Integrarea romilor

Frunzărind eu ieri blogosfera, descopăr că aceasta a fost deunăzi animată din nou de dezbateri în ceea ce privește integrarea țiganilor. Inclusiv cu concursuri, care găsește cea mai bună metodă, cum integrăm țiganii într-un singur SMS, sau cam așa ceva.

Ceea ce mă surprinde la abordarea pe care fiecare dintre noi o imaginează pentru integrarea romilor, este autoritatea cu care ne exprimăm. Fiecare are o soluție limpede ca lumina zilei, e radical (în toleranță sau în intoleranță), pare să știe foarte bine ce zice. Toată lumea urăște corectitudinea politică, fără să știe prea bine de ce, eventual se invocă libertatea de expresie (“urăsc să mi se impună să zic rom”), aici e un consens. Toată lumea, de asemenea, pare să considere că educația este răspunsul: în mod universal educația romilor, nu a românilor (sau a altor europeni), aceștia fiind deja gata educați.

Ori, la întrebarea “cum să integrăm țiganii”, singurul răspuns care mi se pare justificat e “habar n-am”.
Bine, câteva lucruri știm deja:
– trebuie mai întâi reformulată problema, care în forma asta este contradictorie. “Cum să integrăm țiganii” presupune, pe de-o parte, că întreaga responsabilitate ne aparține nouă – non-romilor, adică, și deloc romilor, ceea ce mi se pare nedrept. Apoi pentru că implică paradoxal și afirmația aproape contrară: că din partea non-romilor, nu este nevoie de niciun efort de integrare. De adaptare, adică. Faptul că non-romii constituie o majoritate (una convențională), nu înseamnă că acea majoritate este scutită de evoluție, că poate stagna fără să degenereze în perversitate.
În sfârșit, problema e prost formulată pentru că romii sunt deja integrați în societatea românească și occidentală. Ei fac parte organic din ea, sunt o caracteristică a ei, și societatea, la rândul ei, îi folosește, în felul ei, mai ales pervers. Discursul demagogic e doar un exemplu de perversitate. Metoda țapului ispășitor e altul. (De altfel, utilizarea etniei ca pretext sau scuză nu se limitează la romi. “Românismul” este și el o scuză universală, o delegare a responsabilității către un concept abastract și ireductibil.)
Acum ceva vreme am asistat la prezentarea unui uimitor studiu antropologic despre procesul de retrocedare al padurii și despre cum rudarii (niște romi care nu se consideră romi) erau folosiți ca unealtă de șantaj, astfel încât cei care primeau pădure erau forțați să o vândă la un preț derizoriu unor persoane cu influență. În caz contrar, erau amenințați că pădurea le va fi fost tăiată peste noapte, bineînțeles, de rudari. Exemple sunt cu duiumul.

– de aici începe habarnamul. Știm, carevasăzică, că nu știm aproape nimica. Cu excepția câtorva studii antropologice obscure și pe care niciun politician sau activist de vreun alt fel nu le citește, nici nu le citează, domnește o ignoranță fundamentală. Habar nu avem ce înseamnă să fii țigan, și știm relativ puține date obiective despre ei. Lipsește așadar complet elementul subiectiv, fără de care, de la Max Weber încoace, e imposibil să studiezi o societate, iar elementul obiectiv e profund deficitar. Nici măcar nu știm clar ce înseamnă categoria “țigan”, preferăm utilizarea criteriilor genetice și antropometrice deasupra identității subiective a membrilor grupului, ignorăm total dinamica internă dintre grupuri, și nu dispunem de o istoriografie, de o privire diacronică.

Dar părerile sunt mereu experte, soluțiile sentențioase, temperamentele clocotitoare.

Eu mi-am dat seama foarte târziu că nu știu nimic despre țigani. Făceam o gardă în stagiul de psihiatria copilului, și o zi și o noapte am petrecut-o în compania unui întreg clan de ursari, veniți să vegheze pe unul dintre puștii internați. Am învățat mai multe în 24 de ore decât într-un an de rezidențiat. Nu că aș ști acum mai multe, dar cel puțin mi s-a destupat nițel canalul curiozității. Ce scuză avem pentru faptul că nu suntem nici măcar curioși? Ne bălăcim în autosuficiența câtorva idei de-a gata (“țiganii fură, nu se spală, dar au muzică mișto și știu să-și trăiască viața cu pasiune”) și în rest ne retranșăm cu furie în spatele baricadei, consolidând-o cum putem și cu ce ne vine la mână. Confundăm “problema țigănească” cu problema baricadei, a tensiunii, diferenței de potențial dintre “noi” și “ei”, și a violenței. În același timp, am vrea să nu fim considerați niște mic-burghezi limitați, ci intelectuali, susținători ai marilor idealuri occidentale, oaze de civilizație într-o lume jegoasă și manelistă. Breaking news: you can’t have it both ways.

