Nu pricep Harley Davidsonul

Știu că există cititori ai mahalalei care se dau cu motocicletele, de asta scriu, poate mă învață și pe mine cineva cum e cu Harley Davidsonul.
Adică, de ce e așa de iubită motocicleta asta? În primul rând, face un zgomot oribil. Ca un purcel monstruos. Ca un purcel monstruos cu flatulență severă. Zilele trecute, mă strecuram pe bicicletă printre mașinile resemnate într-o coloană puturoasă pe Calea Victoriei. În spatele meu, un Harley tot ambala motorul, așteptând să mă poată depăși. Era ora 4 după amiaza, oră la care cică trebuie să faci liniște, hăhăhă, sanchi. Asta mă duce la următoarea mea nelămurire: de ce ai vrea să conduci așa ceva în oraș? La oră de vârf, pe străzi aglomerate? Hai că, pe autostradă, cu vântul în freză și o gagică în spate, o fi o experiență mișto, mi s-a spus, dar așa? Să te deplasezi cu 10 km la oră, pârțâind de se cutremură geamurile?

Explicația cea mai la îndemână e: ca să te vază lumea. Asta aș mai înțelege, dacă nu aș fi văzut șoferii de Harley. De exemplu, când m-am tras pe dreapta să-l las pe băiatul din spatele meu să treacă pe lângă mine, l-am putut admira în voie. Și nu era o imagine cu care să vrea cineva să se grozăvească. Stătea ca pe, să mă iertați, veceu. Era cu un cap mai jos ca mine pe bececletă, crăcănat și cu fundul mai jos de genunchi. În plus, era agățat de un ghidon înalt, de parcă ar fi fost o pereche de izmene pe sârmă la uscat. Pe motocicletele astea mai moderne, poziția nu e aceeași, e ceva mai demnă, amintește de caii de curse, pe care vechiculele pe 2 roți i-au înlocuit în inconștientul nostru colectiv. Harleyul amintește poate de un măgar bătrân cu probleme de coloană.
Și, cireașa de pe tort, motociclistul avea pe cap un castron de salată. Ați remarcat? Cei care se dau pe Harley nu poartă căști normale, ci castroane din astea. Arată destul de fragile și nu cred că protejează de ceva, oricum, nu de fracturile de viscerocraniu, nici de ridicul.

Sigur, castron în cap, cavaler caraghios, tot ansamblul ar putea avea ceva donquijotesc, dar nu are, pentru simplul motiv că tot ansamblul este absurd de scump, cu banii pe care îi dai pe un Harley trăiește o familie africană cu zece copii timp de zece ani.

Așa că, WTF – cum ar spune tinerii din ziua de azi.

Există, desigur, posibilitatea să-mi scape mie ceva, niște elemente culturale la care nu am acces. Știe cineva ceva ce io nu știu?

About The Author

84 thoughts on “Nu pricep Harley Davidsonul

  1. bre, nici io nu le înţeleg. mai ales pârțâiala. io, dacă aş fi ăia din “Sfârşitul copilăriei”, aş veni cu un chestie care să le urle, în mod automat, în căşti, manele, de fiecare dată când ambalează motoarele ălea.

  2. Există o singură alunecare logică: dacă eşti de acord cu ele pe autostradă, proprietarul locuind în centrul oraşului va trebui să-l traverseze pentru a ajunge la ieşire, nu?

    La capătul celălalt, nici scooter-ele nu sunt mai demne, chiar dacă au decibelul mai timid.

    Cred că Harley-urile sunt atrăgătoare pentru unii pentru că sunt rare (cu cât şi-ar lua mai mulţi, cu atât şi-ar lua mai puţini 🙂 ) şi pentru că sunt făcute de mână, nu de roboţi industriali.

    O problemă mai mare, dar de aceeaşi natură, este: de ce şi-ar dori cineva să conducă un 4×4 într-un oraş cu străzi înguste? Argumentul gropilor din asfalt mi se pare exagerat.

