Dilema covrigilor

Am descoperit că micul meu studiu despre simbolistica covrigilor la Mircea Eliade tocmai a fost citat într-un excelent articol de profil din Dilema Veche. (Articol din care aflăm detalii interesante despre etimologia covrigului și despre faptul că românii mănâncă cam 1 miliard de covrigi pe an: scrie un cântec despre asta, Katie Melua!)

Citatul e cam așa:

Unul dintre ele este covrigul. Gradul său de înrădăcinare în spaţiul cotidian din România şi în normalitatea cotidiană pe care şi-o proiectează fiecare consumator este surprins de Mircea Eliade: „În primul rînd, ce defineşte covrigul? Nu e coca, relativ comună produselor de panificaţie, nu e sarea, macul sau susanul (pe acestea le putem regăsi şi pe cornuri sau chifle). Este gaura. Un covrig este definit de golul din mijlocul său. Un covrig fără gaură ar fi o simplă chiflă cam tare, pe care eu, unul, nu aş mînca-o. Gaura, şi doar ea, este ceea ce ne atrage la covrig. Nu e lipsit de semnificaţie că miezul ontologic al covrigului este constituit de ceva impalpabil şi, nu doar necomestibil, ci şi imposibil de mîncat. Prin actul inconştient al devorării covrigului, restitui Universului fragmentul de gol ce fusese claustrat temporar, aşa cum timpul, inconştient, devorîndu-ne, înapoiază lumii esenţa noastră care este vid.

Așadar, deși n-aș fi crezut vreodată că va trebui să o fac, atrag atenția că postul meu, citat, în D.V., era totuși o glumă. Mai mult, sunt surprins că din el s-ar deduce că însuși Mircea Eliade ar fi zis cele de mai sus: nu am avut niciodată o asemenea intenție, cum credeam că e destul de limpede.
Vă dați seama? Cu google, o echipă de farseuri bine organizați ar putea recrea opere întregi!

About The Author

304 thoughts on “Dilema covrigilor

  1. Pai si mie mi-a placut articolul despre covrigi. Adicatalea sunt intrutotul de acord cu tonul scrisorii trimise de Vlad la DV, (si) in acest sens.

    Si si mie mi-a placut cum a aparut Dan in mahala (inclusiv urzicarile).

    Cat despre guest posturile cu pricina, fiecare ar trebui sa inceapa cu “ATENTIE, urmeaza un (guest)post incredibil dar adevarat de lung”.
    Tu nu ai vrea sa produci unul?

  2. Una e sa pui botoane cu cirip si alta sa faci ceva de care poate fi suspectat Vlad (el fiind nevoit, ulterior, sa dea explicatii). Nu-i neaparat ca ce ti se pare tie amuzant sa fie la fel in toate – cum erau alea? – contextele. Or pt toate personajele.
    Sfatul meu e general valabil.

  3. well, it’s your “instead of” and not mine. but hey, you always know the best including what each of us meant, even before hitting the button.

    if I say “X”, it meant “X”. If “X” is “Y” for you, then who am I to contradict you?

  4. Nobody.
    WE, m-ai intrebat, ti-am raspuns.
    Nu, nu pretind ca stiu totul, dimpotriva, stiu ca habarnam de niciunele. Insa am dreptul sa inteleg ceea ce scrii (tu sau altii, doesn’t matter) in the way is most logical to me. Si nu-mi spune ca alba e gri ca-mi insulti inteligenta.

    Pot sa ‘agree to disagree’ anytime.

  5. @we: Păi… mi se pare o chestie bună… să deschidă o fereastră diferită la fiecare sub thread…
    Pe de altă parte… nuș’ de câte ori se întâmplă o situație d-asta… deci poate să adoptăm sistemu’ “las’ că merge…” ?