Dacă integrarea asta înseamnă ceva, atunci înseamnă dărâmarea baricadei.

About The Author

404 thoughts on “Integrarea romilor

  1. @drcraciun #298

    Nu poci pentru ca sa-ti dau exemple de credo-uri de care intrebi, ale mele sunt fara relevanta istorica.

  2. # 301, pai eu, narcisistul, de fapt intrebam mai mult pentru mine personal, nu pentru relevanta istorica, desi sunt curios si despre alea asa re. beneficenta lor sociala. Poti sa imi recomanzi si mie un credo personal pe care il folosesti tu care mi-ar fi si mie util ca suport zilele astea, ca totusi sunt si eu cam stresat din diverse motive. (nu e obligatoriu, etc.)(doar intrebam, daca e posibil, un citat macar, ceva de genul asta) A propos de citate, era unul de un grecantic care-mi placea ata de mult o data, isa din pacate am uitat si citatul si numele celui care l-a zis si tot incerc sa mi-l amintesc si nu pot. Nu era Marc Aureliu, desi si ala imi place uneori.

  3. @ grrl:
    Exemplu tipic de dialog de … (Stiu, o sa-mi spuneti ca tocmai a-ti fost la ORL-ist si totul este ok – deci nu pot fi decât eu de vina:) Din ce am spus eu, ca deja un raspuns (#250), nu vad de loc de unde reiese ca abund în sensul lui ALS, nici macar cu o iota, ca ajung la concluzia ca este în ordine, etc, etc Nu sunteti capabila sa-mi aratati unde am scris asa ceva. Daca însa va place sa credeti asta, printr-un proces a carui logica pare absolut evidenta pentru dvs. si deloc mie, eu ma voi opri aici. Având în vedere înversunarea cu care cereti “livra de raspuns”, refuzând pe cel care nu va place, din punctul meu de vedere n’aveti decât sa puneti intrebari si sa va dati singura raspunsurile care va convin. Privet !

  4. # 303: B.deComp (iubesc ID-ul asta si ma straduiesc de fiecare data sa il scriu corect, cu punctuletul pus la locul potrivit mereu !)

    Eu am mai auzit cuvantul “Privet” intr-un film rusesc odata si mi-a placut cand l-am auzit rostit atunci in contextul ala, parca de un baiat mucitor rus cu par alb de blond cu sapca, nu mai tin minte ce film era, dar am uitat ce inseamna. Ce inseamna ?

  5. domnilor, pentru ca o pagina cu 300+ comentarii se incarca greu am decis (singur in unanimitate de voturi) sa:
    – sparg comentariile la 50 pe pagina
    – schimb oleaca lista “mai vechi/mai noi”
    – beau un vin rosu deseara

  6. In afara de fondant, nu m-as fi gândit niciodata la un vin elvetian. Ai dreptate – victima prejudecatilor – mai ales daca se joaca fin 🙂

  7. @303 BdeComp

    BdeComp, dvs. va zvarcoliti degeaba in jurul a nu stiu ce ‘parole’ rusesti – chestia este ca nu doriti sa raspundeti la o intrebare la care raspunsul ar fi foarte rusinos pentru dvs., si pentru Alex Leo Serban desigur.
    Ati pierdut argumentul. Desi v-ati zvarcolit atat de machiavellic sa il evitati.

    Si, btw., folositi metode sovietice de a ‘baga’ o vina sau alta in buzunarul interlocutorilor.
    Faptul ca probabil sunteti si batran nu este NICI O SCUZA. Chiar dinpotriva, chestia ‘vorbeste’ si mai mult impotruva dvs – si anume: de la sine!

  8. Grrl, linisteste-te, esti cea mai delicioasa troala pe care-am intalnit-o pana acum. Nu pune la suflet ca doi pensionari ursuzi asa ca mine si BdeComp te iau in balon.

