Huiduieli la Gogol Bordello sau cât de penibili suntem

Am fost iar la Gogol Bordello. De data asta, în Staulul Palatului. Surprinzător, sala nu a fost arhiplină, îmi imaginez că au fost niște serioase probleme de organizare. Cel puțin trupa era foarte supărată pe organizatori, cărora le-au arătat deștul din mijloc în câteva ocazii (și am avut impresia că un membru al staff-ului tehnic și-a luat și un șut, la propriu, de la violonistul Riabțev).

Eu am stat într-un sector plin de vârsta a 2-a, cu burdihane de corporatiști aterizate ca de pe lună. Întotdeauna sunt burdihane din astea la concertele din București. Cred că le dau firmele invitații, nu știu.

Momentul de maxim penibil a avut loc înainte de intrarea pe scenă a trupei, după deschiderea făcută de Pedro Erazo, care a făcut nițel pe DJ-ul. S-a pus carevasăzică niște muzică înregistrată de umplutură, ceva potrivit evenimentului, conform clasificărilor burgheze, adică niște regheoide fistchii. Chiar mă întrebam unde naiba e muzica țigănească (acum doi ani, în deschidere, au cântat Taraful Haiducilor). Și a venit, sub forma manelei ăleia cu “Suntem made in Romania“. Dacă aveți răbdare să ascultați, vedeți că e o manea pașnică, cu mesaj de prietenie și fraternitate între popoare.
Tii, să vezi reacție din partea publicului. Fluierături, huiduieli, urlete. Burdihanele corporatiste, de unde până atunci vegetaseră pe scaun, s-au ridicat și au prins a tremura de ură și indignare. Dar nu numai ele, asta n-ar fi fost nimic (la ce să te aștepți de la niște burtoace de burgheji?). Hipsterii cu pălării de țigan, gagicile cool cu fuste colorate și piercinguri în sprânceană, tineretul tot răcnea de furie, bătea din picioare, huo, ciorile.
Am rămas perplesc. Oare oamenii ăștia știau la ce concert au venit? Știau că solistul e pe jumate țigan? Că într-un interviu dat ultima dată când a fost la București, a zis că-i plac foarte mult manelele? Că și-au botezat stilul de muzică “Gispy Punk”? Că în ultimul concert l-au înjurat pe scenă pe Băsescu pentru faza cu “țigancă împuțită”? Păi culmea, cred că știau foarte bine. Și atunci? Ce-ați căutat, mâncavash diblele, la concertul ăsta? De ce vă puneți, tată, țoalele alea de pseudoțigani pe voi? Eu știu că disprețul față de manele vă face să vă simțiți mai deștepți câteva clipe,  să uitați de superficialitatea și mascarada strigătoare la cer a manierelor voastre afectate de papițoi contemporani de Cărturești, pentru că disprețul este marca distinctivă a intelectualității din țara asta de dooj de ani încoace, dar atunci duceți-vă copii “în club” să țopăiți pe Paraziții și pe melodia aia cu ne placeplaceplace. Vărsați-vă ura ca de obicei, intoxicați cu alcool, pe o stradă de fițe din “centrul vechi”. Lăsați-mă măcar în serile astea să mă simt și io bine.

Aceiași oameni care huiduiau isterici maneaua au dansat în delir admirativ câteva minute mai târziu, când Hutz zicea următoarele:
“You love our music but you hate our guts
And I know you still want me to ride the back of the bus
Opportunities for me is a red carpet to hell
But I’m a Roma wunderkind, I’m gonna break the spell”.
Dar probabil versurile nu se auzeau din cauza zdrăngănelii făcute de creierele ce aveau prea mult spațiu în cutia craniană.
Și delirul a continuat și când trupa a dat-o direct pe vlax-romani, în Pala Tute. Și chiar și când Hütz, a răcnit în microfon “Mama Ukraina, Sister Romania”. Și a omagiat Taraful Haiducilor și Fanfara Ciocârlia, zicând că sunt cele mai bune trupe românești. (Nu, nu a zic nimic de Iris, Voltaj, Holograf și Direcția 5, ciudat, nu?) Însă în ciuda faptului că, în momentele cele mai bune, am avut impresia că vraja chiar se poate rupe câteva minute, știu că de fapt nu se rupe absolut nimic. Nici măcar într-o seară, la un concert al unor punkeri țigani internaționali țicniți în sensul bun al cuvântului. Nu e nici un răgaz. Băi, știam, dar vroiam să nu mă gândesc  neapărat chiar aseară la treaba asta. Mulțumesc publicului de români pur-sânge că nu m-a lăsat.

Eu sunt un admirator al lui Bruce Lee. Însă aseară mi-ar fi plăcut să fiu Van Damme. În filmul ăla, de care mi-ai zis tu, în care Van Damme îi scoate în șuturi pe niște răi dintr-un bar, zicându-le “You’re so stupid, you don’t deserve to have fun”.

În fine, cu ocazia dezbaterilor despre “integrare”, am ajuns și eu să citesc articolul ăsta. Și l-am aplaudat cu toate mâinile.

About The Author

266 thoughts on “Huiduieli la Gogol Bordello sau cât de penibili suntem

  1. Madelin, e foarte simplu. Huiduiala de la GB a avut exact aceeaşi semnificaţie, aceeaşi intenţie, şi acelaşi substrat afectiv precum comentariile de la clipul youtube postat mai sus de blegoo. Adică ăsta:
    http://www.youtube.com/watch?v=nudN1nV6t40
    Te-ai uitat un pic la comentarii? Putem să fim de acord cu aşa ceva? Putem să fim liniştiţi, detaşaţi, pot eu să respect o opinie formulată:
    “Sami sugi **** tot cu natzia ta de cocalar imputzit”?

    NU, nene, nu pot. La aşa ceva nu pot să spun decât HUO, la rândul meu.

    @Cora_: dar sunt atâtea alte lucruri care ne asaltează simţurile în oraş, fără să ne ceară permisiunea. Ăsta e oraşul. E, de ex., publicitatea agresivă de peste tot. Mirosurile. Claxoanele. Putem să ne săturăm de toate? Putem, dar atunci ne retragem la ţară. De gustibus, aşadar.
    Vezi tu, eu nu cred în “banalizarea” manelei, în sensul motivaţiilor “mie nu-mi place că e peste tot”. Cred că există un substrat afectiv, o iritare mai profundă, altfel am avea dezbateri din astea şi despre claxoane şi publicitate. Ori, nu avem.

