About The Author

64 thoughts on “Intrebari si raspunsuri despre sala de forta

  1. Despre urdă trebuie să spun că există un soi de brînză grecesc pe nume manouri, care se pare că e cam același lucru cu urda, susține Colombina. Și asta s-ar găsi mai ușor (chiar dacă mie, mărturisesc, nu-mi place). Dacă e adevărat (așteptăm cu interes verificarea), atunci înseamnă că urda e tipic românească în aceeași măsură ca și sarmalele și micii.

    Aș fi curios să aflu detalii despre vin roșu și sănătate. Unii zic că orice cantitate de alcool în orice formă e nocivă, alții că vinul roșu previne infarctul și că doctorii ne ascund adevărul. Deci…?

    Cel mai tare mi-a plăcut ultimul răspuns, ăla cu nununu și iarăși nu. Dacă așa stau lucrurile, atunci mă duc și eu la sală. (Stai numa să-mi treacă răceala.) Și nununu, azi nu folosim smileys, hehe.

  2. Draga Pinocchio,
    De fapt, se stie de aproape 15 ani, si e documentat de studii mari si serioase, ca alcoolul, in cantitati moderate, e benefic pentru sanatate la multe niveluri. Si ma refer la alcool sub orice forma băubilă. Rezultatul final e creşterea duratei de viaţă.
    Acuma, recomandarile privind cantitatea zilnica de alcool difera misterios de la tara la tara. Idee generala ar fi ca ar trebui sa bei macar trei unitati pe saptamana, fara sa depasesti o unitate pe zi, ocazional doua-trei. O unitate înseamna o bere la jumate SAU un pahar de vin SAU 50 ml de tarie.

    Vinul rosu ar avea virtuti suplimentare, pentru ca ar contine niste superantioxidanti de care insasi doamna cu coasa fuge ca disperata. Aici insa studiile sunt variabile. Vinul e oricum un aliment complex despre care nu stim inca totul.

  3. Ca de obicei este vorba de faimosul raport beneficiu/risc. Vinul rosu este bogat în tanini si izoflavone. Trebuie evitat excesul (nu mai mult de doua pahare :), Exemplu tipic – asa zisul paradox francez : incidenta relativ scazuta a bolilor cardio-vasculare se datoreaza vinului rosu (chiar si prost, in ciuda excesului de proteine si grasimi. E adevarat ca în imaginatia populara asocierea vin rosu – sânge, îl împodobeste cu multe false virtuti – de ajuns sa remarcam nume ca taria ursului. De sute de ani se falsifica vinul rosu, colorândul cu fructe de padure, câte o data chiar toxice. Hai, sa traiti si sanatate ! 🙂

  4. Niciodata nu s-a dovedit faptul ca rata scazuta de boli cardiovasculare a francezilor s-ar datora vinului rosu. In cele din urma, s-ar parea ca are mult mai mult de-a face cu educatia lor gastronomica cu totul aparte, care include de exemplu dispretul fata de mancarea “industriala”, de proasta calitate, hiperprocesata, etc.
    In acelasi timp, desi se presupune ca taninurile si isoflavonoizii din vinul rosu (chiar prost, cum zice B de Comp – de exemplu “capsunica” româneasca, un vin de casa de foarte joasa calitatea enologica, este extrem de bogat in taninrui) au efecte foarte benefice, ceea ce se stie sigur e ca alcoolul in sine are un efect favorabil asupra longevitatii.

  5. Ar fi mult prea simplu sa putem atribui prevalenta bolilor cardio-vasculare si longevitatea la unul sau doi factori. Tousi, statistica este ca si bikini – daca ascunde esentialul, îti permite totusi sa-ti faci o idee 🙂 Daca suprapui harta epidemiologica a bolilor cardio-vasculare cu cea a consumului de vin rosu (mai exact a vânzarilor), imaginea vorbeste de la sine. Bine înteles, când vorbim de consum de vin rosu, putem sa ne punem si problema celor care mor înainte de a apuca sa manifeste vre-o afectiune de inima 🙂 Cât priveste consumul de alcool (pur :), cazul Rusiei ma face sa am ceva dubii…

  6. Pilates + inot ajuta?

    Din pacate am astm, asa ca lucruri mai grele cam ies din discutie ( nu pot sa alerg mai mult de 500 m, de ex.).