  9. @ ‘care etnii fura mai mult’

    La topicul ‘furatul de gaini’, motociclete. sau lebede, sau ce mai fura tiganii, alias romanii (ca acum stim – multumita explicatiilor unora de aici – ca roman = tigan) am discutat intr-o societate selecta mai deunazi, unde ‘topicul’ era:

    ‘care etnii fura, cum si cat, adica care sunt hoti mai mari dacat ceilalti’

    si cineva mi-a zis ca: da, tiganii poate fura ei gaini, dar alti etnici au o traista de hoti MUUULT mai MARE si mai daunatoare societatii in general ‘as such’ ( ca atare), de exmplu un etnic originar (din punct de vedere geografic, nu genetic) din “Poland, Romania and Austria”, pe nume Madoff, a furat prin “cosmetic accounting gimmicks” (smecherii de cosmetizare a evidentei contabile), prin care a oferit tuturor – investorilor de buna credinta, ca si organelor de control finanicar al bursei “a materially misleading picture of the firm’s financial condition”, adica a furat banii intr-un sac ca acela pe care tiganii il folosesc sa fure gaini, dar un sac de dimensiuni MULT mai MARI, in care a avut loc aprox. 65 billion dollar, pentru care a primit o pedeapsa cu inchisoarea de 150 de ani, pentru: “11 federal felonies, including securities fraud, wire fraud, mail fraud, money laundering, making false statements, perjury, theft [FURT]from an employee benefit plan, etc.”. Ala da FURT, oh man – furt MARE DE TOT! Nu lebede, sau alte peanuts! Bineinteles ca nici lebede nu e frumos sa furi, dar 65 billion dollar – jos palaria!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff#Personal_life

  10. @tbfkl #313

    Ia mai spuneti, ce ati mai auzit de Hansi?

    Aveti grija sa nu se dezumfle balonul ala. Mai bagati putin aer in el, ca arata cam… bleg.

  11. Mie nu-mi place vinul, nu ma pricep, am baut si eu de vreo doua ori sampanie in viata mea si m-a durut capul ingrozitor dupa aia. Nici alte alcooluri nu beau decat foarte foarte rar. Nici nu stiu care mi-ar place de fapt sa incerc ca sa-mi placa si mie. Voi ce credeti, asa, la plesneala, la prima vedere, ca ar trebui sa incerc ?

  12. @B.deComp 🙂 Facem cu schimbul? Blegoo e deja la marginea terenului la incalzire. Termin si eu treaba cit pot de repede sa’l inlocuiesc cind s’o epuiza 😀

  13. În câteva rânduri am întâlnit ţigani care făceau grătar în cimitir. Şi asta a schimbat total ideea mea despre pomană.

    Şi încă odată am ajuns la gândul că este extrem de greu să înţelegi lumea în care trăiesc şi mor şi petrec unii oameni contemporani cu noi.

  14. #319: sa stii ca din curiozitate am fost sa citesc cate ceva si pe blogul tau si ti-am lasa cateva scurte si on-topic comentarii (precizez asa pentru ca pe aici se stie ca eu tind sa scriu posturi lungi off -topic.) Eu eram doar curios daca am nimerit-o cu varsta. Nu e nevoie sa raspunzi daca nu te simti confortabil despre asta.

  15. # 321: pai asa ma mai relaxez si eu, am avut o zi grea azi, hai cititi-mi si mie postul meu Afganistan 2, este un post serios despre un pacient adevarat care m-a facut sa ma gandesc la primul razboi mondial

  16. @ B.deComp:

    Deci vreau si io sa stiu! 😉

    Blegoo e doru?

    grrl e vera?

    Vlad e drecraciun?

    A. e doru + drcraciun + grrl?

    Io cine sunt?

  17. Drcraciun, iar o să mă certe Cora_, dar te rog eu mult, nu mai scrie comentarii doar ca să ne pui să citim ceva de la tine. Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi piere cheful de citit în felul ăsta. Altfel, să știi că îți citesc blogul, în timpul meu, când am chef.

