Integrarea romilor

Frunzărind eu ieri blogosfera, descopăr că aceasta a fost deunăzi animată din nou de dezbateri în ceea ce privește integrarea țiganilor. Inclusiv cu concursuri, care găsește cea mai bună metodă, cum integrăm țiganii într-un singur SMS, sau cam așa ceva.

Ceea ce mă surprinde la abordarea pe care fiecare dintre noi o imaginează pentru integrarea romilor, este autoritatea cu care ne exprimăm. Fiecare are o soluție limpede ca lumina zilei, e radical (în toleranță sau în intoleranță), pare să știe foarte bine ce zice. Toată lumea urăște corectitudinea politică, fără să știe prea bine de ce, eventual se invocă libertatea de expresie (“urăsc să mi se impună să zic rom”), aici e un consens. Toată lumea, de asemenea, pare să considere că educația este răspunsul: în mod universal educația romilor, nu a românilor (sau a altor europeni), aceștia fiind deja gata educați.

Ori, la întrebarea “cum să integrăm țiganii”, singurul răspuns care mi se pare justificat e “habar n-am”.
Bine, câteva lucruri știm deja:
– trebuie mai întâi reformulată problema, care în forma asta este contradictorie. “Cum să integrăm țiganii” presupune, pe de-o parte, că întreaga responsabilitate ne aparține nouă – non-romilor, adică, și deloc romilor, ceea ce mi se pare nedrept. Apoi pentru că implică paradoxal și afirmația aproape contrară: că din partea non-romilor, nu este nevoie de niciun efort de integrare. De adaptare, adică. Faptul că non-romii constituie o majoritate (una convențională), nu înseamnă că acea majoritate este scutită de evoluție, că poate stagna fără să degenereze în perversitate.
În sfârșit, problema e prost formulată pentru că romii sunt deja integrați în societatea românească și occidentală. Ei fac parte organic din ea, sunt o caracteristică a ei, și societatea, la rândul ei, îi folosește, în felul ei, mai ales pervers. Discursul demagogic e doar un exemplu de perversitate. Metoda țapului ispășitor e altul. (De altfel, utilizarea etniei ca pretext sau scuză nu se limitează la romi. “Românismul” este și el o scuză universală, o delegare a responsabilității către un concept abastract și ireductibil.)
Acum ceva vreme am asistat la prezentarea unui uimitor studiu antropologic despre procesul de retrocedare al padurii și despre cum rudarii (niște romi care nu se consideră romi) erau folosiți ca unealtă de șantaj, astfel încât cei care primeau pădure erau forțați să o vândă la un preț derizoriu unor persoane cu influență. În caz contrar, erau amenințați că pădurea le va fi fost tăiată peste noapte, bineînțeles, de rudari. Exemple sunt cu duiumul.

– de aici începe habarnamul. Știm, carevasăzică, că nu știm aproape nimica. Cu excepția câtorva studii antropologice obscure și pe care niciun politician sau activist de vreun alt fel nu le citește, nici nu le citează, domnește o ignoranță fundamentală. Habar nu avem ce înseamnă să fii țigan, și știm relativ puține date obiective despre ei. Lipsește așadar complet elementul subiectiv, fără de care, de la Max Weber încoace, e imposibil să studiezi o societate, iar elementul obiectiv e profund deficitar. Nici măcar nu știm clar ce înseamnă categoria “țigan”, preferăm utilizarea criteriilor genetice și antropometrice deasupra identității subiective a membrilor grupului, ignorăm total dinamica internă dintre grupuri, și nu dispunem de o istoriografie, de o privire diacronică.

Dar părerile sunt mereu experte, soluțiile sentențioase, temperamentele clocotitoare.

