Credința și religia mioritică – guest post Blegoo

Odată ce-ți intră un gărgăune în cap… e greu să scapi de el.
Mie mi-a intrat d-aici:
http://lebada.wordpress.com/2011/09/21/miercurea-fara-cuvinte-sa-ne-amintim-de-dumnezeu/
Ar fi ieftin să ridic subiectul ortodocsiei de rit răsăritean… ce e biserica ortodoxă și ce vrea ea de la noi.
“Căcălău Măria Ta” (vorba lu’ Kogălniceanu) de posturi anti-religioase prin internețul mioritic.

Problema e diferită.
Diferența între “credință” și “religie”.

Poți să îndeși “credința” în “religie” oricând – se practică zilnic.
Dar e dificil să lipești “religia” în “credință”.

Problema e una de confuzie de termeni: “credința” nu-i tot aia cu “religia”.
Religia implică ritualuri, cântece, chițibușuri.
Chestie de organizare.
Nu că e ceva rău… în sine… organizarea.

Precum o armată… o oștire religioasă nu se poate baza pe “credem fiecare ce vrem fiecare…”.
Nu nene… trebuie să credem fix ce se dă de la comenduire.
Să postulezi o credință bazată pe “fiecare cu aia a lui și toți cu aia a mă-sii” e o rețetă de zăpăceală socială, cred eu.

Revenind în spațiul mioritic… carpato-danubian… eu remarc o confuzie socială:
1) Democrația e egală cu Anarhia.
2) Credința e egală cu Religia.
3) Și tot așa…

De la politică la economie… și de la intelectualism la sfertodoxism.
Suntem incapabili să definim ce suntem.
Ca să definești ce ești… trebuie să ai o credință… în ceva; în tine, in ce zice Băsescu… în ce se propovăduiește de la Mitropolie.
Credința te definește.

Noi n-avem.

Credință, zic.

About The Author

531 thoughts on “Credința și religia mioritică – guest post Blegoo

  1. Madelin a zis:

    Functia sociala a bisericii ortodoxe e nula. Ca sistem, ca sunt intotdeauna exceptii.
    Preotii tuturor bisericilor ortodoxe ar trebui…

    Io nu puteam s-o zic asa de scurt si cuprinzator!
    Multumesc si scuze c-am furat randul de mai sus!

  2. lektor a zis:

    degeaba blegoo, am dovezi statistice bazate pe psihanaliza de semne de punctuatie cum ca vlad

    Mai mult, stiti ce-si zic cotzcarii astia doi despre noi? Ceva de felul “Uite si la astia, ca sa scrie sute de comentarii iti dai seama cat au guitzat, mieunat, schieunat, miorlait si ciripit?”
    🙂

  3. lektor a zis:

    “…Era biserica din aia cu cor si muzica a la james brown? Am fost o data in irvine la o astfel de ‘slujba’ cu cor si dans, m-a bagat pe ascuns un amic. Aia da credinta, sint convins ca dilligentreader ar aproba foarte pozitiv sistemul lor superior de educatie plenara. Au pina si forum pe net unde credinciosii dau note la priciari…”

    N-am idee – probabil că da.

  4. lektor a zis:

    “…degeaba blegoo, am dovezi statistice bazate pe psihanaliza de semne de punctuatie cum ca vlad e clona ta! Complotul e grav, alambicat rau, ar trebui bagata cia pe voi!…”

    Păi… bagă!
    Mă vezi pe mine că mă opun?
    Nu mă opun…

  5. tapirul a zis:

    da, blegule, manipulez, pentru că ești un parșiv, dar ești un parșiv manipulabil.
    lasă labele cu kindle-ul și ce face big bradărul amazonnul. punctul meu era că te ocupi de atac la persoană (la adăpostul “caterincii”). aducerea în discuție a lu’ kindle “că unii se bucură de kindle și miile de cărți la buricul degetelor” nu are absolut nici o explicație decentă în contextul discuției de față. asta într-un post în care ne mângâiai pe cap și ne spuneai cum că anii tăi treizeci în plus și alte labe (o comiti în continuare, ” că dacă ai avea copii”, alte labe de argumente, “cărți cu poze”). nu există explicații DECENTE, oricât o dai tu pe băiatu’ bun care a fost ajutat de tapiru’ să facă sarmale – altă parșivenie, adicătelea iote ce băiat bun sunt io, matur, nesupărăcios, recunoscător, și ce imatur e tapirul cu kindle-ul lui și nervii lui și alea. nici o explicațe decentă, doar un atac subtil (scrisesem de kindle la mine pe blog, nu aici).

    așa că îți zic iar – scutește-mă de predici. d’aia ți-am zis mai demult sa nu ma mai pomenești – ai comis-o în continuare, vai de mine, spiritual, “ruda ta”, “știitucinenuamvoiesăpomenesc”. cum ți-a spus si sor’mea, politicos e să vorbești cu persoana direct când e de față.