    Multumesc mult de articol, f instructiv, ca de altfel toata seria.

    PS: Imi cer scuze de double posting, precum si de “articolu” nearticulat. I’m not really good with posting stuff. 🙂

  7. Ce as putea sa iau inainte, in timpul sau dupa antrenamentul la sala pentru refacerea muschilor. Uneori simt dureri la incheieturile bratelor si chiar in muschii bratelor, chiar daca fac, la 2 zile, grupe diferite de muschi….
    Independent de intrebarea de mai sus, ce suplimente ne recomanzi….

  8. Domnule Arnold Înnegrescu!!

    O deosebită apreciere faţă de atitudinea dumneavoastră vizavi de sport, şi mai ales faţă de încurajările adresate populaţiei de rând.

    Io trebe să vă spun o mare bucurie de-a mea, cum că noua “sală” la care am început să merg e din anumite puncte de vedere IDEALĂ: Adică aparate în aer liber. Sunt absolut de felicitat cei care s-au gândit să pună în parc aparate de făcut sport, şi mă bucură şi mai tare, când văd omuleţi de toate vârstele şi gabariturile, care le folosesc. Absolut minunat! Şi, da! Am început să nu prea mai mănânc seara şi cântarul deja îmi zâmbeşte… Domnule Negrescu, mai ziceţi-ne, că ne motivaţi!! 🙂

  9. Domnu Negrescu, îmi permiteți să fac o mică precizare? O unitate de alcool e 10 ml sau 8 grame de alcool pur, care intr-o bere de 5-6% ajunge să însemne cam trei unități la jumătate de litru. La fel, tăria împachetează o unitate la fiecare 25ml. Nu că aș avea ceva împotriva consumului respectivei beri/tării, e lucru bine știut că țiganii sunt imuni la efectele alcoolului, din păcate atât la cele nocive cât și la cele pozitive. E din cauza muzicii…

  10. Draga Nusitatu,
    Multumesc mult de remarca! Sa stii ca, din observatia ta, imi pot da seama unde esti 🙂 Cum ziceam, unitatea variaza de la tara la tara. Englezii sunt in mod clar cel mai zgarciti, astfel ca, intr-adevar, o bere inseamna doua unitati jumate de alcool. Na ca te-am ghicit!

    Spre estul Europei lucrurile stau mai altfel, normal 🙂

  11. La un BMI=46, in afara de dieta, ce exercitii recomandati (sigur, luaind in considerare si dificultatea practicarii unui sport si mai ales alergarea)?

  12. assi, la tine dieta este cea mai importantă. Ar fi mai bine să ţi-o stabilească un medic (endocrinolog). La BMI de 46, e mai greu să faci sport, dar nu e nici imposibil nici contraindicat. Şi nici nu pot să-ţi spun că un sport ar fi mai bun ca altul. Sigur, alergatul presupune un mare stres pe genunchi, dar depinde de cum te simţi. În plus, pe măsură ce vei slăbi, va fi mai uşor.
    Nu e nicio problemă în a merge la sală şi a lucra cu ajutorul instructorului.

    Dar mai ales, trebuie să fii foarte hotărâtă şi să nu dai înapoi. Mult succes!

  13. Foarte bun articolul, mai ales pentru cei care nu fac de mult timp sala.

    Vreau sa te mai intreb ceva:

    eu fac sala de peste 1 an […] si acum sunt in perioada de masa. Iau proteina Wey ( elite whey protein isolate) 2 shake-uri pe zi, unul in timpul zilei cand sunt la servici pentru a putea completa mesele si un shake seara imediat dupa antrenament impreuna cu un fruct. Masa mea zilnica dupa sala contine carne – piept de pui sau vita si legume, rar inlocuiesc carnea cu un orez sau altele. Am mai citit si eu despre beneficile albusului de ou si vreau sa te intreb cum sa le integrez in regimul meu ? Ma gandeam sa iau dimineata, dar cum le preparati sau ce fel de shake se poate face din ele ca simple nu stiu daca le pot lua.