Eu mi-am dat seama foarte târziu că nu știu nimic despre țigani. Făceam o gardă în stagiul de psihiatria copilului, și o zi și o noapte am petrecut-o în compania unui întreg clan de ursari, veniți să vegheze pe unul dintre puștii internați. Am învățat mai multe în 24 de ore decât într-un an de rezidențiat. Nu că aș ști acum mai multe, dar cel puțin mi s-a destupat nițel canalul curiozității. Ce scuză avem pentru faptul că nu suntem nici măcar curioși? Ne bălăcim în autosuficiența câtorva idei de-a gata (“țiganii fură, nu se spală, dar au muzică mișto și știu să-și trăiască viața cu pasiune”) și în rest ne retranșăm cu furie în spatele baricadei, consolidând-o cum putem și cu ce ne vine la mână. Confundăm “problema țigănească” cu problema baricadei, a tensiunii, diferenței de potențial dintre “noi” și “ei”, și a violenței. În același timp, am vrea să nu fim considerați niște mic-burghezi limitați, ci intelectuali, susținători ai marilor idealuri occidentale, oaze de civilizație într-o lume jegoasă și manelistă. Breaking news: you can’t have it both ways.

Dacă integrarea asta înseamnă ceva, atunci înseamnă dărâmarea baricadei.

About The Author

404 thoughts on “Integrarea romilor

  1. Pai merge si fara hard-refresh, doar cu F5. Doar atunci cind clicai pe link face prostii.

    @B.deComp Am cautat de bezmetic si n’am gasit povestirea de care zici. Wilde sint aproape sigur ca nu e. El are relativ putine povestiri si le stiu pe toate. Piesa de teatru nu e. Poeme prea lungi, in afara de Reading Gaol, nu prea are (pentru cazul in care ceea ce ai citit tu era o punere in proza a ceea ce a scris el in versuri).

    Dar am avut ocazia sa observ citi nebuni vor sa demonstreze ca se poate face un perpetuum mobile 😀

    Da’ daca afli cine era autorul, da’mi si mie un semn. Acu’ m’ai facut curios.

  2. sper să se regleze între timp (dacă nu s-a reglat deja, la mine nu a mai făcut). o să mai umblu pe la setări, mă mai informez
    este cum ziceam de la cache-ing, îţi serveşte pagina din cache, se pare.

    am petrecut ultimele două zile în website optimization 🙂
    mă mâncau degetele să scot facebook badge ăla 😛

  3. Da, se încarcă mai repede.
    Cașul ca’ cașul… ce contează e răspândirea comentariilor pe pagini/bucăți, alea, cred.
    Lasă-l așa, tapirule… nu încerca să-l strici mai rău.
    (macbuc, safari, alea)

  4. Cred ca s’a rezolvat intre timp. Vedem cind mai comenteaza cineva la alta postare. Poate se mai ia cineva de organele lu’ Vlad 😀

    Bine mai Vlade, om serios esti tu? Sutien? Nu e cuvint cenzurat?

  5. să fim iar ontopic, că mi’asei aminte că am făcut ţuică astă iarnă din prune ţigăneşti… ar trebui să le zic de acum “prune rromani”?

  6. looooooooool la tapirul. Zi’le tapire tiganesti ca se supara mai putini. Si, oricum, daca dai citeva tuici d’alea pe git uiti de conventii d’astea.

  7. Hehehehe. Esti vesel in seara asta si pus pe ghidusii bag seama. Te’a inveselit tuica din prune tiganesti sau succesul cu optimizarea?

    Exista si varianta sa incepem sa scriem pe verticala, cum ai facut tu mai sus 😀

  8. @tapirul: Eh… parcă-mi trebe mie cașuri d-astea… chiar mă gândesc serios să suspend comentariile de tot.
    Mai puțină bătaie de cap, zic. Veșnic… reclamații, că nu i-a apărut comentu’ lu’ cutare, alea.

    Ontopic:
    Se scrie correct… pRRune Țigănești… cu 2 dă rî.

