Sfaturi pentru scriitori

Recent, Simina a postat un articol cu sfaturi de la scriitori pentru scriitori. Autori celebri, de exemplu Neil Gaiman și Margaret Atwood, și mulți alții de care n-ați auzit, împărtășesc micile lor trucuri scriitoricești.

Articolul m-a inspirat și pe mine, și acum voi scrie și eu niște sfaturi despre cum să scrieți.

1. Nu scrieți. Serios, sunt mult prea mulți scriitori pe lume. Cărțile sunt alte vieți, ceea ce e minunat, dar la câte cărți există, s-ar putea curând să intrăm nepoftiți în propria viață, din greșeală.
2. Nu scrieți. Dacă visați să deveniți scriitori, probabilitatea maximă e că nu aveți nici talent, nici perseverență. Mai rar, unii au una dintre cele două. Nici ei n-ar trebui să scrie.
3. Eu însumi încerc din răsputeri să-mi urmez propriile sfaturi. Uneori nu reușesc, și am mereu sentimente de vinovăție post-factum. Nu vreți să fiți ca mine.
4. Dacă totuși vreți neapărat să scrieți, scrieți poeme naive de adolescent, în care observați cât de nedreaptă e lumea.
5. Nu scrieți. Cândva, am tradus un roman, și mi-am dat seama că toate romanele pe care le-am citit, de fapt toate cărțile, meritau să fie citite cu totul altfel, mult mai bine. Sunt un cititor foarte prost, și foarte probabil și voi la fel, asta dacă nu traduceți. Vă dați seama, dacă la citit nu ne pricepem, la trăit cât de slabi suntem? În loc să scriem, nu mai bine trăim mai bine?

În altă ordine de idei, cel mai bun blogger dintre noi, Gavagai, și-a închis blogul. Nici măcar nu mai puteți să citiți articolele vechi. Atâta timp au stat acolo, așteptând să fie recitite, și acum nu se mai poate. That’s life for you right there.

About The Author

3 thoughts on “Sfaturi pentru scriitori

  1. Se aud fantomele buhuhuind lugubru in timp ce un caine ratacit scheauna speriat la luna. Valurile marii se izbesc cu zgomot de diguri. Lantul bicicletei scartzaie funest. Pitit sub o umbreluta Ursus, zgribulit de frig si de emotie, Vlad isi scrie la lanterna prologul primului Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.