    * antrenamentul meu de sala este de 4-5 zile pe saptamana, dupa ora 19 . Faptul ca mananc foarte bine dupa sala desi e tarziu ma afecteaza ?

    Multumesc !

  14. Chiar, si eu as vrea sa stiu care sunt beneficile albusului de ou shake dupa servici. Excelenta ideea de a inlocui carnea cu orez! Nu ma gandisem!

  15. Dragă Radu,
    Mă bucur că ţi s-a părut util articolul.

    Acum, referitor la mesajul tău, câteva observaţii.
    – să ştii că toate sursele de proteine sunt bune. Ceea ce diferă în mod principal este viteza de absorbţie şi biodisponibilitatea – adică ce parte din proteinele mâncate vor fi absorbite şi folosite de corp. Niciuna dintre aceste caracteristici nu e prea importantă pentru omul obişnuit, de la oraş (nu mă refer aici la copii sau la malnutriţi din lumea a 3-a).
    – tu foloseşti în principal proteine din zer (shakeul de whey isolate pe care îl bei de două ori pe zi). Avantajul lor este se absorb foarte repede. În viaţa de zi cu zi, acest lucru nu foloseşte la nimic. Pentru cel care merge la sală, viteza de absorbţie rapidă poate servi în două circumstanţe: imediat (dar imediat!) după antrenament, când ai atât testosteronul cât şi hormonul de creştere la niveluri mai mari, şi o doză rapidă de proteine te poate ajuta să minimizezi distrugerea musculară şi să ajuţi muşchiul să crească; de asemenea, dimineaţa, chiar la trezire, când organismul e cam înfometat şi, din nou, muşchiul cere proteine dacă este în plină dezvoltare. Aşa că sfatul meu ar fi să muţi shakeul de proteine de la prânz dimineaţa, ca să fie mai util. La prânz, poţi să iei un shake de proteine mai complexe (de ex. milk and egg, sau cazeinat de calciu), care sunt semnificativ mai ieftine şi sunt la fel de bune, doar că se absorb lent. Tot ele ar fi utile şi seara la culcare, mai bune decât proteinele din zer (şi, din nou, mai ieftine) în acest caz, pentru că absorbţia lentă devine un avantaj: muşchii tăi vor avea o sursă continuă de proteine aproape toată noaptea.

    Personal, nu folosesc deloc proteinele din zer: sunt foarte bune, dar şi cele obişnuite sunt la fel de bune dar costă mult mai puţin 🙂 Avantajul absorbţiei rapide nu prea contează decât dacă eşti profesionist şi te preocupă fiecare jumate de milimetru de diametru de biceps.

    De asemenea, proteine din zer de foarte bună calitate se găsesc în alimentul românesc numit URDĂ. Sunt mult mai bune decât alea la găleată. Dar trebuie să fie urdă “de la ţărani”, pentru că aia din supermarket are grăsimi adăugate.

    – Despre albuşul de ou: într-adevăr, el e constituit în principal din albumine, proteine care se absorb foarte repede, ca şi cele din zer. Acuma, dacă te uiţi pe net, afli într-adevăr că albuşul de ou are o valoare biologică foarte înaltă. Dar atenţie, asta nu înseamnă că sunt neapărat cele mai bune. Proteinele din alune, fistic şi migdale au o valoare biologică de mai puţin de jumătate din cea a albuşului de ou, şi totuşi sunt proteine excelente, fac parte din hrana oricărui sportiv. Înseamnă doar că cele din ou au o cantitate mai mare de aminoacizi esenţiali şi că se absorb mai repede şi mai bine.

    Un albuş de ou are cam 6 g de proteine. Cel mai simplu ar fi să adaugi albuşurile în shakeul proteic de dimineaţă. Nici nu o să le simţi. Dacă nu, le poţi mixa cu diverse fructe: tot dimineaţa.