  18. @ Madelin:
    Intrebare simpla. Personalitatile multiple sunt de resortul lui Dr. Jivaro. “Io cine sunt” ne pândeste pe toti. Este un moment dificil. In momentele dificile fac apel la memorie. Avantajul este ca de fiecare data vine altceva la suprafata. De data asta : “O linie neagra/ Si sa facem socoteala”. Si ca sa ramânem on-topic 🙂
    http://www.youtube.com/user/drehspatz

  19. Pai poate n-ar strica sa-i spunem Corei ca nu tot ce zboara se mananca (parerea mea).

    Shanume: drcraciun e un personagiu care face misto de Mahala si de noi toti. Ne ia in tabarca. Sau, mai pe scurt, isi bate joc de noi.
    Inundand toate subiectele, vechi sau noi, cu o lalaiala fara cap si coada (de cele mai multe ori asociata cu spamul = reklama nesolicitata la persoana si blogul propriu), nu face decat sa-si dea cu o tona de parfum si apoi sa se dea cu metroul, pe principiul ‘dak nu va place loativa masina mica’.

    E drept, pe un ton icstrem de civilizat. Insa.

    Oricum pe mine ma uluieste de cat timp liber dispune. Si cata lipsa de incarcare. Inca nu poci sa cred ca e doar un singur avatar.

    Sper sa traiesc sa aflu ce a urmarit si ce rezultate a avut experimentul sau.

  20. prin ricoseu ma gandesc la scena din “Analyze this” in care Billy Crystal – un psihiatru ajuns, fara voia lui sa trateze, un mare mafiot interpretat de Robert de Niro – se duce la intalnirea capilor mafiei (de Niro tocmai avusese un break-down si nu s-a putut prezenta) si la intrebarea unui mafiosso dur “Who the heck are you?” asta incepe “Who am I? or who am I? well, that\’s a deep question… who am I?….” de’i inebuneste pe aia de cap.

    aaa, scena aici
    http://www.youtube.com/watch?v=s5GKaIvXdAM

  21. Uneori ne vine foarte greu să credem că cineva este așa cum este. Ne imaginăm că e altcineva, sau că totul e o glumă, sau, mai trist, că e doar o pasă, că se va schimba, etc.
    Acest lucru este împotriva bunului simț, pentru că în imensa majoritate a cazurilor, oamenii sunt cum sunt.
    E ușor să ai empatie pentru cei care îți sunt asemenea. Pentru cei care nu, ei bine, e o provocare.

  22. @ Vlad:

    Vlad, probabil ca de aia unii se fac psihiatrii si altii nu. Insa cum ramane cu bunul simt inclusiv in episoadele “altfel’?

    Otherwise, mi-adusei aminte de spamul pe care il faceau pe bloguri serioase, acum vreo doi ani, niste strumfite cusifaraesarfe. Ei bine, s-a facut dreptate. La Muntenia, medalie de bronz:

    http://www.revistabiz.ro/topul-bloggerilor-cu-cea-mai-mare-vizibilitate-pe-regiuni-177.html

    In afara de sugestia, pt drcraciun, de a empatiza cu acel blog, ii mai fac una, gratis. A inceput roblogfestul ’11. Isi poate inscrie blogul acolo, cine stie ce pica.

  23. @Madelin #326 Pe mine ma fascineaza combinatia (chiar daca posibil pretinsa) pe care o reprezinta drcraciun. Daca am citit corect, e terapeut pe undeva prin Norvegia. Cum am o banuiala ca acolo nu ajungi terapeut oricum, ceva “scoala” tre’ sa aiba. Apoi se mira si se bucura cind primeste informatii pe care te’ai astepta ca cineva care face ce face el sa le fi metabolizat de mult. Peste care vine frisca, naivitatea incredibila cu care scrie/se exprima. Abia partea asta este cu adevarat fascinanta pentru ca nu este genul de naivitate a omului putin la cap ci a copilului inteligent care descopera inocent si curios universul.

    Mi’a trecut si mie prin cap (si inca imi mai trece) ca este un mare scam. Pe de alta parte, este teribil de coerent. Felul in care scrie aici este dublat la el pe blog. Poate e cum zice Vlad, poate ne este greu sa intelegem ca cineva este asa ca el. Da’ daca personajul e real, e wow (exceptie fac doar lungile comentarii off-discussion si invitatiile la citit blogul lui da’ probabil ca astea vin la pachet).

  24. Citesc ce scrieti voi,Vlad si MBadragan si, avand io o mare incredere in judecata voastra, zic hm.
    Intuitia mea imi zice altfel, dar nu e bai, ca io nu sunt infailibila, ba chiar dimpotriva.