    dacă ai argumente la discuția de ai adus-o în discuție, discută-le p’alea. lasă-mă în pula mea în pace, viața mea personala și sarmalele mele si restul. dacă ai oleacă de decență. dacă și viața ta personală ar fi pe tapet și la vedere, aș mai zice, da’ dom’ne, asta e, ne tragem de coaie.
    de nu ai argumente, putem a o da încaterinci în continuare până la postul o mie, mă țin coaiele și la caterinci – dar vai de mine, nu mai vrei caterinci, hai să dicustăm serios, asta după ce ai poluat jumate de discuție cu cățelismele tale, “alea”

    nu ai demosntrat nimic cu numerele tale, e un studiu descriptiv și atât, există atâtea biserici si atâția declarați ortodocși – asta nu demosntrează că românii ar avea credință, corect, dar nici că n-ar avea. iar dacă credința e ceva așa imuabil si nedefinibil (că tot nu ai definit ce pula mea înțelegi tu prin credință, ai cotit-i patetic cu BOR-ul), nu prea ai cum să declari categoric că unii o au și alții nu

    Credința religioasă (dar nu numai) e esențială în societate.
    Credința impune o conduită de comportament moral și social – fie direct – prin dogma religioasă, fie indirect – prin exemplul personal.
    Acuma… cum o măsurăm, cum o evaluăm?
    Se ia societatea mioritică contemporană, da?
    Datele numerice indică un procent uimitor de “religiozitate” – număr de credincioși, preoți, biserici, seminare, facultăți teologice, religia în școli, etc.
    Asta înseamnă că românii au credință?
    Eu zic că nu.
    Răspunsul la întrebarea “Pe ce te bazezi când spui că românii n-au credință? poate fi dat cam așa:
    N-au, fiindcă dacă ar avea credință, am avea (vorba cuiva – “O țară ca soarele sfânt pe cer”) o societate funcțională, unde morala, etica ar fi norma, nu excepția.
    Credința religioasă e un component major al “credinței” generale, datorită factorilor pe care îi impune (moralitate, etică, etc), prin urmare, am început cu credința religioasă la români.
    Judeci prezența ori absența credinței religioase nu prin numărul de biserici, ori de lucrători în domeniul religios, ci prin efectele cauzate de prezența (ori absența) credinței asupra societății.
    Am dat cifre de natură religioasă tocmai ca să dovedesc că e absurd să folosești factori numerici în evaluarea credinței.

  6. Madelin a zis:

    “…Functia sociala a bisericii ortodoxe e nula. Ca sistem, ca sunt intotdeauna exceptii.
    Preotii tuturor bisericilor ortodoxe ar trebui sa joace rolul de avocat al “ingerului”, de unificare, de ‘infratire’ a enoriasilor (platitori de taxe legale, nu de acatiste date pe sub mana).
    Rol social inseamna sa organizezi: scoli, cantine, retea de ajutorare a batranilor neputinciosi, de ajutorare a fetelor date afara de parinti cretini, de adapost pentru copiii orfani etc.
    Biserica ar trebui sa coaguelze ramasitele de bine care mai adasta pe alocuri in noi….”

    Cu această ocazie, doresc să reamintesc tuturor că titlul articolului (“CREDINȚA ȘI RELIGIA MIORITICĂ”) face referință directă la comentariul lui Madelin.
    Românii au religie, da’ nu credință.

  7. tapirul a zis:

    BOR

    Nu-s sigur, dar cred că e momentul să citez din corpul articolului:

    “…Ar fi ieftin să ridic subiectul ortodocsiei de rit răsăritean… ce e biserica ortodoxă și ce vrea ea de la noi.
    “Căcălău Măria Ta” (vorba lu’ Kogălniceanu) de posturi anti-religioase prin internețul mioritic.

    Problema e diferită.
    Diferența între “credință” și “religie”…”

  8. Madelin a zis:

    “…ei chiar isi streg din hipotalamus relele si raman numai cu pozitivele, gizasurile, thebesturile alea. De asta se foloseste sintagma “spalati pe creer”. Decat ca nu-i spala nimeni, se spala singuri…”

    E ceva de condamnat?
    Psiho-medical vorbind, cred că e dovedit că dacă te gândești doar la rele, ai găndire negativă, alea… prea bine n-o să-ți meargă.
    La nivel de societate, e și mai evident:
    Ai suficient de mulți care cred că România e de kkat… apăi… chiar devine.

  9. tapirul a zis:

    io tot spun mereu ca diferenta intre comunismul american si ala rusesc e ca in ala rusesc nu credea nimeni.

    Deci… lipsa de credință e un factor important?
    La nivel de societate?
    🙂

  10. diligentreader a zis:

    A-propos de invitatia ta, blegule,eu nu cred in coincidente. Ia-te de mana cu Apunct. Amandoi stati in umbra, dar aveti curiozitati.

    Io credeam că A. e clona mai răutăcioasă a lui lektor.

  11. e cam greu sa demonstrezi ce doresti dumneata, blegoo.

    1.o conduita morala sanatoasa a unei societati se poate obtine si in absenta credintei religioase, si anume in prezenta altor factori (credinta sau nu). iti dau exemplu societatea japoneza. putem incerca sa definim factorii care au dus la o conduita morala sanatoasa in aceasta societate, dar in mod sigur factorii acestia nu sunt de natura religioasa/credinta religioasa
    2.o credinta religioasa nu duce, in mod automat si negresit, la o conduita morala sanatoasa. iti dau esemplu intreaga istorie a crestinismului si a societatilor bazate pe credinta religioasa crestina.

    prin urmare, credinta religioasa nu e conditie nici necesara, nici suficienta conduitei morale sanatoase a unei societati.

    daca romanilor le lipseste aceasta conduita morala, nu este, neaparat, din cauza absentei credintei religioase. corolar, daca maine toti romanii ar capata credinta religioasa sincera, nu este garantat ca conduita lor morala s-ar schimba

    PS: eu cand am cerut sa “demonstrezi” ceea ce zici, nu am cerut, in mod automat (nici direct nici indirect) “cifre”; aia a fost interpretarea dumitale. am cerut o constructie logica, bazata pe presupozitii enuntate si definitii clare.