  2. vlad are perfectă dreptate; huiduiala are substrat mai adânc, dincolo de deranjul fonic provocat, şi dincolo de monotonia mesajului manelei (_cora, presupun ca Modern Talking, Bad Boys Blue et comp nu te deranjau la vremea lor, nu? desi melodii mai monotone ca linie melodică şi text nu prea există) sau de materialismul agresiv al mesajului (cei ce resping maneaua pe motivul ăsta sunt ei înşişi exponenţii unui materialism consumerist hedonistic ajuns, în zilele noastre, la extrem).

    motivul huiduielii la manea ţine de fapt de stratificarea sistemului social; maneauea este reprezentanta clasei de jos, cu care nu vrei să fii asociat sau confundat; e un fenomen ciclic, clasele sociale superioare dispreţuiesc, resping, şi huiduie orice manifestare a claselor inferioare, dar mai târziu ajung să le adopte, adăugându-le valoare simbolică (“exotic”, “cool”, etc). Bucătăria sofisticată, de exemplu, se bazează de multe ori pe reţete provenite din straturile sărace ale societăţii.

  3. Vlad, Tapiru, eu inteleg ce spuneti si sunt oarecum de acord cu voi.
    Chiar daca si voi simplificati argumentul de dragul tragerii turtei pe spuza.

    (Tapire, inca o data, n-a zis nimeni ca nu agreeaza maneaua per se, ca forma de exprimare artistica, din cauza de versuri si alea. Manelele autentice erau chiar simple, cu dragoste si voie buna. Astea urbanizate de azi, care vb de bistari, femei duse la prostituat, dat cu jula, mertzane, valoarea mea, lanturi de aur si alte deastea sunt doar chiciuri. Si, ca fapt divers, io crez ca bagarea de plua a Parazitilor are un mesaj mai subtil decat comentariile alea de care vb Vlad.)
    Ce deranjeaza e manelizarea Romaniei. Manelizare ca subcultura, care inseamna regres; claxoanele inseamna progres, chiar daca deranjeaza si ele.

    Vlad, tot de curiozitate, pe corporatisti de ce nu-i tratezi cu acelasi instrument de masura? Sau pe intelectualii aroganti?

  4. dar de ce manelizarea reprezintă regres? ce inseamnă “manelizarea româniei”? şi de ce legată de manea în mod special? toată lumea s-a “manelizat” în secolele 20-21, nu numai românia, dacă te referi la manelizare drept hedonizare, materialsim, consumerism. ce reprezintă lanţul de aur şi merţanul, valoarea mea şi biştarii? cu ce ne deosebim noi, aşa zisul middle-class, de mentalităţile astea? a, noi mai ascultăm un Chopin şi citim o carte si ne credem mai rafinaţi, dar în esenţă suntem toţi “manelizaţi” – şi nu maneaua în sine ne-a manelizat, si nici cei ce o promovează (clasa socială respectivă). e acelaşi materialism în care trăim toţi, exprimat altfel.

  5. Tapire, manelizarea ca promovare a lipsei de civilizatie, a lipsei de educatie, a lipsei de dorinta de cunoastere, a lipsei de cultura.

    Receteste ce au scris WE si grrl mai sus.

    Materialismul si consumerismul si ostentatia si lipsa de autentic nu-mi plac nici la middle or upper class. Io deaia il intrebam pe Vlad de ce nu e impartial.

  6. da, madelin, dar o să devin maieutic şi o să te întreb ce e aia civilizaţie, cultură, şi cunoaştere? ce e aia “autentic”? e Maria Dragomiroiu “autentică”, şi Salam ăla nu? de ce?

    am citit ce au scris grrl şi we (ba am citit şi ce a scris turambar, care a scris cu mult mai bine), numa’ că nu am fost de acord cu ei, am avut aceleaşi întrebări in minte. pe elf nu mai pot să îl întreb ca-mi sare la gât cu maieutica, si ştiu ce răspunsuri o să îmi dea anyway.

    eu zic că definiţiile astea (şi încorporarea lor ca valori ale unui sistem de valori) sunt relative, class-related, madelin, nu există o definiţie universală absolută. sună a cultural relativism, ştiu, dar nu e chiar tot aia.

    acum dă-mi şi tu un exemplu de curent artistic (muzical, să zicem) care promovează ce spui tu. Rock-ul? Reggae? Şlagărele Angelei Similea? Nabuco de Verdi?

  7. Diferenta dintre ” materialismul” corporatistilor si al tiganilor cantati de salamcopilminunegogudelabudesti,etc. e ca primii isi iau mercedesul din munca lor, ultimii din furt, prostitutie si cersit.Manelizarea Romaniei ma tem ca inseamna si degradarea valorilor.Valorile unui popor asezat, obisnuit sa-si munceasca pamantul, sunt inlocuite de ale nomadului, obisnuit sa prade si sa plece mai departe. Prefer snobii corporatisti, care, de bine de rau, muncesc cinstit pentru ce au, si isi doresc o tara, manelistului care azi canta la o masa, si maine baga cutitul in mesean si pleaca la alt birt.Vreau sa aud o manea in care munca, dragostea frumoasa,cinstea sau dragostea de oameni-nu de tiganul smecher- apar in versuri. Puceanca,in cantecele ei,zicea ca a muncit toata viata pentru copii, parca.Comunitatea tiganeasca traditionala avea valorile familiei si omeniei bine inradacinate,chiar daca tot mentalitatea nomadului-prada si pleaca- o aveau.Maneaua e cantecul altei tiganii, mult degradata.
    Manelizarea Romaniei se refera la schimonosirea valorilor,si, da, valorile promovate de manea sunt urate.Aia cu lanturi de aur groase si mercedesuri fara sa fi muncit o ora in viata lor ar trebui huiduiti de toata Romania si bagati in inchisoare, alaturi de politicienii pe care-i preaslavesc in manelele lor.Vlad,desi te-am aprobat la inceput, acum, dupa ce am citit mai mult, iti spun ca nu ai dreptate.Si eu urasc snobismul, dar consider hotia nerusinata mult mai grava. Si e valoarea cea mai cantata in manele.Ca asta e lumea lor.
    Iar cantecul pustiului m-a revoltat. Cei mai vestiti tigani din lume sunt cei de pe Tisa si cei de pe Nistru. Vreau sa aud un cantec similar ” Made in Hungary”. A doua zi ungurii il impuscau pe pustiul ala, cu tot neamul lui.

  8. @Cora_

    #97.

    Grrl – “I dont agree with what you’re saying, but i am willing to die for your right to say it.” Ce frumos, sigur ca nu se aplica si in cazul lui Dr Craciun, ca el nu e ca noi

    Privind citatul acela, ma interesa sa stiu [cum am spus in #96], si anume de la MBadragan (daca doreste sa investeasca timpul sa-mi raspunda) unde si cand l-a folosit Churchill ca o definitie a democratiei, si anume din pure research interest, if you understand.