  6. madalina, pai atunci intreaba: “ba elfule, ce dracu ai vrut sa zici cu autoperversa aia de Coiciu? (asta e un cartier “adevarat” din Cta).
    and i’ll try to answer.
    iar aia cu “agent electoral” a fost chiar misto. agent electoral al cui?:) de fapt poza aia cu alifie a fost luata dinaintea sedintei de partid, semisecreta, vlad fiind secretarul executiv iar alifie este stenograful.

    well, alba e gri cateodata. uita-te la “albul” hartiilor de imprimanta. it’s a matter of sensation & perception.

    “agree to disagree” se foloseste, din cate stiu, pentru 2 puncte de vedere diferite asupra unei probleme. care au fost cele 2 pdv-uri diferite aici? daca ar fi fost ceva de genul “pamantul e rotund” si s-ar fi adus argumente logice, as fi inteles “agree to dis…”.
    aici a fost o chestie mai mult de proces de intentie: ca eu as fi acuzat pe vlad. ceea ce nu am facut.
    de aia tot zic: iti arat exemple – posturi, unde folosesc “acuz” f. clar. ar tb. sa le citesti ca sa vezi singura diferenta. “acuz” e un cuvant f. tare.

    pls, can we stop this? e un fel de a mesteca nisip in dinti… si cred ca am scris ca nu vreau sa discut chestia asta aici, acum.

  7. Mi se pare foarte interesantă dinamica discuţiei.

    Serios, dacă cineva vrea un guest post aici, se rezolvă. Poate aşa va ieşi şi revista aia, cine ştie…(slabe şanse, ştiu.)

  8. @blegoo, nu sunt la mine acasa, primo. secundo, nu stiu multe despre add-ons’urile wordpress. asa ca nu stiu daca se poate face asa ceva direct in bucata asta de cod (e un ajax, corect tapire?). pp. ca da.
    dar asa numai daca tapirul chiar are timp/rabdare/chef sa inceapa sa schimbe codul.
    asa, teoretic, se poate face, cred, un cod de sine statator care sa arate ferestre. o bucata de cod care sa ia datele din mysql si eventual sa se foloseasca de ce e in add-on’ul asta. nu stiu unde se face numerotarea…pp ca se uita in mysql dupa raspuns la raspuns, cycles lookup. ceva de genul asta.

    chestia pe care tapirul si vlad au incercat-o aseara (la mine) cu indents mi se pare buna, dar nu stiu daca merge corect. am vazut ca “testul” lui vlad a aparut de 2 ori. nu stiu daca asta a fost ca vlad a scris de 2 ori acelasi lucru, ori ca softul a aratat acelasi mesaj de 2 ori.

    bref: nu stiu:)

  9. “Pe de altă parte… nuș’ de câte ori se întâmplă o situație d-asta… deci poate să adoptăm sistemu’ “las’ că merge…” ?

    @blegoo, asta se rezolva relativ usor. pui un trigger. daca ai, sa zicem, 10 posturi la un subthread, atunci activezi forma (fereastra). nu? lasi asa.

  10. Deci…. mă bucur că sugestia mea are aprobarea lu’ nenea Vlad.
    (aia cu guest-posturi).
    Văz că Dan deja s-a înscris… ceea ce mi se pare o încheiere total neașteptată considerând de unde am plecat cu topicul.

    Serios zic acuma… mi se pare ușor necinstit din partea noastră… să tot așteptăm ca Vlad să scrie… și noi să facem garagață de pe mantinelă.

    Hai, nene, avem oameni capabili… (și dame bune!) ce dreaq’… vreți să trăiți la mahala… apăi… puneți mâna și manifestați-vă.

    Știu, nu-i ușor să găsești subiecte care să complementeze articolele lui Vlad… da’ se poate!
    Ca exemplu… mulliganoglu poate să facă un articol de 2 litere… 🙂
    Imaginați-vă ce de-a mai comentarii or să fie… ce discuții aprinse… alea-alea…
    (glumă bre mulliganoglu, nu da cu cataroaie…)

    Ori să-l provocăm pe alș să facă o critică la filmul ideal… ăla pe care ar vrea el să-l vadă… dar care nu există.

    Or we… să ne explice cum e treaba cu creierul care este el… și ce feste ne joacă.