  12. Dragos B a zis:

    “…Cartile de ce tre’ sa ramana nemodificate? Poate ca trebuie sa se modifice, poate ca tre sa aiba viata lor, ca tot s-a vorbit de 451, poate ca ala mai tanar de primea cartea (bai, ce le mai rasfoiau si aia!) schimba unele cuvinte dupa cum se simtea atunci, dupa cat de tanar era sau frunzele de verzi…”

    Ar ieși o babilonie/bulibășeală cu “B” mare.
    Un fel de “facem fiecare ce vrea”.
    Orice societate are nevoie de stabilitate și consecvență – ceea ce nu înseamnă rescrierea constantă a istoriei.
    Ce propui tu e să nu mai avem evoluție.

  13. Madelin a zis:

    “…Offtopicul la topic e permis, offtopicul la comentariu (sub pretextul de argument), nu…”

    Păi… chiar nu știam.
    Scuzoaie, alea.
    Nu mai fac!
    ……………
    Da’ pus de lince la blogu’ lui Turambar e voie?
    Că am observat că se practică.

  14. Blegoo a zis:

    tapirul a zis:
    io tot spun mereu ca diferenta intre comunismul american si ala rusesc e ca in ala rusesc nu credea nimeni.
    Deci… lipsa de credință e un factor important?
    La nivel de societate?
    🙂

    da, poate fi important, atunci cand subiectul credintei este imoral. cel ce crede cu tarie in ceva imoral e mai greu de “convertit” la fapte bune decat unul care nu crede (deocamdata) in nimic major

  15. Blegoo a zis:

    Madelin a zis:
    “…Offtopicul la topic e permis, offtopicul la comentariu (sub pretextul de argument), nu…”
    Păi… chiar nu știam.

    argumentul “ad hominem” nu este, in general, permis, indiferent cat de subtil este el.
    daca ai ales sa fii un personaj fara scriitor, trateaza-i si pe ceilalti la fel, si ignora scriitorul din spatele personajelor respective, chiar daca ei nu fac eforturi pentru a se detasa.

  16. Madelin a zis:

    Blegoo a zis:

    Dacă demontarea constă în “hăhăhă… ce fraieri e unii… că nu descarcă dă pă torente…” cred că ai pierdut argumentul.

    Cu asta sunt de acord.

    Blegoo a zis:

    A șters Amazon cărțile cumpărate legal, în bună credință. de către diferiți iuseri?
    A șters. Lasă-mă cu frecții că și-au cerut scuze și au oferit 30 de mardei… ce faci cu iuzerii care aveau conținutul adnotat… cu notițele lor, cu conținutul lor?

    Daca a facut asta e naspa!

    Blegoo a zis:

    Eu am propus o discuție cu parfum poetic; tu vrei s-o dăm în matematică

    Pi io am zis de zane.

    PS
    Io creca mioriticii cred cu tarie si majoritar in capacitatea lor de a se descurca (ceea ce e un act de mare valoare, ‘n ochii lor). Si mai sunt altii, putini si aparent nesemnificativi, care cred ca s-au ratat.
    Acuma nah, si aia plecati pe alte meleaguri cred ca s-au descurcat sau ratat, dupe caz si facultati.

    1) Ocazional, fiecare din noi oferă argumente personale.
    2) Da, așa a făcut. http://www.nytimes.com/2009/07/18/technology/companies/18amazon.html
    3) Nu mă adresam la tine, normal.
    4) “Descurcăreala” mioritică implică invalidarea regulilor generale din societate.

  17. Dragos B a zis:

    diligentreader a zis:
    Nu conteaza Penelopa? Hm. Mai vorbim…
    Hm. Mi s-a aprut mie ca te zării zilele astea pe aici: http://turambarr.blogspot.com/2011/10/deci-va-spun-eu-ca-nu-vreti.html

    Mi s-a parut mie ca ai incurcat personajele. Nu, Penelopa e aia cu dragostea rabdatoare, asteptarea, iertarea pacatosului,mancarea calda ca si asternutul. Aia care imbatraneste asteptandu-si oricat barbatul ei, ca nu are nevoie de altul.

  18. tapirul a zis:

    nu, demontarea nu sta in asta, blegoo interpreteaza cum ii pica bine dumnealui. blegoo ma ameninta ca are argumente filozofice impotriva kindle-ului (a ideii de carte electronica, caconcept carevasazica). sau cel putin asa am inteles io. si apoi a venit cu argumentul ca ebookul poate fi sters de catre amazon. am vrut sa demonstrez pur si simplu ca nu e asa, asta nu e argument filozofic. da, amazonul a sters, da, e naspa, dar faptul ca amazonul face marsavii nu demonteaza principiul cartii electronice, no o invalideaza. multi medici fac marsavii (sau multi preoti, ca sa ne mentinem in subiect), asta nu demonstreaza invaliditatea principului medical sau religios. si este relativ usor sa te pazesti de marsavia amazonului. chiar fara sa “furi” carti. le cumperi de la amazon, le salvezi in calculator, stai off-line. e simplu. iar daca presiunile vor fi mari (si vor fi), in curand nu vor mai face nici marsaviile astea.
    (nota, amazonul cu marsaviile lor, apple cu marsaviile lor, sunt companii americane. fridom, i believe in tom si geri, gen)
    alt motiv a fost sa contracarez ha-ha-ul lui blegoo, “ha-ha, ce prost esti, tu nu stii ca amazon face ce vrea in kindle-ul tau? fraerule”. iete ca nu face ce vrea, asta am vrut sa mai demonstrez