    Privind chestia cu DrCraciun, am impresia ca eu sunt una din putinii comentatori de aici care l-au luat in serios pe drcraciun si au intrat in dialog(serios) cu el, deci nu inteleg de ce va adresati exact mie cu litania din #97, adica de ce exact ati inceput commentul #97 cu ‘Grrl’? Possibly… doar asa, ca sa nu vorbiti ‘in gol’ ?

  9. mada – habar n-aveam ca Santa a fost banat. Am fost si eu multzumita ca nu mai vad logoreea respectiva, ca de citit, deja nu mai citeam de un timp.
    Am vrut doar sa-tzi spun ca sint de acord cu tine si ma bucur ca ai spus si tu ca personajul ishi bate joc. Caci, fiind un format cu care nu m-am mai intilnit, am avut diverse nedumeriri si am tot incercat sa dezvolt o teorie care sa ma multzumeasca. Si, la un moment dat, am avut o epifanie si mi-am zis: singura explicatzie care ma satisface e ca omul ishi bate joc de noi (si eu l-am luat initzial in serios, i-am raspuns de citeva ori ca unui interlocutor egal; la ultima chestie, i-am zis in fatza ‘greu la deal cu boii mici’, cind inca mai credeam ca e coleg cu cei din bracketul de 2 cifre. Adica, am trecut de faza de amabilitate si politetza. Epifania a fost ultima etapa si ma bucur ca esti de aceeasi parere).

  10. Tapire, am ascultat multa muzica proasta cand eram copil/adolescent. De fapt ascultam ce se “dadea”. Ca era comunism. Cand puneam mana pe vreun vinil “de-afara” il “uzam” de atata ascultare, indiferent ce era. 🙂
    Dar muzica aia “usurica” nu ma enerva. Versurile in engleza nu le intelegeam neam, ascultam asa ca vitelul, puteau aia sa ma si injure. 🙂
    Poate doar pentru ca nu m-am simtit agresata niciodata. Si sa stii ca sunt o persoana cu un nivel de toleranta ridicat.
    Asa cum ti-am spus nu-mi place hip-hopul sau popul asta cu voci prelucrate. Schimb postul la radio in 2 sec. Dar pot tolera sa ascult daca chiar trebuie. Pot accepta ca exista oameni cu alte gusturi muzicale ca mine.
    Si nu, nu as huidui. As pleca. Cand spun motivul pentru care am plecat din ro toata lumea rade si nimeni nu intelege(cei straini mai ales). Pen’ ca nu mai puteam sta, dar asta e deja offfff topic.
    Tapire, tu asculti manele? Adica iti plac? Daca da, ce anume te atrage la manele? Intreb de curiozitate.
    Sa fim veseli, zic. 🙂

  11. diligentreader, sunt parţial de acord cu ce zici, materialismele diferă între cele doua categorii sociale, dar totuşi diferenţele nu sunt aşa de mari. mentalitatea de furtişag, de obţinut un ceva avantaj fără muncă, de “descurcat” o au si ceilalţi, o avem, statistic, toţi românii. cum ziceam altă dată, suntem (forţaţi de geografie si de istorie) un popor de mici oportunişti. ceea ce ne diferenţiază un pic este frica de lege – poate pentru că corporatistul are mai mult de pierdut.

    aici trebuie lucrat cu toate comunităţile, nu integrare culturală sau ONG-uri ci insuflarea – forţată – a respectului pentru lege. dar când reprezentanţii “corporatiştilor” (poliţia, avocaţii, magistraţii, politicienii) sunt mână în mână cu cei ai clasei “manelizate” (ţigani au ba), acest respect nu se poate dezvolta, nu se poate internaliza.

    şi asta e problema nu numai a tiganilor (valoare culturală dată de istoria lor de nomazi, cum am zis si eu mai demult), dar a românilor în general. dispreţul faţă de lege, găsirea de porţiţe care să şunteze legea – astea sunt valori care ne reprezintă pe toţi românii. din nou, vorbind statistic, sociologic (că o să îmi spui că tu personal respecţi legea)

  12. Tapire, pai elful se enerva pentru ca i se parea ca pui sub discutie ceva evident (ca de ex definitia civilizatiei) doar de dragul contrazicerii. Io te conosc, asa ca stiu ca esti onest cand pui o pb.
    Deci nu ma inervez :))

    Revin mai pe seara, acu tre sa ma duc sa-mi cumpar neste mobela corporatista de sufragerie. Damn! Io le-am zis ca trebuia sa ne cumparam rulota.

    PS
    Tapire, nope, nici ala nu e un argument. Chiar dak 22 milioane 900 de mii 900 de romani sunt manelizati, io pledez pentru cei 100 de romani ramasi (ca drept la o veatza civilizata, frumoasa, indreptata spre stele, cu sete dea invata, cu sete de a se depasi, cu sete de a-si folosi neuronii si rotitele din creer pentru ceva nobel.

  13. @diligentreader

    Commentul #107 este o analiza foarte ‘patrunzatoare’ [cu alte cuvinte m-ati impresionat inca o data, dar de data asta fara ‘linie’… :)], dvs. redati ‘miezul’ problemei in contextul social-economic, in contextul starii societatii civile. Si eu, ca si dvs. sunt convinsa ca de la acest context ’emaneaza’ toata problema, care este o problema de ‘clash’ intr-o societate civila privind anumite norme de baza ce trebuiesc repectate pentru ca o convietuire sa fie suportabila pentru toti(indiferent de ce etnie sunt, si ce muzica ‘compun/canta’).

    Problema nu este primar culturala, adica Arta/Muzica sunt numai niste ‘vehicule’, iar
    Life immitates Art
    poate fi privit si ‘the other way round’:
    Art immitates Life,
    and then… we ask: what life exactly? That is, what civil life, pentru ca e vorba ce o societate civila, nu traim fiecare individual pe o insula separata.

  14. “Possibly… doar asa, ca sa nu vorbiti ‘in gol’ ?”

    Pai vezi Grrl ca ti-ai si raspuns singura? Cum ai deja toate raspunsurile ma si mir ca mai pui intrebari.

  15. @Cora_ #114

    “Grrl: Possibly… doar asa, ca sa nu vorbiti ‘in gol’ ?”
    Pai vezi Grrl ca ti-ai si raspuns singura? Cum ai deja toate raspunsurile ma si mir ca mai pui intrebari.