  3. Motociclete, Himmerherrgott. Drept care mă unge pe suflet imaginea cu porcul flatulent. Genială! (Și acum stă lîngă mine făcut covrig, pe canapeaua albă și în decorul de la 1900, un motan tigrat flatulent, iar mamma italiana care mă găzduiește mă întreabă de fiecare dată cînd îl vede lîngă mine dacă nu mă deranjează — să nu-l mute pe canapeaua de vizavi? Desigur, fără să spună explicit de ce m-ar putea deranja; zgomot nu face.)

    Dar să revenim. Domnu’ Inginer postulează o corelație (inversă) între prețul mașinăriei (sau numărul de CP, ceea ce e cam tot aia) și dimensiunile unei anumite dotări virile.

    Salutări din Palermo!
    P.

  4. @ B.deComp:

    Pentru cei care, privind filmuleţul, ar putea crede că H.D.-urile au ghidonul înalt: nu, mexicanii sunt *foarte* scunzi.

    Oare cum s-o spune în hindi “Hell’s Angels”?

  5. Vlad, exista oameni si oameni. In general motociclistii sunt oameni care pretuiesc libertatea, sau teribilismul sau ceva in gen. Oricum, a fi cul intr-un sens sau altul.
    Harley-Davidson e un simbol, nu o motoreta. Marketingul acestei firme pe asta se bazeaza: imagine si multa galagie. Motoarele de Harley sunt extrem de ineficiente, pentru ca sunt facute sa faca zgomot, nu cuplu 🙂 Pentru ca barbatii dupa o anumita varsta simt nevoia sa fie cul…intr-un anumit fel. Ca aia care-si iau masina sport rosie decapotabila. Acelasi lucru: parul prin barba, zgomot…doar ca cei cu motoretele sunt rebelii rai, nu rebelii shmekeri. Rar o sa vezi barbati(femei) sub 35 de ani pe harley, si mai rar barbati rasi, si niciodata cu casca normala. E un cliseu, o imagine…james dean vs ghost rider.
    Si nu, HD nu sunt facute toate manual. Asta e alta legenda.
    Ca sa sumarizez, e o chestie de status.
    Tu iti sustii imaginea/declaratia de viata/felul de a gandi (a se citi boemismul) mergand pe bicicleta. Ei isi sustin aceeasi imagine dand vanturi din esapament pe strada si purtand un castron pe cap. Asta e proiectia lor mentala. Asta vor ei sa vada lumea.

  6. Hehe, comentez dupa Tasha, o motociclista mai motociclista decit mine (sarutari de manusa de la un mare admirator cu aceasta ocazie :D).

    Vlad, pentru ca treaba sa fie si mai incurcata, majoritatea motocicletelor ies din fabrica avind niste parametri de functionare care nu implica decibelii de care te plingi. Cum ar veni, ele n’ar trebui sa’ti aminteasca de porci flatulenti. Chiar si HD se inscrie in categoria asta (vazut in SUA versiunea de serie calarita de politia din NY, zgomot mai mult decit decent). Daca o motocicleta face zgomote de porc in calduri, cel mai probabil, are fie evacuarea modificata, fie este prost intretinuta, fie este calarita complet aiuristic (exceptam de aici motoarele de moto-cross care fac majoritatea multa galagie din fabrica).

    De ce? Ca sa fie vazuti, cred eu. Unii ar spune pentru ca le place sa auda motorul. Ceea ce e complet tembel pentru ca motorul il simti cu adevarat intre picioare, nu in timpane. Iar castile “castron de salata”… well… vezi castile din WW2 la care poti adauga “sint prea mascul ca sa am nevoie sa ma protejez ca o fetita cu casca completa”

    Cit despre pozitia pe un chopper, este mult mai comoda decit pe o motocicleta sport sau una de oras. Chiar daca pare ridicola. (disclaimer, nu stiu cum este cu coarne foarte lungi si inalte, n’am incercat).

    Si o precizare de final pentru a ma reimprieteni cu biciclistii mahalagii: unul dintre criteriile alegerii motocicletei pe care o calaresc acum a fost tocmai zgomotul, cit mai putin 🙂 Si chiar face foarte putin.

  7. aia că’s făcute de mână e intr-adevăr legendele toamnei. ca și ailaltă ca sunt rare – ha. orice câcat de orășel în america are un harley davidson dealership, cu zeci de exponate. să nu mai zicem india și restul lumii.