    poti veni (si e dreptul oricui) cu argumente “de ce prefer eu cartea pe hartie sau aia electronica” (iar eu m-am limitat strict la asta,), dar nu poti sa faci un principiu filozofic din asta, cartea pe hartie e mai buna ca aia electronica. cartea pe hartie e si ea doar o etapa, care a inceput cu scrisul pe peretii pesterii, a trecut prin tablitele de lut si papirus; peste o suta de ani probabil o sa daunluadam carti direct in creer, stiu si eu?

    pa mine mofturile personale aduse la rang de principiu obiectiv si absolut, filozofic, ma enerveaza si amuza in acelasi timp.

    N-am apucat să ajung la filozofie, că m-a certat Madelin.

  19. Cora_ a zis:

    “…blegoo, poate ca nu e totul pierdut… :)) …”

    Never say never!
    Ups… ăsta-i un americănism, spălătură la cap, alea.
    🙂

  20. Dragos B a zis:

    lektor a zis:

    degeaba blegoo, am dovezi statistice bazate pe psihanaliza de semne de punctuatie cum ca vlad

    Mai mult, stiti ce-si zic cotzcarii astia doi despre noi? Ceva de felul “Uite si la astia, ca sa scrie sute de comentarii iti dai seama cat au guitzat, mieunat, schieunat, miorlait si ciripit?”
    🙂

    Ai uitat hămăiturile; zic că e intenționat, și te-am scris la carnețel.
    :-))

  21. tapirul a zis:

    e cam greu sa demonstrezi ce doresti dumneata, blegoo.

    1.o conduita morala sanatoasa a unei societati se poate obtine si in absenta credintei religioase, si anume in prezenta altor factori (credinta sau nu). iti dau exemplu societatea japoneza. putem incerca sa definim factorii care au dus la o conduita morala sanatoasa in aceasta societate, dar in mod sigur factorii acestia nu sunt de natura religioasa/credinta religioasa
    2.o credinta religioasa nu duce, in mod automat si negresit, la o conduita morala sanatoasa. iti dau esemplu intreaga istorie a crestinismului si a societatilor bazate pe credinta religioasa crestina.

    prin urmare, credinta religioasa nu e conditie nici necesara, nici suficienta conduitei morale sanatoase a unei societati.

    daca romanilor le lipseste aceasta conduita morala, nu este, neaparat, din cauza absentei credintei religioase. corolar, daca maine toti romanii ar capata credinta religioasa sincera, nu este garantat ca conduita lor morala s-ar schimba

    PS: eu cand am cerut sa “demonstrezi” ceea ce zici, nu am cerut, in mod automat (nici direct nici indirect) “cifre”; aia a fost interpretarea dumitale. am cerut o constructie logica, bazata pe presupozitii enuntate si definitii clare.

    1) N-ai să crezi, dar eram cât p-aci să bag exemplul japonez, ca națiune cu credință.
    Am renunțat, fiind sigur că cineva o să sară cu exemplul islandez, finlandez, etc… nații fără “credință religioasă” puternică.
    Acuma… “Shinto” nu-i “credință”?
    E doar “spiritualitate”? Mituri, legende, reguli de conduită?
    Scoate tu shinto din Japonia și vezi ce mai rămâne.
    Poate ceva budism…

    2) Nesocotirea preceptelor și a dogmei duce la coruperea credinței. Aș putea să dau exemplul japonezilor, nu? De ce să ne limităm la creștini?
    Musulmanii ce-are? Ei sunt scutiți ?
    Credința religioasă, “in and of itself” nu e suficientă nicăieri. Mai trebuie și practicată ca lumea, nu doar din vârfu’ buzelor.
    Oricine poate să găsească justificare religioasă pentru orice act, inclusiv acțiuni de gen:
    “Am avut o viziune că Ăl de Sus mi-a poruncit că să ne adunăm și să mergem peste ăia din satu’ vecin, să-i omorâm și să luăm caprele și femeile!”

    3)

    “… daca romanilor le lipseste aceasta conduita morala, nu este, neaparat, din cauza absentei credintei religioase. corolar, daca maine toti romanii ar capata credinta religioasa sincera, nu este garantat ca conduita lor morala s-ar schimba…

    Precum un câine parșiv, care stă liniștit până treci de el, și se repede să muște pe la spate… am să întreb (cu prefăcută umilință și smerenie):
    DE UNDE ȘTII?
    Că dacă ar căpăta credința, românii tot hoți, șulfe și șmecheri ar fi?
    PE CE TE BAZEZI FĂCÂND ASTFEL DE AFIRMAȚII?
    🙂 …
    Cred că totul depinde de cum definești tu “credința religioasă sinceră”.

    Hai să facem un exercițiu de fantezie:
    Să presupunem că printr-un miracol… toți românii capătă credința shinto.
    Da’ nu așa… la ‘șto!
    Ci chiar le schimbi mințile, gândirea, alea.
    Crezi că nu și-ar schimba conduita morală?
    Eu zic că da.
    Ar deveni niște japonezi mioritici, adevărat.
    Oare asta ar fi ceva rău?

