Desculţ

Întotdeauna merg desculţ în mahalale
La orele siestei şi abil deghizat
Ascuns de mǎreţia centrului minţii tale
In case vǎruite-n pastel, c-un singur cat

Pe un divan de opiu lungit precum amiaza
Penumbra coloratǎ de sfinţii din vitralii
Asist la înflorirea pe când se distileazǎ
Dulcile tale taine giganticelor dalii

O, sacrǎ alinare, înţelepciuni pretinse
Lǎsând deoparte râul curgând de la cişmele
Nu-i micǎ îndrǎzneala ce-a crede mǎ împinse
Sub cerul deltei noastre, cǎ aş fi dintre ele

About The Author

36 thoughts on “Desculţ

  1. @Madelin: Am gasit o strada neexplorata (era sa zic neexplodata) din cartier. Hai sa ne plimbam.

  2. sultana, apropo de strazi (ne)explodate::)

    care e in opinia ta motivul principal pentru care f. rasetti n-a participat la facerea bombei? eu cred ca n-a fost vorba (doar) de morala, ci mai mult de un ego supradimensionat care se saturase sa fie in umbra lui fermi.

  3. @tbfkl: am un proiect in desfasurare si nu stiu cat de etic e sa ma refer in prezent la etica lui, destul ca n-as putea dovedi cu documente deocamdata ce scrii tu. Privind argumentul comunicarii pe care am sustinut-o deja, era ca Franco Rasetti provenea dintr-o familie de naturalisti si optiunea lui de a se reorienta pe o cariera duala fizica- paleontologie si ulterior (la pensie, cum ar veni) spre botanica este o modalitate de reconsiderare a planetei mai putin retorica dar la fel de expresiva ca neparticiparea la bomba. Rasetti, Fermi si Segre sunt destul de “laterali” pentru teza mea, apar numai in capitolul despre impactul razboiului si al Holocaustului asupra comunitatii stiintifice italiene ca un tot. Adica ma uit ce se intampla cu fizicienii in perioada aceea, ma uit si la chimisti (Primo Levi) ca sa inteleg ce se intampla cu psihanalistii italieni in perspectiva, nu istoria fizicii in sine, asta nu e domeniul meu. Daca te intereseaza caracterul lui Rasetti ulterior, din corespondenta din arhivele americane despre activitatea si colectia lui de paleontolog apare ca un om modest, retinut, altruist, pasionat. Nu intotdeauna arhivele ne spun mai multe decat inventarul lor. Des pornesti cu o ipoteza de lucru si nu se verifica suficient.

  4. vai de mine, nu vreau sa intelegi c-as da sentinte. Intotdeauna mi-a placut personajul rasetti. A facut numai ceea ce-avea chef sa faca, mai rar asa curaj in ziua de azi.

  5. Si eu am pornit cu aceeasi impresie insa m-am izbit in arhive de faptul ca probabil stia mai multe decat a lasat sa se inteleaga. Si mie mi-a placut de la inceput, dar nu am reusit sa demonstrez tot ce imi inchipuiam. Asta nu inseamna ca acea parte n-a existat. Acolo in grupul zis si “baietii din strada Panisperna” au fost mai multe: “disparitia” lui Ettore Majorana, “fuga” lui Bruno Pontecorvo in Uniunea Sovietica, nu putem sti ce i-a marcat. Pontecorvo, asta da subiect. Rasetti a gasit mai intelept sa se intoarca la natura: fosile si flora.

  6. un amic italian mi-a spus de curind ca majorana ar fi fost vazut prin america latina la ceva ani dupa disparitie.

    nu insist asupra faptului c-a fost un nazist infect [editat]

  7. Domnule Tbfkl, cum v-am mai spus deja in alt loc, respectiv intr-un alt comment aici pe blog, dumneavoastra incercati pe toate caile sa imi bagati mie in geanta oarecum pe furis o tema care nu imi apartine, si cu care nu am in nici un fel de a face.

    Faptul ca vorbesc limba germana nu este un motiv sa ma aduceti mereu ‘in vorba’ ori de cate ori vorbiti de ‘nazism’.

    De fapt, doresc sa va retrageti acel ‘apercu’ de mai sus, in care implicati ‘din cer senin’ ca “o sa ma critice grrl (si anume ‘daca vorbiti de nazisti infecti’).