  8. Daca vrei sa inchiriezi o motocicleta (in sua), aproape ca poti inchiria doar un HD si desi sunt in general scumpe noi, un rental e destul de cheap <50-100$/zi unlimited millage). Status simbolul insa acum vine cu latest gen triumph/bmw/ducati speed bikes(vezi the money never sleeps/maxim and co etc). HD sunt comune si 2nd hand pot fi chiar cheap (nu chiar ca un naked kawasaki sau honda though) si sunt a baby boomer bike, aproape exclusiv associate cu elder fat rednexi republicani care se dau in vant dupa stickere cu flames and skulls, beer and strip clubs). Modficate pot ajunge chiar la un schelet care are aproape doar motor si roti, in care “simplicity” e mai important decat safety, manevrability etc. La fel si casca – e un cliseu de la ww2/easy raider/ghost rider etc – si sunt state unde nu e nevoie sa ai casca cand esti pe motor.

    Mechanic (si fuel effic) HD e o generatie in urma modern bikes, sunt mai putin manevrabile in curbe, sunt mai scumpe tocmai pe criterii de marketing/status symbol, dar chopperele in general sunt mult mai comode pentru un incepator si long(er) rides decat a street/naked/dual purpose bike pentru o plimbare in linie dreapta in care vrei doar sa mergi un pic/sa vezi cum e/sa fii vazut etc. Pentru incepatori, tocmai pentru ca au pozitia joasa – cazi mai rar, si (din nou) in curbe sunt mai putin manevrabile decat regular bikes, mai ales daca au ghidonul mai inalt. Sunt foarte puternice si pentru drumurile in linie dreapta din sua in care nu prea tre sa faci curbe sunt very convenient pentru o plimbare. Cam acceasi diferenta fata de o masina europeana mai mica si mai ales manevrabila si o masina americana care accelereaza ca un jet dar cu curbele mai greu.

    Indian – alta companie de "traditinal american choppers" – http://www.google.com/search?q=indian+chopper&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=en&tab=wi – a dat faliment si se cam speculeaza ca daca HD nu reuseste sa se reinventeze pentru a younger generation e on its way out de asemenea.

  9. am uitat sa spun esentialul: it’s all about comfort – pe un HD stai ca intr-o masina foarte puternica (ca pozitie) si daca vrei poti sa o conduci si cu o mana in timp ce faci cu mana la trecaturi 🙂 cool and dumb

  10. Mulțumesc pt răspunsuri, adevărul e că îi așteptam pe MBadraga și pe Tasha 🙂
    Zziggy? Acel ziggy, din vremea Mansardei? Ce chestie, întâi Lulutza, acum tu. Ce mai faci frățioare? Mă bucur să te citesc.

  11. Aici vorbim despre Istoria Internetului! Nu pot decât să-l îmbrățișez cu căldură și să sper că poate om mai bea o bere cândva în viața noastră.
    Și ia zi, zziggy, ți-ai luat motocicletă?

  12. 🙂 Vlad, ceea ce ma mira pe mine este faptul ca apelezi la opinii subiective intr’un domeniu care e, cumva, mai degraba pe aleea ta (dada, stiu, esti medic, nu psiholog). Sau tocmai asta era scopul? 😀 Cred ca ar iesi un studiu psiho-socio-antropologic de toata minunea pe marginea calaretilor de HD.

    Ca sa revin la subiect, eu unul n’as refuza daca mi s’ar face cadou un HD. L’as vinde, mi’as lua un Kawasaki Vulcan si de restul as pune benzina pina la adinci batrineti 🙂 (dap, si mie imi plac tot chopper’ele, chiar daca acum am doar un street bike).

  13. @B.deComp 😀 mai degraba, dac’ar fi sa utilizam argoul potrivit, ii fîlfîi trA.mvaie decît îi flutur. (scuzati diactiticele, nu mai fac)

  14. Madelin, daca mai erai la Cernavoda, cu seceta asta, aveai o pista excelenta pe Dunare pentru trotineta. Ca in 2003, daca iti mai amintesti 😀

  15. @ MBadragan:

    “In alta ordine de idei, ai calarit vreodata o motocicleta?”

    Da, dar nu am călărit, ci am demontat. Şi nu o motocicletă, ci o bicicletă. În rest este fix aşa cum ziceţi.