    – faptul că faci sală seara şi după aia mănânci nu e o problemă majoră, cu excepţia faptului că ar putea să-ţi afecteze calitatea somnului. Dar dacă nu e cazul, atunci cu atât mai bine. Trebuie să ai grijă însă să încerci să reduci mâncatul masiv seara când nu mergi la sală. Dacă ai fost la sală, ai nevoie de nutrienţi ca să te refaci, şi combinaţia sală – halelă – somn este reţetea de aur a culturiştilor. Dacă scoţi sala din ecuaţie, ai găsit reţeta de aur a obezităţii 🙂

    Spor!

  16. Multumesc pentru detalii!

    * am incercta si proteina cu carbo 50 -50, dar am reluat pe cea whey pt ca sunt foarte multumit de ea, de asimilare, de rezultate in primul rand si pt ca pe de alta parte sunt putin predispus la ingrasare. Incerc sa iau carbo din alte surse naturale.

    Eu recomand tuturor care vor sa incerce proteina whey:

    1. “Elite Whey Protein ( Dymatize)” e disponibila cu foarte multe arome : cioco, vanilie, cafee moca, capsuni altele, absortie rapida fara crampe si fara balonare. Pret 200 ron 2,2KG

    sau

    2. “Optimum Nutrition 100% Gold Standard Whey”
    Cea mai laudata proteina de zer. pret 220 Ron 2kg

    * Stiu ca proteina din albusul de ou trebuie coagulata pt a pute fi absorbita, exista ceva alimente care impreuna cu acesta sa creasca nivelul de absortie ?

    Spuneai mai sus sa includ albusele in shake-ul proteic de dimineata, acuma intrebarea e urmatoarea: o cupa de proteina (portia indicata pe cutie) are 31g care am inteles eu este masura pe care o poate asimila in medie corpul (depinde de fiecare – unii mai putin altii mai mult dar asta ar fi media) . Atunci proteina din albuse se mai asimileaza sau fiind o proteina cu asimilare lenta va fi consumata de organism pe parcursul zilei ?

    * idee de shake: albuse ou, miere si lapte. (cum e ?)

    multumesc inca o data !

    ________________________________
    Pt “diligentreader”

    Eu inlocuiesc destul de rar carnea din regimul zilnic dar depinde de ce antrenament ai la sala.
    Mai inlocuiesc carnea cu un orez, sau cu linte care e foarte buna. E bataie de cap cu preparatul pr ca dureaza dar e foarte buna. Alteceva ar mai fii: ciperci, conopida, mazare … mai sunt si altele, sa nu uitam de urda ca s a si amintit mai sus. Daca vrei iti pot face o scurta lista cu alimente bogate in proteina.

  17. Eu nu ziceam să înlocuieşti proteinele din zer cu un shake cu carbohidraţi! Nu mi se par deloc utile shakurile gen \”mass\” care au 25% proteine. Un shake bun trebuie să aibă minim 70% proteine. Dar nu trebuie toate să fie din zer, asta ziceam, şi mai ziceam că absorbţia lentă poate să fie un avantaj uneori (pe care whey proteins nu-l au).

    Proteinele din albuş nu trebuie coagulate ca să fie bine absorbite, din contră! Coagulându-le (fierbere, prăjire, etc), se absorb mai lent. În rest, sunt tot proteine cu absorbţie rapidă,fiind albumine, ca şi proteinele din zer.
    Nu, prepararea termică a albuşului e indicată doar ca să te fereşti de infecţii intestinale(mai ales salmoneloză), dar dacă nu cumperi ouă pe sub mână din surse dubioase 🙂 probabilitatea de infecţie e mică.

