Stan și Brand

Cred că e cazul să mă brănduiesc ceva mai mult. Ca psihiatru, vreau să zic. Nu mai am 18 ani, sunt ditamai bărbatul, ar trebui să cam încep să “îmi fac un nume”. Stați, stați, nu fugiți, nu am de gând să mă brănduiesc aici! Dacă mă hotărăsc, îmi fac alt site. Problema mea e că nu prea mă pricep la brănduit. Cam care ar fi opțiunile mele?

– să mă apuc să scriu articole de doi lei, de “sănătatea psihică”. Pline de îndemne încurajatoare la persoana 1 plural, de ex: “Să avem grijă de sănătatea noastră psihică!”. Cu niște poze cu oameni zâmbitori care zburdă pe o pajiște. Oare să bag și întrebări mai dure, gen “Tu cum ai grijă de sănătatea ta psihică?”? Am văzut că se poartă. Dacă aș reuși să le public în Elle sau Tabu, “m-aș scoate”, cum zice tineretul.

– să-mi comand un logo, și să scot o linie de genți și căni de cafea cu el.

– să-mi las barbă și să fumez pipă, să vorbesc cu prestanță și certitudine despre lucruri de care nimeni nu are habar (nici eu), să mă uit de parcă aș vedea până în străfundul sufletului, așa cum chirurgii văd cu degetul până în străfundul fundului.  Să apar la televizor – țelul ultim fiind să am propriul meu reality show.

– aici mi s-au cam terminat ideile. Orice sugestie ar fi binevenită.

About The Author

102 thoughts on “Stan și Brand

  1. Foarte banal, dar mereu eficace: vorbeste despre sex. Eu de la Blegoo am invatat asta, oricat ar incerca el sa dea cu plausible denial.

  2. Ti-am raspuns, si mi-a disparut totul, ca am apasat gresit pe o tasta. Nu mai reiau acum, desi se intampla sa fie specialitatea mea. Some other time.Dar trebuie sa spun ca mai intai trebuie sa decizi ce vrei: sa fii tu insuti, si astfel fericit, sau sa faci bani repede? Vrei sa fii cu adevarat un bun specialist, sau unul la moda?

  3. @diligentreader
    #5

    sa fii tu insuti, si astfel fericit, sau sa faci bani repede?

    Inteleg eu bine, sau dvs. excludeti posibilitatea ca ar putea sa fie ‘el insusi’, ‘si astfel fericit’, si sa faca si ‘bani repede’ (adica excludeti posibilitatea ca numitele ‘chestii’ s-ar putea desfasura paralel)?

  4. in alte cuvinte, sunt cele doua “stari” mutually exclusive?
    ca si astea doua: “bun specialist” si “specialist la moda”
    corolar: “a fi tu insuti” cauzeaza fericire intotdeauna?

    eu unul as vrea sa fiu eu insumi, fericit, facand bani repede si un bun specialist la moda. e loc destul pentru alte defecte 🙂

  5. @tapirul
    8.

    as vrea sa fiu eu insumi, fericit, facand bani repede si un bun specialist la moda

    dar nu vreti ca in acelasi timp Angelina Jolie sa stea in anticamera si sa va servesca tuica, in pahar cu picior, pe o tabla de argint, ori de cate ori ii faceti un semn discret?

  6. @tapirul: “Angelina Jolie? – anytime, anywhere.”

    Eh, dar nu merge asa… ‘anytime’ – inainte tre’ sa fiti “fericit, facand bani repede si un bun specialist la moda” si dupa aceea vine si Angelina sa intregeasca lista… (asa, ca u fel de ‘cireasa pe prajutura’ 🙂 …)