    Problema cu definițiile “clare” în cazul de față e că n-ai cum.
    Nu-i că vreau eu să mă dau alunecos.
    Pur și simplu e ceva nedeterminabil.

  22. Și să nu uit!
    tapirul a zis:

    e cam greu sa demonstrezi ce doresti dumneata, blegoo.

    E imposibil, zic.
    Fiindcă e o chestiune de credință.

  23. tapirul a zis:

    “…ignora scriitorul din spatele personajelor respective, chiar daca ei nu fac eforturi pentru a se detasa…”

    Oki-toki… o să țin minte.

  24. tapirul a zis:

    “…da, poate fi important, atunci cand subiectul credintei este imoral. cel ce crede cu tarie in ceva imoral e mai greu de “convertit” la fapte bune decat unul care nu crede (deocamdata) in nimic major…”

    Strict cu referire la Rusia Sovietică, bolșevică… ce anume parte din “credința în comunism” o consideri imorală?
    Fără exemple de aplicarea greșită a credinței, te rog.

  25. 1. shinto nu este credință religioasă, în primul rând (vorbim aici de credințe religioase, nu o suci iarăși, da? credință religioasă=(pe foarte scurt) credință într-o entitate divină care ne protejează și care ne oferă un set de norme de conduită). japonezii fără shinto ar fi tot japonezi. nu cu “ceva” budism (budismul nu este “ceva” la japonezi)

    2. o credință religioasă poate să fie i-(sau a-)morală to start with. asta pe lângă interpretabilitatea ei. nu cred ca trebuie sa dau exemple aici, și de fapt marea problemă cu religiile și credințele ei este că ne parvin, la nivel uman, doar prin interpretările ei. iluminații sunt puțini. recte, o credință religioasă nu este neapărat producătoare de conduita morală înaltă.

    3. nu “știu”, ci presupun, pe baza convingerilor de le-am expus mai devreme, și anume faptul că o credință religioasă nu este a) neapărat morală b) chiar dacă morală, nu este neapărat cauzatoare de conduită morală. dacă, în teoria mea (susținută de exemplele de le-am dat), acești factori nu sunt esențiali unei conduite morale, atunci e ușor să îi scot din ecuație. deci, pe asta mă bazez.

    în rest, ești și tu în fix aceeași dilemă, te bazezi pe teorii și interpretări personale când spui ce spui

  26. Blegoo a zis:

    Strict cu referire la Rusia Sovietică, bolșevică… ce anume parte din “credința în comunism” o consideri imorală?
    Fără exemple de aplicarea greșită a credinței, te rog.

    comunismul în sine. și prin faptul că este o incercare de a aplica în practică o utopie. asta duce, în mod iremediabil, la probleme.
    la comunism nu e vorba de aplicarea lui (greșită, adicătelea). comunismul e imoral în el însuși.

  27. Blegoo a zis:

    Dragos B a zis:
    lektor a zis:
    degeaba blegoo, am dovezi statistice bazate pe psihanaliza de semne de punctuatie cum ca vlad
    Mai mult, stiti ce-si zic cotzcarii astia doi despre noi? Ceva de felul “Uite si la astia, ca sa scrie sute de comentarii iti dai seama cat au guitzat, mieunat, schieunat, miorlait si ciripit?”
    🙂

    Ai uitat hămăiturile; zic că e intenționat, și te-am scris la carnețel.
    :-))

    Dragos, pentru demascarea lui blegoo sint gata sa si fluier rococo ca ciocirlia jupuita de vulpe:)

    sa vezi cind or arunca ei momeala cu frica de moarte, atunci sa te tii discutii. Foaiai! Abia astept, reiterez.

  28. Blegoo a zis:

    Să presupunem că printr-un miracol… toți românii capătă credința shinto.
    Da’ nu așa… la ‘șto!
    Ci chiar le schimbi mințile, gândirea, alea.
    Crezi că nu și-ar schimba conduita morală?
    Eu zic că da.
    Ar deveni niște japonezi mioritici, adevărat.
    Oare asta ar fi ceva rău?

    bre, shinto pe piine sa mincati voi! eu prefer slana cu ceapa si palinca, da idei mai bune despre materia neagra din univers:)

  29. tapirul a zis:

    1. shinto nu este credință religioasă, în primul rând (vorbim aici de credințe religioase, nu o suci iarăși, da? credință religioasă=credință într-o entitate divină care ne protejează și care ne ofer un set de norme de conduită). japonezii fără shinto ar fi tot japonezi. nu cu “ceva” budism (budismul nu este “ceva” la japonezi)