    Ca fapt divers, si nu neaparat cu legatura, io nu poci sa am empatie pentru cineva in criza acuta sau cronica de bunsimt, chiar daca asta il face “altfel”. E o reactie aproape epidermica, alergica (hihi, mi-aduc aminte cum zicea A. ca femeile sunt epidermice, incapabile de profunzimi).
    Prefer sa-mi pastrez dozele reduse de empatie pentru alte suferinte (am vrut sa zic reale dar cine sunt io sa judec?).

    Chiar Vlad, un topic despre empatie nu propui?

    In alta ordine de idei si ontopic, ian vedeti ce declara cea mai tanara bunica din lume “Sunt fericita pt nepotul meu DAR IMI DOREAM ALTCEVA pt MARIA”.

    Chiar daca lincul meu e la un tabloid, macar ca argument intr-o discutie despre ce-si doresc tiganii si tot poate fi un picut util.

    http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3449681/Worlds-youngest-granny-is-just-23.html

  25. @Vlad Pai imi imaginez ca este inevitabil.

    Daca te uiti doar la discutia de la postarea asta, ne place sau nu, prezumptia de baza e urmatoarea: cel cu care vorbesc este o persoana oarecum inteligenta dar orgolioasa a carei unica preocupare este sa cistige stelute in concursul “care e mai bengos la Vlad pe blog”. Care va sa zica, ioc inocenta.

    In contextul asta un naiv este inimaginabil. E ca un altruist in politica. Toata lumea il banuieste de planuri ascunse, ba chiar incepe sa creada ca este atit de inteligent si de malefic incit nimic nu transpare. Da’ eu cred ca este vorba doar despre disconfortul pe care astfel de personaje ni’l creaza. Si fiecare reactioneaza in felul lui pentru a’si redobindi confortul (da bah, da’ habar n’are ce e ala EQ. Hahahaha, ce prost. Sau: ha, asta face studii pe noi, ne impinge in situatiile in care ne vrea si noteaza rezultatul. Sau:….)

  26. Ma simt flatat de atat atentie. In primul rand, Vlad (#324), am inteles instructiunea, eu invat repede, eram si eu in mod real entuziast ier despre cate am invatat si cate o sa mai invat inca in legatura cu noul meu pacient Afganistan 2. Iar re. # 328, apreciez sincer complimentul general adresat celor care par uneori mai diferiti si iti multumesc in numele lor (nu ca m-a ales cineva rege sau reprezentativ, si nici nu urmaresc asta, dar asa am simtit eu.)

    @Restul de comentarii referitoare la mine si blogul meu si comentariile mele: am citit cu atentie si interes si curiozitate fiecare opinie si mesaj si am atatea de multe sa va clarific si sa va povestesc despre mine, incat nici nu as avea loc sa o fac aici. Cu riscul ca o sa credeti ca imi fac iarasi rexclama la blog, am sa imi permit ceva mai tarziu cand o sa am timp sa deschid chiar un post nou pe blogul meu care sa contina raspunsuri si clarificari directe pentru nedumeririle postate mai sus (care sunt chiar intrebari interesante pentru mine, deoarece eu sunt in continua evolutie acum atat ca om cat si ca meserias cat si ca bloger).

    Doar ca un raspuns general valabil, postez cele 2 citate din medicul Sigmund Freud, parintele psihoanalizei clasice care imi sunt mie utile in viata profesionala reala de zi cu zi (restul de Freud este pentru mine si nu numai pentru mine, doar poezie istorica romantica si in general pe mine nu ma prea atrag poeziile deoarece nu sunt in stare sa gandesc metaforic, doar rar ma opreste cate una in loc asa cum i-am explicat povestitoarei mele preferate de basme, Incze Klara):

    1. Sometimes a cigar is just a cigar.

    2. Health= ability to love+to work.

  27. @Madelin #332 Hehe, tocmai imi povesteau colegii britanici de dimineata la cafea despre povestea cu bunica la 26 de ani si nu stiam unde au gasit asa stire.

    In cealalta privinta, am si eu dubiile mele, dupa cum scriam si mai sus. Da’ nu pot sa nu ma intreb “cum ar fi daca?” What if a cigar is just a cigar?

    Io’te inca un detaliu care imi stirneste curiozitatea: un terapeut care afirma “deoarece nu sunt in stare sa gandesc metaforic”. Pentru mine psihanaliza este domeniul metaforei.

    @drcraciun Din pacate ceea ce spunem noi despre noi insine nu ajuta prea mult la clarificarea situatiei. Oricit am scrie “acu’ vorbesc chiar serios, pe bune, din toata inima”, felul in care se raporteaza ceilalti la noi ramine acelasi (mai ales in cadrul asta bloggeristic din care lipsesc body language si cross-references).