  9. Voiam sa mai fac cateva precizari scurte ca mi-a fost lene sa deschid un nou post la mine pe blog doar pentru asta asa cum promisesem mai devreme, plus ca mi-a cauzat WE ceva cu o poezie de-a lui pe “8 Martie” si incerc sa ma gandesc la lucruri serioase ca sa-mi revin, ca altfel chiar ca nu am chef de aia, voiam deci sa precizez ca:

    1. tapirule , m-ai ghicit la fix cu Analyze this cu Billy Crystal si de Niro! Chiar am ras atunci cand te-am citit ! Mi-ai facut o mare placere, mie imi place sa ma ghiceasca oamenii, mai ales sa ma “call on my bullshit”, mi se intampla atat de rar.

    2. madelin: repet pentru a nu stiu cate-a oara: nu am nici un fel de intentie malevolenta fata de absolut nici un bloger de pe aici; zau lasa-ma-n pace cu suspiciunile tale nejustificate, ca nu e sanatos nici pentru tine

    3. cine m-a intrebat ce e meserie fac eu concret si ce parere am eu despre psihoanaliza, cam asa ceva, nu mai tin minte exact, eu am dat acolo definitia psihiatrului d pe wikipedia americana; pe wikipedia romana exista o definitie si mai haioasa (am ras vreo 5 minute cand am vazut-o) despre ce e un medic psihiatru: “Stagiul în specialitate pentru a deveni medic psihiatru durează în România 5 ani, timp în care se includ scurte stagii in domenii tangentiale (neurologie, psihologie etc).”

    Pe urma as vrea sa dau un citat din mine insumi cu o precizare mai clara despre ce fac eu exact la serviciu: “Psihiatria este o munca de spalat pe jos foarte precisa si concreta. Si trebuie sa inveti sa nu faci gafe fata de pacienti. Si mai trebuie sa inveti o groaza de chestii biologice.”

    Si in final ca sa fie cat mai clar pe cine prefer eu dintre psihologi: pe locul 1 este Erik Erikson, pe locul 2 este Piaget.

    Dintre psihoanalisti: pe locul 1 este Jung, pe locul 2 este Freud, pe locul 3 este Franz Alexander, pe locul 4 (mai mult asa ca un pic de perversiune, ca sa nu ma plictisesc prea mult ) este Ferenczi.

    Re. parerea mea despre psihoanaliza am zis parca: este poezie romantica istorica si eu nu prea le am pe astea cu poeziile deoarece nu ma pricep sa gandesc metaforic, este un defect atat innascut la mine cat si dezvoltat si mai departe datorita profesiei mele specifice si indatoririle legate de ea. Eu ma gandesc intotdeauna la binele pacientilor mei si ce pot eu sa fac sa ii ajut cat mai bine, nu ma gandesc sa-mi fac mie placerile filozofand sau citind poezii in timpul serviciului sau, doamne fereste, mai rau, in timpul interactiunii mele cu pacientii mei.

    Din punct de vedere filozofic am inteles de curand, chiar in timp ce scriam la mine pe blog (care mie imi ajuta si ca un fel de self-supervizare) ca in ceea ce priveste exercitarea profesiei mele eu sunt un utilitarist.

    In viata persoinala nu m-am decis inca ce filozofie mi se potriveste cel mai bine, efectiv nu am avut timp sa citesc prea multe ca sa aflu ce-mi trebuie mie, deoarece eram prea ocupat citind ca sa aflu ce le este util pacientilor mei.

    Sper ca am fost foarte clar. Eu personal imi iubesc si imi respect profesia foarte mult si ma straduiesc in fiecatre zi sa o exercitez in mod cat mai corect si mai portrivit penytru pacientii mei. Interesul lor primeaza INTOTDEAUNA asupra intereselor mele si preferintelor mele personale.

    Sunt foarte serios la faza asta. Ba chiar, desi nu ma cred foarte destept, ci doar competent average, indraznesc sa recomand tuturor medicilor din lume din toate specialitatile sa gandeasca la fel.

