Huiduieli la Gogol Bordello sau cât de penibili suntem

Am fost iar la Gogol Bordello. De data asta, în Staulul Palatului. Surprinzător, sala nu a fost arhiplină, îmi imaginez că au fost niște serioase probleme de organizare. Cel puțin trupa era foarte supărată pe organizatori, cărora le-au arătat deștul din mijloc în câteva ocazii (și am avut impresia că un membru al staff-ului tehnic și-a luat și un șut, la propriu, de la violonistul Riabțev).

Eu am stat într-un sector plin de vârsta a 2-a, cu burdihane de corporatiști aterizate ca de pe lună. Întotdeauna sunt burdihane din astea la concertele din București. Cred că le dau firmele invitații, nu știu.

Momentul de maxim penibil a avut loc înainte de intrarea pe scenă a trupei, după deschiderea făcută de Pedro Erazo, care a făcut nițel pe DJ-ul. S-a pus carevasăzică niște muzică înregistrată de umplutură, ceva potrivit evenimentului, conform clasificărilor burgheze, adică niște regheoide fistchii. Chiar mă întrebam unde naiba e muzica țigănească (acum doi ani, în deschidere, au cântat Taraful Haiducilor). Și a venit, sub forma manelei ăleia cu “Suntem made in Romania“. Dacă aveți răbdare să ascultați, vedeți că e o manea pașnică, cu mesaj de prietenie și fraternitate între popoare.
Tii, să vezi reacție din partea publicului. Fluierături, huiduieli, urlete. Burdihanele corporatiste, de unde până atunci vegetaseră pe scaun, s-au ridicat și au prins a tremura de ură și indignare. Dar nu numai ele, asta n-ar fi fost nimic (la ce să te aștepți de la niște burtoace de burgheji?). Hipsterii cu pălării de țigan, gagicile cool cu fuste colorate și piercinguri în sprânceană, tineretul tot răcnea de furie, bătea din picioare, huo, ciorile.
Am rămas perplesc. Oare oamenii ăștia știau la ce concert au venit? Știau că solistul e pe jumate țigan? Că într-un interviu dat ultima dată când a fost la București, a zis că-i plac foarte mult manelele? Că și-au botezat stilul de muzică “Gispy Punk”? Că în ultimul concert l-au înjurat pe scenă pe Băsescu pentru faza cu “țigancă împuțită”? Păi culmea, cred că știau foarte bine. Și atunci? Ce-ați căutat, mâncavash diblele, la concertul ăsta? De ce vă puneți, tată, țoalele alea de pseudoțigani pe voi? Eu știu că disprețul față de manele vă face să vă simțiți mai deștepți câteva clipe,  să uitați de superficialitatea și mascarada strigătoare la cer a manierelor voastre afectate de papițoi contemporani de Cărturești, pentru că disprețul este marca distinctivă a intelectualității din țara asta de dooj de ani încoace, dar atunci duceți-vă copii “în club” să țopăiți pe Paraziții și pe melodia aia cu ne placeplaceplace. Vărsați-vă ura ca de obicei, intoxicați cu alcool, pe o stradă de fițe din “centrul vechi”. Lăsați-mă măcar în serile astea să mă simt și io bine.

Aceiași oameni care huiduiau isterici maneaua au dansat în delir admirativ câteva minute mai târziu, când Hutz zicea următoarele:
“You love our music but you hate our guts
And I know you still want me to ride the back of the bus
Opportunities for me is a red carpet to hell
But I’m a Roma wunderkind, I’m gonna break the spell”.
Dar probabil versurile nu se auzeau din cauza zdrăngănelii făcute de creierele ce aveau prea mult spațiu în cutia craniană.
Și delirul a continuat și când trupa a dat-o direct pe vlax-romani, în Pala Tute. Și chiar și când Hütz, a răcnit în microfon “Mama Ukraina, Sister Romania”. Și a omagiat Taraful Haiducilor și Fanfara Ciocârlia, zicând că sunt cele mai bune trupe românești. (Nu, nu a zic nimic de Iris, Voltaj, Holograf și Direcția 5, ciudat, nu?) Însă în ciuda faptului că, în momentele cele mai bune, am avut impresia că vraja chiar se poate rupe câteva minute, știu că de fapt nu se rupe absolut nimic. Nici măcar într-o seară, la un concert al unor punkeri țigani internaționali țicniți în sensul bun al cuvântului. Nu e nici un răgaz. Băi, știam, dar vroiam să nu mă gândesc  neapărat chiar aseară la treaba asta. Mulțumesc publicului de români pur-sânge că nu m-a lăsat.

Eu sunt un admirator al lui Bruce Lee. Însă aseară mi-ar fi plăcut să fiu Van Damme. În filmul ăla, de care mi-ai zis tu, în care Van Damme îi scoate în șuturi pe niște răi dintr-un bar, zicându-le “You’re so stupid, you don’t deserve to have fun”.

În fine, cu ocazia dezbaterilor despre “integrare”, am ajuns și eu să citesc articolul ăsta. Și l-am aplaudat cu toate mâinile.

About The Author

266 thoughts on “Huiduieli la Gogol Bordello sau cât de penibili suntem

  1. @we, ce clip-uri super! 😀

    [in loc sa fac ceva mai folositor, ma uit aici si studiez chestii de care nu stie, si nu se ‘bother’ absolut nimeni aici in vest, cum ar fi care spectatori huiduiesc ce fel de muzica in tara lui papura]

    Doar ce am aflat din DEXonline ca

    merțan, merțane inseamna ‘automobil de marca Mercedes’ [asta nu stiam]

    Inteleg corect ca in Romania poti sa ai carnet de conducere la 12 ani?

    In alta ordine de idei, “solistul e pe jumate țigan” (cum zice sefu’) nu e chiar corect, desi nu intereseaza probabil pe nimeni proportia exacta.