    Shinto (“the way of the gods”) is the indigenous faith of the Japanese people and as old as Japan itself. It remains Japan’s major religion alongside Buddhism.
    Introduction
    Shinto does not have a founder nor does it have sacred scriptures like the sutras or the bible. Propaganda and preaching are not common either, because Shinto is deeply rooted in the Japanese people and traditions.
    “Shinto gods” are called kami. They are sacred spirits which take the form of things and concepts important to life, such as wind, rain, mountains, trees, rivers and fertility. Humans become kami after they die and are revered by their families as ancestral kami. The kami of extraordinary people are even enshrined at some shrines. The Sun Goddess Amaterasu is considered Shinto’s most important kami.
    In contrast to many monotheist religions, there are no absolutes in Shinto. There is no absolute right and wrong, and nobody is perfect. Shinto is an optimistic faith, as humans are thought to be fundamentally good, and evil is believed to be caused by evil spirits. Consequently, the purpose of most Shinto rituals is to keep away evil spirits by purification, prayers and offerings to the kami.
    Shinto shrines are the places of worship and the homes of kami. Most shrines celebrate festivals (matsuri) regularly in order to show the kami the outside world. Please read more on our special information pages about shrines and festivals.
    Shinto priests perform Shinto rituals and often live on the shrine grounds. Men and women can become priests, and they are allowed to marry and have children. Priests are aided by younger women (miko) during rituals and shrine tasks. Miko wear white kimono, must be unmarried, and are often the priests’ daughters.
    Important features of Shinto art are shrine architecture and the cultivation and preservation of ancient art forms such as Noh theater, calligraphy and court music (gagaku), an ancient dance music that originated in the courts of Tang China (618 – 907).
    Shinto History
    The introduction of Buddhism in the 6th century was followed by a few initial conflicts, however, the two religions were soon able to co-exist and even complement each other. Many Buddhists viewed the kami as manifestations of Buddha.
    In the Meiji Period, Shinto was made Japan’s state religion. Shinto priests became state officials, important shrines started to receive governmental funding, Japan’s creation myths were used to foster an emperor cult, and efforts were made to separate and emancipate Shinto from Buddhism.
    After World War II, Shinto and the state were separated.
    Shinto Today
    People seek support from Shinto by praying at a home altar or by visiting shrines. A whole range of talismans are available at shrines for traffic safety, good health, success in business, safe childbirth, good exam performance and more.
    A large number of wedding ceremonies are held in Shinto style. Death, however, is considered a source of impurity, and is left to Buddhism to deal with. Consequently, there are virtually no Shinto cemeteries, and most funerals are held in Buddhist style.

    Avem preoți, avem altare, avem ritualuri, avem kami, avem credință națională, de stat (mă rog, nu mai avem acuma, că ne-am modernizat).
    N-avem biblie ori coran, adevărat.
    Așadar… Shinto nu-i credință religioasă!
    Dacă nu… atunci ce e?

    tapirul a zis:

    2. o credință religioasă poate să fie i-(sau a-)morală to start with. asta pe lângă interpretabilitatea ei. nu cred ca trebuie sa dau exemple aici, și de fapt marea problemă cu religiile și credințele ei este că ne parvin, la nivel uman, doar prin interpretările ei. iluminații sunt puțini. recte, o credință religioasă nu este neapărat producătoare de conduita morală înaltă.

    De ce nu dai exemple?
    Nu te opresc eu.
    Am să zic totuși, că nu există credințe religioase amorale ori imorale.
    E propunere ilogică.
    Dă exemple.

    tapirul a zis:

    3. nu “știu”, ci presupun, pe baza convingerilor de le-am expus mai devreme, și anume faptul că o credință religioasă nu este a) neapărat morală b) chair dacă morală, cauzatoare de conduită morală. dacă, în teoria mea (susținută de exemplele de le-am dat), acești factori nu sunt esențiali unei conduite morale, atunci e ușor să îi soct din ecuație.

    în rest, ești și tu în fix aceeași dilemă, te bazezi pe teorii și interpretări personale când spui ce spui

    Corect, dar eu nu te-am acuzat de nimic.
    Normal, ți-am pus oglinda în fața argumentelor tale, că oi fi eu bleg, da’ nu fraier.
    Accept convingerile personale ale oricui, ale tale, ale lui Madelin, ale lui Cora, ale lui diligentreader, ale tuturor;
    n-am o problemă cu asta.
    Fiecare e liber să ofere opinii.
    Prin necesitate, opiniile sunt bazate pe convingeri personale, în special în topicul curent.
    Zic doar că să fie democrație în mahala… nu unii are voie cu argumente bazate pe convingeri personale… și alții n-are.

    Ca exemplu, atunci când spun că românii n-au credință, normal că mă bazez pe convingeri personale.
    Dar alea se bazează pe realități curente, la nivel de societate – alea n-ai cum să le contești.

    Pe măsură ce sunt din ce în ce mai religioși (aș îndrăzni chiar să zic “superstițioși”), românii devin din ce în ce mai lipsiți de credință. Începând cu BOR și terminând cu enoriașii. Sensul, “meaning”-ul credinței s-a pierdut.
    Am rămas cu ritualuri.
    Bune și alea… dar în absența credinței reale, societatea suferă: ca moralitate, ca etică, cultural, social, economic, politic… ce mai vrei tu.

  30. lektor a zis:

    “…bre, shinto pe piine sa mincati voi! eu prefer slana cu ceapa si palinca, da idei mai bune despre materia neagra din univers:)…”

    Et tu, lektor?

  31. tapirul a zis:

    “…comunismul în sine. și prin faptul că este o incercare de a aplica în practică o utopie. asta duce, în mod iremediabil, la probleme.
    la comunism nu e vorba de aplicarea lui (greșită, adicătelea). comunismul e imoral în el însuși…”

    Tu faci referire la sistemul POLITIC bazat pe comunism, nu la comunism în sine.