  7. Raspunsul meu- ala care a disparut- nu era ” in general”, ci pentru Vlad. El nu are trasaturile necesare pentru a deveni un psihiatru la moda,si nici pe cele de a face bani repede in Romania. Are ce trebuie sa devina un psihiatru bun sau respectat, ceea ce cred ca l-ar face si fericit, dar ar dura mult pana sa realizeze asta.Dar, ca sa raspund si celorlalti, faptul ca voi v-ati dus in alta tara ” ca sa fiti fericiti”, imi da mie dreptate. Aici nu poti fi si cu adevarat bun profesionist si la moda si cu bani. Pentru ca i-ai ameninta pe multii impostori care ne inunda peste tot. In Romania, cei cu adevarat buni sunt tacuti, departe de lumina reflectoarelor, mai cunoscuti si apreciati in afara decat in tara.Dar realizarea profesionala e posibila.In definitiv, niciun brand bun nu apare in Romania la televizor.Televizorul e pentru mediocrii sau clovni.Singurii oameni valorosi care mai apar sunt cei care au pornit vreo revolta, si-i cheama la tv sa dea senzatia boborului ca exista libertate a presei.
    Vlad, doar pentru inceput ar fi bun un blog, dar siteul tau ar fi mai eficient: vladstroescu.ro. Eu as zice intai sa te gandesti care ti-e domeniul de specialitate, ce poti tu oferi pacientilor-mai mult sau altfel decat colegii tai, care sunt pacientii pentru care chiar ai fi bun, si dupa aceea sa incepi sa scrii pe teme care ii intereseaza pe acestia din urma.Daca as fi psihiatru in Romania, primul lucru pe care as incerca sa-l lamuresc ar fi daca la mine vin doar nebunii, si apoi daca e cazul ca pentru toate problemele pentru care nu au raspuns ( de cele mai multe ori din lene sau lipsa de interes real pentru pacient, si, mai ales, lipsa scolii de comunicare),colegii mei de celelalte specialitati sa-si trimita pacientii la mine.( Am fost martora unor scene savuroase cu medici care sperie pacientul cu psihiatrul).As incerca sa lamuresc deosebirea si asemanarea dintre un psiholog si un psihiatru. Pe site as scrie lucrurile fascinante din domeniul tau, as incerca sa fac preventie, aratand care sunt practicile si obiceiurile nocive pentru psihic, as povesti cum o mama grijulie poate sa creasca un psihopat,o isterica sau o anxioasa, etc.
    E, multe..

  8. #15 Raspuns de bun simt, dar n-am inteles asta: “as povesti cum o mama grijulie poate sa creasca un psihopat,o isterica sau o anxioasa, etc.” Ce vrei sa spui ? Cum sa se descurce o mama care se intampla sa aiba un copil psihopat, anxios, isteric ? Sau cum o mama poate sa cauzeze copilului ei sa devina psihopat, anxios, isteric ? Sper ca e prima varianta.

  9. Dar despre cum poate deveni cineva un psihiatru de succes la moda in strainatate are cineva vreo idee sau sugestie de facut ? Sunt direct interesat. Depinde de tara ? (Norvegia.)

  10. @diligentreader
    In psihiatrie nu trebuie sa fii tu însuti. Cel putin asa cred eu din experienta din familie. Daca Doamna mea mea ar fi ea însasi în cabinet ar fi nostim!
    Tu insuti, bun specialist, unul la moda? Astea sunt lucruri care nu se exclud. Ideal ar fi sa fii de toate dar nu se poate. Dar daca esti la moda faci bani repede. Iar ca sa fii la moda trebuie sa fii bun specialist. Atentie, nu vorbim de silicoane!

  11. mada – absolut de acord: cit mai mult ca Mugur. Daca se poate, in faza in care era mai slab. Mugur este barbatul cel mai atractzios si fascinant pe care il cunosc, fara sa faca nici un efort si fara nici o ‘fitza’ sau efort de m’as tu vu?

  12. @diligentreader
    15.

    Am fost martora unor scene savuroase cu medici care sperie pacientul cu psihiatrul

    Amuzant. Nu puteti sa descrieti o asemenea scena? (in ‘rama’ anonima nimeni nu se va simti ‘avizat’ ) 🙂

  13. Pff, răspunsurile voastre m-au cam dezumflat. Se pare că nu am nicio şansă să mă rebrănduiesc şi/sau să devin un psihiatru de succes.
    Drcrăciun, rămâi în cursă!