    Aici http://en.wikipedia.org/wiki/Eugene_Hutz#Personal_life

    scrie ca solistul este allegedly numai 1/4 tigan, adica de la o bunica, iar mama lui avea un nume German, pe care l-a preluat si el, adica “his mother’s German maiden name of Hütz”.

    [citez] ” Hütz started his musical career back in Ukraine with the band Uksusnik.

    While in Vermont, Hütz formed The Fags.

    Later, Hütz moved to New York and took on his mother’s German maiden name of Hütz.

    It was in New York where he met members of Gogol Bordello including violinist Sergey Ryabtsev, accordionist Yuri Lemeshev, guitarist Oren Kaplan, drummer Eliot Ferguson and dancers Pam Racine and Elizabeth Sun”

    Since moving to New York, Hütz has also made a name for himself as a DJ with a style best represented on his experimental side project J.U.F. (Jüdisch-Ukrainische Freundschaft) and a newer incarnation, MITITIKA.”

    Ermm… Mititica? Hmmm….

    “CE DRAGUT” zice antispamul.

    Eu cred ca Gogol Bordello – indiferent ce muzica face – stie sa faca BANI! Arata foarte destepti cu totii. Si, cum ziceam, cred ca fac bani frumosi!

    Si ce daca ii huiduiesc unii cu sau fara burta in Bucuresti. NIMENI – in afara de cateva persoane care au fost la concertul acela in Bucuresti – nu se sinchiseste de asta. Foarte neplacut, stiu. Dar, viata e grea, bai, si cruda, si altii au Mercedes!

    off topic (sau nu…): unde e Craciunel? 😀

  2. @ grrl:
    @grrl, anything for Truth!:)
    din cat am putut sa vad pana acum, istoria manelei “cuminti” e asa:

    1. in 2006-2007, Simplu (Moga) are melodia asta:
    http://www.youtube.com/watch?v=pxyOTV4iJHo&feature=related

    2.in 2008 vine Loredana cu melodia “made in romanie”

    3. apare maneaua “made in romania”.

    te rog sa observi 2 lucruri – aceeasi linie muzicala generala si schimbarea mesajului 1–>2—>3.
    si cu to(n)tii stim ca mesajul depinde de context. de la 2–>3 e interesant cum s-a “simplificat” mesajul. uita-te apoi la gestica pustiului cand zice de “tigan”. toate astea sunt nevinovate, e copil, are 12 ani.
    asa.
    acelasi pusti apare intr-un clip “prequel” la rapirea din serai. spune-mi si mie care e mesajul clipului. ca eu inteleg 1 singur.

    bon!

    ce mi-e mie e ca vlad nu e corect pana la capat. caci semnificatia de manea este generalizata acum in Ro. politica e manelizata, asa se spune. deci, doar cateva secunde de o melodie numita “manea”, oricat de “cuminte” ar fi, poate genera reactie adversa: “nu am venit aici sa ascult manele”.
    dar vlad are el o chestie cu tiganii. nu stiu, se identifica cu ei poate, un fel de outcast. pai atunci sa fie corect pana la capat si sa traiasca cu ei 1-2 ani. si nu in bukres, nu! ci in satra, in italia sau franta. si sa vedem atunci cum va interpreta unele lucruri. pana atunci, lucrurile pe care el le la acuza aia, poate fi si el acuzat de ele.

    ps: pe asta o stii?:) http://www.youtube.com/watch?v=JYrnR4t17A4&feature=related – corporatistii par a fi slabuti lately:)

  3. @we, daaaaa, saracul ala mic, e copil, are numai 12 ani, poate ar trebui sa doarma sau sa-si faca lectiile? Unde e ‘diligentreader’ sa-i dea cu linia peste degete (lui si lui tacsu) ? 😀

    Ziceti ca Vlad sa fie “corect pana la capat si sa traiasca cu ei 1-2 ani”? Pai el parca inteleg ca traieste deja ‘cu ei’ (bine, nu chiar in pat cu ei, dar in autobuz, si primprejur pe la otetari, chiar unii dorm la el pe scara, sau la scara lui MBdragan, nu mai stiu exact…)

    Daca lor [publicul romanesc, sau o parte din el] le plac Manelele, sau stilul Tzigane-punk, si platesc din buzunarul lor sa se duca sa-l auda, atunci este treaba lor, cred. Desi gasesc ca intercalarea unor ‘divertismente’ ca ‘copilul tigan canta o manea de mama focului’ este un fel de ‘manipulare emotionala’ (in sensul ‘ce copil dragut, lasa-l sa cante sa ne amuzam’), de asemeni este tot ‘manipulare emotionala/exploatare de sentimente quasi-patriotice’ sa le spui la romanii veniti sa auda nu stiu ce muzica (pentru ca , de, si ei ‘deserve to have fun’) ca uite bah, stiti ceva: “Mama Ukraina, Sister Romania” tra-la-la-laaaaaaaaaa. Wt*?

    Totusi, in ciuda unor mici incidente ‘huiduitionale’ cred ca dupa un astfel de ‘concert’ toata lumea este happy: Hütz & comp. a facut bani [=>happy], aia care cautau o ‘supapa’ pentru descarcare emotionala la exterior au huiduit [=>happy si ei], aia care s-au jenat de huiduieli s-au suparat ‘in ei’, adica ‘interiorizat ‘durerea’, si au suferit dupa motto-ul ‘masochisme oblige’ [=>happy si ei] – deci toata lumea a fost happy pentru ca a obtinut ce a dorit! Ce cauti cu consecventa, gasesti de obicei.

    Btw, stiti bancul cu tiganul la Moscova? Suna tiganul Ferentaresc din Moscova, si le spune la gagii lui: Bai, nu veniti aici, ca astea nu sunt lebede adevarate, sunt niste fete cam slabe care danseaza pe varful picioarelor pe niste manele de unu Chaikovski.

    on topic again: nu este frumos din partea noastra visitatorii mahalalei sa-i dam vina lui Vlad pentru TOATE chestiile din Romania, inclusiv problema manelelor. El este vinovat numai de cainii strazii… [pentru ca le permite sa alerge dupa bicicleta lui], de restul sunt altii vinovati (Blegoo, de exemplu… ) 😀

  4. @Muntele: nu ştiam că sunetistul a fost al trupei, dar e logic să fie aşa. Cu atât mai mult e nasol, dar nu e central discuţiei. Chiar dacă mă simt suplimentar jenat. Că ăsta a fost primul sentiment, înainte să mă supăr de-a binelea: o mare jenă.