  16. “cu banii pe care îi dai pe un Harley trăiește o familie africană cu zece copii timp de zece ani.” … deci daca se mai rareste populatia africana…raman pe Glob mai multe resurse pentru achizitionat Harley!

  17. :)))))Cam la ce varsta e nevoie sa montati un motor ? Banuiesc ca atunci cand s-a stricat bicicleta.

  18. @A. Observat nuanta, corectez pe viitor. Sper sa ma puteti ierta pentru nefericita scapare anterioara.

    @diligentreader Totul e de la cap. Nu conteaza cind ai nevoie de motor, conteaza cind crezi ca ai nevoie de motor 😀 In mod ciudat, eu am si motor si bicicleta. Hmmmm…. ma duc sa meditez asupra problemei.

  19. @ tapirul:

    noile??:)) tot tre sa imi fac proof-reading ca tastez la fel ca si cum vorbesc la telefon -tacatacataca.

    Mi-am luat permis de motor si cred ca mi-as fi luat/mi-as lua un bmw gs650/800 – e foarte frustant ca in sua sunt distante ff mari si nu prea poti sa faci nimic fara masina, iar in masina aproape ca esti ca un ciorap intr-o masina de spalat, destinatia conteaza and not the ride. Ma gandeam ca un motor poate mi-ar mai aduce ceva smell in the head si mi-ar da distanta pe care nu prea pot sa o fac pe bicicleta din lipsa de timp si drumuri. Nu prea am timp sa folosesc un bike si am inchiriat si m-am jucat cu cateva (si cam gasesti mai ales choppers, care sunt ff comode no matter what everybody says), dar nu ma grabesc sa imi iau inca un motor. Ma cam enerveaza cliseele de biking (gen http://longwayround.com/, http://www.amazon.com/Philosophical-Ridings-Motorcycles-Meaning-Life/dp/1851685200/, dr house has a bike, etc) si inca ma simt unsafe/untrained pt pe ce drumuri as vrea sa fac, si am vazut prea multe laceratii de ficat/splina/rinichi, chronic pain opioid dep sau cu ic bleed dupa te miri ce minor thing pe motor.

    Deocamdata citesc carti despre motorcycling si imi admir din suflet prietenii care au facut inconjorul lumii pe motor fara zgomot de prisos – de pilda un coleg de liceu a facut asta intr-o vacanta, imagine that!! http://www.postcardsfromplanetearth.com/ 🙂

    If you have the time check this out, great book on motorcycling: http://www.amazon.com/Leanings-Best-Peter-Cycle-World/dp/0760311587 . Sau http://www.amazon.com/Riding-Rilke-Reflections-Motorcycles-Books/dp/0393330745/ – motorcycling e super amazing, e foarte insightful si cere o gramada de atentie/rather than noise. You can do without the zen and the art of motorcycle maintenance 🙂

  20. ei, noile adica de cand esti in america, vrau sa zic (si “noile” ca n-ai prea mai scris de atunci), si anume intercalarea de expresii englezesti – este o faza (de multe ori trecatoare)

  21. @ A.:
    Prabusirea A.ului ?!? Visezi sau vrei sa cumperi icosari 🙂 Cât despre fotoni poate esti si tu mai grabit. De efectul Cerenkov ai auzit ? Bun, nu era vorba de particule neutre, dar oricum. Si nu sunt fotoni ci neutrino. Ca în vremurile bune…

  22. Tot cautand ca tot omu’ instruit sa’nteleg subectu’ ajutandu-ma de wiki(asta cu neutrinii care-l alearga pe Einstein cu viteza, si ce viteza…), am ajuns la Cerenkov(prin amabilitatea Domnului BdeC) si la efectul Smith-Purcell. Atunci mi-am amintit brusc de efectul Henri Purcel.

    Vlad, mai traieste stimabilul?? Daca da, invita-l, te rog, in mahala.:))

  23. Foarte la obiect (cu harleiu adica), zic io, e un episod mai vechi din Southpark…stai sa caut…A! Bike-curious, seria 13 episodul 12. De cand l-am vazut n-am mai putut sa ma uit la un harleist fara sa ranjesc formuland mental un cuvant de trei litere.