    Respectiv, as dori ca domnul Stroescu sa stearga acel fragment de text si anume “c-o sa ma critice grrl”

    Mie imi este indiferent de ceea ce vorbiti dv. personal, atata timp cat nu incercati sa ma ‘bagati’ pe mine cu forta in discutii sensibile öa care nu pot contribui pentru ca nu am nici o legatatura cu ‘temele’ respective.

    Ca un statement general: am o atitudine cat se poate de dezabprobatoare fata de ‘nazism’, nu am nici o conectie cu tema, si faptul ca vorbesc germana nu este un ‘Freibrief’ ca oricine sa ma atace direct sau indirect in chestii legate de nazism.

    Va rog sa luati la cunostinta ce am spus aici, si sa evitati a ma mentiona in viitor in orice discutii pe care le purtati cu tema ‘nazism’.

    __________________________

    @Vlad Stroescu: va rog sa stergeti acel fragment de text:
    “c-o sa ma critice grrl”. Multumesc anticipat.

  8. grrl:
    Mie imi este indiferent de ceea ce vorbiti dv. personal, atata timp cat nu incercati sa ma ‘bagati’ pe mine cu forta in discutii sensibile öa care nu pot contribui pentru ca nu am nici o legatatura cu ‘temele’ respective.

    @tbfkl: Stiu ca ai glumit insa aici gasesc ca grrl are perfecta dreptate. Sper sa nu mi-o iei in nume de rau si sa nu explodeze si strada asta.

  9. Am editat comentariul de data asta, dar vă rog să nu-mi mai cereţi asta. În primul rând, că nu-mi place deloc să o fac, în al doilea, nu am timp să o fac (recte, să mă gândesc dacă cererea e justificată – la urma urmelor mi se cere să editez comentariul altcuiva, să dezbat în forul meu interior, să iau o decizie, să o susţin la nevoie în caz că e criticată, etc). Trei, că nu am nici responsabilităţi, nici drepturi, în ceea ce priveşte comentariile altora. Chiar când sunt obligat să şterg ceva, o fac conştient fiind că abuzez de faptul (pentru care nu am niciun merit) că am acces la butoanele administrative. O fac până la urmă, pentru că nu sunt de părerea colegului Ştefan, cum că orice e permis – deşi îi respect părerea.

    Dar, fraţi şi surioare, ăsta trebuia să fie un loc unde să ne relaxăm cu o bragă rece. Dacă nu se poate, nu se poate, însă viaţa mea “reală” include deja suficientă responsabilitate, ca să mai am chef să mi-o asum şi pe cea a absolut tot ce se scrie aici. Mulţumesc pentru înţelegere.

  10. … eu as propune, kiar, k NIMENI ‘sa nu mai aduk vba de ‘grrl’ in NICIUN context!
    altfel spus: un embargo total al comentariilor la comentariile ‘depeizante’ & ‘depepereti-zante’ ale acesteia…
    nu crek mai e nevoie sa aduc ‘argumente’ 😛

  11. Vladule, atatea lol-pisici cate am postat la tine pe blog azi nu o sa mai vada mahalaua veci. Comentariul meu dinainte e la sto :))

  12. @als

    NIMENI sa nu mai aduk vba de ‘grrl’ in NICIUN context! […] un embargo total al comentariilor… […] acesteia

    Domnule Als,

    Dreptul meu de a face ccomentarii, cat si dreptul altora de a mentiona ‘grrl’ nu sta la dispositia dv. de a hotari daca vor fi exercitate sau nu. (vor fi – pentru ca sunt doua drepturi diferite, este vorba de plural).

    Cred ca ar trebui sa invatati a accepta faptul ca si dv. puteti pierde un argument.

    Cererea dv. ca “NIMENI sa nu mai aduk vba de ‘grrl’…” aminteste de ‘eliminatorische Ideologie’ – in germana: politica de eliminare. Puteti sa gasiti pe google ce inseamna ‘eliminatorische Ideologie’, in cazul ca nu stiti exact.

    In alta ordine de idei, ati dat la cunostinta o data intr-un comment ca nu doriti nici o interactiune cu mine. De ce va mai ‘chinuiti’ asa de mult sa ma mentionati in tot felul de commenturi. Care este problema dv ?

  13. de cind sint n-am auzit prostie mai mare!
    faptul de a nu vrea sa interactionez cu duduia de mai sus NU imi anuleaza dreptul de a ii baga strimbe pe unde pot (= o specialitate de-a mea :P), de a face apel la ’embargo comunicational’ in ce o priveste – dimpotriva: este o motivatie in plus!
    o fac (si) pt binele celor care, de mila, INK mai interactioneaza cu ea, deoarece consider k isi pierd timpul…
    (i-as ruga pe cei care INK mai interactioneaza cu ‘grrl’ sa-i explice ce am scris, nu sint sigur k intelege bine limba romana)

  14. Deci… care era treaba cu național socialismu’ și gîrrlița?
    De ce vrea alșu’ s-o boicoteze?
    Dacă mie-mi place “Erika”, asta e de rău?