  14. te alinti

    uita-te la filmul “Field of dreams”. tine minte ideea de acolo. 😛

    site-ul personal o sa fie in curand ca buletinul. sper ca macar ai rezervat domeniul ca nu te cheama asa deosebit.

    uita-te la dralinpopescu.ro si tiroida.ro

  15. kuxi, daca ai stii ce bine imi pare ca esti pe aici ! (oops!…sper ca esti ala la care ma gandesc eu)

    Ca sa continui, sorry de off topic, despre pataniile mele in incercarea de a-mi pune avatarul aici, desi Gravatar m-a salutat vesel cu shalom si m-a lasat sa-mi confirm si uploadez avatarele dorite, vad ca tot nu am reusit sa-l fac pe vreunul sa migreze aici. Site-ul e clar si usor, la fel au fost si instructiunile tapirului, dar ceva s-a intamplat de tot n-am reusit. Mai ziceti si voi ce as putea face.

  16. @Tapirul #7 In alta exprimare, citind dintr’unul dintre amicii din liceu, mai bine sanatos si bogat decit sarac si bolnav 😀

    Vlad, mi’e teama ca in domeniul tau branding’ul de tipul asta la care te gindesti tu nu prea se potriveste. Desi… uite, tocmai mi’am adus aminte de Francoise Dolto si de emisiunile ei la radio. Si prezenta in public, si profi. Si mai e o babuta foarte simpatica la americani, i’am uitat numele (poate ne ajuta cineva de pe meleagurile alea), care are o emisiune de educatie sexuala la ore tirzii pe un canal important. Deci exista si exemple de combinare a profesionalismului cu vizibilitatea. Mai ai o sansa 😀

    @drcraciun #16 Mi’e teama ca diligentreader se referea la a doua varianta, aia in care mama grijulie (poate) naste monstri.

  17. #24 (cifra mea preferata, nu va spun de ce), nu-ti mai fie teama, diligentreader s-a mai inselat si in legatura cu cauzele impotentelor, deci probabil ca se inseala si in legatura cu mamele cauzatoare de boli psihice (daca intr-adevar asta a vrut sa scrie). Asa e cand stai cu nasul mai mult in carti, capeti o viziune oarecum distorsionata si probabil inexacta asupra lumii (sorry, diligentreader, nu am vrut sa ma iau de numele tau ID, chiar imi place, deoarece una din caracteristicile mele preferate la oameni este constiinciozitatea; sper insa ca vei dezminti cat de curand opinia pesimista a lui #24)

    P.S. Babuta simpatica americana de care ziceai e chiar Dr. Ruth pomenita mai sus in #13.

  18. Kuxi e un oaspete rar, dar onorabil!
    dralin etc pare un site mişto, exceptând articole gen “tratamentul homeopat al anginei pectorale” scris de un …pediatru (în care nu se spune că tratamentul medical e de bază şi nu poate fi înlocuit de apă chioară). Dar şi articolele astea, pentru branding, ar fi foarte tari.
    Cel mai de succes blog de psihiatru e thelastpsychiatrist.com, mereu m-a tentat să-mi fac şi eu unul asemănător, adaptat la realităţile din Ro, şi ah, câte aş mai avea de scris, dar pt branding nu ar fi bun, pentru că nu aş putea scrie sub numele meu. Laşitate, de acord.

    Tiens, un blog nou, şi un oaspete nou! Neuroanchiloză, îmi pari familiar, dar nuş de unde să te iau 🙂

  19. Ura! Mi-a iesit avatarul (dar fiindca e asa de mic, nu se prea intelege ce e, it’s OK, let’s keep ’em guessin’ !)

    Deci kuxi nu e kooksee ?!
    Oops again !

    Si eu vizitez din cand in cand thelastpsychiatrist, dar nu stiu de ce, pe mine ma cam plictiseste, desi este un blog foarte OK, dar eu trebuie sa fiu chiar “in the mood” ca sa pot petrece mai mult timp pe acolo.

  20. @25. Nu am gresit nici intr-un caz, nici in celalalt.Din cate stiu eu, nu exista o statistica exacta a cauzelor impotentei in timpul lui Ruskin sau in Romania contemporana,sau de oriunde din lume, din simplul motiv ca problema nu doare fizic dar umileste psihic, si atunci e ascunsa; iar mamele grijulii pot produce si adesea produc dezastre psihice copiilor.In primul caz discutam degeaba, pentru ca ne lipsesc datele. In al doilea, insa, eu as zice sa te mai documentezi.