  32. lektor a zis:

    “…sa vezi cind or arunca ei momeala cu frica de moarte, atunci sa te tii discutii. Foaiai! Abia astept, reiterez…”

    Ți-e cam frică de moarte, bag seama…
    :-))

  33. să mă întorc la Kindle (îmi pare rău blegoo, tu ai adus subiectul in dicuție, mă suporți acum)

    e plec de la premisa că esența unei cărți stă în conținutul ei, și nu în mediul de propagare. mediul de propagare are un singur scop, ăla de propagare a informației, a esenței cărții. din cauza asta singurul criteriu de evaluare al acestui mediu de propagare este ăla al practicalității. nu i se aplică criterii filozofice, morale (astea se pot aplica continutului, cărții în sine).

    pentru că funcția mediului de propagare este strict una utilitariană, singura evaluare a mediului se face prin prisma asta. prin urmare, dacă spun că mediul “kindle” este de valoare mai înaltă, mă refer strict la practicalitate.

    întreaga evoluție, dealminteri, a mediilor de propagare pentru cărți (de la table de piatră la mediul electronic) a fost determinată tocmai de asta, de imbunătățirea lui dpdv utilitarian.

    am prezentat deja avantajele mediului electronic – propagare rapidă, accesare rapidă a unei librării sau a unei cărți individuale (e.g., poți căuta un cuvânt, un pasaj, mai ușor). tu ai prezentat dezavantajele. de acord cu ele, nu le-am negat, spun doar ca aceste dezavantaje pot fi evitate; puse în balanță cu avantajele, nu predomină. mediul de hârtie are și el dezavantajele lui, mari si multe, nu le înșir aici.

    concluzia: mediul electronic este, per ansamblu, mai bun decât mediul de hârtie. în ciuda dezavantajelor listate de tine. vorbim aici de progres, în adevăratul sens al cuvântului. o carte electronică este mai bună (repet) decât varianta ei pe hârtie.

  34. Blegoo a zis:

    Tu faci referire la sistemul POLITIC bazat pe comunism, nu la comunism în sine.

    da, pentru că comunismul “în sine” este tot una cu “sistemul politic”. comunismul ESTE un sistem politic. nu fac nici o confuzie aici.

  35. Ca exemplu, atunci când spun că românii n-au credință, normal că mă bazez pe convingeri personale.
    Dar alea se bazează pe realități curente, la nivel de societate – alea n-ai cum să le contești.

    greșit. te bazezi pe realități curente când constați lisa de conduită morală la români – nimeni de aici nu a contestat asta. dar, cum am demonstrat mai sus, asa nu oferă nici un argument concluziei “românii nu au credință”. discuția este deschisă.
    și chiar dacă ai demonstra – studiu statistic a la turambar – că românii nu au credință religioasă, TOT nu ai demonstra ca asta e cauza lipsei de conduită morală

    correlation is not causation, dacă tot o dăm pe citate.

  36. Blegoo a zis:

    E ceva de condamnat?
    Psiho-medical vorbind, cred că e dovedit că dacă te gândești doar la rele, ai găndire negativă, alea… prea bine n-o să-ți meargă.
    La nivel de societate, e și mai evident:

    N-am zis ca spalatul pe creer al americanilor e de condamnat sau nu. Dar da-mi voe sa am opinia ca e cam naiv, asa. Ca pisoiul ala de se uita in oglinda si se vede leu. (apropo, creca si positive-think-esnu’ tot de la americani cetire. Da’ asta probabel o fo strategia evreilor :))

  37. Blegoo a zis:

    Da’ pus de lince la blogu’ lui Turambar e voie?

    Bai, cu fanii nu te joci.
    ham, afcors.

  38. tapirul a zis:

    “…să mă întorc la Kindle (îmi pare rău blegoo, tu ai adus subiectul in dicuție, mă suporți acum)…”

    O să răspund “dincolo”, fin’c-aici mi-a pus Madelin botnița.
    ( o să dureze nițel, că trebe să produc poze și alea – exemple zic)

  39. Madelin a zis:

    Blegoo a zis:

    3) Nu mă adresam la tine, normal.

    🙁

    … fin’că tu și cu mine avem credințe poetice.
    🙂
    Mergem la aceeași biserică, doar dogma diferă.

  40. shinto nu este o religie în adevăratul sens al cuvântului. faptul că are ritualuri și temple nu o face religie – și medicina are “ritualuri” și “temple” (cu practicanți), “biblie” și “credință”, ba chiar pentru omul profan are o mare doză de mister (apropo, citatul ăla lung din wikipedia sau de unde este el, Japan Guide, este absolut inutil. era perfect de așteptat că a) știu și eu să caut definiții pe net și b) am făcut-o înainte de a mă lansa în discuție)
    religia are nevoie de o divinitate (sau mai multe), de cele mai multe ori cosmocratoare și/sau cosmogenetice (dacă folosesc bine termenul)

    ne întoarcem iar la definiții – este de fapt ușor de dat o definiție. în cazul argumentelor tale, vorba lui moromete, trei lucuri rezultă. tu definești “credința religioasă” făcând loc unor tautologii – definești cauza prin efectul ei. “credința religioasă este indispensabilă conduitei morale” definește, pe cale de consecință, “credința religioasă adevărată” drept pe aceea care duce la conduita morală înaltă (alminteri “e ilogic”). prin asta ai închis, circular, argumentul (aparent, numai). dacă credința religioasă este definită prin conduita morală produsă, și romqnii nu au conduită morală, ai demosntrat (tautologic) că românii nu au credință religioasă (asta în ciuda aparențelor, numerle de le prezinți)

    fals.

    este adevărat (un truism adică) faptul că o conduită morală se bazează pe o credință (internalizarea acestor coduri de comportare și gândire) dar asta nu înseamnă neapărat că această credință este a) religioasă (codul moral poate veni din alte surse, nu de la o divinitate) b) de factură pozitivă: creierul uman funcționează pe principiul recompensă-pedeapsă; o conduită morală (conduita morală fiind factorul observabil din exterior, să definim pâna la capăt) poate fi produsă, în mod egal, de dorința sinceră de a “face bine” (cu recompensele de rigoara, materiale sau spirituale) sau de a evita pedeapsa.

    exemple de religii amorale? – sigur că da. orice religie care nu este universalistă, care merge pe principiul “unii sunt mai egali ca alții” este una amorală. sau i-. incepând cu iudaismul.