  15. Blegoo, va sigur ca nazional socialismu’ nu are nimic de a face cu grrl (sau gîrrliţa). Absolut nimic! And when I say ‘absolut nimic’ I mean it.

    Privind comentul de mai sus al lui Als http://dulce-mahala.tapirul.net/2006/11/13/descult/#comment-12675, la o citire mai atenta, am observat ca cererea/respectiv cererile adresate pe acest blog ca

    “NIMENI sa nu mai aduk vba de ‘grrl’…”
    si
    “embargo total comentariilor […] acesteia”

    sunt expresiie prescriptive, prin care se cere ‘eliminarea’, ‘raderea de pa suprafata (blogului)’ a unei… identitati blogaresti(sau orice vrei sa intelegi sub numele ‘grrl’)

    Tactica eliminatorie, un rezultat al unei ideologii eliminatorii, este o tactica prea bine cunoscuta de a ‘scapa’ de ceea ce nu ne convine (indiferent din ce motive).

    Uneori, ca o masura secundara, pentru a ‘justifica’ tactica se eliminare, se adauga si cateva ‘caracteristici’ la ceea ce vrem sa eliminam, ca de exemplu ‘kur’, ‘face greseli gramaticale’, “est de o rasa ‘inferioara”, sau care pur si simplu “nu ne place forma nasului lor” (intrebati de ce nu ne place, atunci raspundem “pentru ca asa sunt eu”, sau “asa suntem noi”, sau “ne place sa bagam bete in roate”).

    And… now, Mr. Blegoo, are you going to mention ‘grrl’ ever again, or do you consider an “embargo total”?

  16. a se observa, va rog, tactik (tipic stalinista!) de a strecura – printre lucruri verificabile, postate de mine apropo de useritza ‘grrl’ – asa-zise ‘citate’ imaginare, cum ar fi ‘este de o rasa inferioara’, ‘nu ne place forma nasului lor’ etc…
    este o tactik veke, deja-compromisa din fericire, zisa si ‘a amalgamului’: cind vrei sa demonizezi pe cinva (recte als), PUI IN GHILIMELE – pe linga lucrurile scrise intr-adevar de respectivul – SI lucruri infamante pe care nu le-a spus/scris niciodata.
    k atare, consider k postarea de mai sus a useritzei ‘grrl’ este o CALOMNIE la adresa mea.
    nu am afirmat NICIODATA k ‘grrl’ este ‘o rasa inferioara’ sau ‘are forma nasului’ nustiucum; am spus/scris – & o sustin – k este VERY BORING, deci a social pest – categorie de care e preferabil (& sanatos) sa te feresti. (deci, da, consider k am facut – absolut dezinteresat – un serviciu comunitatii de aici indicind potentialul de ‘plictiseala sociala’ pe care-l implik interactiunea cu respectiva ‘grrl’!)

  17. pentru a justifica tactica de eliminare, se adauga de obicei si cateva ‘caracteristici’ la ceea ce vrem sa eliminam, ca de exemplu (intr-adevar, nu trebuie sa punem ghilimele la totul, pentru ca sunt exemple – desi asemanatiare in structura – din diferite surse, nu numai dintr-o sursa):

    – kur
    – face greseli gramaticale
    este VERY BORING
    – este o social pest – categorie de care e preferabil (& sanatos) sa te feresti
    – este de o rasa inferioara de care este sanatos si preferabil sa te feresti
    – nu ne place formal nasului ei/lui/lor
    – nu ne place culoarea ochilor ei ei/lui/lor

    (exemplele scrise cursiv sunt citate exacte din comentul de mai jos (No 12):
    http://dulce-mahala.tapirul.net/2006/11/13/descult/#comment-12778 )

  18. q.e.d – FIX ce spuneam mai sus!
    amalgamul continua…
    deci da, NUMAI citatele cursive imi apartin, celelalte sint rodul imaginatiei auto-flagelante & susceptibilitatii tendentioase ALE respectivei
    ps n-am scris ‘kur’, am scris k scrie pe asa-zis romaneste ‘k kuru’… ceea ce este de domeniul evidentei, de altfel 😛

  19. @als

    NUMAI citatele cursive imi apartin

    Domnule, am dat o lista mai lunga, urmand ideea ca mai multe exemple (cu aceeasi structura) clarifica mai bine cum stau lucrurile (va aducteti aminte, chestia cu mai multe becuri… necesare ca bunica sa vada mai bine), si ca sa intelegeti mai bine ca stiu si eu cum se numeste tactica pe care o folositi dvs.