  21. #29: Pai incerc sa ma documentez foarte des (pentru al doilea caz- etiologii pentru diverse boli psihiatrice). Tu ce bibliografie citesti despre overanxious mothers ? Poate ca e interesanta si pentru mine. Pentru primul (cauze impotenta) nu am linkuri acum la indemana, promit sa caut mai tarziu, ca acum mi-e cam lene. Si de cand cu marketingul pentru Viagra, Cialis & all, nu stiu daca multi se simt umiliti sa ceara retete. Unii cer si chiar daca nu au nevoie, pentru ca incearca sa folosesca pentru performance, desi nu au indicatie corecta pentru asa ceva ! Haha, pana si unii atleti vor sa foloseasca Viagra ca doping (inca nu stiu daca e pe lista de ilegale WADA- world antidoping agency- ca la JO Beijing din 2008 nu era).

  22. 1. Rationament simplu: cine se duce la doctor? Ala care sufera fizic.Ce-l intreaba medicul? Ce va mai supara? Pai, doctore, mai am o mica problema. Cine apare in procente? Ala care s-a prezentat la medic.Depresia,de exemplu, e o boala extrem de raspandita in Romania. Cati se duc la psihiatru s-o trateze? Cati apar in procente?
    2. Din cate stiu eu boala este un rezultat al unei agresiuni asupra organismului:accidente, frig, microbi,subalimentare,otravuri de toate felurile, dar si cele pe care voi nu prea le acceptati,( dar vad ca s-a desteptat un medic de la universitar acum,in sfarsit, dar, simptomatic, crede ca e primul din lume. ha,ha),supararea, pierderea cuiva drag, lipsa de dragoste, etc. In cazul bolilor psihice, in mod firesc ceea ce afecteaza psihicul e cauza principala.Mama este cea care creeaza lumea in care creste copilul. O mama care ii spune tot timpul, din dorinta de a-l face pe copil perfect: nu sta cocosat, scoate degetele din nas, tine furculita cum trebuie, strange mizeria din camera, nu esti in stare de numic,fa-ti tema la matematica, de ce ai luat 9 cand popescu a luat 10, nu mai ai voie la joaca pana nu-ti indrepti nota la romana, du-te la olimpiada ca ionescu,uita-te la tine in ce hal arati,etc. Si o face din grija si dragoste, preocupata mereu de faptul ca daca plodul nu e perfect e vina ei, ca nu a avut grija. Si-i pune meditator la matematica , fizica, engleza, franceza, il trimite la pian si handbal,ii ia doar cartile din bibliografie, si nu-l lasa sa se joace decat cu cei din familiile bune, desi ei stau in rahova, asa ca el nu are voie sa se joace afara,…. e nevoie sa continui? Sa stii ca nu era nevoie sa citesc nimic in domeniul asta. Tu trebuie sa citesti, pentru ca nu lucrezi direct cu asta.

  23. #32, cu ce nu lucrez direct ? in meseria de mama vrei sa zici ?

    Ai si tu putina dreptate ca multi dintre impotenti nu se prea duc la medic exact numai pentru acest motiv mai ales aia de peste 50-55 de ani (exista si date statistice in privinta asta),si poate mai ales inca in Romania, dar tot reiese si din alte studii mai largi efectuate asupra unor barbati din populatia generala, nu numai recrutati dintre pacientii care se prezinta la medic, ca impotenta de cauza pur psihogenica este relativ rara (cam 10 %, hai cu mare mare indulgenta poate 15 %, dupa cum am mai zis inainte).

    Dar m-am cam plictisit de discutat despre impotenta…knock on wood, de altfel ! 😉 Prefer sa mai elaboram despre mame. Deci zi, ce-ai mai citit, ce-ai mai gandit, ce-ai mai patit, de ce ti-e teama, etc., in legatura cu subiectul asta.

  24. Eu cred ca s-a plictisit toata lumea. Asa ca eu intru intr-un post al mintii vreo 2 saptamani.Ar fi benefic si pentru tine, drcraciun.

  25. #34: As intra si eu, ca suna frumos, dar nu stiu exact ce e aia (post al mintii, adica). Daca vrei sa intram impreuna (in acelasi timp adica), trebuie sa-mi explici si mie ce e, ca eu nu sunt foarte aventuros din fire.