  10. @drcraciun You are too good to be true! Mai ceva ca’n reclama la Carlsberg

    (care Carlsberg, apropos, a sponsorizat Institutul de Fizica Teoretica de la Copenhaga. Ala cu Bohr, Heissenberg, Einstein si restul gastii. Multumimi Carlsberg. You’re the best beer in the world. Probably :D)

  11. #365: We aim to please, asta e deviza si a mea. Doar nu deageaba m-au angajat astia aici pentru clientii lor, ca si-au dat seama ca am aptitudini sa ma mulez dupa specificatii. Si mie chiar imi si place sa o fac. Uite, chiar ma bucur ca maine iar sunt de garda la phone sex.

  12. @ drcraciun:

    …ca nu e sanatos nici pentru tine

    Opa. Asta e o sugestie psihiatrica?

    zau lasa-ma-n pace cu suspiciunile tale…

    Ma simtz free sa scriu orice pareri virtuale as avea, despre oarecine.
    In ceea ce priveste avatarul dumitale, io macar mi-am scris parerile pe acest blog, unde te-am conoscut, deci fata in fata. Nu prin alte locuri, cum obicinuiesti dumneata. Asta apropo de inocenta, hehe.

    nu am nici un fel de intentie malevolenta fata de absolut nici un bloger de pe aici

    Dar ce intentii ai, doctore?

  13. # 367: Mie cele 2 singure beri care mi-au placut vreodata au fost o bere blonda Heineken pe care am baut-o odata singur la un bar cu oglizi si vitralii misto, si o bere non alcoolica bruna cu gust de caramel pe care am baut-o la Varsovia impreuna cu colegii de grupa cand eram la cursul intensiv de limba norvegiana.

    # 368: Nu a fost o sugestie psihiatrica, am zis-o asa spontan reflex (probabil un defect profesional, imi scapa unele din astea si in conversatiile uzuale sociale uneori si in real life); cat despre intentiile mele aici ele sunt in principal de relaxare personala, de aia am si scris de vreo 2 ori ca pentru mine blogul lui Vlad mi se pare ca ar fi ca si cum as fi intr-o vacanta sau excurise de grup. Uite ca aseara chiar ca m-am simtit bine citind si raspunzand la ultimele posturi de pe aici si de pe tigani si pe urma m-am dus la culcare linistit si am dormit bine si m-am sculat relaxat si pregatit pentru o noua zi de munca.

    Dar repet, eu nu am intentia sa conversez cu tine personal one-on -one prea mult nici pe aici,(stiu ca te deranjeaza, nu doresc sa te enervez), dar participam si eu la conversatie si doar iti dadusesi parerea despre mine sau despre blogul meu direct, de aia am simtit nevoia sa raspund, recunosc ca nu am fost prea politicos, imi cer scuze, dar chiar eram obosit aseara si un pic si trist din cauza pacientului meu din Afganistan.

  14. @tapirul [360.]:
    cuvântul interzis

    l
    o
    c
    a
    ţ
    i
    e

    se poate scrie si asa:

    eiţacol

    🙂

    [ps: ca ‘anti-spam word’ nu vreau ‘pancreas’, vreau cel putin o bucatica de ”pipota, daca ‘inima’ nu se poate… ]

  15. cand eram internat cu hepatita (de tip A, nu va speriati ca mor) acu’ multi ani, ne tot intrebam intre noi in salon “ce-ti mai face pateu’?, mai ales dupa ce primeam rezultatele la analize

    am fost tratat cu soc hidric printre altele, si ne’ntreba asistena “gata, v-ati socat?”

  16. grrl a zis:

    @tapirulam fost tratat cu soc hidric printre altelece este ‘soc hidric’?

    I-a dat sa bea socata in cantitati preaindestulatoare. In Germana socul hidric se numeste Zokaten Flüssigkeit.

  17. Mai tine minte cineva unde discutam despre Umberto Eco ? Ca pusesem eu o intrebare importanta pentru mine acolo, dar nu mai stiu cum sa gasesc threadul ala sau postul ala.

    Eu nu ma timp acum ca sunt de garda, dar dac gasiti threadul ala, dati si voi un comment la el (nu neaparat la intrebarea mea, poate sa fie oricare, ca sa iasa threadul la suprafat si sa-l gasesc si eu din nou mai tarziu cand o sa am timp sa revin). Multumesc.