    Mutatis mutandis, adica daca reducem lista, ea ramane la fel de reprezentativa pentru metoda cum se furnizeaza ‘justificari’ in tactica eliminatorie, adica :

    Eu als, va spun ca este e necesar sa-i facem ‘cu totii’ un ‘total embargo’, nimeni, adica NIMENI sa nu mai aminteasca de ‘grrl’, sa nu fie mentionata nicaieri – cu alte cuvite sa ‘o eliminam de pe blog’ (care nu este nici macar blogul dvs.), pentru ca [justificarea, sau ‘quasi justificarea’]:

    “scrie pe asa-zis romaneste ‘k kuru’ “
    – este o “social pest – categorie de care e preferabil (& sanatos) sa te feresti

    Ca, vezi doamne, daca nu va feriti de ‘grrl’ este pericol de sanatate…

    A propos de acel NIMENI, de ce incercati – din nou – sa trasporati un ‘issue’ de la nivelul personal – adica de la ‘eu, Als’ – la nivelul grupei , adica ‘noi’ toti, adica NIMENI sa nu mai faca aia si aia

    De ce nu-i lasati pe ceilalti sa ia singuri decizia daca doresc sa mentioneze numele grrl sau nu, sau sa citeasca comenturile mele? Cumva nu aveti incredere ca ei pot lua singuri decizia potrivita, si au nevoie sa-i somati dvs. sa faca ‘aia si aia’…? [pentru Blegoo, in caz ca citeste: ‘si alea’…:) ]

  20. ALTA proiectie tendentioasa!
    deci eu nu ‘somez’ pe nimeni (!), dar, pt k sint un umanist (&, deci, ma gindesc la binele altora), ma simt dator sa le dau un sfat prietenesc…

  21. A chemat cineva cățelu’?
    Parc-am auzit ceva gen “… cuțu-cuțu”…

    🙂

    Deci, serios:

    Tbfkl… cred c-a intenționat un ‘șto, ceva, care nu i-a ieșit. Fiindcă grrl se referă frecvent la cultura germană și e în general combativă în discuții (adică nu-i mămăligă, ca mine) devine aproape firesc să zici ceva gen “băi nazisto”.
    Da’ nu cred c-a fost răutate, dispreț ori denigrare… nu din partea lui tbfkl.

    (muoamăă… am ajuns să fac analize pe text!)

    Acuma, eu personal admir tactica lui grrl de a nu trece nimic cu vederea “Nu Iertăm Nimic!” – chestie care l-a pus până și pe unchiu’ alș în defensivă… oarecum.

    Singura mea observație oarecum pertinentă ar fi mai multe:

    1) Este extrem de ușor să cazi în enervare, în special in discuțiile cu alș. Dar… cum bine zice Madelin, alș atacă la comentariu și “personaj”… ori asta trebuie luat în considerare.

    2) Înainte de a buluci prin garduri (ca mine, adesea), e util să te întrebi dacă atacul e la “persoană”, “personaj” ori “comentariu”. N-o să ne iasă nouă niciodată o dezbatere a la “Economist”, fiindcă limba română nu e potrivită pentru așa ceva.

    3) Mai era ceva… da’ am uitat.

    4) Plec repede, ‘nainte să bage uii de seamă că mă bag în discuțiile altora.

    🙂

  22. @als

    ma gindesc la binele altora), ma simt dator sa le dau un sfat prietenesc…

    Domnule, este binecunoscut faptul ca – in tactica de eliminare – multe ‘directive’ sunt camuflate ca “sfaturi prietenesti”.

    Este greu de crezut ca cineva ca dumneavoastra, care nu se sinchiseste prea mult de cine stie ce legaturi durabile de prietenie, cineva care ne spune pe neaoş ca : http://dulce-mahala.tapirul.net/2010/11/08/animal-planet/#comment-11488 “eu nu iubesc decit un om(?):pe mine in rest,am doar simpatii strategice & de moment” sa inceapa asa din senin sa se gandeasca “la binele altora” si sa-i napadeasca deodata cu “sfaturi prietenesti” date dintr-um sentiment foarte inǎlţǎtor: sentimentul de “datorie”. Vai, vai, vai, si aoleu, acum chiar ca imi trebie o batista, ca sunt impresionata pana la lacrimi de ‘altruismul’ dvs.