    @grrl: reţin din ce ai zis faza cu masochismul. 1. nu sunt şi nu mă simt câtuşi de puţin masochist. 2. dacă aş fi, ăsta ar fi un argument ad hominem şi fără legătură cu discuţia.

    we: frate elf, cum se deosebeşte, în esenţă, “mesajul” manelelor de tot ce văz la MTV? 🙂 Cu Justin Biber ăla ce e? Cu Kanye West, care ia premii peste premii pt că a inserat bucăţi dintr-o piesă King Crimson printre nişte vorbe? (Aa, a plătit royalties, de parcă asta mă interesează pe mine, consumatorul) De asemenea, dacă studiezi niţel “muzica ţigănească” observi că o caracteristică principală a fost importul de teme şi moduri muzicale din mediul înconjurător. Ceea ce e original e maniera, dacă putem să mai vorbim de originalitate în general (eu cred că putem, dar în cu totul alţi termeni.) Dar astea sunt chestii tehnice: am convenit că nu discutăm despre muzică în sine.

  5. @Blegoo a zis:

    @MBdragan: Taică… să-ți dea Ăl dă Sus… viață pă motocicletă, zic. Doar să nu ieși dân Ioropa, care este ea. @ Mefisto: Bre… da, e la gen camion, dacă consideri europenește. Nu mă laud… deoarece plătesc. Gazul, zic. Dar la o adică… io plec… și matizele se zbat în noroaie, care este.

    blegoo…mă leşi? de câte ori pă an intri tu cu picaptracul tău în noroaie şi nămeţi de unde Dacia lu’ tata nu ar ieşi, m? de parcă nu aş ştii, 98% din suvurile si picaptracurile din america abia dacă ating noroiul în viaţa lor.

    tu plăteşti gazu’ si io suport consecinţele. ştiu, global warming e bulşit de kakademici, da’ orişicât.

  6. @Madelin a zis:

    ontopicDeci titlul e incorect. Salfilis and alea. De huiduit s-a huiduit la pustiu ala NU la gogol bordello.Vlad, pa tine te-a deranjat ca s-a huiduit pur si simplu sau ca s-a huiduit cu adresa?Altfel, de la discriminare negativa la discriminare pozitiva nu-i dacat un pas. Mic pentru combatanti, mare pentru omenire.

    pai, madelin, vlad a punctat destul de clar ce l-a deanjat pe el. e distinctia asta asa de importanta? daca huduiau trupa puteam io sa vin sa zic sati, l-au huiduit numa’ pe tobosar.

    e vorba de altele aici. e voba de snobismul asta hipster de absolut doi lei, sa te duci la concert gipsy punk da’ sa huidiiesti o manea (elfule, nu mai incerca in zadar sa demonstrezi ce rau e aia cu manelele).

    discutia pro si contra manele e alta discutie, si aia interminabila; articolul citat de vlad este extrem de bun si revelator, pentru cine are rabdare sa citeasca. toti suntem plini de judecati de valoare, e normal, dar macar ar fi corect sa stii unde tragi linia. din nou, sa te duci la concert imbracat “ethno-gipsy” si sa huiduiesti manele da dovata de lipsa crasa de bun simt.
    unii urasc manelismul (si reprezentantul lui, manelistul), io urasc corporatismul asta inchipuit si cu fitze. si mai ales ipocrit. toti corporatistii (burtosi sau neburtosi) se pleaca in fata acelorasi valori (mertzan, trip in gercia, pacco rabane si alte balarii), da’ li se pare ca materialismul lor e mai rafinat decat ala al “manelistului” cu burta lantz si mertzan.

    le zic, hai siktir.

  7. @ Blegoo:

    Dap, stiu si io cum ie cu locuitu’ in cocioabe.
    Iar la Plostina fac kk in fundul curtii, las usa daschisa ca sa admir muntii si vrejurile de zmeura de pe buda, cum zicea pretenul Angelo.
    Acuma io nu crez ca 10 mii da metri cubi ori pisatul la 100 de metri de living te fac mai dastept. Ori mai zen. Io nu sunt cu mult mai multumita de veatza de cand m-am mutat in 4 camere :)) Da’ ma rog, asa sunt io, habarnam nici da marci de masini si de cat de bengoase sunt iele :)) Io vreau rulota! Or bececleta vintage cu cos! Hippi-gen, cum zice MBadragan (care io l-as admira, da!) 🙂

    Cat despre franceza, reformuleaza, ca n-am inteles nimica 🙂

    Ca sa fiu precisa, nu ma arde la ficati, sunt si io curioasa.

    ontopic
    De huiduit putem huidui la infinit.
    Unii pe manelisti, altii pe corporatisti.
    Unii pe hipstari, altii pa rocari.
    Unii pe femei, altii pa barbati.

    etc

    Adevar a grait Vlad, mai demult. Suntem vesnic in lupta si nu avem nici o sansa sa facem pace unii cu altii.

  8. @ tapirul:

    Io am precizat ca nu s-a huiduit la Gogol Bordello din alt motiv, nu sa-i fac proces de intentie lui Vlad.

    Mai demult am scris eu pe blogul meu un post, la mistoc, despre ce m-am dixtrat io cu inca doo pretene, la un concert de jazz francez din Ploiesti. Faceam misto nu de concert sau de trupa ci de noi, gagicile, nu conteza motivele, ma rog.
    Am avut imensa surpriza sa primesc un comentar de la leaderul trupei, care, pe un ton extrem de civilizat si ironic-serios, ma intreba ce probleme am avut la concert ca sa le indrepte data viitoare.