  18. Un “ghiocel” la anti-spam, pe care il ofer tuturor, ca totusi ieri a fost ziua mea onomastica si mie imi place mai mult sa fac cadouri decat sa primesc.

    Daca tot a venit vorba despre rasism, uite linkul la clipul video youtube care mi-a demonstrat inca de cand eram la cursul intensiv de limba straina inainte de a ma muta in Norvegia, ca s-ar putea ca norvegienii sa fie oarecum rasisti, lucru ulterior confirmat mie chiar acum cateva zile de catre profesorul meu particular de limba norvegiana intr-o conversatie in care ne descriam caracteristicile popoarelor noastre. Eu despre romani i-am spus ca sunt un popor relativ conservativ-traditionalist, in mare parte autentic religios, caruia ii plac mai mult bancurile fara perdea decat bancurile rasiste. (Sper ca nu am gresit prea tare cu aceasta apreciere improvizata, la care intr-adevar nu am avut timp sa ma gandesc prea mult dinainte.)

    http://www.youtube.com/watch?v=yHWsQfGULuo

    Dar chiar si asa rasisti, eu tot ma-nnebunesc dupa accentul lor, nu e asa ca suna frumos in cantecel ?

  19. @tbfkl

    In Germana socul hidric se numeste Zokaten Flüssigkeit.

    Domnule, ‘Zokaten Flüssigkeit’ se zice in dialectul Yiddis-German.

    In Hochdeutsch ‘şoc hidric’ inseamna ‘waterboarding’ si este un neologism din tara lui Blegoo [adica din Cuba].

  20. Vlad… chiar nu văd absolut nimic rasist în clipurile alea.
    Acuma… depinde și cum definești “rasismu’…”, desigur.
    Unii zic că e rasism că nu vrei să fii vecin de casă cu un țigan.
    Ori cu o șatră de.
    Nu vrei să ai de-a face cu anumite etnii ori grupuri de oameni.
    Ăsta-i rasism?
    Țiganii sunt o “rasă”?
    Sanchi, serios?
    🙂

  21. grrl a zis:

    @tbfkl
    “…neologism din tara lui Blegoo [adica din Cuba]…”

    Așa am auzit și io… că cică în Guantanamo se practică.

  22. @ grrl:
    nu, soro, socul hidric e cum zice tbfkl, ma puneau sa beau doi litri de socata (sau ceva apa dulce cu ceva aroma de fruct) in timp limitat (de juma de ora or so). nu m-au legat de nici o scandura cu carpa pe ochi. tortura a fost ca am jucat remi doua saptamani cate opt ore pe zi de am visat doo luni dupa aia pietre de remi amestecandu-se

  23. Astazi m-a abordat o doamna pe strada. In varsta, imbracata ingrijit. Io veneam de la trinul intarziat, cu o cafea-n mana. Zice: “nu mai ai loc in Big de tigani! Nici nu-mi mai vine sa intru. In loc sa te uiti dupa ce-ti trebuie de cumparat, tre sa stai sa-ti pazesti geanta. Lui barbatimiu i-au furat si cheile saptamana trecuta”.
    Am vrut sa-i raspunz, pe loc: “lasati, doamna, ca si romanii fura!”.
    Dar ce sa te faci ca bigu’ e plin, intr-adevar, de cetateni masculini de etnie roma care se indeletnicesc fie cu vandutul de telefoane mobile, fie cu ciorditul din buzunarele (amarate) ale pensionarilor (ca astia nu-i pot bate si daca se prind ca sunt furati). I s-a intamplat si bunicii mele, la piata, de cateva ori (si are 90 de ani si o pensie de rusine).