    Or tapirul… să ne povestească amintirile lui de când era la grădiniță.

    Or eu… cu ce subiect o să găsesc… când o să găsesc.
    (nu spun nimic de ce-o să scrie madelin… surpriză, zic)

    Mi se pare frumos să-i dăm o pauza lui Vlad… hai, ceva gen odată pe săptămână.
    Se poate anunța cu surle și trâmbițe… dinainte… ca să ne ascuțim colții și să fim gata de sărituri la beregată.

    …….

    Deci… cam atâta am putut…
    🙁

  11. Da, e o idee… aia cu triggerul. Dar subiectul mă depășește deja; am auzit de ajax și alea, dar le plasez în alt contex, mitologic…

  12. Păi… chiar mi-a plăcut.
    L-am citi de foo’… 5-6 ori, înainte să latru… ca să fiu sigur că nu mă reped ca leu’n turbare și cad între ochi.
    Ca idee… topic, tratament… e un articol bun.
    Cam intelectual pentru cineva de la științe politice… dar cine-s eu să mă plâng?
    🙂

  13. @blegoo, eu aici m-am parlit suficient de mult si de tare cu creieru’n galeata sau nu. asa ca.

    ai ceva intrebari pt./despre mine/creier, stii unde sa le plasezi. daca stiu sa iti raspund, o voi face. daca nu, atunci voi bate campii.
    ca tot am vazut ca ai accesat de cateva ori acelasi post cu o anumita diagrama.

  14. Un precursor al Mahalalei a fost Mansarda. Ea era forma ideală a Mahalalei, în care toată lumea avea (măcar iniţial) aceleaşi drepturi administrative, eram egali. Pentru o perioadă, acest gen de pax romana, uimitor, a funcţionat. Iar când totul s-a terminat, din cenuşa Mansardei a apărut Mahalaua. Deci guest posturi ar fi o întoarcere timidă către principiul primar.

    Ceea ce era interesant era că în alte medii internautice mansardienii erau altfel. Cu alte cuvinte se crease o atmosferă particoleră. Diferite medii ne permit să fim diferite persoane. Acum toţi avem blogurile noastre şi fiecare e ce vrea el pe blogul lui. Şi e bine aşa. Dar dacă cineva are chef vreodată să fie lejer altcineva, Mahalaua îi stă la dispoziţie.

    Uite, începe Dan Nicu. Şi mie mi-a plăcut articolul lui, aşa că je ne perds pas à l’échange.

  15. uuu, blegoo, [we] a ‘vazut ca ai accesat de cateva ori acelasi post cu o anumita diagrama.’ – sit back & enjoy the on-coming parano… panorama i mean! :))
    ps als a facut dja ‘o critik la filmul ideal’ – ba kiar (la) mai multe! (ele se numesc ‘ordet’, ‘vertigo’, ‘8 1/2’, ‘eclipsa’, ‘dispretul’, ‘persona’, ‘oglinda’, ‘conversatia’, ‘brazil’, ‘zelig’, ‘fargo’, ‘magnolia’ etc) als e f generos in placeri, nu e genu de critic zgirie-brinza 😛

  16. OK, am inteles perspectiva ta. Data viitoare (if any) o sa (te) intreb. Sunt de acord ca “assuming” nu e calea spre adevar. Ma rog, adevarul e si el relativ, asa ca.

    Pi n-ai observat, nene, ca m-am corectat cu acuzatul? de ce mai bati apa in piua? (apropo de stop). Am corectat, acum am folosit “ai insinuat cateva chestii”, iar parerea asta mi-o mentin.

    Tu ai o modalitate stranie (pentru mine) de a da replici doar de dragul de a le da. De ex, ce legatura e intre albul hartiei si griul de care vorbeam eu? Cam la faza asta se inerveaza (si) Tapirul ca ii insulti inteligenta. En fin.

    I’ll stop when you’ll stop.