    Cantitatea maximă de proteine care poate fi absorbită se aplică mai ales proteinelor cu absorbţie rapidă, restul se absorb suficient de lent ca să nu fie depăşită capacitatea enzimatică. Poţi să creşti capacitatea organismului de a asimila proteine luând nişte enzime, unele shakuri le au adăugate, dar asta le dă un gust oribil. Ananasul proaspăt (nu conservă!) e o sursă naturală de enzime proteolitice, e foarte bun de adăugat în shake. Dar sincer, astea sunt mai mult dacă chiar vrei să bagi în tine la nivel pro, ceea ce adesea cam exagerat. În principiu, dacă rămâi la cele 2 g per kilogram corp şi pe zi, e suficient pentru o creştere continuă şi solidă. Iar enzimele digestive se adaptează la alimentaţia hiperproteincă.

    Să ştii că o idee bună înainte de a porni un regim hiperproteic e să-ţi consulţi medicul de familie, eventual să-ţi faci nişte analize (uree, creatinină) ca să te asiguri că rinichii sunt ok. Un rinichi sănătos tolerează foarte bine alimentaţia din body-building, un rinichi care era bolnav deja (fără neapărat să o ştim) NU.

  18. Buna ziua ! Eu din alergat am slabit 11 kile de la 81 la 70 . Am inceput sa fac exercitii acasa pentru piept (flotari),dupa 1 luna de zile rezultatu se vedea clar dar pieptu dac pot sa spun din dreapta e mai facut si mai tare decat cel din stanga :(,flotariile leam facut corect si nu stiu dc am aceasta problema dac pot sa spun problema.Daca puteti sami dati un sfat sau sami ziceti din ce cauza as fi recunascator,am facut si abonament la sala de forta acm 1 saptamana. Multumesc si astept un raspuns de la dv!

  19. Draga Boby,
    Asimetria stânga – dreapta a muschilor e o problema pe care o au practic toti incepatorii in ale exercitiilor de forta. Nu trebuie sa-ti faci griji, ea va trece, daca mergi sistematic la sala. Incearca sa favorizezi exercitiile cu gantere libere, nu apratele, de exemplu, pentru pectorali: Nu e necesar sa lucrezi mai mult cu stanga, ci in mod egal cu amandoua.

  20. Curios, într-adevăr. Şi neliniştitor. În mod normal, stânga e implicit mai dezvoltată, din cauza inimii care, tot bătând, obligă şi pectoralii să se contracte şi apoi să se destindă periodic. Cum la dumneavoastră se pare că este pe dos, s-ar putea să fiţi unul din acele cazuri rare în care inima este în partea dreaptă – motiv pentru care vă recomand un consult cardiologic de urgenţă. Tehnologia de azi fiind foarte avansată, vi se va putea spune inclusiv cât mai puteţi spera să trăiţi având în vedere situaţia dumneavoastră extrem de gravă.

  21. Ah,nu.Erai doctor?????Doctorapunct e prea mult.Era de ajuns un imberb sentimental/afectiv/emotional. Acum iti crescura si tuleie de doctor?
    Total offtopic. Help: de unde vine expresia ” tufa de Venetia”?. (Am o adolescenta curioasa langa mine.Si maica-sa e tufa de venetia.)

  22. “Acum iti crescura si tuleie de doctor?”

    Vlad, cum vine asta? Eşti bărbos? Există cumva nişte talibani în Colegiul medicilor care vă lapidează dacă vă prind cu obrazul neted? (Aaa, acum înţeleg! La voi nu turbanul, ci stetoscopul e obligatoriu. Psihiatrii poartă şi ei stetoscop? Dar dermatologii şi oreliştii?)

  23. Dilly, adolescenta în cauză, fiind lângă dumneavoastră (la ora 22:33), e chiar fiica dumneavoastră?

  24. “tufa de Venetia” inseamna ioc, zero, deloc. la Venetia, cica, fiind numa’ apa n-au unde creste tufele, pe marginea drumului ca-n alte parti…

  25. Am vrut să zic, da’ iar îmi ieşeau vorbe că nu ştiu să mă opreasc. O prea ştiu eu bine!

  26. da, cica tufa de Venetia are radacina patrata.
    dili, nu te nelinisti cu A., el are mersu leganatu/ defazat cu pi pe patru.

  27. Compatimesc dar sti ca “on ne prête qu’aux riches”. Si a propos, timeo danaos…

  28. Creca trebuie sa fie suficient de juisator sa conversezi cu interlocutori cu nume si prenume iar tu sa ramai un vesnic A.nonim.