  9. pi nici io n-am zis ca-i faci proces de intentie lui vlad. huiduielile au fost la concertul lui bordello, deci titlul nu e misleading, nu conteaza ca nu au huiduit direct trupa. era concertul lor, cu tot cu manele si muzicile celelalte de l-au deranjat pe vlad (care totusi nu a huiduit)

  10. Vlad, da’ u eşti tare rău p altă lume, nene.
    ştii cum sunt ţiganii? au în sânge, d mci, s t facă. au boală p români. eu demult nu mai am nimic cu ei. însă u t porţi d parcă ţi-ai găsit jucăria preferată: yay, c cool e s fii pro-ţigan! îi iubesc d numa-numa’! etc. etc. de-astea.

    câţi ani ziceai că ai, 16? frate, mai grow up şi u. nu ştiu cum îţi practici u meseria, însă s mor d aş avea încredere într-1 flower power ca tne. ţi-ai ales meseria s îţi demonstrezi că mai e ceva d capu’ tău, altceva în afară d bâzâieli ambigue d genu’ “oh oh ţiganii”, care t năpădesc d aiurea în miez d noapte?

    eu ţi-o zic părinteşte, îmi creşte nivelul d prolactină cu tne, puiule! :))))

  11. Vlad a zis:

    Am trei BMW-uri albe şi aur cu nemiluita. Sunt şi închipuit şi pseudointelectual. Nu prea îmi place Anda Adam, dar mi-aduc aminte că Andre făcea furori cu Liberă la mare. Şi da, e adevărat că nu înţeleg, deşi am întrebat multă lume de-a lungul timpului. Hai baftă şi ţie şi mersi că ai trecut pe aici.

    Draga Vlad,

    In final a iesit o treaba buna din discutia asta.
    Hai ca m-am distrat. Bafta voua!

    Cu o mentiune @cretzu
    “iate tu de vlad sa vezi ce te caut io”

    Vlade tine-ti cainele in lesa ca poate ti-l prinde ecarisajul si ramane fara oo (in situatia in care au ce sa taie la el)

  12. lila, elle l’a, Ou ou ou, ou ou ou ou
    lila a, ou ou ou ou ou ou ou, cette drole de voix
    lila, ou ou ou ou ou ou ou, cette drole de joie

  13. Lila, fără considerente despre meseria mea, mersi.

    Și eu sunt hipi, ba poate chiar hipstăr nițel. După unele semne.

  14. @Madelin Te rog frumos sa o iei de par putin pe tanti asta de’si spune Madelin care se ia de frac’tu mai mic. Nu stiu ce are soro cu el de’l tot freaca la cap de citeva comentarii incoace 😀

    @Blegoo: Moshule, da’ de ce sa’mi iau eu masina care sa iasa din noroi mai bine ca matizu’ cind eu abia scot de 10-12 ori pe an matizu’ din parcare? Iar in parcare nu’i noroi.

  15. Matizu ca Matizu, da Tico iese din noroi de zici că ce-i aia. Matizu se afundă mai ușor, probabil din cauza formei de supozitor.

  16. @tapirul Ba evident ca e snob. Merge pe bicicleta sa salveze natura si sa’si pastreze conditia fizica (si snob si narcisist pffff), mere la concert GB si scrie articole pro-tigani, se joaca de’a nenea doctoru’ profesionistu’ la servici si de’a adolescentu’ in rest. Ce mai vrei? Este exact definitia snobului contemporan 😀

    Vlad, cind te scot intr’un club? Ca esti de’al meu 😀 Fratelli? Miine seara? Vin sa te iau cu bicicleta? Am un tandem cu 4 locuri in 2 usi.

  17. Ma sperie cat de asemanator gandim. Mi-a fost din nou scarba de conationalii mei cand au huiduit, n-au inteles nimic din ceea ce reprezinta Gogol Bordello, toleranta si multiculturalism prin muzica. In locul lui Hutz nu mai ieseam pe scena.

  18. e marfă rău în Fratelli, cre’ că vă e ciudă că nu aveţi acces la femei din alea, pt că alea-s deştepte, s uită numai la bărbaţi cu bani. pt că cine are bani, e deştept.
    a, sau cine are faimă, iarăşi. uite Vlad ar putea avea faimă, spre exemplu, că doar e cult, e medic, alea-alea, da’ el o arde aiurea.

  19. @lila Ai dreptate lila, e marfa in Fratelli. Mai ales femeile e marfa. Si e destepte foc, altfel nu se prindea asa repede ce se vinde, ce se cumpara.

  20. dada, MBadragan, mă bucur din cord că mă înţelegi.

    hai mă Vlad d c t dezici u d edu ta, d fam ta, astea? eu nu pot s înţeleg neam

    MBadragan şi dc eşti căsăt c, îţi moare instinctu’ după c t însori? e mult mai marfă după c t căsăt, ai o grămadă d amanţi sau amante, fără bătăi d cap. pasiuni până la 1 pct. da, eşti mult mai liniştit aşa. t felicit pt alegerea înţeleaptă, MCadragan.

  21. Ah… cum mai intelegi tu. Pai de ce crezi ca voiam sa’l iau pe Vlad cu bicicleta in Fratelli. O sa fim hipsteri, o sa cada femeile pe spate. O sa fie cool. Poate ne vedem pe acolo, cine stie ce iese. Aduc si niste bani, sa nu crezi ca’s sarantoc.

  22. Dulce mahala, esti sigur ca au strigat “huo, moarte țiganilor.”? Ai auzit cu urechile tale? Mie nu imi vine sa cred!

  23. Olahus, sigur că nu au strigat așa ceva. Ar fi fost chiar culmea. Nu, doar niște exclamații cu ciori. Aia era mai curând o figură de stil, dar ai dreptate, o șterg.

  24. @Vlad

    @grrl: reţin din ce ai zis faza cu masochismul. 1. nu sunt şi nu mă simt câtuşi de puţin masochist. 2. dacă aş fi, ăsta ar fi un argument ad hominem şi fără legătură cu discuţia.