  26. O mama care ii spune tot timpul, din dorinta de a-l face pe copil perfect: nu sta cocosat, scoate degetele din nas, tine furculita cum trebuie, strange mizeria din camera, nu esti in stare de numic,fa-ti tema la matematica, de ce ai luat 9 cand popescu a luat 10, nu mai ai voie la joaca pana nu-ti indrepti nota la romana, du-te la olimpiada ca ionescu,uita-te la tine in ce hal arati,etc

    Ups!
    Astea sunt prostii. Bineinteles ca in procesul de educatie (ala imperfect, ca nimic nu e perfect pe lume), se foloseste si principiul punish-reward.
    Asa functioneaza orice in veatza, si aia adulta nu numai in copilarie. Tot la fel cum si in veatza adulta ne comparam intre noi (si nu de la mame ni se trage, hai sa fim seriosi).

    Cu regulile astea new-age “lauda-l si cand a facut o prostie!” sau “desfiintati calificativele sa nu sa simta prostii sau lenesii lezati” nu crez ca il faci pe viitorul adult mai… potent pe viitor.

    Despre imperfectiunile educatiei parentale (ca si a aleia din scoli) putem vorbi ani in sir. Cu sau fara sa avem crampeie de dreptate.

    De fapt principiul calauzitor, simplu si imbatabil a unul simplu: iubeste-l! iubeste-l! iubeste-l!

  27. 21.
    @Vlad

    Se pare că nu am nicio şansă să mă rebrănduiesc […]
    Drcrăciun, rămâi în cursă!

    Hold on! Nu-l lăsaţi pe drcrăciun singur in cursă. De ce să renunţaţi aşa usor la ideea “Stan şi Brand”? Faceţi mai bine un brand impreună cu drcrăciun, de exemplu ‘Crăciunică şi Vlad’

    (pentru filiala din străinătate propun numele ‘Craciunique & Vlad’, iar Blegoo ar putea sa se ocupe de PR)

  28. # 38: Dear (ti)grrl: Eu, modest asa cum sunt, as fi de acord si cu “Vlad & Craciunica” (sa fie el on top adica). Sunt perfect de acord ca Blegoo sa se ocupe de PR.

  29. Deoarece tigrrl m-a inspirat, mi-a venit de fapt in cap si o idee pentru numele firmei de consultanta psihiatrica Vlad-Craciun, bazat pe un popular TV show de fashion, inca ascult acum sound-track-ul de la diversele teme muzicale asociate cu el, nu ma pot decide.

  30. Vlad, o alta idee ar fi sa te implici intr-un proiect de genul ajutor special pentru copii cu pr. psihice din orfelinate, de exemplu. Sau pentru tinerii din scoli de corectie, puscarii, sau alte categorii de care psihiatrii “de succes” din ro nu au timp sa se ocupe, ocupati fiind cu pacientii “de lux” sau cu aparitiile TV.

    Sa cauti finantari si sa pornesti un proiect “à long terme “, sa stabilesti parteneriate externe. Sigur ca asta “consuma” mai mult decat o sedinta cu madame X care sufera de o depresie usoara.

    Ma gandesc ca un astfel de proiect si colaborarea cu altii din afara care au o experinata de mai lunga durata nu poate fi decat benefica pentru un tanar psihiatru.
    Sigur ca raman si toate variantele de mai sus, depinde ce gen de satisfactie astepti de la meseria ta(in afara de cea materiala).

    @Dr Craciun, acelasi raspuns ca pentru Vlad, cat despre temele muzicale, prima e asa si asa, a doua e prohibita in tara mea, dar de asta ce zici?

  31. drcrăciun, un lucri pe care poate nu îl ştii este că diligentreader este educator de meserie (eu am ghicit-o chiar dacă iniţial a negat). asta e important pentru ca educatorii, prin natura meseriei lor, cred că influenţele externe (părinţi, educatori, societate, etc) sunt mai puternice decât cele interne (genetice, biologice). cu alte cuvinte, ei ţin partea “naturii” în controversa nature versus nurture.

    nu sunt deloc de acord cu ce spune diligentreader (cu ce implică, mai ales), dar deocamdată nu o să mă lansez într-o polemică.