    Era numai o presupunere, am zis “possibly”. Dumneavoastra puteti sa spuneti exact de ce ati adresat comentul #97 exact mie, daca presupunerea mea cu ‘in gol’ este gresita.

  16. tapirul a zis:

    astea sunt valori care ne reprezintă pe toţi românii

    Bine, daca asta este ‘status quo’, atunci ce credeti ca ar fi de facut? De fapt, prima intrebare ar fi trebuit sa fie: crede cineva ca acest ‘status quo’ necesiteaza vre-o schimbare?

    Si daca se raspunde cu ‘da’, atunci urmeaza intrebarea: ‘cum credeti ca s-ar putea schimba?’

    [Over to Blegoo, care zice: ‘nu se poate…’] 🙂

  17. Mie nu mi se pare că diligentreader redă miezul vreunei probleme. Nu obiectiv. Iar ultima frază din postul ei mi se pare plină de ură. Aşadar, un ţigan, dacă ar îndrăzni să se pretindă ungur, l-ar împuşca ungurii, şi bravo lor, nu? Eu aşa am citit.

    Madelin: În postul ăsta eram eu enervat. Eu cu un huo contra-huo. Nu înseamnă că am ceva neapărat cu corporatiştii, neapărat. Într-un fel, şi eu sunt cam corporatist, chiar dacă sunt medic. Ca statut social, vreau să zic.

    Mi-am reinstalat statcounterul (picase, nuş de ce). Io-te ce vine de la google:
    “tiganii, un singur gand, exterminarea”.
    Asta e problema, Madelin. Pun pariu ca nimeni nu s-a gandit vreodata sa puna mitraliera pe corporatisti. Pe tigani insa, da.

  18. @Vlad

    Mie nu mi se pare că diligentreader redă miezul vreunei probleme. Nu obiectiv. Iar ultima frază din postul ei mi se pare plină de ură. Aşadar, un ţigan, dacă ar îndrăzni să se pretindă ungur, l-ar împuşca ungurii, şi bravo lor, nu?

    Eu nu am ‘citit’ ura in comentul lui diligentreader.
    Eu an citit ca diligentreader vrea sa spuna ca alte natii (ca ungurii) sunt intolerante, in comparatie cu romanii, ungarii s-ar purta cu ura. Ceea ce nu este, bineinteles, vreun compliment la adresa ungurilor, dar in nici un caz nu este un ‘statement de ura a lui diligentreader fata de tigani’.

    Aprops de ‘intoleranta altor natiuni fata de tigani’, am citit in presa (din vest) acum vreun an [nu mai stiu exact, dar pot sa caut informatiile respective si le dau aici pe blog], ca unii din cehia, sau slovacia, facusera la un moment dat un GARD foarte inalt intr-o localitate, imprejurul unei zone de tigani, ca sa izoleze spatial comunitatea de tigani de restul comunitatii, pentru ca ei, tiganii, nu erau in stare sa respecte anumite norme civice (prevazute de lege).

    Ceea ce reiese din comentul lui Dilgentreader este o critica, pe care o putem interpreta chiar si ca o ‘lauda’ indirecta [you decide!] a atitudinii romanilor de ‘laissez faire’.

    _________

    ps: on the same topic, but with reference to another comment al meu: ce ziceti de textul acela manelesc cu “eu nu muncesc ca tata” ci trimit “fetele din p*** in p***”, si ‘transpunerea’ lui in viata reala?

  19. @Vlad #101:
    Citat:

    “…acelaşi substrat afectiv precum comentariile de la clipul youtube postat mai sus de blegoo. Adică ăsta:
[…….]
Te-ai uitat un pic la comentarii? Putem să fim de acord cu aşa ceva? Putem să fim liniştiţi, detaşaţi, pot eu să respect o opinie…”

    Eu am pus o poză cu comentariile alea fiindcă mi s-au părut semnificative și caracteristice societății românești contemporane.
    Același gen de reacții îl întâlnești peste tot – în politică, în cultură…

    Huiduiala și înjurătura au înlocuit dialogul și argumentul.

    Ori… asta mi se pare mult mai semnificativ decât așa-zisa “problemă” a manelelor.

    Dacă aș fi doctor, aș zice că tu discuți simptomul, dar te faci că nu bagi de seamă cauza.

    Cauza e definită ca fiind “manelizarea” (în lipsă de un termen mai bun, atot-cuprinzător) societății românești.

    “Manelizarea” este degradare, regresie, pierdere de valori comune, universale.

    @tapirul #102 și altele:
    Citat:

    “…huiduiala are substrat mai adânc[…..]motivul huiduielii la manea ţine de fapt de stratificarea sistemului social; maneauea este reprezentanta clasei de jos, cu care nu vrei să fii asociat sau confundat…”

    Hai să acceptăm argumentul tău.

    Întreb deci, ca prostu’… DE CE NU VREI SĂ FII ASOCIAT cu maneaua?

    Tu zici că valorile sunt relative și relatate la clasa socială și întrebi ce e aia civilizație, cultură și cunoaștere.

    Valorile sunt relative în funcție de nivelul de cunoștiințe și nevoi, nu de clasă socială.

    Orice boschetar o să recunoască valoarea unui pat curat, cu cearșf și pernă, într-o cameră cu calorifer funcțional.

    Civilizația e definită de valorile societății sedentare, nu a celei nomade. Veceul cu apă curentă și hârtia igienică n-aveau cum să fie inventate de nomazi.

    Tu întrebi ce-i aia “autentic”.
    Orice țigan o să râde de tine dacă-l întrebi dacă lanțul lui de “haur’ e “hautentic”.

    Maneaua este autentică în sine; prin comparație cu muzica țigănească tradițională ori cu muzica lăutărească apare ca o falsificare a unor valori existente.

    Fanfara “Zece prăjini” poate să interpreteze cu instrumentele lor, Eine kleine Nachtmusik; o să fie ceva autentic, dar lipsit de valoare, raportat la originalul partiturii.

    Există cazuri de interpreți care cântă “Deșteaptă-te române” din frunză, din fluierături ori folosind modularea gazelor intestinale cu ajutorul mușchiului anal.

    Originalitate?
    Da.
    Valoare?
    N-am idee, spune tu.

    Atunci când tu îi răspunzi lui diligentreader că:
    “…materialismele diferă între cele doua categorii sociale, dar totuşi diferenţele nu sunt aşa de mari. mentalitatea de furtişag, de obţinut un ceva avantaj fără muncă, de “descurcat” o au si ceilalţi, o avem, statistic, toţi românii. cum ziceam altă dată, suntem (forţaţi de geografie si de istorie) un popor de mici oportunişti. ceea ce ne diferenţiază un pic este frica de lege – poate pentru că corporatistul are mai mult de pierdut..”