  17. Tu ai o modalitate stranie (pentru mine) de a da replici doar de dragul de a le da. De ex, ce legatura e intre albul hartiei si griul de care vorbeam eu?

    e doar “stranie” si nu vreau sa insult pe cineva, sau sa insult inteligenta. cand vreau sa insult, o fac cu “simt de raspundere”:)

    cu albul – sugestia era sa ma intrebi ce am vrut sa zic. Eu zic A, tu zici ca ceea ce am spus e B. Fara sa intrebi, fara nimic. Pentru mine e A in continuare. Daca m-ai fi intrebat, ai fi inteles ca voiam sa zic A si deloc B.
    la fel si cu albul hartiei. 2 bucati de hartie identica: unuia i se pare (mai) gri decat celuilalt. depinde de senzatia si perceptia individuala. de aceea, pentru a clarifica situatia, exista masurile acelea de “albeata”.
    revenind, o situatie similara a fost cu zaza, cam cu un an inainte. ea zicea de ceva de genul “am nevoie de scrisul tau Vlad” tot in context de inchidere de blog.
    la care eu am spus: “cred ca ai nevoie de altceva”.
    toti ati sarit la mine ca sunt mitocan etc. ati presupus automat ca era o mitocanie sexuala.
    eu de fapt ma referisem la altceva de care (cred ca) avea nevoie zaza – era vorba de stress etc.
    am fost intrebat? nu! toti stiati dinainte ce e in capul meu. singura prudenta in toata afacerea asta a fost zaza care a inceput cu o serie de intrebari, ca sa vada ce naiba am vrut sa zic. cel putin asa am interpretat eu.

    asta e tot. nu vreau sa insult inteligenta nimanui, ci dimpotriva. cand fac misto, fac misto, dar atunci dau multe semne ca e vorba de misto.

    serios, nu mai sunt la varsta hahaielilor si nici nu am atata energie de a da replici numai de dragul replicilor…
    dar daca asta i se pare maj. lumii, asta e un semn clar ca trebuie sa imi tin gura cat mai mult posibil. e mai sanatos si “safe” pt. toata lumea, mai ales pt. mine.

  18. păi, alş, blegoo zicea de ăla care nu exista (încă)

    la ideea cu guest-post a răspuns deja vlad, şi continui şi eu pe aceeaşi temă; chestia aia a existat, a avut o perioadă heirupistă, şi pe urmă a căzut din atenţia utilizatorilor de web 2.0, în favoarea blogului. Ce zice vlad, platforma “forum”, “discussion board”, etc, cele mai cunoscute fiind phpBB şi Simple Machinse Forum (platforma pe care funcţionează Mansarda şi Vizuina mea, prima). La vremea aia am deplâns dispariţia forumului ca platformă de discuţii, dar am înţeles preferinţa pentru blog prin nevoia de individualitate a utilizatorilor. Blogul este personalitatea ta online, distinctă, pe care o construieşti cum vrei tu (cum eşti tu), pe când forumul este un fel de cooperativă agricolă de producţie (ca’n bancul cu varza), o poiana a lui Iocan. Pe scurt, Vlad are dreptate, Mansarda exită şi poate fi folosită pentru ce zice blegoo; blogul să i-l lăsăm lui Vlad.

    wandering elf, am un răspuns lung şi la ce zici tu, dar zici că nu aici. Pe foarte scurt, conflictul nostru a început pentru că tu ai făcut exact asta, ai crezut că ştii precis ce spun/vreau eu, ce intenţii am, asta chiar şi după ce am explicat. Întrebările mele de clarificare le-ai catalogat altfel. Ce a urmat de’alungul anilor, a fost cerc vicios deja. Şi a doua chestie, Vlad chiar a întrebat, dar nu ai explicat (io aşteptam şi io explicaţa), ai zis “hai că ştii la ce mă refer” – treaba e că interpretările diferă, şi de fapt toate înterpretările sunt legitime (dpdv al persoanei care interpretează).