    Dom’le Blegoo, imprumutati-mi repede, va rog, batista dumneavoastra! Mersi!

  23. @Blegoo

    …că mă bag în discuțiile altora.

    O dezbatere libera, si liberala – mai ales una care nu este privata/particulara, ci are loc in mijocul gradinii cu otetari – implica o participare a tuturor (celor ce au access la gradina cu otetari si doresc sa participe).

    Daca nu ma insel, asa a zis si nemuritorul Gambetta. Zic, sustin, si… alea… 🙂

  24. Teoretic, așa ar trebui să fie.
    Practic însă…
    🙂
    Și tu te faci vinovată de cenzură…
    :))
    Da’ să nu derapez: nici eu nu-s cine știe ce exemplu de arătat cu degetu’… dar zău c-ar fi tare trist dacă ne-am calcula toate replicile pân’la ultima virgulă… viața n-ar mai avea haz.

    (alș o să spună că el calculează tot… și nu uită nimic).

    :))

  25. a se observa cum numita ‘grrl’ sapa compulsiv printre comentarii, INTOCMAI precum o kaghebista a netului, pt a folosi lucruri spuse intr-un ANUMIT context impotriva ta (se stie k ‘contextul face sensul’…)
    este vekea tactik a scoaterii din context & a calomniei (la care toate totalitarismele – deci SI nazismul, SI comunismul! – erau experte); dar se observa si o (nu mai putin) pernicioasa lipsa de nuanta (care nu ma surprinde defel, din partea numitei!): intr-adevar, ma iubesc doar pe mine (= k orice egocentric care se respecta), dar asta nu inseamna k nu manifest SIMPATIE fata de ceilalti – semenii mei! intre ‘a iubi’ & ‘a nu iubi’ este o plaja semantik destul de larga de ‘semitonuri’: a iubi/a avea drag de/a simpatiza/a placea/a agrea/a avea grija de/a tolera’ etc

  26. ‘alș o să spună că el calculează tot… și nu uită nimic’ – asa e; doar asteapta momentul retalierii 😛

  27. Mi-aduc aminte când am scris poema asta. Acu 4 ani, vara, eram rezident, făceam stagiul de endocrinologie la spitalul Elias. Mergeam pe jos, prin parcul Kisseleff. A fost ultima de genul ăsta pe care am scris-o. Se termina o eră.

  28. @als

    intre ‘a iubi’ & ‘a nu iubi’ este o plaja semantik destul de larga

    exact pe “plaja semantica2 a dvs. ati luat cam multa ‘bataie’ de la mine, de cate ori ati incercat sa bagati “bete in roate”, dar se vede ca tot nu v-ai saturat de ‘bataie’, si tot continuati cu ultimele puteri sa quasi-‘retaliati’ – incercari care ma amuza, si la care nu mai raspund in viitor, pentru ca e plictisitor sa bati pe cineva in continuu si el sa nu inteleaga ca a pierdut.

    Stiti ceva? Acum imi dau seama de ce acele 2 fete frantuzoAice in Cannes miroseau a transpiratie (adica, miroseau asa cum miroase la dv. acasa ceapa calita):
    pentu ca ele transpirasera batand pe Als fara sfarsit, incercand sa-l faca sa inteleaga ceva, pt. ca dvs nu sunteti accesibil nici pentru argumentele cele mai evidente, si aveti nevoie de ‘bataie fara sfarsit’ si tot nu intelegeti pana la urma ceva.

    Dvs. provocati batai de dragul bataii, asa cum unii practica arta pentru arta.

    Din partea mea, eu incetez acum sa va mai ‘bat’ (cu argumente evident puternice, dar de ce sa le repet? M-am hotaria sa fac economie de energie.

    Cred ca ar fi mai bine sa luati exemplul lui Tbfkl si sa va cereti scuze, pentru multe cuvinte vulgare, si pentru mitocania ieftina, in general. Eu scuz pe cineva foarte usor, daca arata ‘Einsicht’.

    Este mult mai estetic, si civilizat, sa va scuzati cand faceti greseli (mai ales asa de grosolane, cum faceti dvs.), decat sa va ‘bateti’ fara sfarsit, si pana la urma sa pierdeti intr-un mod rusinos.

    Tschüss!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.