  32. #42: Cora mersi pentru link, mie mi-a placut foarte mult melodia, dar cred ca este oarecum putin prea melancolica pentru promovarea unei firme de consultanta psihiatrica care poate vrea sa lupte tocmai impotriva melancoliei excesive !

    Linkul al doilea propus de mine este Jamila- Superstar, in caz ca vrei sa dai un search independent pe youtube de acolo de unde esti tu.

    In Norvegia aproape ca nu exista oameni saraci si categorii sociale defavorizate/discriminate in afara poate de noii imigranti. Iar puscariasii o duc bine mersi in inchisori de lux cu sali de gimnastica, bazine de inot, TV-uri flatscreen, permisii de voie acasa o data pe luna, tone de psihologi care sa-i ajute impotriva eventualelor depresii sau tulburari de adaptare. Ultima problema de rezolvat recent pentru mediul inchisorilor este sa se asigure ca au destui translatori la indemana pentru puscariasii de alte nationalitati a caror proportie tinde sa creasca in ultima vreme (mai ales romani, dar si altii) ca sa nu cumva sa se creeze cazuri de izolare culturala sau tendinte de formare de gasti.

    #43: educator caruia sa-i placa “post al mintii” eu n-am mai intalnit (poate doar in seminare, dar cu astea nu prea am experienta, in afara de un pacient pe care l-am avut (tanar seminarist catolic acuzat de folosirea pornografiei cu minori pe internet care a devenit suicidar cand a fost descoperit). Superiorii lui cu care am vorbit mi s-au parut de foarte bun simt. Si la urma urmei, ce, educatorii sunt scutiti sa citeasca chestii mai recente in ceea ce priveste dezvoltarea psihologica a copiilor ? Dar nu vreau sa isc o barfa sau sa antrenez pe nimeni la asta, doar am descris parerea mea oarecum uluita.

  33. #45: Pai si eu am anumite prejudecati, de exemplu sunt mai orientat genetico-biologic, dar asta nu ma opreste sa nu citesc si cat pot de multe despre psihoterapie si teorii psihodinamice aflate la baza unor anumite tulburari.

    P.S. tapir-ule, nu vii in vizita candva si pe Imed ? Eu nu te “cunosc” decat din linkurile de pe blogul lui Vlad, dar am citit pe Imed ca unii iti duc lipsa si cum eu cred ca de mine personal s-au saturat multi de pe Imed, iti propun un schimb de pozitii: posteaza tu mai mult pe Imed cateva zile si eu aici pe Mahala, sa vedem ce iese !

  34. în vizită? 🙂
    eu sunt unul dintre părinţii fondatori ai imedului (vlad e altul)….
    n-am mai intrat pe imed demult din varii motive

  35. Multzam de primire, cetire si referire 🙂
    Eheeei, vechea garda a imedului…pe unde or fi oare ciresarul si dustweaver, Adi cel degraba zgaltziitor de oaie si Roxa care ne explica asa frumos ce e dintii si ce vrea ei…oops, ce lin am facut trecerea din offtopic in plin camp. Ma ierti sper, ca-i uikend si mai zburda dendrita 🙂

  36. #49: Trident a deschis primul vorba cu o lista de useri de care i-ar fi dor, ar mai vrea sa stie ce e cu ei. Tu erai in capul listei. Pe urma, Kooksee a subscris.
    Nu stiam ca erai membru fondator al Imedului. Nu stiam nici de Vlad. Congratulations to both of you. Eu scriu de foarte curand acolo. aveam impresia ca Trident e un fel de lider.
    Ce zici de ideea mea cu schimbul ?

    #48: Ciresar ma uraste si ma dispretuieste. Scrie destul de des despre asta. A deschis si un thread in care nu am voie sa postez nimic, desi pana la urma threadul ala nu a fost asa de popular si a cazut in josul paginii de diverse. Restul nu stiu cine sunt.

    P.S. pentru Vlad: abia acum observ ca blogul asta e setat pe ora Moscovei (cu o ora mai mult decat in Romania si cu 2 mai mult decat mine). E o aluzie la ceva sau doar o omisiune involuntara ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.