    Tu recunoști de fapt că “manelizarea” ca fenoment social românesc, nu numai că e prevalent, dar e de neevitat – fin’că suntem forțați de geografie și istorie.
    Aici suntem de acord. În timp, Romania o să fie acceptată ca țara manelelor și a țiganilor.

    Da, lumea civilizată ESTE materialistă. Că altfel n-ar avea closet cu apă curentă și hârtie igienică.

  20. @Vlad #120:
    Citat:
    “…eram eu enervat. Eu cu un huo contra-huo…”

    Tu refuzi să recunoști huiduiala corporatistă ca fiind o expresie instinctivă de respingere socială a unor valori percepute ca fiind antisociale.
    Amuzant că tu reacționezi la fel de instinctiv – cu un contr-huo.

    Citat:
    “…Pun pariu ca nimeni nu s-a gandit vreodata sa puna mitraliera pe corporatisti. Pe tigani insa, da…”

    Ei… ia să vedem: oare DE CE?

    Să fie oare din cauză că valorile lor culturale sunt inacceptabile de către restul societății? Din cauză că valorile lor culturale implică renunțarea la valorile altora?

    Există multe exemple de grupuri sociale ori etnice diferite în mod major de restul societății. Nimeni n-are ceva cu ei – c-or fi evrei, amiși ori canibali din Borneo.

    Oare de ce există reacția asta violentă împotriva grupului etnic țigănesc? Că ei sunt doar “autentici” cultural vorbind, își țin legea lor, la fel ca și alte grupuri. Să fie oare din cauză că organizarea lor socială conflictează DIRECT și IREVOCABIL cu restul societății?

  21. @Blegoo 123. (respectiv @all interested in an obiective discussion)

    Cu referinta la aducerea in discutie a expresiei

    mitraliera pe corporatisti, [sau tigani]

    care se foloseste aici ca un fel de aluzie la ‘exterminare’, vreau sa spun ca aceasta este o strategie de ’emotionalizare’, intentionata, sau nu.

    Simpla mentionare a acestei expresii submineaza toata discutia, pentru ca o pune (discutia) in acelasi ‘raft’ cu alte chestii istorice, si dupa aceea se evita o discutie obiectiva, simplu prin refuzul de a participa la o discutie care este presarata cu expresii ‘patate’ dpdv istoric.

    Deci, putem, va rog, sa lasam orice aluzii, sau referinte la ‘mitraliere imaginare’ si sa discutam despre situatia reala?

    ________

    ps: iote ce vine de la google, chiar acum, cand cautam ‘flori de primavara’ :
    “Ghiocel şi şatra lui şantajistă”
    😀

  22. Vlad a zis:

    Mie nu mi se pare că diligentreader redă miezul vreunei probleme. Nu obiectiv. Iar ultima frază din postul ei mi se pare plină de ură.

    Ti s-a parut prost. La capitolul asta, Vlad, esti patimas, asa ca nu esti un partener de dialog real. O tii pe a ta cu orice pret.Ok. No problem. Dar faptul ca Girl a inteles corect si tu nu, ar cam trebui sa te faca sa iei un pic de distanta si sa mai reflectezi.Sau nu.

  23. Vlad 101, abia acum am vazut comentariul tau-
    “@Cora_: dar sunt atâtea alte lucruri care ne asaltează simţurile…”

    Absolut de acord, de-aia alegem locuri unde ele ne sunt asaltate cat mai putin. Cel putin incercam. Daca dai drumul la tv, numai publicitate – efectul, ultima data am deschis tv-ul acum cateva luni. Prin oras e oarecum controlata, aici la mine. Claxoane in trafic aud o data la o luna si ma intreb de fiecare data daca e vreun proaspat venit.
    La restaurant ti se serveste mancare multa si proasta, efect- iesi cat mai rar sau iti inviti prietenii acasa.

    Radeam cu un pr. venit in vizita cand i-am spus ca in cartierul unde m-am mutat nu am voie sa pun tempo(un fel de cort care se pune in fata casei sa nu-ti ninga pe masina). Sau ca nu am voie sa imi intind hainele la uscat pe sarma, desi am sarma de rufe.

    Ei bine, printre altele, eu de-aia m-am mutat aici. Ca nu vreau sa privesc 5 luni pe an cat e iarna tempoul vecinului din fata sau chilotii celui de alaturi, restul anului.

    Dar eu sunt o sensibila, e recunoscuta. In ro. se cheama fasoane. Mi le asum. 🙂

    F I C A T – da, asa e, sa fii linistit face bine la ficat. :)))

  24. @Blegoo care a zis:

    “Manelizarea” este degradare, regresie, pierdere de valori comune, universale

    blegoo, îninate să răspund la restul comentariilor, poti sa îmi dai şi mie un exemplu de valoare comună, universală, pierdută la români in urma manelizării? Ce anume am pierdut?

  25. tapirul a zis:

    blegoo, îninate să răspund la restul comentariilor, poti sa îmi dai şi mie un exemplu de valoare comună, universală, pierdută la români in urma manelizării? Ce anume am pierdut?

    DECENȚA?

  26. B.deComp a zis, #131, referitor la ziduri care despartesc slovacii de tigani:

    Foarte instructiv, cel putin pentru mine.

    Da, la un astfel de zid facut de slovaci ma refeream in commentul #121 cand spuneam ca ‘intoleranta altor natiuni fata de tigani’, este mult mai mare decat cea a romanilor fata de tigani, sau fata de alte etnii. Toate etniile conlocuitoare traiesc bine in romania, chiar mai bine decat romanii.

    Intoleranta romanilor fata de alte etnii este de fapt inexistenta, ba chiar s-a ajuns la situatia ca alte etnii nu-i mai tolereaza pe romani (in Romania).

    “Zidul de separare a tiganilor intr-un sat din estul Slovaciei ne aminteste de fostul Zid din mijlocul Berlin-ului, sau de actualul zid dintre Israel si Gaza.” (acesta este un citat din presa din vest)

    Romanii nu sunt intoleranti, si nici rasisti. Ei, romanii, au inceput sa-si dea seama in ultimul timp ca ‘sunt tinuti de prosti’, sau ‘dusi de nas’ de catre altii. Bineinteles, nu toti isi dau seama de asta, dar eu cred ca trebuie sa facem cu totii eforturi sa se faca faptul cunoscut.

    Cred ca si dvs. aveti intentia ca romanii sa nu mai fie dusi de nas, nu-i asa?