    @B.deComp
    Ce e tarfa de Venetia? Care greci?

  29. Pai, cum spuneam, aia de face trotoarul (la Venetia) – campioana de natatie 🙂 Cât despre greci, da-mi doamne gândul românului al dintâi, adica cealalta radacina 😉

  30. Boby, nu-l lua în seama pe “Dr.A.”, spune prostii 🙂 Ti-am raspuns mai jos.
    Adevaratul Dr Arnold Negrescu.

  31. salut .. am luat 2 luni Lipo 6 (cel mai bun arzator de grasimi din lume , ani la rand nr 1 ) , am scazuti multi cm in talie, am fost foarte multumit de el, il recomand celor care vor sa scape cat de cat , de colacel.

    Acum am 74 kg si 1.80h , si doresc sa pun niste masa musculara fara grasime. Citind pe aici , m-am orientat spre Elite Whey Protein Isolate , e prima zi , sper sa aibe efect :).

    Sunt off topic , dar pe parcurs va voi tine la curent :)) !

  32. Fish, imi imaginez ca ai tinut si niste regim. In general, toate suplimentele astea de slabit, \”lipotrope\”, \”termogene\”, sunt cam vaxuri. M-am uitat si eu la produsul caruia ii faci reclama, si singurul ingredient care probabil are efect e cofeina. Dar mult mai de efect decat cofeina pura e o sedinta de mers la sala.
    Cat despre pusul de masa musculara fara grasime: sa stii ca practic este imposibil. Intotdeauna, cand cresti in greutate, vei pune si niste grasime pe tine. Sigur, daca mergi la sala, vei pune mai ales muschi, dar va fi si un pic de grasime. De asta toti culturistii trec printr-o faza de slabire, inainte de sezonul competitional. Targul e in felul urmator: in afara sezonului, cresti in greutate, adaugi masa musculara si ceva grasime, in sezon, slabesti, dand jos multa grasime, dar si ceva din masa musculara. Din cauza asta, un corp frumos, cu multa masa musculara si putina grasime, dureaza cel putin un an de lucru.

  33. Este foarte adevarat ce spui tu 🙂 La mine povestea este una mai “grozava” , la un moment dat aveam 110 kg la 180h , si am slabit haotic in 3 luni peste 30 de kg.. ajunsesem pe la 80 .. iar apoi am inceput un nou stil de viata , alimentatie sanatoasa, sport (foarte benefic , nu neaparat sala) , si asa am tinut sub control greutatea aproape 1 an si ceva .. Acum 2 luni , avand 80 de kg , am decis sa iau Lipo 6, deoarece nu mai puteam sa pierd din greutate deloc.. Iar in combinatie cu sala 5/6 ori pe saptamana , si alimentatia mea cu care m-am invatat .. am avut efecte , dar nu de cantar.. ci mai mult de centimetri 🙂 dar am fost incantat. Insa .. acum ma vad un slab cu burta 73 de kg,”imprastiate urat” , am brate foarte subtiri .. sunt lat in spate, si se vede urat . Si mi-am propus sa iau niste proteina izolata , pura , pentru a creste putin iarna asta in masa musculara .. Avand “muschi”, scazi usor tesutul adipos :).

  34. In legatura cu acest produs , Lipo 6 , sa-i fac o descriere , bazandu-ma pe reactiile organismului meu.

    Imi dadea foarte multa energie, exagerat de multa, dupa 2 ore intense la sala, eram ca nou.. nu simteam oboseala.

    In prima luna am luat 2 pastile dimineata inainte de antrenament cu juma de ora , si 2 dupa amiaza , la jumatate de ora dupa ce mancam pranzul.

    In legatura cu cofeina , concentratia este foarte puternica, am avut foarte multe nopti albe , adormeam pe la 3.. insa dimineata dupa ce luam 2 pastile, imi trecea toata oboseala.

    Renuntasem la cafea, cola si alte bauturi care contineau cofeina , ca si asa inima bate foarte tare.