  19. Scandal, huo, la oase, jalba, pantof la tribuna ONU, J’accuse(Zola nu piticu’), motiune de cenzura, reclamatie, impeachement, trebunal, o gura de apa…, manifestatie, greva generala, a foamei, japoneza si reconductibila sine die, contestatie, rascoala (pâna’n toamna), plângere, denunt, razmerita, revolta(Potemkin), revolutie (mare, mica, mijlocie, 1789, 1848, 1989?), pronunciamiento, alta gura de apa…, protest, mamaie, ajutooor ! Ne-au furat, spoliat, jefuit ! Ideea initiala, neformalizata, incipienta, a fost plagiata :
    http://www.bretzeldor.com/
    Vai de ei si vai de noi. Ce ne mai ramâne ? Poate tot nenea Vlad sa ne lumineze ? Bine înteles, sigur, acest cal troian al simigiului Ulixes : gaura covrigului

  20. @tapirul: am inteles ce-a vrut blegoo sa zik, da eu am vrut sa-i arat k EXISTA dja ‘filmu/filmele ideal(e)’… at least for me
    cit dspr [we] – parerea mea e k iti bati gura de pomana; n-o sa inceteze niciodata sa ‘stie tot’, sa ‘se priceapa la tot’ & sa dea nesfirsite & pisaloage sfaturi pe bloage apropo de tot…
    it-incontinenta, numele sau e [we] 🙂

  21. “Am înţeles demult că fiecare dintre noi constă în ceilalţi. Fără ceilalţi, propria existenţă nu are rost.”

    (Vlad Stroescu“Pisălogul din tren” – 19.09.2010)

    Atunci când am sugerat ideea de posturi de musafiri am lansat o provocare doar pentru cei dintre noi care au obiceiul să comenteze mai mult decât a scris Vlad la un post oarecare.

    Nu spun că suntem ca și pisălogii din tren, nu! Dar referitor la citatul de la început, există o doză de adevăr care e valabilă pentru toți cei care ne dăm cu presupusul, provocăm, replicăm și lătrăm comentând în mahala.

    Așa cum a spus Vlad și tapirul, platforma (sub diferite forme) există: Mansarda, vizuina și mai era ceva care nu găsesc acuma… unde erau (era) doar un singur ghest-post.

    Dar nu-i același lucru cu a scrie un post pentru Mahala.

    D-aia am sugerat ca alș să scrie o critică la un film inexistent. Alș poate să scrie critică de film oricând și să publice oriunde… mare șmecherie, e meseria lui.

    Dar să scrii ceva fantastic… care să fie în ton cu melodia mahalalei… e la un alt nivel.

    …………..

    @we: da, m-am tot foit p-acolo fiindcă făceam riserci la ceva legat de comunicare, limitele ei și alte bălării d-astea – cu referință la impulsul necontrolat de a ascunde realitatea. Mă rog, chestii blegi, fără legătură cu topicul curent. Altfel, mulțumesc, o să profit când ajung la un punct de.

    @tapirul: eu nu propun să dăm năvală în blogul lui Vlad; e al lui, are personalitate distinctă, nu facem un ceapeu din el. Nu am propus un forum – unde facem fiecare ce vrea.

    Am propus ideea de guest-posturi fiindcă mi se pare interesantă ideea de a citi ceva scris de alș, să zicem, ori de we… unde autorul are posibilitatea să controleze dinainte (într-o oarecare măsură) nivelul de provocare și cantitatea (probabilă) de replici pro și contra.

    Una e să trântesc o garagață pe forum… unde fac ce vreau… și alta e să trimit un articol pentru publicare în Dulce Mahala… care știu că o să fie citit de Vlad și evaluat apropo de cât de potrivit e cu restul.

    Ideea e că Vlad nu-i ca sania și nici Mahalaua nu-i ca vara; da, Mahalaua e a lui, el e personalitatea centrală – dar comentatorii au un cuvânt (mai multe chiar) de spus în ce privește atmosfera, ideile vehiculate și direcția discuției.

    Vlad influențează Mahalaua, care influențează comentatorii, care influențează mahalaua prin comentarii, care ea îl influențează pe Vlad.