  27. Madelin, n-ai vazut tot, uite aici sau aici.

    Arhitectura, nu jucarie. Si filozofie. Amestecate. Numai daca ma uit imi creste tensiunea… si asta face rau la … inima.

  28. blegoo, lasă cuvintele abstracte. decenţa? ce e aia? dă-mi un exemplu, o aveam şi am pierdut-o, adică ce? azi umblăm în kurul gol pe stradă?

    fetelor, de fapt ce vreţi să spuneţi cu toate pozele alea? ce chicioşi sunt ţiganii? (şi, în subtext, ce nechicioşi “noi”) şi dacă sunt chicioşi, ce? sau e exemplu de manelizare?

  29. Tapire. cinstea obrazului am perdut-o. Aia si asa precara.

    Ca fapt divers. Acum vreo 5-6 ani, in prima mea excursie dincolo de granite, am intrat si in Franta. Pentru ca taman se intamplase un incident naspa cu compatrioti de-ai nostri (cum sunt cele amintite de we sau grrrl in comentarii inaintea astuia) am fost trasi pe dreapta, imediat la iesirea din tunelul de la Mont Blanc. Dintr-un ocean de masini, doar a noastra, cu nr de ro. 3 politisti si 1 politista. Care s-au purtat execrabil. Pe domni i-u pus cu mainile pe capota masini ca pe niste infractori, pe noi, doamnele, ne-au scotocit pana si in posete. Nu controlul a fost umilitor, pana la urma isi faceau datoria. Ci modul in care se purtau cu noi, si ricanau, si se ranjeau. Bineinteles ca noi am fost cat se poate de politicosi, doi dintre noi stiau ranceza la perfectie, am conversat un pic, io rekunosc ca m-am infipt putin in ei, in engleza, cand ne-au intrebat, cu maxima scarba in glas, ca de ce nu suntem la servici (ne declarasem 3 ingineri + 1 medic) si umblam pe coclauri.

    Stii care-i faza? Ca de urat nu i-am urat pe compatriotii mei, care provocasera comportamentul asta, ci pe frantuji. Care nici acu nu pot sa-i sufar.

    PS

    cu casele nu-i nici o faza :))) Pur si simplu de entarteinmant :)))

  30. Madelin, cre’ că trebuie să-mi pun gândurile în ordine într-un post separat.

    Ce vreau eu să spun, pe scurt:
    “manelizarea româniei” (dacă e să trecem, deocamdată, de întrebările pe care le-am pus, de definiţii) este un fenomen universal, postmodern (asta special pentru pinocchio), care se intâmplă pretutindeni în societăţile moderne. Hedonismul, materialismul, consumerismul, pierderea “valorilor” (whatever that means). Fenomenul este explicat de sociologi prin diverse teorii, mă rog. E un fenomen universal, societatea se schimbă în ansamblul ei, la fel cum agricultura si revoluţia industrială de mai târziu au schimbat profund societatea şi sistemele ei de valori. Aceste schimbări, însă, NU se datorează ţiganilor, maneliştilor, sau cum vrei tu să îi denumeşti, ei suferă – laolată cu noi restul – doar efectele acestui fenomen.

    De asta spun,
    a) “manelizare” (şi asocierea cu manelele recte cu ţiganii) este un misnomer.
    b) dispreţul claselor mijlocii pentru “manelişti” nu vine (cum ne autoamăgim) din dispreţ pentru materialism (îl avem şi noi materialismul ăsta), “lipsă de cultură” (o avem şi noi, îm plus cultura e un concept relativ). Vine – cum sociologia ne-o arată în mod repetat – din acea alteritate de care vorbeşte Vlad, dar o alteritate înăuntrul unei socieţi. Blegoo întreaba mai devreme de ce clasele superioare dispreţuiesc pe alea inferioare – nu ştiu exact, dar istoria ne arată că stă în firea umană. NU vrem să fim asociaţi cu ceva “inferior” (chiar dacă nu suntem pe deplini conştienţi de lucrul ăsta), si de aici huiduiala. MBadragan a dat un exemplu foarte bun, ignorat de toţi până acum, felul în care termenul “ţăran” a ajuns să fie peiorativ – este fix exact acelaşi fenomen. Ţăranii – şi maneliştii – sunt nesofisticaţi, needucaţi, inculţi etc. Noi NU suntem aşa, noi aparţinem unei clase diferite, SUPERIOARE (din nou, asta este mai degraba la nivel subconştient), o clasă mai bună, la care toţi ar trebui să aspire: civilizaţie, educaţie, cultură.
    Citiţi Bourdieu şi conceptele lui de capital cultural.

  31. Tapire, de accord cu fenomenul universal. Si eu si Blegoo ti-am mai zis asta. Faptul ca acest fenomen e denumit “manelizare”, pe drept sau pe nedrept, e alta poveste.
    Io ceam ca imi rezerv dreptul de a nu fi de acord cu acest fenomen, chiar daca raman numa’ 100 de oameni civilizati in tara mea sau in lume pentru care sa imi iau dreptul de a “huidui” subcultura si anticultura. Huiduit nu din ura de clasa ci ca semn de protest.

    Plecatul din tara e o solutie, cum a zis Cora.
    Da’ daca raman, de ce sa nu am dreptul de a-mi exprima temerile si tristetea pentru ce sa intampla? Numai ca sa nu fiu catalogata rasista? Sanchi!

    Daca se iau masuri impotriva unui om nevinovat numai pentru ca e blond cu ochi albastri, nu e normal.
    Daca nu se iau masuri impotriva unui om care a comis o ilegalitate, numai pentru ca e blond cu ochi albastri si io as fi acuzata de rasism, nici asta nu e normal. In acest ultim caz, ramane intrebarea: cine stabileste normele si cu ce drept? Juridice, sociale, morale? Asta e alta dezbatere.
    (absolut din intamplare, ieri am vazut la MGM filmul Pleasentville, daca va entereseaza cititi pe imdb)

    Intrebarea lui Vlad cu mitralierele e si nu e indreptatita. E, pentru ca violenta nu ar trebui folosita pentru rezolvarea a nimic, niciodata (desi sunt destui care sa spuie ca daca altceva a esuat…).
    Nu e, din motivul pe care l-a mentionat Blegoo. DE CE nu vrea nimeni sa puie mitralierele pe corporatisti dar pe tigani da? (grrl, eu copiez acest statement aci penca e real ca declaratie, am auzit cu urechile mele cel putin 3 persoane decente din anturajul meu care au declarat asa ceva la un moment dat in veatza)

  32. Cat despre inferior-superior, io zic doar asa. Daca un “inferior” refuza sa acceada la “superiori” din lene sau numa’ ca asa vrea muschii si cultura lui, nu mai e de vina sistemul si alteritatea, ci ala care refuza. Apropo de mers la scoala, spalat cu apa si sapun si comportat decent.

