Ce visează bebelușii

Cică, la vârsta asta, principala activitate a zilei ar fi visatul. Mai toată ziua dorm, iar somnul e alcătuit mai ales din faza REM. E o enigmă străveche, precum și un joc de societate, să ghicești cam ce ar putea ei să viseze. Unii zic că visează că mănăncă, dorm, fac caca și visează. Alții, mai poeți, își imaginează că nou-născutul ar fi fost posesorul unei cunoașteri despre lumea de dinainte, pe care o pierde odată cu prima respirație (există o legendă  cu un înger care îl plesnește pe prunc peste gură), dar care mai persistă o vreme în vise.

Puțină lume își aduce aminte din ce sunt făcute de fapt visele: din senzații, în jurul cărora mintea noastră inventează povești. Fără povești, senzațiile alea ar fi imposibil de suportat, asta dacă nu ești un prunc. Un exemplu clasic: dacă te cuprinde groaza, visezi un balaur. Bebelușii însă nu știu nimic de balauri, și de nimic altceva. În somn, așadar, ei sunt cei se pot uita direct în suflețelul lor arhaic de om.

Și probabil că mai visează și un soi de muzică, așa am citit pe undeva, că pentru bebeluși și pentru oamenii preistorici totul e muzică.

Orice ar fi, pare foarte interesant, altfel n-ai sta așa, cu pumnii strânși, pregătită să-ți aperi dreptul de a visa, așa cum face uneori și mama ta.

About The Author

43 thoughts on “Ce visează bebelușii

  1. Incredibil, nene, cum ceteam io azi, cu voce tare, la biro, cum ca bebelusii viseaza. Vlad, seful meu, intreba: ce viseaza? cum ca adicatalea ei nu au vazt nimic, n-au amintiri, deci ce sa viseze?

    Daaaaaaaaaaaaaaa, felicitaaaaaaaaaaaaaaaari!!!

  2. “sănătoasă”, că zice că e pregătită
    mă alătur și eu urărilor, vladule.
    dacă ai vrodată nevoie de o bonă cu pehașde, trimit cv-ul!

  3. Sa creasca mare si frumoasa si sanatoasa! Era nevoie de un bebe in mahala. In sfarsit, avem pe cine rasfata. ( Tapirule, Pizza Hut Delivery? De la varsta asta???)

  4. “Puțină lume își aduce aminte din ce sunt făcute de fapt visele: din senzații, în jurul cărora mintea noastră inventează povești”

    Vlad, cred ca vei fi un parinte remarcabil.
    Nu pot insa sa nu remarc ca imi pari foarte sigur de ceea ce spui ref. vise… eu nu as fi asa convins ca toate visele sunt din aceeasi categorie sau ca sunt obligatoriu un fel de suport “narativ” pentru senzatii (literatura din zona psihologiei transpersonale si a antropologiei constiintei poate fi utila in acest sens desi au mai ramas inca multe semne de intrebare, IMO).

    Desigur, perspectiva (reductionista?) a neuro-stiintelor are multi sustinatori. Asta imi aduce aminte de metafora intruparii “adevarului” stiintific (“The Rock”), exceptional prezentata de Lipowski in articolul acesta:

    http://doxosophia.files.wordpress.com/2011/03/mindless-or-brainless-both-or-neither.pdf

  5. Îngrozitor! După ce că ai crescut cu soră, acum eşti singur în casă cu două femei! Te înţeleg de ce tragi de fiare! Hai băieţii! Hai protestul viril!

    Şi iată-l pe Vlad într-o nouă etapă a vieţii sale – cea a punerii de poze pe facebook cu “îngeraşul lui”. După pozele cu Aki făcând pipi, nimic nu ne mai surprinde.

    Dar să lăsăm bagatelele astea – mare fâs, ţi-ai luat şi tu jucărică umană! Zi, mai bine, unde-i chestia aia care tot ne ameninţai tu cu ea?

    (Stai să vezi când o modifica Vlad antispamul să afişeze onomatopee de bebeluşi!)