    Sorry, nu vorbeam ce masochism constitutiv al vreunei persoane, si imi cer scuze daca ati inteles asa ceva. Doream de fapt sa ma refer la un aspect ‘situational’, in sensul ca vad in asfel de situatii un fel de masochism benign in the background, pe care l-as descrie ca acel sentiment, sau stare, in care cineva se ‘complace in ‘, mai bine zis ‘se aranjaza cu’ a ‘suferi’ anumite situati pe care le produc altii, in loc sa le evite (de exemplu nu te duci in locurile respective, pentru ca daca te duci, anumite ‘chestii’ sunt de asteptat). [Nu e vorba aici de ceva/’spectacole’ unde ‘trebuie’, sau e ‘necesar’, sau ‘bine’ (in mod civic) sa te duci, ca ‘alegeri'(electoral events), etc.

    Cand telul/telurile primare sunt sa vezi un spectacol, sa ai ‘fun’, si nu poti sa eviti ca altii sa fie si ei prezenti, altii care – potential – iti pot strica placerea, cred ca dupa multe experiente de ‘placere stricata’ la care nu reactionezi din motive de ‘civilizatie’/’politete’ [ca nu esti in filmul acela în care Van Damme îi scoate în șuturi pe niște răi dintr-un bar], faci impresia ca iti place situatia. Poate chiar ca iti place, de vreme ce continui sa te duci – la un meci de fotbal, de exemplu, cum face un var de al meu, care se plange mereu ca sta la tribuna langa grupa de suporteri ai celeilalte echipe, si mereu se simte extraordinar de deranjat ca aia striga si injura si arunca cu tot felul de chestii inspre el ca suporter al echipei adverse. Cand l-am intrebat de ce nu ia loc mai departe de suporterii ceilaltei echipe, s-a gandit putin si mi-a spus: da, as putea, dar dupa aia nu mai am nici un ‘fun’ [fun-ul fiind ca este injurat si primeste mereu dose de coca-cola in cap, despre care se plange cu placere a doua zi].

    Cand te duci la concert, you have to get it all, si pe aia care canta, si pe aia care striga huo. Sau nu te duci. Sau te duci, si le dai la aia care striga huo un sut. Sau nu le dai, dar pleci imediat cans atmosfera depaseste limita personala de ‘suferinta’. Sau stai in continuare, pana la sfarsitul concertului, si auzi si cantecele – care ieste ele de Bordello, dar si ‘mizilicuri’ suplimentare cu tiganelul ala mic ce canta el asa cu foc de ti se topeste inima, mâncaţaş – plus huiduielile.

    Life is hard, man! Si altii au Mercedes. Negru. 🙂

    Imi cer inca o data scuze daca s-a inteles ca eu as crede ca esti masochist. Nu esti. Vine din cand in cand cate un val masochist, dar reusesti sa nu te iei luat. Ramai mereu ca o stanca, sau un far, intr-o mare de masochism [vezi ca si eu pot sa scriu metaforic?] 😀

  25. @tapirul: Io nu intru în noroaie, că p-acilea este drumuri. Ocazional însă, se lasă cu furtună dă nisip, alea, unde nici dacia lu’ Ceașcă nu răzbate. Deci, avantaj io.

    Tot io am citit și articolu’ ăla recomandat de Vlad; care articol… dacă înlocuiești toate referirile la “manele” cu “rap” – e la fel de valabil… argumentele e la fel dă bune.

    @Madelin:
    Citat:
    “…Io vreau rulota!…”
    ȚIGANCO ce ești…
    :)))

    @MBadragan: Aaa… păi dă unde să știu io că tu ți-ai luat mașină doar ca să moară dujmanii dă ciudă? Că dac-o ții în parcare… ori faci colecție, ori ai luat-o dă investiție…
    :))

    @tapirul
    Citat:
    “…mie cel mai tare imi place macarena…”
    Ești sigur că nu-i macaroana?

  26. @blegoo M’ai prins! E matiz de colectie 😀

    Cu traficul din Bucuresti… mai bine ma sui pe motocicleta 😀 Asta daca nu e musai de carat.

    Legat de articolul ala, tocmai aia era ideea. Ca poti sa inlocuiesti pa una cu alta, ca argumentele care se dau impotriva unor curente blamate sint perfect aplicabile si altor curente acceptate (intre noi fie vorba, exista si o groaza de trupe rock, punk carora li s’ar putea aplica acelasi rationament)

  27. Daaa… celebra Madelin – țigancă dă uichend și nomadă de vacanță!
    (las’că știm noi…)
    :))))))
    Da, sunt rasist!
    Îi invidiez pă ăia care pleacă pân Franța, Elveția, Argentina, alea…
    Mai fac și poze!
    (cică unii dau și în bobi, au ghioc, kestii-trestii…)

    Așa e nația asta românească… nește nomazi cu toții!

  28. @ Vlad:
    frate vlad, eu zic sa ne uitam in curtea noastra si sa lasam ce e in curtea altora.
    justin bieber nu deranjeaza pe nimeni, e considerat un model “safe”. bieber are 17 ani si nu 12 si nici nu l-am vazut in vreun clip cu una de 30 care gemea de nevoi presante. si nici pe bieber nu l-am vazut furand sau frecand sarpele.

    repet, sa ne uitam in curtea noastra, nu a altora.

  29. Am citit articolul acela din criticatac.ro pana la sfarsit (asa, de pura ‘procrastination’, ca sa nu fac lucruri mai importante), si

    am gasit acolo un fragment [citat] in care sunt redate niste versuri ale unui cantec stil Manele:


    Nu muncesc la fel ca tata
    Trimit fetele afară
    Si băieţi la prăduială
    Banii frumoşi se fac cu fete
    Trimite-le afară fără sentimente
    Banii trec din mână-n mână
    Iar femeile din p*lă-n p*lă’

    Acum, ce manele se canta sau nu in RO, si cine este ‘pro’ sau ‘contra’, sunt probleme/issues ale romanilor, issues care – privite pe plan cu totul teoretic/adica de teorie a culturii – nu sunt relevante pentru altii (din afara Romaniei).