  28. @ MBadragan:
    Putem reformula ? Care este relatia, interactiunea între motivatie si act ? Motivatia este ceva personal, intim, nu neaparat perceptibila ca atare. Actul este exterior, cu aparenta objectiva dar susceptibil de interpretare. Si sa nu uitam ca mai exista si blogosfera, jurnalistii, corul antic. Un exemplu – din alt post : femeia este viitorul barbatului. Gasesc versul admirabil. Faptul ca poetul era homosexual ma lasa rece. Dar, dar sunt mult mai deranjat de oportunismul si cinismul care i-a guvernat viata.
    Hai, drcraciun, scrie-ne o poezioara… 😀

  29. @drcraciun Dada, ma prinsesem si stiu diferenta. E, poate, greseala mea sa’mi imaginez ca vine cumva natural sa adaugi la cunostintele medicale necesare psihiatriei pe cele ce provin din zona psihanalizei si psihologiei. La fel cum mi s’a parut normal ca studentii la psihologie sa fie interesati de neuro-psiho-fiziologie si am fost surprins ca nu e asa.

    Da’ recunosc ca eu sint mai old school: cite putin din toate, nimic serios din ceva anume 😀

    (asta imi clarifica un comentariu mai vechi al tau in care nu erai de acord cu faptul ca mame extrem de severe, parca, pot produce copii psihotici)

  30. @B.deComp (arghhhh… uneori esti putin prea “etans” in exprimare pentru mine. Sper ca am inteles bine la ce te referi).

    Probabil ca nu te intereseaza interactiunea dintre cele doua privite din interior. Din exterior, actiunea este oarecum obiectiva si interpretabila, dupa cum spuneai, iar motivatia este, in cel mai bun caz, aproximabila. Incognoscibila in cele mai multe cazuri, in realitate. A mask of a mask of a mask.

    Pot incerca sa aproximez motivatia bazindu’ma pe interpretarea unui set mai larg de acte obiective, corectind’o pe parcurs si fiind dispus sa renunt oricind la ea daca primesc un semnal suficient de bun ca e falsa. Iar intre timp ma pot bucura de actele obiective daca ele sint frumoase si ma pot lasa scos din minti de ele daca sint tembele.

    Pe de alta parte, daca treci pe la mine pe blog o sa gasesti mare in antet un citat din Wilde: “there is no such thing as a moral or an immoral book. Books are well written, or badly written” 😀

  31. @ MBadragan:
    Right. “I think that God in creating Man somewhat overestimated his ability”. La mine în cont. Si fiindca pomenesti de Wilde cred ca are cel mai bun exemplu de ce scriam. Cum memoria ma mai lasa, sper sincer sa ma ajuti. Cred ca se chema Alchimistul. Daca nu-ti spune nimic, poate nu-i titlul exact, pot sa o povestesc cu voce tare lui drcraciun 😀

  32. @B.deComp #337

    femeia este viitorul barbatului. Gasesc versul admirabil. Faptul ca poetul era homosexual ma lasa rece. Dar, dar sunt mult mai deranjat de oportunismul si cinismul care i-a guvernat viata.

    Probabil ca Louis Aragon a practicat si el “aliante strategice si de moment”(citat din ALS)? E o formula, sau motto, care – dupa cum ati spus dvs. [in #250] – nu-i apartine lui Aragon, sau lui ALS [Alex Leo Serban], ea a fost folosita mai inainte de altii, de Machiavel, Lenin, deci de ce sa-l acuzam acum pe Aragon specifically? (Sau pe Alex Leo Serban?)

  33. @340 B.deComp Pai nu are nici o lucrare numita Alchimistul de care sa’mi amintesc. Povestire sigur nu, p’astea le stiu pe toate. Poate vreo poezie ca astea’s multe si nu le mai tin minte pe toate :D.

    Te referi la “The Disciple”? Aia cu lacul lui Narcis pe care a copiat’o cu nesimtire Coehlo in Alchimistul lui?

    @341 Grrl, devii obositoate. Te rog eu mult, las’o balta.

  34. @MBadragan

    Grrl […] las’o balta.

    Domule, anumite chestii/intrebari devin obositoare pentru ca se taraganeste cu darea unui raspuns. Iar unele raspunsuri au o pozitie ‘cheie’ in interpretarea lucrurilor in ansamblu.