  41. tapirul a zis:

    Blegoo a zis:

    Tu faci referire la sistemul POLITIC bazat pe comunism, nu la comunism în sine.

    da, pentru că comunismul “în sine” este tot una cu “sistemul politic”. comunismul ESTE un sistem politic. nu fac nici o confuzie aici.

    Să citez:
    “…Communism is a social, political and economic movement that aims at the establishment of a classless and stateless communist society structured upon common ownership of the means of production…”

    1) La nivel social… comunismul e imposibil.
    2) La nivel economic… nu funcționează din cauză de 1).
    3) La nivel politic… duce la măcel din cauză de 2).

    Comunismul deci… poate fi privit în mai multe feluri.

    Acuma.

    Ce facem cu ideea asta:

    “…communism is the idea of a free society with no division or alienation, where mankind is free from oppression and scarcity. A communist society would have no governments, countries, or class divisions…”

    Unde-i imoralitatea?

    Precum unii descoperă în Quran îndemnul la decapitarea necredincioșilor, alții citesc altceva.
    Interpretarea diferită (și aplicarea care urmează interpretării) nu neagă IDEEA.
    Ca să citez aproximativ din frații Strugatsky (Călăuza):
    “Fericire pentru toată lumea, nimeni să nu fie nedreptățit, și bunăstarea tuturor!”
    Asta e ideea.
    Teoria e sublimă… dar fiind noi oameni imperfecți, aplicarea suferă.
    “Meserie te halesc! Da’ n-am scule…”

  42. tapirul a zis:

    apropo de kindle, scrie și pune poze, nu te opresc, te avertizez numai că am cam terminat ce aveam de zis.

    Nu zice hop, până n-ai sărit.
    :-))

  43. Vai, Tapirule, nu o sa te iert in veci!!!Acum am citit ce era inainte.Mi-ai speriat potentialul partener de tango ( cafele se mai gasesc)! Nu puteai sa taci pana dadea toata blana jos? Stii ce greu gasesti in ziua de azi parteneri adevarati de tango???

  44. Madelin a zis:

    Blegoo a zis:

    Da’ pus de lince la blogu’ lui Turambar e voie?

    Bai, cu fanii nu te joci.
    ham, afcors.

    Blegoo (cu veselie, dând din coadă): “Ham-HAM!”
    :-))

    (mi-a dat “miau”… 🙁 )

  45. tapirul a zis:

    shinto nu este o religie în adevăratul sens al cuvântului. faptul că are ritualuri și temple nu o face religie – și medicina are “ritualuri” și “temple” (cu practicanți), “biblie” și “credință”, ba chiar pentru omul profan are o mare doză de mister (apropo, citatul ăla lung din wikipedia sau de unde este el, Japan Guide, este absolut inutil. era perfect de așteptat că a) știu și eu să caut definiții pe net și b) am făcut-o înainte de a mă lansa în discuție)
    religia are nevoie de o divinitate (sau mai multe), de cele mai multe ori cosmocratoare și/sau cosmogenetice (dacă folosesc bine termenul)

    ne întoarcem iar la definiții – este de fapt ușor de dat o definiție. în cazul argumentelor tale, vorba lui moromete, trei lucuri rezultă. tu definești “credința religioasă” făcând loc unor tautologii – definești cauza prin efectul ei. “credința religioasă este indispensabilă conduitei morale” definește, pe cale de consecință, “credința religioasă adevărată” drept pe aceea care duce la conduita morală înaltă (alminteri “e ilogic”). prin asta ai închis, circular, argumentul (aparent, numai). dacă credința religioasă este definită prin conduita morală produsă, și romqnii nu au conduită morală, ai demosntrat (tautologic) că românii nu au credință religioasă (asta în ciuda aparențelor, numerle de le prezinți)

    fals.

    este adevărat (un truism adică) faptul că o conduită morală se bazează pe o credință (internalizarea acestor coduri de comportare și gândire) dar asta nu înseamnă neapărat că această credință este a) religioasă (codul moral poate veni din alte surse, nu de la o divinitate) b) de factură pozitivă: creierul uman funcționează pe principiul recompensă-pedeapsă; o conduită morală (conduita morală fiind factorul observabil din exterior, să definim pâna la capăt) poate fi produsă, în mod egal, de dorința sinceră de a “face bine” (cu recompensele de rigoara, materiale sau spirituale) sau de a evita pedeapsa.

    exemple de religii amorale? – sigur că da. orice religie care nu este universalistă, care merge pe principiul “unii sunt mai egali ca alții” este una amorală. sau i-. incepând cu iudaismul.

    Ei… la asta trebuie să mai rumeg, alea.
    (poate primesc ajutor dân audiență? Pliz? Priti-pliz?) 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.