    Manelul/maneaua(?) cantat de gagiul ethno ieste pentru unii cool, misto, alea. Pntru unii nu. Ei, si ce? Ce sa se sinchiseasca altii in EU. Sie altii in EU, de fapt, nu se sinchisesc deloc.

    Dar, suddenly, citesti in presa ca in Viena apar unii gagii reali din Romania (nu ca sa manance lebede], ci unii pentru care “banii trec din mana in mana” cum zice cantecul manelistului, mâncaţaş, si anume de la fiecare fata/femeie pe care gagii “le trimit afara” – cu sentimente, sau nu –, incaseaza ei, gagii, cu forta de la ele cate 3000 de Euro de caciula. Daca nu da gagica 3000 de Euro, i se da foc cu benzina.

    Life imitates Art.

    Iar spitalul din Viena trebuie sa o ingrijeasca pe gagiga si arsurile ei pe fata si corp de gradul… x.. Si asta nu este o problema ‘culturala’, ci trebuie platita de contribuabilii din Viena, mâncaţaş, care ei contribuabilii nu vor sa plateasca cu bucurie pentru ca… mda… iei sunt cam rasisti.

    Nu stiu daca acel ‘Cretu & comp [asa scrie aici in presa vieneza ca ii cheama pe gagii] sunt tigani, sau nu, dar in orice caz ei fac ce se canta in manele, si au pasapoarte romanesti.

    http://www.heute.at/news/oesterreich/wien/Callgirl-angezuendet-Rumaene-steht-vor-Gericht;art931,534392

    http://www.heute.at/news/oesterreich/wien/Vor-Wiener-Sexclub-Callgirl-angezuendet;art931,315178

    [cine vrea traducere, intrebati… ca va spun mai exactce scrie]

  30. offtopic dar f. serios: tocmai am dat drumul la un coment de-al lui drcraciun: …/blog/?p=2724&cpage=1#comment-4448

    mai vlad si mai tapire, da-o-n ma-sa de treaba, craciun nu isi bate joc de nimeni. o fi verbose si aiurit, da’ asa e si la el pe blog – pe cuvant ca faceti pacat cu el.

    mai tapire, ce fix ai tu cu “bataia de joc” nu stiu. dar stiu ca omul asta e harmless.

  31. Ia să vedem dacă iar mă ia Vlad la pietre că cică-s rasist și alea…
    http://www.youtube.com/watch?v=nudN1nV6t40
    (Madelin nu se pune, fin’că-mi place dă ia, na!)
    :))
    Evident, trebe să păstrăm și ceva dân comentarii, că este tipice:
    http://twitpic.com/48hxpt/full

    Alții se esprimă mai elevat:
    “…manelele și hiphopu’ au fost și sunt expresii guturale ale primitivismului pe doi biți, ale lipsei de educație, ale lipsei de bun simț, ale hămeselii animalice, nu cinism blazat ci prostie-bocanc, gândire cu curu’, lătrătură antisocială, vis de cârnați și lanțuri de aur, mațe și buci săltând hăpăind aeru’n spume.
    Asta n’are legătură cu Turcia, Belgradu’ sau cu Occidentu’, e starea primară în care capitalismu’mpinge omenirea de la “periferie” (“periferia” de 80% sclavi). N’o să’mi asum niciodată pestilența asta ignorantă și brută. Dac’aș fi australopitec, poate, da’ nu’s: ăsta’i genu’ de proto-cultură potrivit pt. omenirea post-petrol, țopăind în juru’ unei bibilici abia vânate, cu penele’i între dinți și ochii injectați de prea multe fructe putrede’nghițite…”
    (humanist – comentariu – 25 ianuarie 2011 la 17:51)
    http://www.criticatac.ro/3957/cum-au-ingropat-elitele-romaniei-manelele-o-poveste-cu-cocalari/
    ……………………..
    tapirule, ce treabă am io cu Obama? El cu ale lui, io cu ale mele…
    B.deComp: Ai atins un subect dureros… deoarece n-am pus zacuscă anu’ trecut… și rău ce-mi pare-acum.
    🙁
    ………………………
    Deci… bre!
    Revenind la Gogol Bordello și alea… huiduielile.
    Mie mi se pare că e o reacție normală. Oamenii reacționează instinctiv la muzici pe care le asociază cu trebi antisociale… ciordeală, alea.

    Ori… manelele, oricât or fi ele de inovative… sunt expresia (ori rezultatul muzical) al unui anume strat social românesc contemporan – nu contează că-s țigani ori nu.
    Stratu’ ăla care e trimis acasă dân Franța, zic.

    România… cu sinceritate vă informez… a devenit o țară de hoți, jmekeri, derbedei, sfertodocți și jigodii (a se vedea maidanezii români bucureșteni).

    Ori, asta e vizibil de la vlădică la opincă – de la guvern la guvernați.

    D-aia zic… trebuie să acceptăm că suntem ce suntem… o țară de țigani (în sens de comportament antisocial – în prezent; în viitor, o să devenim și ca etnie).

    România – țara țiganilor. O să avem și un rege, curând… cam în 10 ani.

  32. @Blegoo

    România – țara țiganilor. O să avem și un rege, kurând… cam în 10 ani.

    Domnule, se vede ca nu prea sunteti la curent. Regele ieste el deja, in persoana Mariei Sale Cioaba! Avem si un print regent, baiatul lui Cioaba, in caz ca Cioaba face infarct [nu ati vazut ce gras e?] inainte sa se implineasca termenul pe care l-ati fixat dvs. de 10 ani. 😀

  33. Deci… s-o vedem așa cum e: în douăj’ dă ani… tot ce-a produs România – la nivel cultural-artistic de mase – e maneaua.
    Io zic că e o reflecție a societății, care este ea.
    Faptu’ că unii mai dă cu huooo la țigani… nu contează. Ăia huiduie fără să știe de ce, doar că e trendi să înjuri țiganii și manelele.
    Realitatea e că suntem o țară de maneliști, cocălari, pițipoance și maidanezi.
    Minoritățile conlocuitoare intelectualo-hipsteriste o să cam dispară în mod firesc, natural, în următorii douăj’ dă ani, fie că ne place, fie că nu.
    Hai că v-am zis-o.