  24. Acum, spuneţi şi voi cine e mai bolnav: de Sade că a scris cartea, Pasolini că a făcut filmul sau eu, că am tras de mine să văd filmul până la capăt fără să vomit?

  25. @ A.:
    a fost prima carte pe care-am citit-o in engleza din scoarta in scoarta, prin anul doi de facultate. Circula xeroxata prin camin, trebuia stat la coada dupa ea.

    mi-a placut, n-a trebuit sa trag de mine. O fi grav?

  26. Dacă tot o dăm în recomandări de cărți…

    “Zen and the Art of Motorcycle Maintenance” – Robert M. Pirsig, 1974, William Morrow & Company, publishers.

    “…The book describes, in first person, a 17-day journey on his motorcycle from Minnesota to California by the author (though he is not identified in the book) and his son Chris, joined for the first nine days by close friends John and Sylvia Sutherland. The trip is punctuated by numerous philosophical discussions, referred to as Chautauquas by the author, on topics including epistemology, ethical emotivism and the philosophy of science.
    Many of these discussions are tied together by the story of the narrator’s own past self, who is referred to in the third person as Phaedrus (after Plato’s dialogue). Phaedrus, a teacher of creative and technical writing at a small college, became engrossed in the question of what defines good writing, and what in general defines good, or “quality”. His philosophical investigations eventually drove him insane, and he was subjected to electroshock treatment which permanently changed his personality…”

  27. @ lektor:

    A-l citi pe de Sade în englezeşte nu este un rafinament la puterea a doua, ci o adevărată “faute de goût”. Cu atât mai mult cu cât trăieşte în acea perioadă de glorie în care spiritul francez (azi defunct) îşi conştientiza limba de expresie.

    O prietenă (româncă) citea Dostoievski în franţuzeşte. Moft.

    Oricum, filmul (fiind mult mai vizual decât cartea şi deci adresându-se nemijlocit emoţiilor spectatorului) este adesea greţos.

  28. CST-Link a zis:

    Completare la recomandarea lui Blegoo, deşi, IMHO, relaţia cu zgomotul de Harley e precum cea dintre o rochie şi zgomotul unei maşini de spălat, deci off-topic.

    Greșești profund, deși cu nevinovăție.
    Valoarea lu’ Pirsing (ori ce-a scris el) nu constă în ce motocicletă avea… ci în ce zgomot a făcut.
    Deci… e relevant, zic.

  29. @ A.: Departe de mine de-a gindi ca a citi de sade in engleza ar fi un rafinament; dimpotriva. Doar ca atunci in ’91 exilat in groapa de la magurele a fost prima data.

  30. @Blegoo/47:
     

    Valoarea lu’ Pirsing (ori ce-a scris el) nu constă în ce motocicletă avea… ci în ce zgomot a făcut.
    Deci… e relevant, zic.

     
    Nu sunt sigur cum să interpretez fraza de mai sus: (1) valoarea lui Pirsig constă în ce zgomot făcea motocicleta lui Pirsig? (2) valoarea lui Pirsig constă în ce zgomot făcea Pirsig?
     
    Dacă (2) e sensul pe care-l intenţionai d-ta, atunci nu comentez. Evaluarea devine o problemă de advertising, iar eu nu mă pricep.
     
    Dacă (1) e sensul intenţionat, atunci poate că te referi la capitolul 8 (p. 43 în .pdf), dar acolo nu doar zgomotul contează, ci şi priceperea rider-ului de-a trage concluzii din asta. Dar nu sunt sigur că te referi la asta aşa că nu marşez. 🙂

  31. CST-Link a zis:

    @Blegoo/47:
    “…Nu sunt sigur cum să interpretez fraza de mai sus: (1) valoarea lui Pirsig constă în ce zgomot făcea motocicleta lui Pirsig? (2) valoarea lui Pirsig constă în ce zgomot făcea Pirsig?
     
    Dacă (2) e sensul pe care-l intenţionai d-ta, atunci nu comentez. Evaluarea devine o problemă de advertis…”

    Bre.
    Io fac poezeală mioritică (muoamăăă… o să mă spurce fetile…)… tu produci literatură birotică.
    Ceva gen diferența între “Credință” și “Religie”, aș zice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.