    In alta cheie. De o lunga vreme incoace, pe strada noastra s-au aciuat doi homlesi. Un el si o ea. Nu sunt tigani. Se pare ca lumea din cartier ii cunoaste, au stat prin zona si si-au pierdut casa si avutul, nu stiu de ce si cum. Nu cersesc. Nu incomodeaza nici macar circulatia pe strada (asa cum, imi pare rau sa spun, se intampla in magazinul pomenit mai sus). Mai zilele trecute Mihu mi-a zis ca el le mai da un ban sau un covrig sau o cafea, cand trece pe langa ei. L-am intrebat de ce, pentru ca el e destul de … strans cu darnicia. Stiti ce mi-a zis? Pentru ca uamenii aia au bunsimt.

    Vlad, eu te-as intreba doar atat. Daca ai fi angajat avocatul tiganilor, ce ar contine pledoaria ta? Ca poate e bine sa zici si tu, mai apasat, ce te doare.

  24. @ grrl:

    Aaa, deci ai ceva si impotriva vorbitorilor de yidish, nu numai a rromilor… Stiam eu…

    Pai hai mai spune-ne cate ceva in directia asta. Ce solutie propui pentru ei?

  25. @tbfkl #384.

    Aaa, deci ai ceva si impotriva vorbitorilor de yidish, nu numai a rromilor…

    Domnule, dumneavoastra trageti mereu concluzii gresite, nici macar dupa cum bate vantul[in care caz ati avea o scuza, pentru ca s-ar putea considera ca avti criterii ‘random’], ci dupa cum credeti dvs. ca ar bate vantul, ceea ce nu este ‘radom’ ci tendentios.

    Nu am nimic ‘impotriva’ vorbitorilor de vre-o limba, ba chiar dimpotriva, consider ca este bine sa invatam cit mai multe limbi, si chiar ma ocup acum [adica de cand citesc aici in Mahala despre acea ‘supposed’ problema a tiganilor] cu un studiu mai apropiat al tiganimii [dpdv limgvistic]. Yiddish nu am nevoie sa ‘studiez’ mai indeaproape, doarece multi termeni sunt parte integrala a mai multor limbi europene pe care le vorbesc deja.

    De ce va ganditi dvs. mereu dupa ‘pattern’-ul ‘dusman-prieten’. Imaginati-va ca mie imi sunteti cu totul indiferent, adica nici una(dusman), nici alta(prieten), ci un oarecare tip/comentator de aici pe blog, pe care nu l-as observa deloc, daca nu ar mentiona el la fiecare coment pe care il fac, ori pe ‘Hansi’, or ‘Hansiland’, ori nu stiu ce trecuturi naziste ale nu stiu ce laureati de premiu nobel nemti, sau hansilandesti.

    Inainte de a vedea paiul pe care vi-l inchiouiti in ochiul meu, mai bine va faceti grija de parul real din ochiul dumneavoastra.

  26. Daaaaa, sa purtati voi doo luni sutiene sa vedeti cum ie! Si poorma sa ziceti aia si ailalta :))

    Jos sutienele!

    Jos gravitatia!

  27. Graitoare dovada de inconsecventa, Domnule A.( vorba girrrrlll-ei). Pentru a doua fraza, ar fi fost potrivit un ” Desteptul/Inteleptul/Preafericitul Newton!” Dar gura pacatosului stie mai bine.
    Frageda Zambila.

  28. Ei, as. Ce aveti ? Cel mai democrat articol de îmbracaminte:
    1. Ii comprima pe cei mari.
    2. Ii ridica pe cei mici.
    3. Evidentiaza vârfurile.
    4. Agita masele.

    Cum ? Si Newton ?
    ce draguut

  29. Apropo, oare care e procentul femeilor de nationalitate rroma care poarta sutien?

    Grrl, ne ajuti cu un research?

  30. @Madelin #388:

    “Daaaaa, sa purtati voi doo luni sutiene sa vedeti cum ie! […] Jos sutienele! Jos gravitatia!”

    E, aici vă înşelaţi: nu sutienele sunt cele greu de purtat, ci înşişi sânii! Dar, sigur, ce să facem, iubim femeile şi-aşa, cu tot defectul ăsta, că au alte calităţi. Dar mă opresc aici, nu vreau să cobor nivelul discuţiei originale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.