    Pe dvs. nu v-am intrebat nimic in #341, de fapt.

  35. @ MBadragan:
    Pe scurt: Regele cere Alchimistului sa-i fabrice un perpetuum mobile. Recompensa – o avere sau esafodul. Alchimistul avea o solutie, dar pentru mai multa siguranta tocmeste un pusti sa se bage în masina si la semnal s-o puna în miscare. A doua zi – inaugurarea. Succes deplin – devine om bogat. Cuprins de remuscari, Alchimistul marturiseste Regelui smecheria. Esafod. In drum spre executie pustiul vine sa-i dea banii înapoi, luânduse cu joaca, n-a putut sa faca ce i se ceruse. Alchimistul, îi lasa bani si continua drumul. Sa nu fie de OW ? 😀

  36. @B.deComp #344 Nope, nu cred ca e OW. Nici nu mi’o amintesc si nici n’am gasit’o in colectia de povestiri ale lui de care dispun acum (revin dupa ce ajung acasa unde am opere complete).

    Anyway, nu prea are importanta. Ai dreptate, ilustreaza bine conceptul. E greu cu motivatiile, cu interpretarile (asta mi’a adus aminte de contele Hasimir Fenring, unul dintre personajele mele favorite din Dune). Din fericire in viata reala e ceva mai simplu. Oamenii au in general butoane putine si scheme simpliste de apasat pe ele. Da’ e plictisitor uneori tocmai din cauza asta.

  37. Văz că cam derapați dă la topic:
    http://www.youtube.com/watch?v=Eu03obnZLNk

    LYRICS – VERSURI
    Un tigan venea saracu’
    Tocmai de la mama dracu’
    Cius dei, lelito fa. (x2)

    Arama vechea, tabla vechea
    Tinichelii, zdranganelii
    Le stricam, a reparam
    Pai, coada la tigai punem bai.

    Tiganu’ o ti este,
    Magaru’ se opinteste
    Cius dei, lelito fa.

    Arama vechea, tabla vechea
    Tinichelii, zdranganelii
    Le stricam, a reparam
    Pai, coada la tigai punem bai.

    Uite, al dracului magaru’
    Cum se suie pe trotuaru’
    Cius dei, lelito fa.(x2)

    Arama vechea, tabla vechea
    Tinichelii, zdranganelii
    Le stricam, a reparam
    Pai, coada la tigai punem bai.

    Magaru’ se tavaleste
    Magarita ii trebuieste
    Cius dei, lelito fa.(x2)

    Arama vechea, tabla vechea
    Tinichelii, zdranganelii
    Le stricam, a reparam
    Pai, coada la tigai punem bai.

    Uite si melitianu’
    Da amenda la magaru’
    Cius dei, lelito fa.(x2)

    Arama vechea, tabla vechea
    Tinichelii, zdranganelii
    Le stricam, a reparam
    Pai, coada la tigai punem bai.

    Saru-mana, generale
    De-mi bagi mana in buzunare
    Cius dei, lelito fa

    Ca daca-mi sutesti banu’
    Eu iti las tie magaru’
    Cius dei, lelito fa.

    Pai si ti-l duc in batatura
    Ca sa-ti ia nevata-n p***
    Cius dei, lelito fa

    Pai si ti-l duc in batatura
    Ca sa-ti ia nevata-n p***
    Cius dei, lelito fa.

  38. Derapam Blegoo, ce sa facem si noi. A venit primavara, nu se face sa raminem cu inima’ncrincenata. Ne mai relaxam, ne mai dam cu eau de amok, e bine.

  39. @ MBadragan:
    As fi pus mâna-n foc (de aia o sa-mi spuna Blegoo Mucius). Vad si coperta. Este cam târziu sa telefonez la Bucuresci. Ciudat cum “memoria” poate sa fabrice amintiri 😀

  40. @tapirul #348 Tapire, e mai rapid. Da’ se incarca ciudat. Daca dai click pe link’ul din Comentarii Recente incarca pagina corecta da’ o versiune mai veche, ultima accesata. Acu’, de exemplu, am dat click pe link’ul catre comentariul tau, eram in alta postare, si a aparut postarea asta da’ fara comentariul tau. A trebuit sa dau refresh.

    Cred ca e o mica problemuta prin script.

    (eu folosesc Chrome, posibil sa fie si de la el)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.