  33. discuţia plecase de la huiduitul la concertul lui Bordello – aici “dreptul” ăsta nu se mai aplică, se aplică doar bunul simţ. te duci la un concert gipsy punk (schimonosit îmbrăcat în “etno-ţigan”) şi huiduieşti manele? – nu mai e vorba de “dreptul de a nu fi e acord”, e vorba de bun simţ. dacă puneau manele la concertul de crăciun din viena da, poate aveai dreptul să huiduieşti

    corporatişti şi mitraliere şi de ce nu vrea nimeni sa pună mitraliera pe corporatişti? (io unu’ aş cam pune) – simplu, corporatiştii ne reprezintă, sunt din clasa noastra socială, de aia şi clasa corporatiştilor (hai să o denumim aşa) e mult mai numeroasă şi, în plus, are “legitimitatea” dată de capitalul simbolic pe care îl deţin.

    să fie clar, nu iau apărarea ţiganilor. nu îmi plac în mod special, dar nici nu îi urăsc. nu îi plac pentru că nu îmi plac valorile lor, e acelaşi motiv pentru care nu îmi plac americanii. şi sunt primul care susţine dreptul de a nu fi de acord cu ei şi valorile lor; recent m-am polemizat cu amicul G. din Basel apropo de dreptul amicei I. din America, care a zis ca vrea “ciorile astea scoase din poza ei cu copiii” (era vorba de nişte negri). G. şi L. au sărit în sus cu rasismul şi dreptul la folosit de termeni, iar eu am luat apărarea lui I. – e dreptul ei să scoata din poza ei pe cine vrea ea să scoată şi să folosească ce termen vrea. exact ce zici tu, discriminarea pozitivă mă enerveaza mai mult ca ailaltă.

    pe de altă parte sunt împotriva acestei aruncări de vină în cârca altora. REPET, ţara se “manelizeaza” nu din cauza claselor de jos (fie ei ţărani sau tigani) ci din cauza claselor noastre, din care facem parte. şi la hedonism/materialism/consumerism contribuim TOŢI, indiferent că ne credem ăia o sută rămaşi au ba. responsabilităţle trebuiesc asumate DE TOŢI – ăsta cred că e, in esenţă, mesajul lui vlad din articolul cu integrarea.

  34. @ Madelin:
    da, dar e dreptul lui să nu vrea să devină “superior” şi tu nu ai dreptul să îl forţezi. mai ales pentru că nu ai rezolva nimic. ideea cu săpunul şi educaţia sunt nişte clişee nedemonstrate de practică neapărat, nu astea sunt “the” solution – de fapt se poate exagera şi cu ele, cu apariţia unor probleme suplimentare. o societate sterilă bacterian şi supereducată (toţi cu PhD) NU este o societate lipsită de probleme, ba dmpotrivă, rezolvi unele dar creezi altele. e nevoie de echilibru în orice

  35. Aşa este, ţara se manelizează cumplit.
    Poate că e un soi de afirmare individualistă şi capitalistă de sine. Iese la suprafaţă o mizerie eternă, pe care am tot ascuns-o de dragul de a fi nobili, manieraţi, să bem ceai cu degetul mic ridicat.
    Însă cîteva spirite, că nu le poţi spune voci, încearcă să aşeze lucrurile într-o măsură ceva mai umană. Hai să nu ne dăm în cap pentru cîteva hectare, cînd o să murim în doi metri pătraţi mari şi laţi. Hai să vedem că Made in Romania, cintata de un pusti semiimbecil, bietul de el, nu e chiar ceea ce suntem noi, o micime care se mai uită dacă nu are ţurţuri de căcat la cur.
    Ai pus o premiză falsă şi ai căpătat răspunsuri false. Nu mă interesează dacă melodia cretină total – oricum, Loredana Groza a lansat-o – e cîntată de un ţigănuş. În schimb, mă interesează că e prost cîntată, că nu-mi place şi că e de căcat.
    Poate că sunt eu imbecilă, însă nu cred în menirea corporatistă a poporului român, prin ţigani. Nu cred, na.

  36. @tapirul

    [102.] motivul huiduielii la manea ţine de fapt de stratificarea sistemului social; maneauea este reprezentanta clasei de jos, cu care nu vrei să fii asociat sau confundat; e un fenomen ciclic, clasele sociale superioare dispreţuiesc, resping, şi huiduie orice manifestare a claselor inferioare

    Orice societate are clase diferite, superioare si inferioare, in vremurile moderne [mai ales de la revoluia franceza incoace], ‘societatea’ a devenit o ‘constructie’ (entity, concept) de organizare si convietuire unde asa zisele clase inferioare se bucura de ‘egalitate’ in drepturi SI indatoriri.

    Dispret, exploatare, sau nerespectarea demninatii de cetatean (civic dignity) este pedepsita dupa toate codurile europene [vorbim aici in context european].

    Inapoi la presupusul [de dvs] ‘dispret fata de clasele de jos’:

    Multa lume are unele ‘rude mai sarace'[ echivalent cu ‘clasa de jos’ intr-o societate], dar asta nu este ceva de care te jenezi [nu toata lumea poate sa fie bogata], chiar ai [societatea are] simpatie pentru, si solidaritate cu ei [ajutor social, ajutor material de copii, scoala gratuita, scutirea de taxe, sau taxe mai mici in proportie cu cat castigi, de exemplu].

    Te jenezi numai atunci cand ‘rudele sarace’ fac caca pe strada [in mod metaforic, ceea ce Blegoo numeste ‘decenta’, care cuprinde, printre altele, respectarea regulilor societatii civile], Cand ‘rudele mai sarace’ intra in conflict cu societatea [fac caca pe strada] atunci spun mandri ca sunt fratii tai [de cetatenie], si o accepti, pentru ca sunt fratii tai [dupa conceptul de societate de la revolutia franceza incoace], dar dupa aceea stai de vorba cu ei si le spui: ‘vezi, mai ‘frate’, nu se poate sa faci caca pe strada, asta este impotriva regulilor noastre comnune de convietuire, iar ei, ‘fratii’ te asculta sau nu, sau iti spun, da, dar la etnia mea noi facem caca pe strada, etc, si asta atunci devine o ‘chestie de rezolvat’, adica o problema pe care o ai dta cu ‘fratii mai saraci care fac caca pe strada’], sau te obisnuiesti cu caca pe strada, si nu te mai sinchisesti,

    dar

    sub anumite circumstante

    apare o problema acuta, o pseudo-problema, pe care toata lumea incearca sa ti-o bage dumitale in buzunar, si anume prin aceea ca unii – adica o a treia, sau a patra partida – stau pe margine, arata cu gedetul spre tine, si spun ca tiganii sunt fratii tai/concetateni [ceea de dta accepti fara nici un dubiu, pentru ca ei SUNT frati, concetateni, in sensul celor proclamate de revolutia franceza], DAAAAAR, ei, fratii tai tiganii de la tine au invatat sa faca ‘caca pe strada’ -> iar acum sunteti ci totii ‘una ciorba’ fara diferente. Si daca vii in Franta, toata lumea tine ochii pe tine pentru ca asteapta sa ‘faci caca pe strada’.