    Și tot așa, până dăm în ipohondrie… nimica mișcă… și boboru’ începe să cârtească – “băh, da’ ce-i cu Vlad de nu mai scrie?”

    Ca să închei cu începutul: în Mahalaua aceasta care este ea… “fiecare dintre noi constă în ceilalţi”.

  22. nu ştiu dacă o să meargă, blegoo. ar fi bine dacă ar fi pe pagină separată, una, şi doi, după un prim avânt nu o să se mai bage mai nimeni…

  23. @tapirul: Păi… asta e și ideea, nu? Mahalaua e a lui Vlad… când și când mai apare un post scris de altcineva, dacă se potrivește, dacă are chef cineva să zică ceva dincolo de certuri din comentarii… chestii d-astea. Și dacă Vlad consideră că e potrivit cu mediul, desigur.

    Oricine are gloaba personală, pentru restu’ de inepții proprii.

    Nu cred că or să fie mai mult de 3-4 pe an… articole scrise de altcineva decât Vlad… dar poate fi interesant, nu?

    Faci o categorie in side-bar și gata… nu trebuie să complicăm lucrurile.

    Zic și io… nu dau cu paru’…
    🙂

  24. Dar de ce nu spui de la inceput direct ce vrei sa zici? Credeam ca numai femeile sunt asa evazive si aluzive.
    Si creca da, atunci cand cate ceva nu e “cristal clear”, automat ne gandim le ceva nashpa, e natura umana in toata plenitudinea ei.

    Dar se intampla si la case mai mari, spre ex toata saptamana asta mi-am petrecut-o in sedinte (9 to 5) pe analiza unui draft de norma, draft care avea atatea articole ambigue incat, la un moment dat, a existat o situatie cu 7 interpretari diferite (cati eram in echipa). Bineinteles ca interpretarea fiecaruia era de genul: “yes but, da’ daca asta e scrisa expre asa ca sa-mi dea mie-n cap? Creca asa o sa-i si ramana numele: YES BUT!

  25. Să scoatem steagurile, zic. Să Marșăm!

    (hihi, era sa-ntreb ce e aia gura de apa da’ m-am lamurit singura pan la urma)

  26. curând… mulliganoglu o să ne ofere un comentariu amplu, constând din spațiul dintre două litere netastate.

  27. @tapire, eu tin minte un pic altfel episodul. poti sa il dezgropi din arhiva? tre sa fie 2008, ceva.

    @m & @blegoo: peratologia comunicarii. spatiul dintre 2 puncte. lol.

  28. mulliganoglu:  

    Scurt… la obiect… fără buruieni dăunătoare fizicului și pisicului.
    (când o să mă fac mare… o să vreau să fiu un mulliganog!)

  29. Si asa avu mulliganoglu ultimul cuvant.

    (mai mult de atatea comentarii, cate or fi ca nu le-am numarat, nu mere reply-ul)

    Chiar ca n-avem incarcare, nene!

  30. elf, la mine pe blog, avem pagină specială :-). sus în meniu. la “my disclaimer” e povestea, văzută de mine, dar cu linkuri unde găseşti originalele; e scrisă mai demult, nu acum

  31. tapirul: …povestea, văzută de mine…

    Aoleo… iar excavăm?
    Iar arheologie?

    …………………..

    Ia s-o iau io din loc… că pare să se lase cu ploi, tunete și inundații…

  32. In cat suntem azi… 30 octombrie? Diseara… la noapte… o sa arunc un ochi prin arhiva mea de texte, sa vad ce pot scoate la lumina.
    Vlad, iti voi trimite articolul pe mail, il postezi tu pe blog.

    De data asta nu mai dau niciun citat =))))

  33. Se presupune ca dupa ce ai terminat o facultate, esti intelectual :)))
    Sau cel putin asa era cu ceva ani in urma, in vremurile bune si frumoase, cand facultatea o faceau putini, dar o faceau bine. 🙂

    Am facut antropologie si sociologia cotidianului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.