    In a doua luna am marit doza, luam 3 pastile dim si 3 dupa amiaza.

    (aceleasi doze le luam si in zilele de pauza)

    Dar in ultima saptamana din a 2-a luna, am avut niste dureri ingrozitoare de stomac , cam 5 zile.. aceasi senzatie ca dupa o betzie cand amesteci bauturile.. stari de voma, ameteli. Dupa ce am terminat si ultimile pastile, in 2 zile mi-am revenit.

    Ca sa ai rezultate mai bune decat am avut eu, e recomandat sa faci cardio .. 🙂

  35. @fish: Într-adevăr, cardio “pur” e bine, dar cele mai bune sunt schemele cardio. Cere-i, deci, instructorului să te-nveţe cardiopatie ischemică.

    @Tozbăeţi:
    Întradevăr, un corp frumos se face greu, atât de greu că dupaia nuţ vine săl mai zgâri. Doamne fere săj vâre unghilen tine vre-o tipă în momentu pasiuni, căi rupi botu, tui gura ei dă zdreanţă, ce mia făcut!

  36. care sunt cele mai bune/eficiente exercitii/metode (cate serii si cate repetari/serie , sau cat timp) , pentru arderea tesutului adipos de pe burta , sholduri , tzatze, si gusha !? 😀

    daca ar putea sa-mi raspunda cineva care a trecut prin asta, si a avut reusite.

    si mai sunt interesat , de alimentatia din timpu acestora!

    probabil imi veti raspunde , banda, bicicleta :)) , e chiar atat de buna banda/bicicleta ? cand practicam aceste 2 aparate, am slabit peste tot , chiar si din masa musculara ..si nu mai vreau asta..

  37. De 1 saptamana folosesc si eu Elite Whey Protein Isolate , si nu simt nimic.. bine, e destul de devreme ma gandesc, efectele se vad dupa mult timp nu 1 saptamana :))

    Am auzit pareri foarte bune despre creatina Storm ,ati folosit asa ceva ?

  38. fish, cam tot ce am scris la Cum sa scapam de burta se aplica si la intrebarea ta.
    Raspuns foarte pe scurt: nu exista exercitii specifice – de exemplu, daca o sa faci multe abdomene, nu o sa scada burta doar din atat. Trebuie sa fie exercitii cu greutati cat mai mari, si care sa antreneze cat mai multe grupe musculare, oricum, sa antrenezi si trenul superior si pe cel inferior.
    Alimentatie? Mai putine calorii decat consumi, dar nu cu foarte mult, si mult proteine (carne slaba, peste, oua, urda, lapte).

  39. am inteles, multumesc.
    mie mi-e frica sa nu-mi ramana piele la burta.. ca deja niste vergeturi pe sholduri au aparut 🙁

  40. intrebare 🙂

    cam cate calorii arde organismul meu, dupa 1 ora jumate de sala , in care lucrez cu greutati mari , aproximativ 5,6 exercitii , fiecare exercitiu 5 serii , fiecare serie 8 12 15 repeteri.. ca nu-mi dau seama .. doar asa , as putea sti cate calorii sa consum ..mai putine decat ard..

  41. Mdah, aşa se-ntâmplă după sarcină. Mie de aia mi-e frică de sarcină, să nu mă zdrenţuiesc toată.

    Pielea şi vergeturile de care zici acolo rămân, (câine) până la moarte. Doar infuzia de bisturiu le mai elimină.

  42. Fish, răspund eu în locul lui Negrescu, care e plecat nițel, dar l-am întrebat la telefon. Depinde de greutatea ta. În medie, la o ședință obișnuită la sală consumăm 300-400 de calorii. Cu cât ai o greutate mai mare, cu atât numărul de calorii crește. Deci cu o ciocolată ți-ai recuperat urgent caloriile consumate. Mai important e efectul de “afterburn” al exercițiilor de forță: după ce pleci de la sală, vei avea un metabolism accelerat, cu ardere mai mare de calorii decât de obicei, timp de 1-2 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.