    ‘Caca pe strada’ nu era nici o chestie de care in vest se stia, inainte te duceai in Franta si nimeni nu te cauta in poseta, sau sa tina ochii pe tine sa nu faci cumva caca pe strada [suspiciune fara motiv], dar a devenit o problema europeana prin ‘libera circulatie’, a dvs. cat si a fratilor tigani. Fratii tigani fac caca pe strada in continuare, pentru ca daca le zici ceva atunci esti rasist [si de la EU se incaseaza multe fonduri numai pentru a se ‘combate’ rasismul in romania, care nu exista el, dar ati fost spalati ca creier dupa metode sovietice asa de perfectionate, incat credeti singuri ca sunteti rasisti].

    In lb germana exista o zicala :

    Wer den Schaden hat, braucht für den Spott nicht zu sorgen

    [traducere libera] pentru cei care nu inteleg limba ‘hansi’ :

    Cine sufera o paguba, mai primeste si o mustruluiala (asa, ca un ‘cadou suplimentar’], adica, daca ai dumneata o paguba [ca un ‘repros’ nefondat ca esti rasist], nu.ti mai face grija, ca injuraturile la adresa dtale vin automat.

    ____________

    privind huidielile la concertul GogolBordello, inteleg ca acestea au avut loc in momentul cand s-a dat acel ‘mizilic suplimentar’ cu cantecul tiganusului de 12 ani [de care s-a vorbit aici in detail, plus youtube video]. Eu, daca ma duc la un concert de GogolB, sau de Bach, sau de Madona, vreau sa aud numai muzica respectiva, pentru care am platit [nu are nici o imprtanta cum ma imbrac, asta este o ALTA chestie]. Daca incerci sa imi bagi pe gat si alte ‘mizilicuri’, pe care dta, organizatorul, CREZI ca ar fi bine sa le aud, atunci iti spun ‘NU, NU VREAU SA LE AUD, pe ele mizilicurile suplimentare’. Probabil ca nu as huidui [nu este stilul meu de protest, dar este un stil de protest practicat la spectacole diferite, chiar si la opera am auzit o data huiduieli], ci as cere – in mod politicos, si cu argumentatia ca vreau La un concert dat de GogolBordello NUMAI muzica de GogolBordello, si nu ‘mizilicuri suplimentare’ – banii de bilet inapoi.
    Faptul ca am ceva, sau nu am ceva impotriva tiganusului cantand, nu are nici o relevanta in acest context [ca vreau muzica de Bordello, la un concert de Bordello]. Ei ma forteaza sa aud ceva, in stilul: daca si asa esti aici’, na uite, asculta si asta!

  37. Tapire (si Vlad)
    Au mai scris-o neste oameni, pe la inceputul comentariilor: daca eu vreau sa ma duc la concert LA Gogol Bordello (si imbracata punk de sanchi), am dreptul sa NU vreau sa vaz sau sa ascult in pauza, ma rog, pe pustiul ala cu maneaua. Ca inteleg ca nu fusese anuntat in program.

    Corporatistii nu sunt mai numerosi sau mai putin numerosi, sunt mai putin vizibili in sens negativ, asa cum sunt ailalti (chiar daca putini cf recensamintelor).

    Nu pun in discutie dreptul cuiva de a vrea sau a nu vrea sa sa spele or sa merga la scoala. Io ceam doar ca-daca nu vor, atuncea sa taca din gura cu uite lupu!, ca ei au ales.

  38. madelin, da, ai dreptul. nu era în program dar era în temă.

    dar dacă huidui şi strigi “jos ciorile” nu eşti mai bun ca acele clase de jos, şi atunci NU mai ai dreptul să dai lecţii de civilizaţie, obraz subţire, educaţie, etc.; este totul o ipocrizie.
    vlad asta a sesizat, ipocrizia şi ironia situaţiei.

    corporatiştii nu sunt mai numeroşi sau mai puţin numeroşi, sunt clasa dominantă (din punct de vedere sociologic). şi, de’alungul istoriei, clasele dominante au auto-legitimat valorile lor drept valori universale (ceea ce Bourdieu numea “doxa”). această legitimare a valorilor unei clase (în cazul nostru săpunul, educaţia, ne-manelele, etc) NU vine dintr-o zonă neutră, obiectivă, dintr-o lege naturală sau divină, este pur şi simplu impusă restului societăţii datorită faptului că acea clasă socială deţine puterea (“putere” nu in sens politic, ci în sens de control)

    apropo de huiduitul la bordello, SUNT CONVINS că motivul huiduielii nu a fost faptul că “nu era în program”, “io am plătit pentru bordello ŞI ATÂT” (sanchi; la celelale melodii de umplutură de ce nu a huiduit nimeni?). io cred in continuare că, dintre toţi, vlad a sesizat cel mai bine substratul. a fost frica de identificare cu o clasă percepută inferioară. în plus, pentru clasa “corporatistă”, dispreţul faţă de manele şi manelism e parte integrantă a sistemului de valori: ca să belong trebuie să fii spălat, educat, să apreciezi cultura şi să urăşti manelele şi manelismul. pentru că, repet, valorile manelistului SUNT ACELEAŞI cu ale clasei dominante din ziua (postmodernă), numai ca sunt altfel împachetate şi exprimate şi definite.

  39. păi şi de ce nu au huiduit regheul ălălalt sau ce zicea vlad că au mai pus? ca plătiseră pentru bordello, nu iubiforti

    io crec că ambele se incadrează în acelaşi grup. o manifestare mai extremă, da, aia cu jos ciorile, dar pe aceeaşi axă. ăia nu au huiduit nici nu-era-în-program, nici ce-urât-cântă, nici alelalte. e un “jos ciorile” mai elevat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.