  34. @Blegoo

    Minoritățile conlocuitoare intelectualo-hipsteriste o să cam dispară în mod firesc

    Va inselati, Musiu!

    Minoritățile conlocuitoare intelectualo-x raman frumos aici, si incaseaza frumos bani. De la romani, de la EU, etc. [in timp ce lumea se ocupa de ‘problema tiganilor’ – teoretic, moral, cultural, alea…]

    Matale se vede ca nu intelegi decat pe jumatate. Adica, te faci ca nu intelegi…

  35. Am cetit abea acush pe blogul lui WE comentariile respective.

    Penca am primit si io pe email intrebari si cereri de mizericordie, spui public: habarnaveam ca drnoel e banat.
    Io chiar apreciam, acu voo 3 ore, ca e asa liniste (credeam, naiv, ca el se abtine si chiar ii dadusem neste bile albe).

    Io vreau sa spui ca nu ma enterseaza subectul. Si nici mediere pentru iertarea lui nu fac (si am zis si de ce, 1 mi s-a parut incalificabil ce a zis despre un comentator din Mahala pe imed si 2 mi s-a parut incalificabil cum ma caina pe mine, tot pe imed, ca ce bine mi-a facut ca m-a comentat el de V Day). Comentariile alea i le-am sters si acum e moderat, pe blogul meu. Ca sa fiu mai clara: de aia nu fac mediere, nu de aia cred ca tre sa fie banat aici. Io crez ca in Mahala, Vlad tre sa decida.

    Da, o fi harmless (whatever that means in virtual) da’ si eu cred (independent de fratele meu si fara sa ne fi vorbit inainte) ca isi bate joc de noi. Isi bate joc de noi in sensul ca noi incercam sa purtam o conversatie normala, cat de cat inteligibila shi shi inteligenta pe alocuri (dak se poate) insa luand in serios interlocutorii (fie ca suntem de acord cu ei, fie ca nu; si in pupaturi si in certuri). Insa el, prin tonul de elev in clasa I-a si naivitatea jucata, devalorifica acest tip de interactiune si dialog.

    Sincer, de ex, mi mi s-a facut lehamite. Si e wow intr-adevar cum poa’ sa-mi genereze asmenea reactii. Am vrut, de ex, sa comentez la ultimul post al lui Pinocchio, si mi s-a luat cand am cetit si acolo panseurile-gen.

    La proba contrarie, ca drnoel nu e ce cred io ca e, dovedita fata-n fata, sunt gata sa-mi pun cenusa cenusii in cap. Pana atunci, salud.

  36. elfule, eu voiam sa te întreb altceva (serios): ţie, de fapt, de ce nu îţi plac manelele? sau ce nu îţi place la manele?

    apropo de manele, că a devenit aproape un clişeu, am găsit ce să le fac pro-fumătorilor care susţin că e dreptul lor să fumeze în bar şi restaurant, şi zic că dacă nu-mi convine să mă duc în altă parte: mă duc şi io cu un boombox în restaurant/bar şi ascult manele la maxim. te deranjează? – păi scuze, io am venit la bar să mă simt bine, e dreptul meu să mă simt bine, de ce nu te duci tu la alt bar?

  37. Ultima oara cand am verificat, gypsy punk e diferit de manea. Si gypsy punk exista cu ceva timp inainte, exista de la Motherhead Bug. Gogol bordello au un mesaj. Maneaua nu. Daca tu asculti MANELE si te-ai dus la gogol bordello, inseamna ca tu nu aveai ce cauta acolo 🙂 respect.

  38. Pffff… cind imi imaginam si eu ca s’a plictisit drcraciun de noi…

    Apropos de manele, publica acum multi ani Andrei Manolescu (parca) un articol in Dilema (dada, aia care nu place unora de pe acilea) despre manele si de ce sint ele deranjante. Misto articolul, de altfel. Ideea de baza era ceva de genul:

    Manele = actul cultural al mahalalei, cu toate bunele si relele ei, o reprezinta si o prezinta. Odata cu ruperea barierelor mahalalei (ca deh, acu’ e egalitate pentru toti, nota mea) vocea mahalalei ajunge sa rasune si in afara granitelor ei. Tare. Asa cum suna ea deja in mahala. Vrea recunoastere si se autoproclama din toti bojocii. Iar asta, la modul obiectiv, este un gest foarte firesc privit din perspectiva mahalalei. Doar ca nu este un gest la fel de firesc pentru cei al caror spatiu il invadeaza. Aici vocaliza este disonanta, irita, revolta.

    Pe de o parte sint cei care’si striga incontinent dreptul la existenta, de cealalta parte sint obrazurile prea subtiri stupefiate si incapabile de reactie. Eternul razboi din care partea muzicala e doar virful iceberg’ului.

    Eu unul sint intr’o mare dilema, n’am convingeri asa ferme cum par a avea altii. Pe de o parte imi displac profund manelele si intreg sistemul care sta in spatele lor. De partea cealalta imi tot aduc aminte de una dintre definitiile lui Churchill date democratiei: “I dont agree with what you’re saying, but i am willing to die for your right to say it.” Unde stau de fapt? Vreau sau nu vreau democratie? Ce ma fac atunci cind democratia inseamna sa cedez lucruri importante pentru mine? Si daca eu nu vreau sa cedez, cu ce drept le cer altora sa o faca? Daca ale lor sint mai importante pentru ei decit sint ale mele pentru mine?

    Eh… probabil n’o sa stiu niciodata raspunsul la dilema asta.