  6. IA.rta-l, Vlad, ca nu stie ce zice. Si în plus trebuie sa fie copil unic. Eu am facut fata la patru… Mai ai pâna acolo 🙂

  7. Căutaţi repede pe facebook pe unul care s-a pozat făcând pipi şi a scris dedesupt “ îngeraşul de mine”.

    Ştiţi cine trebuie să fie.

  8. Păi poci eu să mă supăr pe A.? Nu poci. Dar merită menționat că nici eu nu sunt genul care pune bebeluși la poza de profil cu “îngerașul meu”, și că soră-mea mi-a făcut figura. Nu vă obișnuiți, probabil că n-o să se mai repete.

    Dar (bis)…recunosc că în perioada asta toate platitudinile la care pe vremuri dădeam ochii peste cap mi-au mers la inimă. Așa că da, zilele astea sunt zile în care sunt un clișeu ambulant, și ce mă mai bucur!

  9. Stai linistit! Cele mai multe fete din lista ta de facebook tot la muschii tatalui s-au uitat!Cred ca de-aia a facut si A. atat de urat. Sa ai si doua fete frumoase in casa si sa mai ai si cu ce sa le ridici in brate e prea mult pentru unii care n-au de nici unele.

  10. SENZAŢIONAL!!! O nouă femeie în viaţa lui Vlad! Cumpără “Libertatea” de mâine pentru a afla cine este necunocuta din braţele lui Vlad! (La chioşcuri şi distribuitorii ambulanţi.)

  11. Lasa prostiile (literatura, traduceri, blog s.a.), pune mana si fa-i copilei zestre, c-altfel nu te vad prea bine… … … 🙂

  12. Ha! Dragos B. nu stii nimic. Frumoasa, desteapta si saraca? Dragostea e asigurata. Va avea de unde alege, inclusiv bogati interesati de fete crescute “sanatos”, nu niste rasfatate. Pe cand daca adaugi ” bogata”. deja intervine indoiala.

  13. Cred că înţeleg de ce ne-a cerut Vlad mostre de titlu: nu ştie cum să-şi boteze odoara şi vroia să testeze care din noi are imaginaţie. Păi, domnule doctor, având în vedere contextul eu aş propune: “Mărcuţa”. Merge şi “Socola”, nu zic.

  14. @ Vlad:

    În contextul tău şi “Bălăceanca” ar merge bine, are o semnificaţie de profunzime!

  15. Vlad a zis:
    “Dar merită menționat că nici eu nu sunt genul care pune bebeluși la poza de profil cu “îngerașul meu”, și că soră-mea mi-a făcut figura. Nu vă obișnuiți, probabil că n-o să se mai repete.”

    Mda. Vlad tocmai a pus un întreg album, nu doar o poză de profil. Şi nici măcar nu are decenţa de a o lăsa pe Obregia în prim-plan, tot el bagă muşchiu în obiectiv.

    Şi voi, socialiştii: nu-l credeţi pe Vlad când zice că şi-a luat telefon sărac dar cinstit. Tocmai a mărturist că are smartphone din ăla bengos, de moşier! Burghejule! TRĂDARE!

  16. Ce să fac, n-am putut să mă abțiu. Cum a zis doru o dată, sunt un om normal, pe care să devină normal, sau ceva de genul ăsta.

  17. Ah, pi io intelesesem ca n-o mai lasa pe sora lui sa repete figura, adicatalea ca va avea muschi sa se dea rotund pe cont propriu. :))

    Dle A., daca vretz si daca putez, va rog sa-mi scrieti si mie reteta de negrese fabuloase; ma pun astia ai mei sa fac tiramisu si io am o superstitie legata de.

  18. @ lektor: Din pacate este sincronizat dupa calendarul maya. A.tentie 2012 an foarte putin propice. As sugera hibernarea 🙂

  19. Felicitari, Vlad!

    Bine-ai venit in lumea fantastica a parintilor, urmeaza experiente minunate, nemaivazute, nemaiauzite. Va doresc sa va fie calatoria cat mai placuta! Si multa sanatate si noroc fetitei tale, care vad ca are atatea ursitoare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.