  39. @MBadragan

    una dintre definitiile lui Churchill date democratiei: “I dont agree with what you’re saying, but i am willing to die for your right to say it.”

    Stiti cumva unde exact a folosit Churchill acel citat (care circula ca un citat de Voltaire, dar a fost de fapt atribuit lui Voltaire, de altcineva) ca “definitie a democratiei”, sau una din definitiile ei, cum spuneti dvs.?

  40. Grrl – “I dont agree with what you’re saying, but i am willing to die for your right to say it.”

    Ce frumos, sigur ca nu se aplica si in cazul lui Dr Craciun, ca el nu e ca noi, “majoritatea”… si ne creeaza asa un fel de disconfort cand citim sau cand il ignoram. 🙂

    Pana cu cativa ani inainte sa plec din ro, am locuit intr-un cartier de provincie… cartier unde locuiau romani, tigani/romi sau cum ne place fiecaruia sa-i numim. Nu am auzit de probleme serioase intre unii si altii, prieteniile se legau in general fara bariere etnice. Manele asculta cel putin jumatate din cartier.

    In statia de autobuz in care uneori asteptam 30 min se cantau manele. Erau niste chioscuri unde se vindea suc la dozator si oamenii aia ai-au apropriat statia de autobuz. Au facut-o a lor. Si puneau manele. Cu volumul la maxim. Nu existau ipod-uri pe care sa ti le indesi in timpan…
    Pe timpul celor 30 min cu autobuzul, ascultam manele. Soferul de autobuz voia sa “ne dixstreze”, deci ne punea manele. Uneori ajungand acasa seara gaseam vreun vecin bine dispus care asculta… manele. Aveam un vecin care sa imbata si ca sa nu se auda ca-si bate nevasta, copii, etc, dadea muzica la maxim. Ce asculta? Manele!

    Asadar mie mi s-a cam luat de manele… De fapt nu le suport! Nu-mi place nici hip=hop de ex. da’ macar nu ma enerveaza. Nici macar nu am realizat pana acum asta.
    Am senzatia ca toate melodiile-manele sunt aceeasi melodie, cu alte versuri. Tot aia pe care am acultat-o, obligata, ani de zile… 🙂
    Si ca valoare muzicala, pentru mine, sunt zero. Plus ca vocile sunt prelucrate, ceea ce ma scoate din sarite in general in muzica de proasta calitate.
    Nu stiu daca cineva isi aminteste cum suna muzica tiganeasca care se canta prin anii 80. Nu are nimic de-a face cu manelele. Seamana mai degraba cu asta. Asa ceva mi se pare “pitoresc”, mai ales in tiganeste.
    La Bregovic am dansat o seara intreaga in centrul Montrealului impreuna cu toti emigrantii est-europeni.
    Daca asta insemna snobism, atunci sunt snoaba. Adaugati la asta ca-mi plac si Porsche-urile si trageti concluzia. 🙂
    Sa ne-auzim sanatosi.

    Tapire, mai ai tuica? 🙂

  41. Avem, ca subect ontopic, o chestiune de comportament civilizat.

    Indiferent de optiunile noastre muzicale sau sociale, avem dreptul sa ii deranjam pe ceilalti?
    (de ex, ce a scris Cora)

    Da, in majoritatea cazurilor “obrazul subtire e incapabil de reactii”, asa e.
    (azi, in tren, un pusti student isi pusese la leptop un film si il asculta cu volumul dat la maxim. Mi-a fost rusine sa-i fac observatie ca deranjeaza si ca-castile s-au inventat inaintea leptopurilor)

    Ca sa ne incurcam de tot exista si dreptul la exprimarea libera a unei optiuni.

    MBadragan a zis:

    Eu unul il urasc pe Dan Grigore. Da’ rau. Mai ales de cind am avut ghinionul sa’l ascult la Ateneu si mi s’a parut ca pianul ala o sa fie irecuperabil pierdut, etern dezacordat, placa de bronz iremediabil deformata.

    Si cu toate astea nu l’am fluierat nene niciodata. Nici macar n’am iesit din sala ca sa nu’i deranjez pe ailalti. Doar il ocolesc.

    Humbold a zis:

    eu am huiduit pentru ca sunt impotriva manelistilor, fie ei tigani sau ne-tigani.
    observi, poate, ca nu am spus ca sunt impotriva manelelor, ci impotriva manelistilor.
    sigur ca manelele sunt un simbol al manelistilor, dar e totusi o diferenta, adica eu nu urasc un gen de muzica (ar fi absurd).
    la rigoare, nu manelele imi displac, ci gasesc odios ideaticul lor puturos si pestilential si ma simt amenintat de populatia burtoasa care le asculta precum si de manifestarile sulfuroase pe care muzica asta le declanseaja si intretine

    Intrebarea care se pune e:
    Ar trebui sa huiduim si la Grigore?
    N-ar trebui sa huiduim nici la manele?

    Ar trebui sa tacem?
    Ar trebui sa ne exprimam raspicat? (uneori nu putem de frica, io crez ca 1 corporatist burtos sau neburtos nu ar fi huiduit in Ferentari sau in cartierul Corei, la auzul unei manele)

  42. tot offtopic

    drnoel, pe blogul lui WE zice:

    Deci, cine se simte aici ca este batran, handicapat, minor, politist, combatant militar activ, persona care traieste sub razboi, persoana cu antecedente de sindrom postraumatic , intra-devar va zic…feriti-va de mine deoarece eu am fost deja etichetat ca predator sexual si vanez persoanele vulnerabile prin definitie

    Daca nici asta nu e luat la misto proprietarul si comentatorii din Mahala, mai ales a celor care i-au raspuns, sa ma baneze Vlad pe vecie! hihihi

    (btw, faptul ca i-am raspuns, pe larg, dovedeste ca ii acordam “the benefit of the doubt”, de ex nu mi-ar trece niciodata pan cap sa le raspunz alora care comenteaza la periodicele romanesti online; sau alora care comenteaz ala episoadele cu roboti, care-mi plac).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.